Přeskočit na hlavní obsah

Recenze: To All the Boys I've Loved Before

Autor: Jenny Han
Série: To All the Boys I've Loved Before
Díl: 1.
Počet stran, vazba: 288 stran, e-book
Nakladatelství: Simon & Schuster, 2014
Hodnocení na GoodReads: 4,06/5 (25 599 hodnotících)
Hodnocení obálky: 4/5 (ke knize se krásně hodí!)

Něco málo k ději
Lara Jean po smrti své matky vždy vzhlížela ke své starší sestře Margot, která jí byla oporou a která se stala vůdčí osobností domácnosti. Jenže Margot teď odjíždí studovat na univerzitu až do Skotska, takže její povinnosti připadají na Laru Jean. Ta se jich chce zhostit se ctí, aby byla dobrým vzorem pro svou mladší sestru Kitty. Ovšem pak se stane něco nečekaného – někdo odeslal její tajné dopisy, které napsala klukům, do kterých byla zamilovaná a které chtěla přestat milovat. Mezi adresáty je dokonce i ex-přítel její sestry Josh a také oblíbený Peter Kavinsky. Lara Jean musí nastalou situaci vyřešit dřív, než jí úplně přeroste přes hlavu.

Autorka a styl psaní
Jenny Han je populární americká autorka zaměřující se na knihy pro dospívající a pro děti. Narodila se a vyrůstala v Richmondu, ve Virginii. Navštěvovala univerzitu v Severní Karolíně, ovšem svůj magisterský titul ze psaní pro děti získala na New School v New York City. V současné době žije v Brooklynu. Do podvědomí čtenářů se dostala hlavně se svojí contemporary trilogií Léto (u nás vydalo nakladatelství Jota), dosti populární je i její trilogie Burn for Burn, kterou napsala dohromady se Siobhan Vivian. Kniha To All the Boys I've Loved Before vyjde v českém překladu u CooBoo na jaře 2015, druhý díl k této knize vyjde v originále v dubnu 2015 pod názvem P.S. I Still Love You.

Tohle byla moje premiéra s Jenny Han, i když jsem už pokukovala po její trilogii Léto. Nakonec jsem ráda, že jsem se první pustila do této knihy, protože mi úplně dodala chuť si další tvorbu této autorky přečíst. Jenny Han píše strašně mile, nekomplikovaně a také hodně čtivě. Ve chvíli, kdy jsem na knihu měla čas, četla se mi jedna báseň (za to z části mohly i opravdu krátké kapitoly). Sice pro mě bylo trochu netypické vyprávění v přítomném čase (většina knih v angličtině, které jsem četla, byla zatím v čase minulém), avšak rychle jsem si zvykla. Angličtina je tu hodně lehká, podle mě se tato kniha skvěle hodí pro ty, kteří chtějí se čtením v angličtině začít.

Příběh, průběh děje
Ten nápad s dopisy je vážně zajímavý a mně se hodně líbil. Možná to nebylo úplně zpracované stylem, jaký jsem čekala, že bude, ale ve finále to bylo i tak moc fajn. Kniha vám nabídne krásně oddechový, mile romantický příběh, který vám vykouzlí úsměv na tváři. Občas je to možná až trochu moc přeslazené, avšak pokud jste zrovna v náladě pro příběh podobného ražení, budete spokojení. Celá kniha má hlavu a patu, za což dávám palec nahoru. Nicméně konec pro mě osobně nebyl plně uspokojující – autorka zanechává spoustu nezodpovězených otázek. Na ty snad tedy odpoví v plánovaném pokračování.

První třetina knihy se poněkud táhne, já však doporučuji se přes ni dostat a číst dál. Jakmile vás Lara Jean seznámí se svým životem, se svou rodinou, začne se dít to zajímavé. S příběhem ve zbytku knihy jsem byla plně spokojená, nenudila jsem se u něj.

Prostředí
Prostředí v tomto případě není pro samotný příběh nijak důležité, nicméně autorka většinou má pěkné popisy, když se v knize vyskytnou.

Postavy
Jak jste jistě vydedukovali, hlavní postavou této knihy je Lara Jean, milá, ale spíše taková nevýrazná dívka. Jejím hlavním problémem je to, že není schopná přiznat osobě, do které se zamilovala, že ji miluje. Místo toho napíše rozlučkový dopis, odhodlaná se svou zamilovaností přestat. Lara Jean není vyloženě špatná postava, jenže má i chvíle, kdy dokáže být poměrně otravná. Naštěstí se to dá přežít a já si vlastně i ráda přečtu další knížku o ní.

Koho si ale podle mě zamilujete (tedy hlavně slečny, že) je Peter Kavinsky. Peter je velký sympaťák, je to hodný a vtipný kluk. Jeho humor mě skutečně bavil a je tu vysoká šance, že bude i vás. Peter vlastně celou knihu tak nějak oživoval.

Se zbytkem postav žádný výrazný problém nemám. Všechny byly dobře napsané – ať už se to týká malé Kitty, starší sestry Margot, jejich otce či Joshe.

