Přeskočit na hlavní obsah

Student knihomol - leden 2015

Tento projekt vytvořila Cathy z blogu Mezi nebem a peklem.


• Lullabies - Lang Leav / 250 stran
Tahle knížka je taková sbírka poezie / poeticky psaných textů. Ani nevím, proč přesně jsem po tom sáhla, bylo to spíše takové spontánní čtení. Já nejsem velký milovník poezie, většinou jí totiž moc nerozumím, ale tohle se mi vlastně i líbilo. Některé ty básničky byly lepší než jiné, ale v té angličtině mi to přišlo takové... kouzelnější. Patrně se zkusím mrknout po další anglické poezii, jop.
Na GoodReads hodnoceno 4/5 hvězdiček.

• Norské dřevo - Haruki Murakami / 302 stran
Mé první setkání s Murakamim a jeho patrně nejznámějším dílem. Norské dřevo jsem četla do školy a přestože jsem se na něj už nějakou chvíli chystala, kdybych ho neměla přečíst právě v rámci povinné, asi by mi trvalo ještě nějakou dobu se k tomu dostat. Knížka byla zajímavá, rozhodně se mi moc líbil Murakamiho styl psaní, díky čemuž jsem rozhodnutá si od Murakamiho přečíst ještě něco dalšího. Jen netuším, do čeho se pustit. Poradíte mi někdo?
Na GoodReads hodnoceno 4/5 hvězdiček.

• Dear Nobody: The True Diary of Mary Rose - Gillian McCain & Legs McNeil / 336 stran
Údajně se jedná o pravý deník dívky jménem Mary Rose, která píše o svém životě poznamenaném vážnou nemocí, braním drog a pitím alkoholu. Vzhledem k tomu, jak je kniha psaná, bych i věřila, že to je opravdu pravé, protože ty zápisky jsou vážně zmatené a přímá řeč se tam zas tak často nevyskytuje. Ovšem on člověk nikdy neví. Jinak ale jde o dosti zajímavou a celkem smutnou knihu o dívce, která si v životě prošla spoustou nepříjemných věcí a i přesto zvládala dál existovat. Mně se kniha líbila a pokud vy stojíte o knihu autenticky působících deníkový zápisků, zkuste se na tohle podívat.
Na GoodReads hodnoceno 4/5 hvězdiček.

• Persepolis - Marjane Satrapi / 344 stran
Tohle bylo určitě nejlepší lednové čtení! Persepolis jsou graficky zpracované memoáry Marjane Satrapi, která v současné době žije ve Francii, avšak pochází z Íránu, kde zažila Islámskou revoluci, následně stanovený režim a také válku s Irákem. Autorka pár let svého dospívání prožila v Evropě a v téhle části knihy je velmi důležitý ten střet různých kultur. Pokud si chcete přečíst můj podrobnější názor, není nic snazšího, než se podívat na mou recenzi. Ale už teď vím, že si od Marjane Satrapi rozhodně přečtu něco dalšího!
Na GoodReads hodnoceno 5/5 hvězdiček.


• Ivan je jen jeden - Katherine Applegate / 280 stran
Nyní k mému čtení, které jsem přečetla/dočetla v rámci 24hodinového Read-a-thonu! Příběh Ivana jsem si chtěla přečíst už pěkně dlouho, protože jsem na tuhle knížku neslyšela nic jiného než chválu. A po dočtení z toho vůbec nejsem zklamaná. Vlastně si myslím, že s tím odstupem se mi to líbí ještě víc, než když jsem to dočetla. Patrně si svůj názor pořádně vyjasním až při psaní recenze, kterou plánuji. Teď vám k tomu můžu říct to, že jde o krásný, ale poměrně smutný příběh, který dle mého názoru za přečtení stoprocentně stojí. Nenechte se vylekat tím, že je to kniha pro děti - já osobně si myslím, že zrovna tohle má šanci zaujmou spíše ty starší čtenáře.
Na GoodReads hodnoceno 4/5 hvězdiček, ale dost seriózně zvažuji, že to zvýším na pět.

