Přeskočit na hlavní obsah

Můžete se zamilovat skrze psaní emailů?


Emmi Rothnerová se rozhodne zrušit předplatné časopisu Like, ale splete se v emailové adrese a email skončí v emailové schránce jistého pana Lea Leike. Mohlo to skončit jako prostý omyl, ale to by Emmi nesměla nechat poslat automatické přání k Vánocům i panu Leikemu. Ani se nenadají a vznikne mezi nimi rozsáhlá konverzace. Pro Emmi je to takový únik z jejího světa, od její harmonické rodiny. Pro Lea je to rozptýlení po nevydařeném vztahu. Jenže co když jejich konverzace přeroste v něco víc? 

Daniel Glattauer je rakouský autor narozený v roce 1960. Kniha Dobrý proti severáku je patrně jeho nejúspěšnější, byla přeložena do více než pětatřiceti jazyků světa. Fanoušci si vydupali pokračování pod názvem Každá sedmá vlna, protože prostě chtěli vědět, jak to všechno dopadne. Glattauer napsal několik dalších románů, v českém jazyce vyšly ještě knihy Není zač a Navždy tvůj.

Knihu Dobrý proti severáku mám doma už hodně dlouho. Slyšela jsem o ní, že je to milé, vtipné a rychlé čtení. Nu, rychlé čtení je to na sto procent - kniha je totiž psaná v emailech, proto je čtenář vesměs ušetřen jakýkoliv zdlouhavých popisů či vyloženě nudných pasážích, autor nemá potřebu o nudných věcech psát. Přiznávám, že toho psaní v emailech jsem se docela bála. Ono je totiž strašně těžké psaní podobným stylem zvládnout. Je strašně těžké to napsat tak, aby to působilo uvěřitelně a zároveň aby se tím příběh někam posouval. K mé velké úlevě se tohle Glattauerovi povedlo a já skutečně měla pocit, že čtu emailovou konverzaci mezi dvěma osobami. 

Jako hlavní aktéry tu máme Emmi a Lea, kteří si z počátku píší o lehce banálních věcech, ale postupně se jejich konverzace stává tak nějak intimnější. Bavilo mě to jejich vzájemné hádání osobnosti. Jejich konverzace měla jiskru a často i spád. Alespoň většinu času. Lea jsem si oblíbila hodně, ten je očividně velice inteligentní, důvtipný. Emmi také mívala trefné poznámky, ale s postupem času jsem se s ní dokázala ztotožnit méně a méně.



Autor v knize předkládá strašně zajímavou otázku - dokážeme se zamilovat do někoho, aniž bychom ho v životě viděli? Milujeme tu osobu nebo jen tu představu, kterou jsme si k ní v hlavě vytvořili? A je pro nás vůbec zdravé se do takové bludné představy zamilovat?

Během čtení jsem z knihy měla pocit, že jde zkrátka o milé, oddechové čtení s nádechem romantiky. Jenže čím víc jsem se blížila ke konci, tím víc jsem z toho měla rozporuplné pocity. Když jsem to dočetla, byla jsem zanechána naprosto zmatená. A rozhodně to nebylo jen kvůli tomu otevřenému konci, který je náhodou podle mě perfektní a je velká škoda, že se autor nechal fanoušky přemluvit k další knize. Ne, bylo to spíš proto, že jsem nevěděla, co si o tom pořádně myslet. Jak bych mohla fandit nějakému vztahu, když je v tom rodina? Ale co když je Emmi ve svém manželství skutečně nešťastná, i když to sama nevidí? Kopa emocí. Na druhou stranu za to musím autorovi přidat body, když se mu podařilo ve mně tolik pocitů vyvolat.

Mám-li to shrnout, skutečně šlo o oddechové čtení, které vám uteče raz dva. První román psaný v emailech, u kterého se mi tenhle styl líbil. Kniha ve mně vyvolala spoustu emocí a zanechala mě naprosto zmatenou. Doporučit vám ji můžu, obzvlášť pokud hledáte něco trochu jiného, něco nenáročného, něco, čemu nebudete muset věnovat příliš času. A jestli špatně zvládáte otevřené konce, doporučuji mít po ruce pokračování.

Číselně knihu hodnotím 65% a určitě se podívám na další autorovu tvorbu, dosti by mě totiž zajímalo jak píše, když nepíše v emailech.

