Přeskočit na hlavní obsah

Knižní ceny akademie / Oscary 2014

Booktuberka Regan z kanálu PeruseProject před pár dny uveřejnila video Bookish Academy Awards, což je v podstatě předělávka filmových Oscarů na Oscary knižní a cílem je ocenit knihy či knižní postavy tak, jako se oceňují filmy a postavy filmové. Oceňovat samozřejmě máte takové knihy, které jste v minulém roce přečetli. Já jsem se rozhodla stejně laděný článek sepsat též, přestože jsem už psala o knihách, které na mě v minulém roce zapůsobily nejvíce. Ale zase jsem neocenila nějaké konkrétní postavy či prvky v jednotlivých knihách a myslím si, že tohle je dobrý způsob, jak to učinit. Pokusím se v jednotlivých kategoriích ocenit vždy pouze jednu knihu, aby to bylo pestřejší. Hodně jsem se u jednotlivých kategoriích řídila podle toho, co mě napadlo jako první, snažila jsem se nad tím příliš nedumat.
Tak jdeme na to?

1. Kategorie: Nejlepší herec → Nejlepší hlavní mužská postava
A v této kategorii vyhrává... Don Tillman!
z knihy Projekt manželka od Graeme Simsiona

Don je na sto procent jedna z nejlepších mužských postav vůbec! Byl vážně perfektně napsaný a já jsem ho už od první stránky naprosto zbožňovala. Nedovedu si představit, že by ho někdo mohl mít nerad, to prostě nejde! A přijde mi lepší ještě o to víc, že je to vlastně postava z romantické knihy! Don byl perfektně originální a toho si cením asi nejvíc.

2. Kategorie: Nejlepší herečka → Nejlepší hlavní ženská postava
A v této kategorii vyhrává... Flora!
z knihy Flora a Odysseus od Kate DiCamillo

Vybrat postavu, která by si toto ocenění zasloužila, bylo poněkud těžší, protože tady byl ten výběr přece jenom o něco větší. Ovšem dala jsem na svůj instinkt a na mou první myšlenku, která v tomto případě patřila Floře. Flora je totiž vážně výborná hrdinka, přestože je z knihy pro děti. Má totiž úžasný pohled na svět, který se jen tak nevidí.

3. Kategorie: Nejlepší kamera → Nejlepší dějový zvrat
A v této kategorii vyhrává... We Were Liars (aka Ostrov lhářů)!
od E. Lockhart


K tomuhle asi radši nic říkat nebudu. Přečtěte si to. A pochopíte.

4. Kategorie: Nejlepší kostýmy → Nejlepší knižní obálka
A v této kategorii vyhrává... Podivuhodné a krásné soužení od Avy Lavender!
od Leslye Walton


Hned jsem věděla, že cenu za nejlepší obálku dám této knize, protože ta prostě vyhrává na plné čáře! Ta obálka je opravdu neskutečně krásná, prostě perfektní. Podobně pěkná je kniha i pod přebalem. A ten hřbet! Nádhera, fakt nádhera.

5. Kategorie: Nejlepší herečka ve vedlejší roli → Nejlepší knižní parťačka
A v této kategorii vyhrává... Iko!
z knihy Scarlet od Marissy Meyer


Nejdříve jsem si myslela, že vymyslet postavu do této kategorie bude těžké, ale pak jsem si vzpomněla na Iko a bylo jasno! Zrovna ve Scarlet na mě působila jako jedna z nejlepších postav knihy a hrozně mě tam bavila. Iko má zkrátka dokonalou osobnost a jako parťačka pro Cinder je výborná!

6. Kategorie: Nejlepší herec ve vedlejší roli → Nejlepší knižní parťák 
A v této kategorii vyhrává... Chrlič!
z knihy Poklad Čarodějky ze severu od Caroline Carlson


Jestliže jste tuto knihu ještě nečetli, důrazně vám doporučuji to napravit a to už jen kvůli tomu, abyste se seznámili s Chrličem! On je totiž vážně dokonalá postava. Z velké části je ta knížka tak vtipná díky němu, protože zkrátka dokáže pronést tu správnou poznámku ve správné chvíli. Chrlič je prostě jedna z nejkomičtějších postav a navíc je to parťák, na kterého se Hilary může spolehnout!