• Kukuřičný město - Andrew Smith / 352 stran
Nejdivnější kniha měsíce, dost možná i nejdivnější kniha z mých přečtených knih vůbec. Nemůžu říct, že by ta knížka byla vyloženě špatná, mně ale zkrátka nesedla. Nebyla jsem ten pravý čtenář pro ni. Jestli jste tím pravým čtenářem vy, v tom vám může napovědět moje recenze.
Na GoodReads hodnoceno 2/5 hvězdiček (ale technicky vzato je to 2 a půl, jen já při hodnocení zaokrouhluji směrem dolů).

• Roky pod psa - Markus Zusak / Bratři Wolfovi / 1. díl / 146 stran
Tohle jsem také stihla v rámci maratonu. Na knížku jsem byla poměrně zvědavá, protože na GoodReads i od mých přátel má dost nízké hodnocení, proto jsem chtěla vědět, jestli je to tak hrozné. Upřímně? Nepřišlo mi. Myslím, že hlavní problém této knihy je, že čtenáři mají Zusaka prostě zafixovaného jako výborného spisovatele kvůli Zlodějce knih či kvůli Poslovi. Jistě, tahle knížka není ani jedno, ale tak to přece nebudu srovnávat. V rámci žánru to není špatné. Jo, nic zvláštního se tam nestane, avšak některé ty myšlenky jsou dobré a třeba ty snové části se mi fakt líbily. Plus je to neuvěřitelně rychlé čtení.
Na GoodReads hodnoceno 3/5 hvězdiček.


Zdá se mi neuvěřitelné, že už máme za sebou první měsíc v novém roce, obzvlášť když si vezmu, že jsem zase o krok blíž k maturitě. Asi bych se mohla začít pomalu připravovat - rozhodně mám teď v plánu přečíst ještě něco málo z povinné četby, přestože knihami, které už přečtené mám, limity splňuji, všechny ty knihy, které po nás chtěla přečíst češtinářka, mi úplně nevyhovují, proto chci zkusit i něco jiného. Tak mi držte palce, ať si vyberu ty pravé knížky. 
Jinak samotný měsíc leden mi nezačal nijak skvěle a nebýt toho čtecího maratonu, bylo by i mé čtenářské skóre hrozně ubohé. Půlku ledna jsem byla totiž nemocná a nejhorší bylo, že ani na to čtení jsem neměla chuť. Ta druhá půlka ledna se pak nesla v duchu školy a uzavírání známek a to mi také dalo zabrat. Naštěstí jsem to přežila a teď mám jarní prázdniny, takže toho volna využívám, co to jde. 

Jelikož jsem při nemoci nemohla moc číst, trávila jsem čas koukáním na filmy a seriály. Takže jsem si zopakovala první tři díly Harryho Pottera a to bylo vážně fajn. Původní plán byl zhlédnout všechny filmy, ale nakonec z toho nějak sešlo. Tak budu pokračovat, až budu zase příště nemocná.
Viděla jsem také film If I Stay natočený podle stejnojmenné knížky od Gayle Forman. Hodně lidí film chválilo, proto jsem na něj byla zvědavá. Po zhlédnutí musím konstatovat, že je to dost dobrá adaptace, jen tedy těžko říct, jak by se to líbilo někomu, kdo knihu nečetl.
V neděli jsem byla na animáku Velká šestka a vím, mělo by se to technicky brát už k únoru, ale původně jsem měla jít ještě v lednu, než jsem to musela kvůli nacvičování na předtančení posunout. Tahle pohádka byla moc fajn, určitě se na ni ráda podívám znovu, jen jsem měla pocit, že tomu chybí nějaká jiskra, něco, co by z toho činilo originální a nápaditý film jako je třeba Jak vycvičit draka, Raubíř Ralf či Na vlásku. Mohlo se z toho vytřískat víc. Ovšem je dost možné, že z toho vytřískají víc v případném pokračování.
Pak jsem se věnovala seriálům. U některých se mi ty epizody podařilo dohnat (třeba u Agentů S.H.I.E.L.D.u, u Arrowa či u Flashe - je očividné, co za seriály mě bavilo, že jo), u některých ne (většinou proto, že se mi do nich nechtělo) a dokonce jsem rozkoukala seriály další - novou Agentku Carterovou (zatím tam žeru hlavně Jarvise - mimochodem, pokud na to někdo koukáte, také vám ten herec tolik připomíná Benedicta Cumberbatcha?) a včera jsem se začala dívat na novou sérii Broadchurch - to je mimochodem hrozně boží seriál a k mému nadšení tam nově hraje James D'Arcy, který v Agentce Carterové hraje toho Jarvise. Takže tak nějak.

