Přeskočit na hlavní obsah

Trochu drsnější YA sci-fi


Nemesis je Diabolic, stvoření, které bylo navržené a geneticky upravené tak, aby za každou cenu chránilo osobu, ke které bylo připoutáno. Nemesis je takhle připoutaná k dceři galaktického senátora Sidonii. Nemesis by pro Sidonii položila život. Ty dvě totiž nemají jen vztah pán a služebník, ale jelikož spolu vyrůstaly, jsou spíše jako sestry. Jenže pak Sidoniin otec udělá zásadní chybu a Sidonia je povolána do hlavního města, ke dvoru jejich císaře, kde má v podstatě figurovat jako jeho rukojmí. A to by mohlo Sidonii stát život. Proto, aby ji Nemesis ochránila, se bude muset vydávat za ni. Což nebude vůbec snadné, když není člověk. Pokud neuspěje, bude to stát všechny život.

S. J. Kincaid je původem americká autorka, narozena v Alabamě, ale vyrostla v Kalifornii. Nicméně že chce psát si uvědomila, až když žila ve Skotsku. Debutovala v roce 2012 prvním dílem ze sci-fi trilogie Insignia. The Diabolic je její nejnovější počin, původně mělo jít o stand-alone knihu, avšak nakonec to vypadá, že z toho bude série.

The Diabolic je mé první setkání s autorkou, i když teď určitě přemýšlím, že dám její předchozí trilogii šanci. O samotné knize jsem se pak dozvěděla skrze jednu zahraniční booktuberku, kterou sleduji, hodně se mi zalíbila obálka a i anotace mi zněla velice slibně. Poté jsem zjistila, že má kniha i dosti pozitivní hodnocení, tak už nebylo nad čím váhat!

Autorka nás uvádí do světa ve vzdálené budoucnosti, kde lidi dávno opustili Zemi a rozprostřeli se po celém vesmíru. Buď si objevili planety nové, na kterých si zajistili nový život, nebo si vytvořili jakési vesmírné stanice. Přestože došli k tak dalekému technickému rozvoji, začínají mít jeden velký problém - zlenivěli, zvykli si, že všechno dělají stroje a přestali se vědou zabývat. Věda je dokonce zakázaná, protože je v rozporu s jejich náboženstvím. Co se týče politického rozložení, v čele je Císař, následuje vrstva lidí podobná šlechtě, odsud pochází jednotliví senátoři, a pak tu jsou jakoby poddaní, což jsou většinou lidé žijící na těch planetách. Uf. Dokud jsem se to nepokusila nějak zkráceně shrnout, ani jsem si neuvědomila, jak pěkně promyšlené to autorka má.

Kromě lidí existují ještě geneticky upravené a v laboratoři vypěstované bytosti. Jedním z takových tvorů je Diabolic. Diabolic je větší, silnější, rychlejší a po fyzické stránce vlastně ve všem lepší než normální člověk. Ovšem od lidí se liší ještě v jedné zásadní věci - Diabolic nedokáže cítit, prožívat emoce. Uniká jim smysl smíchu či smysl pláče. Jediná osoba, ke které aspoň něco cítí je ten, ke komu jsou připoutáni a mají ho chránit.

Naše hlavní hrdinka Nemesis právě takový Diabolic je. Musím přiznat, že jsem se toho ze začátku trochu bála. Ale nakonec musím říct, že jsem nadšená z toho, jak se s tím autorka poprala. Nemesis si opravdu zachovává tu chladnou logiku, proto se nemusíte bát, že v knize najdete další hormony ovládanou hrdinku. Ovšem ani to není žádný ledový čumák - Nemesis se vskutku snaží porozumět emocím ostatních a sama se snaží o jistou empatii, jak jen jí to jde. Navíc to s ní ani v nejmenším není tak snadné - co když přece jenom dokáže něco cítit? A jestli ano, je to skutečné? A je vůbec správné, aby něco cítila? Ta dilemata, která Nemesis prožívá, zvládla autorka na jedničku.



Avšak Nemesis není jediná postava, kterou bych mohla vychválit. Vlastně musím říct, že mě nadchly všechny postavy v knize - šlo o tak krásně různorodou směsku! Většina postav nemá nijak zvlášť dobré vlastnosti a vy jen čekáte, kdo kdy koho bodne do zad (a to myslím i doslova). S tou sebrankou není radno si zahrávat. Jmenovitě ale musím vyzvednout Sidonii a Tyruse (nechtějte to po mně správně skloňovat). Sidonie je snad jako jediná taková jemná duše, jenže také jako jedna z mála dokáže vidět, jaká Nemesis ve skutečnosti je. Tyrus je oproti tomu úžasně šílený psychopat a vy jen těžko víte, na čem s ním jste.

