Přeskočit na hlavní obsah

Student knihomol - duben 2015

Tento projekt vytvořila Cathy z blogu Mezi nebem a peklem.


• Grim přízrak - Asa Larsson, Ingela Korsell a Henrik Jonsson / Pax / 2. díl / 181 stran
Na konci dubna jsem se rozhodla, že se zapojím do 24hodinového Read-a-thonu od Terry z blogu She is a bookaholic. Do 25. dubna jsem totiž nebyla schopna přečíst jedinou knihu - buď se mi nechtělo nebo jsem na to neměla čas. Ten nedostatek času byl u mě běžnější. A jelikož jsem se chtěla do read-a-thonu pustit s čistým štítem, rychle jsem den předtím dočetla tenhle druhý díl Paxe, který jsem měla rozečtený. Samotná kniha byla výborná stejně jako první díl a já se už moc těším na pokračování. Bude recenze, jen si na ni musím najít čas. A také správnou náladu. Docela se bojím, že jsem už vyšla ze cviku.
Na GoodReads hodnoceno 4/5 hvězdiček.

• Is Everyone Hanging Out Without Me? - Mindy Kaling / 222 stran
A ještě jedno rychlé dočítání před maratonem. Tuhle knížku jsem rozečetla na začátku měsíce, pustila jsem se do ní hlavně proto, že je v angličtině a tušila jsem nekomplikované čtení. Plus jsem na Mindy Kaling a na tuhle knížku slyšela dost pochvalných ohlasů. Přestože je tedy Mindy známá spíše hlavně z televizního průmyslu, já osobně jsem se s ní seznámila poprvé přes její knižní tvorbu. Samotná kniha je sbírka příběhů ze života Mindy, některé texty jsou spíše taková různá zamyšlení. Mindy je velice zajímavá osobnost a já určitě plánuji se lépe seznámit s její další tvorbou.
Na GoodReads hodnoceno 4/5 hvězdiček.

• Howlův putující zámek - Diana Wynne Jones / Howlův putující zámek / 1. díl / 248 stran
A tohle je už to mé maratonové čtení! Také jediné maratonové čtení. Jasně, asi si řeknete, že to jsem toho moc nestihla, ale já měla svátek už jen z toho, že jsem si mohla celý den číst! Tudíž jsem i za tu jednu knihu šťastná. Obzvlášť když byla tak výborná jako právě Howlův putující zámek! Přiznám se, že v případě této knihy jsem jako první viděla animovanou filmovou adaptaci - Zámek v oblacích. Ten film mě naprosto okouzlil a nakopl mě k tomu, že už si to vážně musím přečíst. Po přečtení knihy jsem si film shlédla znovu, teď z něho sice už v porovnání s knihou nejsem tak nadšená, nicméně stále si myslím, že je vynikající. Co se týče samotné knihy - je hrozná škoda, že v češtině nevyšlo pokračování! Tohle totiž byla dokonalost sama. Fakt jsem z té knihy nadšená a plánuji co nejdříve si pořídit pokračování v originále.
Na GoodReads hodnoceno 5/5 hvězdiček.

• Lakomec - Moliére / 88 stran
Na úplném konci měsíce jsem si dala ještě jeden re-reading k maturitě. Zjistila jsem totiž, že si Lakomce pamatuji chabě. Ale tak tohle bylo čtení jen na chvíli, to mě tolik netrápilo. Horší je tohle osvěžování paměti u těch delších knih, ehm.
Už dříve na GoodReads hodnoceno 4/5 hvězdiček.


Přiznám se, že původně jsem vůbec neměla v plánu tenhle článek sepisovat. Vlastně jsem byla rozhodnutá, že pak dám dohromady Studenta knihomola za duben i za květen. Ale dneska u mě převládla potřeba se trochu vykecat. Povím vám jednu věc, co vím jistě - to blogování mi zatraceně chybí. Na jednu stranu jsem si jasněji uvědomila, že kvůli neaktivitě na blogu se svět nezboří, na tu druhou stranu jsem si za ten minulý měsíc krásně potvrdila fakt, že bloguji hlavně proto, že mě to baví, že to beru jako skvělý způsob odreagování a úžasnou možnost se nějakým způsobem vyjádřit. Z toho mám radost. A o to víc se těším, až se k tomu vrátím.
Samotný duben jinak utekl neskutečně rychle. Ani jsem se nenadála a ve škole jsme měli poslední zvonění. Musím říct, že jsem strašně moc ráda, že mi konečně byla ukončena pravidelná docházka na mé gymnázium, v poslední době jsem měla čím dál větší pocit, že tam už fakt nevydržím. Všeho a všech (no dobře, téměř) jsem měla plné zuby. Netěšilo mě to tam. Jednoduše potřebuji změnu prostředí jako sůl. 