7. Kategorie: Nejlepší originální scénář - Nejoriginálnější děj / svět 
A v této kategorii vyhrává... Throne of Glass
od Sarah J. Mass



Tuto cenu jsem se rozhodla dát právě Throne of Glass a to za svět, ve kterém se to celé odehrává, za děj by si to ta kniha určitě nezasloužila, zas tak dobrý ten děj zkrátka nebyl. Prostředí bylo na žánr young adult výborně zpracované a mně zkrátka neuvěřitelně sedlo. Hlavně je tu cítit neskutečný potenciál do budoucna a já se fakt těším, s čím dalším autorka přijde.

8. Kategorie: Nejlepší adaptovaný scénář → Nejlepší filmová adaptace
A v této kategorii vyhrává... Zlodějka knih!
podle stejnojmenné knihy od Markuse Zusaka

Aneb já jsem vlastně těch filmových adaptací knih loni zas tolik neviděla. Abych byla tak upřímná, asi šlo jen o Divergenci, Hobita a právě Zlodějku knih, ehm. A z těchto tří se mi ta Zlodějka knih zamlouvala patrně nejvíce, proto jsem se rozhodla, že cenu udělím jí.

9. Kategorie: Nejlepší  animovaný film → Kniha, která by nejlépe fungovala v animovaném formátu
A v této kategorii vyhrává... Škola dobra a zla!
od Somana Chainaniho

Vím, že se podle této knihy chystá film, jenže má být hraný. A přitom podle mě by tomu příběhu mnohem více sedělo, kdyby to bylo animované. Já to normálně úplně živě vidím! Kdyby na tom mohl spolupracovat ilustrátor této knížky, tak by to už na sto procent bylo naprosto boží! Hraný film pro tohle bude hrozně omezující, dejte na mě.

10. Kategorie: Nejlepší režisér → Nejlepší nově objevený spisovatel
A v této kategorii vyhrává... Rainbow Rowell!

Pokud můj blog už nějakou chvíli znáte, jistě jste zaregistrovali, jak moc jsem si v loňském roce oblíbila tvorbu Rainbow Rowell. Sice jsem se zatím seznámila pouze s její tvorbou pro dospívající, avšak nemám dojem, že by se mi její knihy pro dospělé měly nelíbit. Že naprosto věřím v její um dokazuje i fakt, že mám doma všechnu její zatím vydanou tvorbu (Eleanor a Park na fotce chybí, protože tu knihu zrovna teď nemám doma). A plánuji kupovat i její další knížky. Zkrátka si mě loni naprosto získala a rozhodně zůstanu její věrnou fanynkou.

11. Kategorie: Nejlepší vizuální efekty → Nejlepší knižní akce
A v této kategorii vyhrává... Mistborn: Pramen povýšení!
od Brandona Sandersona

Druhý díl Mistborna jsem zvažovala hned do několika kategorií, ale jak jsem psala už nahoře, rozhodla jsem se jednu knihu uvést maximálně jednou. A pro tu akci Mistborn sedí nejlépe, protože akci má Sanderson vždycky zmáknutou na jedničku. Ty souboje mistbornů / allomantů jsou naprosto úžasné a často fakt skvěle promyšlené. Sanderson má navíc vážně velký talent psát dosti napínavě.

12. Kategorie: Nejlepší hudba → Nejlepší hudba k filmové adaptaci
A v této kategorii vyhrává... Hobit: Bitva pěti armád
s písničkou The Last Goodbye od Billyho Boyda


Možná bych měla brát celý soundtrack, ale i tak bych tu cenu asi dala Hobitovi, protože přece jenom ten soundtrack patří k hlavním kladům filmu. The Last Goodbye je naprosto dokonalá písnička, mohla bych ji poslouchat pořád dokola, takže jí tu cenu jednoduše musím dát! 

13. Kategorie: Nejlepší krátký film → Nejlepší novela nebo krátká kniha
A v této kategorii vyhrává... Spousta!
od Brandona Sandersona

Novela Spousta u nás vyšla v rámci knihy Tři tváře - Tři novely v různém stylu a jestliže jste fanoušci Brandona Sandersona a tuhle knihu si ještě nepřečetli, měli byste to napravit! Obzvlášť právě novelu Spousta vám doporučuji, protože je naprosto výborná. Sice šílená a spíše jde o sci-fi, ale fakt nemá chybu! Za tu spoustu originality, která v novele je, musím tuhle cenu dát jí!