Údaje o knize
Český název: Dobrý proti severáku
Originální název: Gut gegen Nordwind
Autor: Daniel Glattauer
Přeložila: Iva Kratochvílová
Nakladatelství: Host, 2010
Počet stran, vazba: 256 stran, hardback
Hodnocení na GoodReads: 3,89/5 (11 310 hodnotících)

Komentáře

  1. Já mám doma to obojetné vydání, koupila jsem si ho loni během letních slev Hostu. Dobrý proti severáku nám totiž v prváku doporučoval učitel literární teorie, takže jsem to chtěla zkusit. Ten druhý díl trochu kazí kouzlo prvního dílu, ale jak trefně poznamenala jedna čtenářka v komentáři pod mou recenzí, asi to trochu interpretuje Emmi a Lea v prvním díle. Ale ten by býval stačil, v tom s tebou souhlasím, taky se mi líbil konec!
    A jinak... Já jsem Emmi chápala, jsem úplně stejně otravná, temps en temps :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Když já si ten první díl pořídila před tím, než to vydali společně. :D Teď bych také sáhla spíše po tom jednotném vydání, ale to samostatné je zase v pevné vazbě... Každopádně uvidím, jestli si ten druhý díl koupím nebo jen vypůjčím. :D :) A jako závist! Také bych chtěla učitele, který mi doporučí nějakou současnou literaturu! Náš učitel literární teorie se nás ptal, co rádi čteme, a když jsem se hned nevytasila s těžkou klasikou, strašně mě setřel a já měla pocit, že jsem úplný debil. :D
      Co jsem koukala na názory k tomu pokračování, tak spoustě lidí by první díl stačil, takže uvidím, jestli ten druhý budu vůbec číst. :)
      Občas byla Emmi fajn, občas mě nehorázně štvala, fakt. :D

      Vymazat
    2. My máme docela pokrokové učitele, i když tohle byl zrovna mlaďoch, myslím, že je mu jen lehce nad 30 :D Ale u nás někteří (třeba profesor Bílek, který dělá naratologii a hodně se zajímá o popkulturu a tak) píšou kritiky a recenze na aktuálně vyšlé knížky, takže tak, no... :)

      Vymazat
  2. Krásná recenze :) Knížku jsem četla už dávno a tenkrát jsem z ní byla naprosto, ale naprosto nadšená a pamatuju si, že jsem po dočtení a těsně před zavřením knihkupectví běžela pro pokračování, protože jsem zkrátka nemohla čekat, jak to dopadne. Souhlasím ale, že pokud by autor pokračování nenapsal, byl by to neskutečně silný konec!!
    Emmi mě taky trochu štvala, Leo mi přišel sympatičtější. Rozhodně se ale těším, že si čtení někdy zopakuju a připomenu si všechny ty pocity, které ve mně (a v tobě) vyvolala :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji! :) Tak teď mám fakt velký dilema, jestli číst ten druhý díl. Chci vědět, jak to mezi nimi autor ukončí nebo to radši nechat být? Uf. :D Asi to nechám na osudu. Buď mi druhý díl přistane v ruce nebo ne. :D :)

      Vymazat
  3. Knihu jsem četla a byla jsem z ní nadšená a navíc jsem byla na Listování, kde ji měl parádně zpracovanou. Rozhodně doporučuji si na to zajít.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jé, v Listování zpracovali i tuhle knihu? To jsem nevěděla! To ti moc děkuji za informaci, to je totiž super! Listování mě hrozně baví a věřím, že tahle knížku musí být v jejich podání výborná. :)

      Vymazat
  4. Romány v dopisech moc často nečtu a tenhle ve mně evokuje dojem červené knihovny, ale už jsem z tolika zdrojů slyšela, že tak jednoduché to s touhle knihou není, že to nejspíš postupně přehodnotím. Mám ráda knihy, kde je závěr tak trochu na čtenáři - a to tato kniha vypadá, že splňuje :) Moc pěkná recenze! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ha, ha, to ta růžová barva? :D Ale ne, chápu tě. A červená knihovna to není, to se nemusíš bát. Vlastně je tam pár dost zajímavých myšlenek. :) No a konec je hodně ponechán na čtenáři, alespoň do té doby, než si člověk přečte to pokračování vynucené fanoušky, řekla bych. :) A děkuji převelice! :)