Pocity, dojmy, hodnocení
Faktem je, že jsem tuhle knížku četla dost dlouho, naštěstí to bylo kvůli nedostatku času než kvůli tomu, že by se mi nelíbila. Naopak to bylo hrozně milé a vtipné čtení, které se mi perfektně trefilo do nálady, a proto jsem si ho skvěle užila. Styl psaní Jenny Han se mi líbil, díky čemuž se mi kniha i rychle četla, jakmile jsem na ni měla čas. Postavy se vesměs povedly a romantický příběh byl dobře vyvážený. Škoda jen té první třetiny, která byla krapet nudnější.
Jestliže hledáte romantické čtení, u kterého můžete vypnout a skvěle se odreagovat, narazili jste na tu pravou knihu pro vás. Knížku doporučuji i pokud se chcete procvičit v angličtině, ovšem jestliže si na angličtinu netroufáte, není nic snazšího než počkat na český překlad od nakladatelství CooBoo.

Konečné hodnocení:
8/10

Zdroj obálky: www.goodreads.com
Zdroj obrázků: zde, zde a zde

Komentáře

  1. To už je druhá recenze, co na tuhle knížku vidím, takže to vypadá na dost zajímavé čtení :) Jsem na ni zvědavá a počkám si na český překlad :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pokud máš ráda romantické knížky, je tu šance, že se ti kniha bude opravdu líbit. :) A překlad bude určitě fajn, to od CooBoo bývá. :)

      Vymazat
  2. To jsem ráda, že vidím pozitivní hodnocení! :) Knížku mám určitě v plánu číst a nedávno jsem na ni četla ne moc pozitivní ohlas :)tak mám radost, že tobě se líbila :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Musíš tu knihu brát takovou, jaká je - nekomplikovaná romantická knížka, u které se můžeš dobře odreagovat. Rozhodně nečekej příběh století. :) Mně se to ale zkrátka perfektně trefilo do nálady, tak snad se to do nálady trefí i tobě, pokud se do ní pustíš! :)

      Vymazat

Okomentovat

Za každý nový komentář jsem moc vděčná, vždycky mě potěší a budu jedině ráda, když komentář zanecháte. :)
Pokud použijete profil "Anonymní" prosím, abyste se na konci příspěvku podepsali. Předem děkuji.

Populární příspěvky z tohoto blogu

Přidejte se k Alžbětě a rozluštěte záhadu hotelu Winterhouse / Hotel Winterhouse

Alžběta Somersová je jedenáctiletá dívka, které před pár lety tragicky zemřeli rodiče, od té doby žije se svou tetou a strýcem, přičemž se všichni navzájem nesnáší. Jedinou útěchou a radostí jsou pro Alžbětu knihy a všemožné hádanky, které miluje. Pak se stane něco nečekaného a patrně ta nejvíc vzrušující věc v Alžbětině životě - někdo její tetě a strýci zaplatí dovolenou a jí přes vánoční prázdniny pobyt v tajemném hotelu Winterhouse. Teta a strýc nic nezpochybňují, na dovolenou bez otázek vyrazí a Alžbětu i přes její protesty do hotelu pošlou. Přestože je to v hotelu krásné, Alžběta se musí pořád sama sebe ptát, kdo jí do hotelu poslal a proč? Podaří se jí rozluštit tato záhada? A co všechny ty záhady spojené se samotným hotelem - rozluští Alžběta i je?

Zákaz pořizování knih aneb jak se v nakupování aspoň trochu omezit

Dneska Kath na svém blogu Kath's World of Books uveřejnila článek s pravidly ohledně nakupování knih. Jejich cílem má být omezení nakupování, nenakupování zbytečných knih a podobně. Já jsem se rozhodla zapojit, protože si mnohdy pořídím naprosto zbytečné knížky, které se pak marně snažím prodat. I když je pravda, že poslední dobou na sebe dávám více pozor, pořád bych byla radši, kdybych si některé knihy nekoupila, ale knihomol jako já si holt nemůže pomoct. :D Také musím myslet na neustále se ztenčující volné místo v mé knihovničce a pečlivěji tak vybírat knihy, které stojí za to mít doma. :) A jaká pravidla, že jsem si to stanovila? 1. Nebudu si pořizovat žádné nové série od neosvědčených autorů - myslím tím autorů, se kterými nemám zkušenosti a nevím, jak mi sednou. 2. Nebudu si pořizovat knihy jen kvůli pěkné obálce. 3. Nebudu  si pořizovat další díly sérií, ze kterých mám doma jen první díl, dokud ten první díl nepřečtu. 4. Omezím pořizování knih z young adult žánru.

Recenze: Královská hraničářka [RV]

Autor: John Flanagan Originální název: The Royal Ranger Přeložila: Zdena Tenklová Série: Hraničářův učeň Díl: 12. Počet stran, vazba: 456 stran, hardback Nakladatelství: Egmont, 2014 Hodnocení na GoodReads: 4,43/5 (2 370 hodnotících) Hodnocení obálky: 4/5 (libí se mi :)) Něco málo k ději Už je to mnoho let, co byl Will Dohoda hraničářským učněm a také je to již nějaká doba, co byl sám sebou. Po tragédii, která zasáhla jeho život, je Will jako vyměněný a netouží po ničem jiném než po pomstě. Pokud se jeho přátelům nepodaří vymyslet, jak Willovi pomoci, patrně to s ním skončí špatně. Naštěstí Halt přichází s nápadem, který nejen že pomůže Willovi, ale mohl by vyřešit i zapeklitou situaci, ve které se nachází Horác s princeznou Kasandrou. A tak Will dostává svého prvního učně.