To bude k mému hlášení za leden asi vše. Doufám, že se máte famfárově a stihli jste v lednu přečíst spoustu skvělých knih! (A já si jdu teď po sobě ten článek přečíst a pokusit se najít chyby, to bude sranda. - Hm... Tak snad jsem tam žádné hrozné hrubky nenechala.)

Komentáře

  1. Náhodou, sedm knížek není tak špatný skóre. Když neležím v povinný četbě, považuju sedm knížek za měsíc za dost slušnej výsledek... =D Mimochodem, jsem ráda, že jsem narazila na někoho, kdo taky kouká na Agent Carter. Jo, taky tam naprosto miluju Jarvise, ty jeho poznámky nemají chybu! (Na druhou stranu Howard Stark je podle mě vůl k pohledání. Jedinej důvod, proč mu nepřeju jen to nejhorší, je ten, že přece jen ještě musí zplodit Tonyho...) =D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo, však já jsem ráda, že jsem nakonec těch sedm knih dala. :D Takový standart pro mě je něco mezi šesti a osmi knížkami, takže dobrý. :D Přesně, ty jeho poznámky! :D Ty nemají chybu. :D (Můj vztah k Howardovi Starkovi je takový nedefinovaný. :D Chová se jako vůl, ale má i chvíle, kdy jde dost vtipný. :D Jen by mě zajímalo, jak je starý a tak, protože si nejsem jistá, jestli mi trochu nehaprují výpočty ohledně jeho věku a narození Tonyho. :D)

      Vymazat
  2. Murakami... Zkus Na jih od hranic, na západ od slunce. U Sputnika a Afterdarku si nikdy nejsem jistá reakcí ostatních a Kafka na pobřeží a Kronika ptáčka na klíček jsou sice nádherné, ale možná bych se spíš rozjížděla na jeho kratších dílech :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jé, moc děkuji za tipy! :) Zvažovala jsem právě Sputnika nebo to Na jih od hranic, na západ od slunce, takže teď aspoň vím, na kterou se kouknout jako první spíš. :)

      Vymazat
  3. S maturitou hlavně neplaš. Taky jsem si minulý rok říkala, jak se budu pilně učit. A jak to dopadlo? :D Nechala jsem to všechno na květen a stačilo to na vyznamenání.;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. PS: Kdybys chtěla nějaké materiály ke knížkám k maturitě, tak napiš. ;) Ještě to mám nějaké rozbory uložené.

      Vymazat
    2. Nejhorší je, že mě ohledně toho učení bude asi hlavně čekat buzerace doma. :D Takže i abych od nich měla pokoj, budu muset projevit nějakou snahu. :D Až na ten květen to asi nenechám, protože mě tam čekají i přijímačky, ale stejně si myslím, že pořádně učit se začnu až někdy v dubnu, no. :)
      Jé, moc děkuji za nabídku! Kdybych něco potřebovala, tak se určitě ozvu. :)

      Vymazat
  4. Přečetla jsi toho vážně hodně (na mé poměry ) :D já jsem ráda tentokrát za jednu knihu dočtenou a tři do půlky rozečtené - měla jsem takový větší čtecí blok.
    Kukuřičný město mě neláká, asi taky nejsem cílový čtenář. Stačilo se mi kouknout na ukázky a odradilo mě to;) Ale třeba IVANA bych si přečetla.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji! :D Čtecí blok moc dobře znám a upřímně tě lituji. :/ Ale doufám, že už ho máš za sebou nebo brzy mít budeš! :)
      Mně se právě že ukázka dost zamlouvala. Asi to bude tím, že v nízké dávce to je dobré, ale celá kniha, to už je moc. :D :) Ivana moc doporučuji, to bylo opravdu krásné čtení. :)