14. Kategorie: Nejlepší dokument → Nejlepší historická fikce nebo non-fikce
A v této kategorii vyhrává... Řekni vlkům, že jsem doma!
od Carol Rifky Brunt

Dobře. Řekni vlkům, že jsem doma možná není historická fikce jak má být, ale odehrává se to v těch osmdesátých letech a to já ještě nebyla naživu, takže to za historii beru. Navíc jsem si tak nějak nebyla jistá, co jiného bych do této kategorie mohla zařadit. K tomu všemu je tahle knížka naprosto úžasná, takže si myslím, že vůbec neuškodí, když ji opět zmíním. Cenu tedy dostávají Vlci a vy, pokud jste knihu nečetli, byste to měli rychle napravit!

15. Kategorie: Nejlepší film → Nejlepší Stand-alone kniha
A v této kategorii vyhrává... Aristotle and Dante Discover the Secrets od the Universe
od Benjamina Alire Sáenze

Tím, že jsem měla vybrat jen samostatně stojící knihu se mi výběr poměrně dost usnadnil. Zas tolik knih, které nepocházejí ze série, jsem nečetla. No a pak byl výběr dost jasný - už jsou to nějaké dva měsíce, co jsem příběh Aristotela a Danteho četla a stále cítím, že ve mně kniha zanechala poměrně silný dojem. Moc a moc vám doporučuji si pohlídat překlad, protože za přečtení stoprocentně stojí!

To je pro dnešek z mé strany vše! Budu moc ráda, pokud mi napíšete, pro co byste se v jednotlivých kategoriích rozhodli vy!

Komentáře

  1. Se spoustou výherců souhlasím, ale míso Last Goodbye bych vypíchla spíš I See Fire od Eda Sheerana (♥♥♥♥♥...), což je mimochodem taky soundtrack k Hobitovi :) Jinak Tě musím pochválit za zajímavý a skvěle zpracovaný článek. Jsem ráda, že i na konci února máme pořád co oceňovat ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Že je I See Fire soundtrack k Hobitovi moc dobře vím. :) Mně osobně se ta písnička také líbí, ale v loňském roce jsem viděla jen ten třetí díl, proto je tu The Last Goodbye. :) Jsem ráda, že se ti článek líbil. :)

      Vymazat
  2. Tý jo, to je pěkný, skoro mám chuť to sepsat i pro sebe :-) Ale asi jsem moc líná, haha

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Lenost, to moc dobře znám. :D Také mi občas komplikuje plány. :D Pokud článek nakonec sepíšeš, ráda si ho přečtu. :)

      Vymazat
  3. Moc pěkný článek :) Některé knihy jsem nečetla, ale s některými vítězi určitě souhlasím :) Škola dobra a zla by se jako animovaná opravdu vyjímala :) A nejlepší soundtrack je rozhodně k Hobitovi :) Jen mám taky raději I See Fire než Last Goodbye :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji! :) Jsem ráda, že jsem jediná, kdo si myslí, že Škola dobra a zla by byla fajn jako animovaná. :) Já mám sice radši The Last Goodbye, ale tak loni jsem stejně viděla jen ten třetí díl. :)

      Vymazat
  4. Jééj, Aristotle, už ho mám doma aj ja :) Strašne sa teším na re-reading <3
    A Vlkov som čítala tento mesiac, boli tiež super :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo, na re-reading se také moc těším a určitě ho plánuji jakmile budu moct. :)
      Mám radost, že se ti Vlci líbili. ;) :)

      Vymazat
  5. Super článek. :) We were liars si chci už delší dobu přečíst, počkám si, až knížka výjde u Hostu. Podivuhodné a krásné souženy Avy Lavvender má dokonalou obálku, už jen kvůli té modré barvě... s Iko jako nejlepší parťačkou naprosto souhlasím, Iko se skvělá už od prvního dílu. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jasně, jen se na knihu počkej, určitě ji doporučuji! :) Ta modrá je úžasná! K tomu ještě ta zlatá, fakt je to moc fajn. :) Iko je zkrátka dokonalá! :D :)

      Vymazat
  6. Páni, o ničem takovém jsem neslyšela, díky za tip:-)

    OdpovědětVymazat
  7. Skvělý článek :-) úplně jsi mě nalákala, abych si ho taky sepsala :-) krásné nominace :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem ráda, že tě článek zaujal a jen ten článek klidně sepiš. :)