Následující informace patří už ke květnu, ale snad mi to odpustíte. Jak někteří asi víte, tenhle týden se konaly písemné maturity. Mám pocit, že jsem všechno napsala tak, abych prošla, tak doufám, že je můj pocit správný. Vlastně si nejsem jistá jen ohledně toho, jak mi dopadnou ty slohovky. Jsem ráda, že už to mám za sebou, teď už stačí udělat jen ty ústní, pak zvládnout přijímačky na vysokou a můžu si pískat! (To mi připomíná, že mi dneska přišlo potvrzení, že mě vezmou na univerzitu v Českých Budějovicích, jej! Chci tam sice nejméně, ale lepší něco než nic.)
A víte co ještě? Od prvního května máme doma štěně! Já z toho mám obrovskou radost, i když vzhledem k tomu, jak je malý, je s ním samozřejmě více práce. I proto teď nestíhám nic moc jiného než se věnovat štěněti nebo se učit. Tudíž má neaktivita trvá i nadále, tímto článkem jen ventiluji svou potřebu se vypsat.

Myslím, že jsem vám už sdělila vše, co jsem chtěla. Držte mi palce, aby byl pro mě květen dobrý měsíc, a já budu již brzo zpátky!

Jakpak se v dubnu dařilo vám? 

Komentáře

  1. Na Mindy se také chystám, mám ji moc ráda z jejího seriálu The Mindy Project. Na ten se určitě po maturitě podívej! :) Díky za připomenutí, že Lakomce si vůbec nepamatuji. Fakt nádhera zjistit takhle týden před maturitou, že si vlastně půlku knih nepamatuji :D :D
    Písemné máme za sebou. Mám trochu strach z toho slohu, psala jsem líčení a takhle zpětně se bojím, že jsem tam nasekala spoustu chyb/odchýlila jsem se od tématu. Co jsi psala ty?
    Také mi blogování strašně chybí, už se těším, až zase budu psát recenze a články, i když jsou často o ničem :D. A hlavně se těším, až si po maturitě na chvíli sednu a přečtu všechny ty knihy, které tu na mě čekají.
    Hodně štěstí u maturity a přijímaček!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo, u The Mindy Project jsem viděla první díl a plánuji se koukat dál, jen bych to musela někde najít, no. :D Jo, jo, sama jsem byla překvapená, že jsem toho Lakomce tolik zapomněla. :D
      Já jsem psala to vyprávění "Jak jsem poznal vaši matku". :D Když jsem to poprvé uviděla, bylo mi jasné, že to budu psát, no. :D Na líčení bych si netroufla, ale to si u nás netroufl nikdo, většina psala jedno z těch vyprávění, jop. :D :)
      Já jsem tak ráda, že se do toho všeho můžu už zase pustit! :D :)
      Zpětně děkuji. :)

      Vymazat
  2. Na Mindy já zase narazila díky Essie Button, která ji četla vrámci svýho Book Clubu :D Jinak jsem žádnou ze zmíněných knížek zatím nečetla :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Bez zahraničních booktuberů bych Mindy nepoznala. :) Tak to je škoda! Minimálně ten Howl za to stojí. :)

      Vymazat
  3. O Is Everyone Hanging Out Without Me? jsem neslyšela, ale vypadá to zajímavě.
    Hodně štěstí s ukončením školy :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zajímavé to rozhodně bylo. :) A letos Mindy vyjde další knížka, tak jsem zvědavá. :)
      Děkuji!

      Vymazat
  4. Howlův putující zámek jsem četla loni a nemohla jsem si ho vynachválit, je to skutečně krásná kniha a také mě mrzí, že u nás zbylé dva díly nevyšly. Film jsem ještě neviděla, ale pokud se ti líbil, tak od jeho režiséra Hajaa Miyazakiho, nu vlastně od celého animačního studia Ghibli, mohu doporučit snad jakýkoliv film, všechny jsou kouzelné, přímo z vlastní zkušenosti pak mohu doporučit Naušiku z Údolí větrů, Miyazakiho první celovečerní film.^^

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Fakt je škoda, že zrovna tohle se u nás dál nevydávalo. Ale já nezačít blogovat, asi bych se k tomu nedostala, takže se na druhou stranu moc nedivím, že se to třeba neprodávalo, u nás to tolik známé bohužel není, no. Já od toho režiséra znám i jiné filmy, jak jsem už zjistila, ale Údolí větrů jsem neviděla, takže se po tom podívám. :)

      Vymazat
  5. Jsem ráda, že máš z těch maturit jakž takž dobrý pocit, na internetu se mi zdá, že na to jen všichni nadávají... A slohovka ti s tím, jak píšeš, nemůže dopadnout jinak než na výbornou :) O čem jsi psala?
    Já maturuji za rok a naopak na mě při posledním zvonění všechno dolehlo. Jsem na osmiletém gymplu a i když to učení je děs, mám naši školu (a hlavně svoje spolužáky) ráda a chtělo se mi brečet, když jsem si v ten den uvědomila, jak brzo to všechno skončí.
    Howlův putující zámek jsem viděla jen ve filmové verzi a že je to knížka jsem zjistila teprve někdy nedávno. Rozhodně si to ale chci přečíst!
    Hodně štěstí při přijímačkách! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No, nad těmi nadávkami jsem se docela bavila. :D Nejlepší je, jak všichni říkají, že maturitu neudělali jen proto, že neznali odpověď na dvě otázky. :D Tak jasně. Psala jsem vyprávění na téma "Jak jsem poznal vaši matku" a dostala jsem za jedna, jop. :D :)
      Také jsem letos končila osmiletý gympl a pro mě to byla zkrátka až moc dlouhá doba s jedním kolektivem. Ale věřím, že když má někdo ve třídě super vztahy, musí to být dost smutné. :)
      Tak přečíst si to musíš rozhodně! :D :)
      Děkuji! :)