      Vymazat
  5. Vydarená recenzia!:) Tie e-maily znejú super, obzvlášť, keď píšeš, že to autorovi vyšlo... Ale neviem, také tie veci ohľadom podvádzania/rozpadu rodín podľa mňa vždy musia zanechať dosť nepríjemný "pocit v ústach", takže toto ma celkom neláka... Ale keby som na knihu narazila napríklad v knižnici, určite by som jej dala šancu, takže vďaka za info!:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji! :) Jo, tady jsou ty e-maily fajn, jen prostě ten příběh... To mi úplně nesedlo. Ale když zase člověk do toho jde s tím, že ví, že to v té knize bude, možná mu to pak při čtení nebude tak nepříjemné. :) Já to nevěděla, podle reakcí a anotace jsem čekala úplně jinou romanci a možná proto mi to pak takové nepříjemné bylo, no.

      Vymazat

Okomentovat

Za každý nový komentář jsem moc vděčná, vždycky mě potěší a budu jedině ráda, když komentář zanecháte. :)
Pokud použijete profil "Anonymní" prosím, abyste se na konci příspěvku podepsali. Předem děkuji.

Populární příspěvky z tohoto blogu

Přidejte se k Alžbětě a rozluštěte záhadu hotelu Winterhouse / Hotel Winterhouse

Alžběta Somersová je jedenáctiletá dívka, které před pár lety tragicky zemřeli rodiče, od té doby žije se svou tetou a strýcem, přičemž se všichni navzájem nesnáší. Jedinou útěchou a radostí jsou pro Alžbětu knihy a všemožné hádanky, které miluje. Pak se stane něco nečekaného a patrně ta nejvíc vzrušující věc v Alžbětině životě - někdo její tetě a strýci zaplatí dovolenou a jí přes vánoční prázdniny pobyt v tajemném hotelu Winterhouse. Teta a strýc nic nezpochybňují, na dovolenou bez otázek vyrazí a Alžbětu i přes její protesty do hotelu pošlou. Přestože je to v hotelu krásné, Alžběta se musí pořád sama sebe ptát, kdo jí do hotelu poslal a proč? Podaří se jí rozluštit tato záhada? A co všechny ty záhady spojené se samotným hotelem - rozluští Alžběta i je?

Zákaz pořizování knih aneb jak se v nakupování aspoň trochu omezit

Dneska Kath na svém blogu Kath's World of Books uveřejnila článek s pravidly ohledně nakupování knih. Jejich cílem má být omezení nakupování, nenakupování zbytečných knih a podobně. Já jsem se rozhodla zapojit, protože si mnohdy pořídím naprosto zbytečné knížky, které se pak marně snažím prodat. I když je pravda, že poslední dobou na sebe dávám více pozor, pořád bych byla radši, kdybych si některé knihy nekoupila, ale knihomol jako já si holt nemůže pomoct. :D Také musím myslet na neustále se ztenčující volné místo v mé knihovničce a pečlivěji tak vybírat knihy, které stojí za to mít doma. :) A jaká pravidla, že jsem si to stanovila? 1. Nebudu si pořizovat žádné nové série od neosvědčených autorů - myslím tím autorů, se kterými nemám zkušenosti a nevím, jak mi sednou. 2. Nebudu si pořizovat knihy jen kvůli pěkné obálce. 3. Nebudu  si pořizovat další díly sérií, ze kterých mám doma jen první díl, dokud ten první díl nepřečtu. 4. Omezím pořizování knih z young adult žánru.

Recenze: Královská hraničářka [RV]

Autor: John Flanagan Originální název: The Royal Ranger Přeložila: Zdena Tenklová Série: Hraničářův učeň Díl: 12. Počet stran, vazba: 456 stran, hardback Nakladatelství: Egmont, 2014 Hodnocení na GoodReads: 4,43/5 (2 370 hodnotících) Hodnocení obálky: 4/5 (libí se mi :)) Něco málo k ději Už je to mnoho let, co byl Will Dohoda hraničářským učněm a také je to již nějaká doba, co byl sám sebou. Po tragédii, která zasáhla jeho život, je Will jako vyměněný a netouží po ničem jiném než po pomstě. Pokud se jeho přátelům nepodaří vymyslet, jak Willovi pomoci, patrně to s ním skončí špatně. Naštěstí Halt přichází s nápadem, který nejen že pomůže Willovi, ale mohl by vyřešit i zapeklitou situaci, ve které se nachází Horác s princeznou Kasandrou. A tak Will dostává svého prvního učně.