      Vymazat
  5. Achjo, nesnáším, když napíšu dlouhý komentář a pak si jej nechtěně smažu. Tak ještě jednou a zkráceně. :D
    Líbí se mi styl a přehlednost tvého hodnocení! Myslím, že to byl náhodou úspěšný měsíc, když soudím podle mě. :) Já taky byla nemocná a taky to mám tak, že většinou spíše koukám na filmy a seriály. Mě se If I stay moc líbilo. A na velkou šestku se taky chystám. Líbilo se mi, že jsi zmínila tři z mých úplně nejoblíbenějších animáků, to ti chválím, šplhla sis u mě! :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jé, to smazání mě moc mrzí. :/ Ovšem naprosto chápu tvé pocity, úplně nejhorší je, když komentář dopíšeš, v klídku si ho odešleš a pak ti ho blogger sežere a nevyplivne ven. To bych vždycky vraždila. -_-
      To jsem moc ráda! :) Jo, když je člověk nemocný, prostě je lehčí koukat na ty filmy a seriály. :D Jop, If I Stay bylo moc fajn! Jé, to jako vážně? :D Tak to vypadá, že na animáky máme stejný vkus! :D To se ti ta Velká šestka snad bude líbit. :)

      Vymazat

Okomentovat

Za každý nový komentář jsem moc vděčná, vždycky mě potěší a budu jedině ráda, když komentář zanecháte. :)
Pokud použijete profil "Anonymní" prosím, abyste se na konci příspěvku podepsali. Předem děkuji.

Populární příspěvky z tohoto blogu

Přidejte se k Alžbětě a rozluštěte záhadu hotelu Winterhouse / Hotel Winterhouse

Alžběta Somersová je jedenáctiletá dívka, které před pár lety tragicky zemřeli rodiče, od té doby žije se svou tetou a strýcem, přičemž se všichni navzájem nesnáší. Jedinou útěchou a radostí jsou pro Alžbětu knihy a všemožné hádanky, které miluje. Pak se stane něco nečekaného a patrně ta nejvíc vzrušující věc v Alžbětině životě - někdo její tetě a strýci zaplatí dovolenou a jí přes vánoční prázdniny pobyt v tajemném hotelu Winterhouse. Teta a strýc nic nezpochybňují, na dovolenou bez otázek vyrazí a Alžbětu i přes její protesty do hotelu pošlou. Přestože je to v hotelu krásné, Alžběta se musí pořád sama sebe ptát, kdo jí do hotelu poslal a proč? Podaří se jí rozluštit tato záhada? A co všechny ty záhady spojené se samotným hotelem - rozluští Alžběta i je?

Zákaz pořizování knih aneb jak se v nakupování aspoň trochu omezit

Dneska Kath na svém blogu Kath's World of Books uveřejnila článek s pravidly ohledně nakupování knih. Jejich cílem má být omezení nakupování, nenakupování zbytečných knih a podobně. Já jsem se rozhodla zapojit, protože si mnohdy pořídím naprosto zbytečné knížky, které se pak marně snažím prodat. I když je pravda, že poslední dobou na sebe dávám více pozor, pořád bych byla radši, kdybych si některé knihy nekoupila, ale knihomol jako já si holt nemůže pomoct. :D Také musím myslet na neustále se ztenčující volné místo v mé knihovničce a pečlivěji tak vybírat knihy, které stojí za to mít doma. :) A jaká pravidla, že jsem si to stanovila? 1. Nebudu si pořizovat žádné nové série od neosvědčených autorů - myslím tím autorů, se kterými nemám zkušenosti a nevím, jak mi sednou. 2. Nebudu si pořizovat knihy jen kvůli pěkné obálce. 3. Nebudu  si pořizovat další díly sérií, ze kterých mám doma jen první díl, dokud ten první díl nepřečtu. 4. Omezím pořizování knih z young adult žánru.

Recenze: Královská hraničářka [RV]

Autor: John Flanagan Originální název: The Royal Ranger Přeložila: Zdena Tenklová Série: Hraničářův učeň Díl: 12. Počet stran, vazba: 456 stran, hardback Nakladatelství: Egmont, 2014 Hodnocení na GoodReads: 4,43/5 (2 370 hodnotících) Hodnocení obálky: 4/5 (libí se mi :)) Něco málo k ději Už je to mnoho let, co byl Will Dohoda hraničářským učněm a také je to již nějaká doba, co byl sám sebou. Po tragédii, která zasáhla jeho život, je Will jako vyměněný a netouží po ničem jiném než po pomstě. Pokud se jeho přátelům nepodaří vymyslet, jak Willovi pomoci, patrně to s ním skončí špatně. Naštěstí Halt přichází s nápadem, který nejen že pomůže Willovi, ale mohl by vyřešit i zapeklitou situaci, ve které se nachází Horác s princeznou Kasandrou. A tak Will dostává svého prvního učně.