Nicméně musím upozornit, že ta kniha je celkově taková brutálnější. Autorka se nebojí si ušpinit ruce a nebojí se zabíjet své postavy. To bylo v rámci YA strašně osvěžující a musím říct, že když jsem se do knihy pouštěla, vůbec jsem to nečekala. Autorka nic nepřikrášluje, takže jestli vám podobné věci vadí, asi se vám tohle líbit nebude. (A jestli to máte naopak, tak tuhle knihu oceníte.)

Co se týče samotného příběhu, má trochu pomalejší rozběh, ale autorka zase musí čtenáře seznámit se svým světem. Ovšem když se pak rozjede, tak už se nezastaví. Velice těžko se dá předvídat, s čím dalším se autorka vytasí, mě osobně většina zvratů opravdu překvapila. V některých částech jsem napětím ani nedýchala. A jak jsem se blížila ke konci, prakticky jsem to nemohla odložit. I když tedy to samotné vyvrcholení mi přišlo takové slabší, ale zas to stále sedělo k celému duchu knihy. Jen jestli na to autorka skutečně plánuje navázat, jsem zvědavá, jak to udělá.

Mám-li to porovnat s ostatními YA romány, tak je tahle kniha strašně příjemným osvěžením. Získáte totiž hrdinku, která nefňuká a dokáže si ve většině situací poradit sama. Získáte různorodou směsku postav, kde byste ale kladnou postavu hledali relativně těžko. Také tu máte zajímavý svět a napínavý a akční příběh. K tomu všemu autorka s postavami nejedná jako v rukavičkách. A i čtivé to je! Zkrátka a dobře čtení podle mého gusta.

Aby tedy bylo jasno, knihu vám vřele doporučuji. Já osobně jsem si ji užila a četla ji s nadšením. Hledáte-li o něco drsnější YA, je tohle něco přesně pro vás! Já sama teď budu mít autorku ve svém hledáčku a rozhodně si od ní přečtu něco dalšího.

Číselně hodnotím 100%, protože mě to prostě nadchlo a vám opravdu doporučuji se po knize podívat též!

P.S. Knihu v českém překladu vydá na podzim nakladatelství Fragment!

Údaje o knize
Název: The Diabolic
Autor: S. J. Kincaid
Série: The Diabolic
Díl: 1.
Nakladatelství: Simon & Schuster, 2016
Počet stran, vazba: 416 stran, e-book
Hodnocení na GoodReads: 4,07/5 (3 595 hodnotících)

Komentáře

  1. Téda, Fragment se v poslední době celkem dost vyšvihuje, vydává samé zajímavé kousky. A na tuhle knížku se taky rozhodně kouknu, tvoje recenze mě přesvědčila v tom, že by se mi tohle mohlo hodně líbit :) Mimochodem, kde jsi viděla, že to vydají? Vážně skvělá recenze ;)
    Jestli chceš, můžeš se kouknout i na můj blog: https://mybookishimagination.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo, Fragment docela válí! Z čehož mám jen a jen radost. :) Tak to jsem ráda, určitě doporučuji knihu omrknout! :) Sdílela jsem recenzi ve skupině Knižních blogerů a tam mi byla poskytnuta informace, že to chystají. Fragment mi pak recenzi na FB blogu i lajkoval a jelikož se nikdo neohradil, že to nechystají, tak předpokládám, že je to pravda. :D :)

      Vymazat
  2. Téééda, o téhle knížce jsem ještě neslyšela, ale říkám si, že je to docela škoda. :) Já mám právě ráda sci-fi a poslední dobou ujíždím právě na tom vesmírném. Plus teda když je to docela krvavé a brutální, láká mě to ještě víc (ehm, nejsem žádný psychopat, jako fakt :D). No asi si to fakt musím hodit do to-read. Děkuju za super tip! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo, jo, právě proto, že to u nás moc lidí nečetlo, jsem se rozhodla na knihu mrknout, abych o ní mohla dát vědět, kdyby se mi líbila. :) A jo, chápu tě, taky si občas ráda přečtu něco trochu drsnějšího. :D Tak snad se ti bude knížka líbit! Určitě se budu těšit na tvůj názor. :)

      Vymazat
  3. Výborná recenze :) A ještě lepší zpráva, že kniha vyjde i u nás :) Fragmentu tleskám a těším se na vydání :) Podle anotace i tvé recenze to vypadá na hodně dobré čtení :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji! :) Fragment překvapuje, vůbec bych u nich tuhle knihu nehádala, ale dobře pro ně, že se ji rozhodli vydat! Tohle by podle mě mohlo uspět, řekla bych totiž, že to bude bavit kluky i holky. :) Dobré čtení to podle mě je, tak jsem zvědavá, co na to pak ostatní poví. :)