      Vymazat
  6. Lakomec bol celkom fajn povinné čítanie.:D Inak, to aby som sa pozrela na ten Howlov putujúci zámok.:D Inak teda držím palce so zvyškom maturitných a prijímačkových stresov.:) Šteniatko som videla na instagrame, je megazlatý.:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To jo, taky se mi líbil. :) Určitě se podívej! ;) Děkuji! Jé, to ráda slyším! :D Tady v okolí ho všichni zbožňují. :D A on zbožňuje je. :D

      Vymazat
  7. Ahoj rada by som si prečítala Howlov zámok, ale bohužial je vypredaný - nemáš ho náhodou v elektronickej podobe?

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Za každý nový komentář jsem moc vděčná, vždycky mě potěší a budu jedině ráda, když komentář zanecháte. :)
Pokud použijete profil "Anonymní" prosím, abyste se na konci příspěvku podepsali. Předem děkuji.

Populární příspěvky z tohoto blogu

Přidejte se k Alžbětě a rozluštěte záhadu hotelu Winterhouse / Hotel Winterhouse

Alžběta Somersová je jedenáctiletá dívka, které před pár lety tragicky zemřeli rodiče, od té doby žije se svou tetou a strýcem, přičemž se všichni navzájem nesnáší. Jedinou útěchou a radostí jsou pro Alžbětu knihy a všemožné hádanky, které miluje. Pak se stane něco nečekaného a patrně ta nejvíc vzrušující věc v Alžbětině životě - někdo její tetě a strýci zaplatí dovolenou a jí přes vánoční prázdniny pobyt v tajemném hotelu Winterhouse. Teta a strýc nic nezpochybňují, na dovolenou bez otázek vyrazí a Alžbětu i přes její protesty do hotelu pošlou. Přestože je to v hotelu krásné, Alžběta se musí pořád sama sebe ptát, kdo jí do hotelu poslal a proč? Podaří se jí rozluštit tato záhada? A co všechny ty záhady spojené se samotným hotelem - rozluští Alžběta i je?

Zákaz pořizování knih aneb jak se v nakupování aspoň trochu omezit

Dneska Kath na svém blogu Kath's World of Books uveřejnila článek s pravidly ohledně nakupování knih. Jejich cílem má být omezení nakupování, nenakupování zbytečných knih a podobně. Já jsem se rozhodla zapojit, protože si mnohdy pořídím naprosto zbytečné knížky, které se pak marně snažím prodat. I když je pravda, že poslední dobou na sebe dávám více pozor, pořád bych byla radši, kdybych si některé knihy nekoupila, ale knihomol jako já si holt nemůže pomoct. :D Také musím myslet na neustále se ztenčující volné místo v mé knihovničce a pečlivěji tak vybírat knihy, které stojí za to mít doma. :) A jaká pravidla, že jsem si to stanovila? 1. Nebudu si pořizovat žádné nové série od neosvědčených autorů - myslím tím autorů, se kterými nemám zkušenosti a nevím, jak mi sednou. 2. Nebudu si pořizovat knihy jen kvůli pěkné obálce. 3. Nebudu  si pořizovat další díly sérií, ze kterých mám doma jen první díl, dokud ten první díl nepřečtu. 4. Omezím pořizování knih z young adult žánru.

Recenze: Královská hraničářka [RV]

Autor: John Flanagan Originální název: The Royal Ranger Přeložila: Zdena Tenklová Série: Hraničářův učeň Díl: 12. Počet stran, vazba: 456 stran, hardback Nakladatelství: Egmont, 2014 Hodnocení na GoodReads: 4,43/5 (2 370 hodnotících) Hodnocení obálky: 4/5 (libí se mi :)) Něco málo k ději Už je to mnoho let, co byl Will Dohoda hraničářským učněm a také je to již nějaká doba, co byl sám sebou. Po tragédii, která zasáhla jeho život, je Will jako vyměněný a netouží po ničem jiném než po pomstě. Pokud se jeho přátelům nepodaří vymyslet, jak Willovi pomoci, patrně to s ním skončí špatně. Naštěstí Halt přichází s nápadem, který nejen že pomůže Willovi, ale mohl by vyřešit i zapeklitou situaci, ve které se nachází Horác s princeznou Kasandrou. A tak Will dostává svého prvního učně.