      Vymazat
  8. Knihu Projekt manželka si prostě musím co nedjřív přečíst! Čeká na mě na poličce už tak dlouho ... Jsem moc ráda, že sis Dona oblíbila, slyšela jsem na něho samou chválu, tak snad tak zapůsobí i na mě :-)
    Doufám, že We were liards vyjde i v češtině, protože po tom, co jsi o knize napsala, mám hroznou chuť si ji přečíst! :)
    Krásný a originální článek, moc jsem si ho užila :)
    Měj se hezky:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to rozhodně musíš! :D Doufám, že zapůsobí, protože by byla velká škoda, kdyby ne! Projekt manželka je vážně perfektní knížka! :)
      Jo, jo, vyjde! Dokonce už v květnu! U nakladatelství Host pod názvem Ostrov lhářů. :)
      Moc děkuji, jsem ráda, že se ti článek líbil. :)
      Měj se krásně!

      Vymazat

Okomentovat

Za každý nový komentář jsem moc vděčná, vždycky mě potěší a budu jedině ráda, když komentář zanecháte. :)
Pokud použijete profil "Anonymní" prosím, abyste se na konci příspěvku podepsali. Předem děkuji.

Populární příspěvky z tohoto blogu

Přidejte se k Alžbětě a rozluštěte záhadu hotelu Winterhouse / Hotel Winterhouse

Alžběta Somersová je jedenáctiletá dívka, které před pár lety tragicky zemřeli rodiče, od té doby žije se svou tetou a strýcem, přičemž se všichni navzájem nesnáší. Jedinou útěchou a radostí jsou pro Alžbětu knihy a všemožné hádanky, které miluje. Pak se stane něco nečekaného a patrně ta nejvíc vzrušující věc v Alžbětině životě - někdo její tetě a strýci zaplatí dovolenou a jí přes vánoční prázdniny pobyt v tajemném hotelu Winterhouse. Teta a strýc nic nezpochybňují, na dovolenou bez otázek vyrazí a Alžbětu i přes její protesty do hotelu pošlou. Přestože je to v hotelu krásné, Alžběta se musí pořád sama sebe ptát, kdo jí do hotelu poslal a proč? Podaří se jí rozluštit tato záhada? A co všechny ty záhady spojené se samotným hotelem - rozluští Alžběta i je?

Zákaz pořizování knih aneb jak se v nakupování aspoň trochu omezit

Dneska Kath na svém blogu Kath's World of Books uveřejnila článek s pravidly ohledně nakupování knih. Jejich cílem má být omezení nakupování, nenakupování zbytečných knih a podobně. Já jsem se rozhodla zapojit, protože si mnohdy pořídím naprosto zbytečné knížky, které se pak marně snažím prodat. I když je pravda, že poslední dobou na sebe dávám více pozor, pořád bych byla radši, kdybych si některé knihy nekoupila, ale knihomol jako já si holt nemůže pomoct. :D Také musím myslet na neustále se ztenčující volné místo v mé knihovničce a pečlivěji tak vybírat knihy, které stojí za to mít doma. :) A jaká pravidla, že jsem si to stanovila? 1. Nebudu si pořizovat žádné nové série od neosvědčených autorů - myslím tím autorů, se kterými nemám zkušenosti a nevím, jak mi sednou. 2. Nebudu si pořizovat knihy jen kvůli pěkné obálce. 3. Nebudu  si pořizovat další díly sérií, ze kterých mám doma jen první díl, dokud ten první díl nepřečtu. 4. Omezím pořizování knih z young adult žánru.

Recenze: Královská hraničářka [RV]

Autor: John Flanagan Originální název: The Royal Ranger Přeložila: Zdena Tenklová Série: Hraničářův učeň Díl: 12. Počet stran, vazba: 456 stran, hardback Nakladatelství: Egmont, 2014 Hodnocení na GoodReads: 4,43/5 (2 370 hodnotících) Hodnocení obálky: 4/5 (libí se mi :)) Něco málo k ději Už je to mnoho let, co byl Will Dohoda hraničářským učněm a také je to již nějaká doba, co byl sám sebou. Po tragédii, která zasáhla jeho život, je Will jako vyměněný a netouží po ničem jiném než po pomstě. Pokud se jeho přátelům nepodaří vymyslet, jak Willovi pomoci, patrně to s ním skončí špatně. Naštěstí Halt přichází s nápadem, který nejen že pomůže Willovi, ale mohl by vyřešit i zapeklitou situaci, ve které se nachází Horác s princeznou Kasandrou. A tak Will dostává svého prvního učně.