      Vymazat
  4. Fragment zlepšuje reputaci? *smích*
    Anyway, obálka je opravdu hezká, ale jestli jsi viděla upoutávku na knihu? Jako by to vypadlo z filmu Hunger Games. Motýl tam, surprise, surprise, hoří a odhalí ocelová křídla. :D
    btw - 100%? Kniha se ti líbila až tak? :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jop, očividně jo. :D
      Myslím, že jsem to zahlédla, ale zas tolik pozornosti jsem tomu nevěnovala. :D
      Ve srovnání s ostatními YA ano. ;) :)

      Vymazat
  5. Nemůžu se dočkat, až si ji přečtu - zvlášť při tak dobrém hodnocení od tebe. Ani se mi nechc věřit, že je tak dobrá :) Fragment se poslední dobou nějak snaží :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hele, ale zas od toho moc nečekej, ať pak nejsi zklamaná. :D Tož jsem zvědavá, co na ni pak povíš. :) To rozhodně ano a dobře pro ně! :D :)

      Vymazat

Okomentovat

Za každý nový komentář jsem moc vděčná, vždycky mě potěší a budu jedině ráda, když komentář zanecháte. :)
Pokud použijete profil "Anonymní" prosím, abyste se na konci příspěvku podepsali. Předem děkuji.

Populární příspěvky z tohoto blogu

Přidejte se k Alžbětě a rozluštěte záhadu hotelu Winterhouse / Hotel Winterhouse

Alžběta Somersová je jedenáctiletá dívka, které před pár lety tragicky zemřeli rodiče, od té doby žije se svou tetou a strýcem, přičemž se všichni navzájem nesnáší. Jedinou útěchou a radostí jsou pro Alžbětu knihy a všemožné hádanky, které miluje. Pak se stane něco nečekaného a patrně ta nejvíc vzrušující věc v Alžbětině životě - někdo její tetě a strýci zaplatí dovolenou a jí přes vánoční prázdniny pobyt v tajemném hotelu Winterhouse. Teta a strýc nic nezpochybňují, na dovolenou bez otázek vyrazí a Alžbětu i přes její protesty do hotelu pošlou. Přestože je to v hotelu krásné, Alžběta se musí pořád sama sebe ptát, kdo jí do hotelu poslal a proč? Podaří se jí rozluštit tato záhada? A co všechny ty záhady spojené se samotným hotelem - rozluští Alžběta i je?

Zákaz pořizování knih aneb jak se v nakupování aspoň trochu omezit

Dneska Kath na svém blogu Kath's World of Books uveřejnila článek s pravidly ohledně nakupování knih. Jejich cílem má být omezení nakupování, nenakupování zbytečných knih a podobně. Já jsem se rozhodla zapojit, protože si mnohdy pořídím naprosto zbytečné knížky, které se pak marně snažím prodat. I když je pravda, že poslední dobou na sebe dávám více pozor, pořád bych byla radši, kdybych si některé knihy nekoupila, ale knihomol jako já si holt nemůže pomoct. :D Také musím myslet na neustále se ztenčující volné místo v mé knihovničce a pečlivěji tak vybírat knihy, které stojí za to mít doma. :) A jaká pravidla, že jsem si to stanovila? 1. Nebudu si pořizovat žádné nové série od neosvědčených autorů - myslím tím autorů, se kterými nemám zkušenosti a nevím, jak mi sednou. 2. Nebudu si pořizovat knihy jen kvůli pěkné obálce. 3. Nebudu  si pořizovat další díly sérií, ze kterých mám doma jen první díl, dokud ten první díl nepřečtu. 4. Omezím pořizování knih z young adult žánru.

Recenze: Královská hraničářka [RV]

Autor: John Flanagan Originální název: The Royal Ranger Přeložila: Zdena Tenklová Série: Hraničářův učeň Díl: 12. Počet stran, vazba: 456 stran, hardback Nakladatelství: Egmont, 2014 Hodnocení na GoodReads: 4,43/5 (2 370 hodnotících) Hodnocení obálky: 4/5 (libí se mi :)) Něco málo k ději Už je to mnoho let, co byl Will Dohoda hraničářským učněm a také je to již nějaká doba, co byl sám sebou. Po tragédii, která zasáhla jeho život, je Will jako vyměněný a netouží po ničem jiném než po pomstě. Pokud se jeho přátelům nepodaří vymyslet, jak Willovi pomoci, patrně to s ním skončí špatně. Naštěstí Halt přichází s nápadem, který nejen že pomůže Willovi, ale mohl by vyřešit i zapeklitou situaci, ve které se nachází Horác s princeznou Kasandrou. A tak Will dostává svého prvního učně.