Přeskočit na hlavní obsah

Chcete vědět, co bylo po Měsíčních kronikách?


Jestliže jste fanoušci Měsíčních kronik, jistě si pamatujete androidku Iko, věrnou přítelkyni Cinder a později i nedílnou součást skupiny, která se rozhodla zbavit se královny Levany. Teď je na čase, aby se Iko stala hrdinkou svých vlastních dobrodružství! Po událostech, se kterými byl čtenář seznámen ve čtvrtém díle (Winter), se Země ocitla v nebezpečí ze strany měsíčních vojáků. Iko je na Zem poslána tuhle situaci vyřešit. Ale nebojte, nebude na tuhle práci sama a potká i pár starých známých.

Kdo by neznal americkou autorku Marissu Meyer, která v současné době patří k nejpopulárnějším YA autorkám? Na svém kontě má re-tellingovou sérii Měsíční kroniky (vydalo nakladatelství Egmont), dalším re-tellingem je i kniha Heartless (Bez srdce - v květnu vydá nakladatelství Egmont). Komiks Wires and Nerve je její nejnovější počin. Na podzim jí má vyjít kniha Renegades, která bude mít v hlavní roli superschopnosti.

Pokud to nevíte, tak Marissa Meyer patří mezi mé nejoblíbenější autorky vůbec. Její Měsíční kroniky bezmezně zbožňuji a i Heartless se mi dosti líbilo. Proto když se objevila informace, že Marissa bude v Měsíčních kronikách pokračovat skrze komiksovou sérii, bylo mi jasné, že to prostě musím mít (stává se ze mě totiž i velký fanoušek komiksů). Sice byla ta kniha nekřesťansky drahá, ale musím říct, že těch peněz rozhodně nelituji!

Strašně moc musím Marissu pochválit za to, že když už se rozhodla na svou uzavřenou sérii navázat něčím dalším, tak se vydala úplně jiným směrem a zvolila naprosto odlišný formát. A ještě lepší je, že jí ten komiks opravdu výborně funguje! Přiznám se, že jsem se před přečtením trochu bála, jestli to neztratí to své kouzlo. Díky bohu se stal pravý opak! Grafické zpracování tomu dodává šťávu. Popis a dialogy postav stále nesou Marissinin rukopis, atmosféra a i tón Měsíčních kronik je plně zachován.

Což mě vede k postavám. Aniž byste na začátku museli mít úvod, ve kterém uvidíte, jak je která postava ztvárněna, stejně byste v příběhu jednotlivé postavy poznali už jen díky tomu, jak mluví. Všechny doposud známé postavy si zachovávají svou osobnost, kterou znáte už z knih. Kvůli čemuž to bylo tak boží! Jo a tím tedy chci naznačit, že ve větší či menší míře se v komiksu objeví všichni předchozí hrdinové, buď působí jako vedlejší postavy k příběhu Iko, nebo jsou do příběhu zakomponováni aspoň tak, abyste viděli, jak na tom právě jsou, aniž by to působilo jakkoliv rušivě. 
Tak jo, abych vás opravdu nalákala, prozradím, že hodně prostoru má Thorne s Cress. Jelikož ty dva mám z celé série asi nejradši, měla jsem z jejich zapojení ohromnou radost.



Jak už bylo zmíněno výše, po dějové stránce navazujeme hodně krátce po skončení Winter. Proto musím upozornit, nebo spíše doporučit, abyste tenhle komiks nečetli před přečtením Winter, pokud se ji tedy číst chystáte. Hrozí vám spoilery. No a také to je dějově zasazené před tu poslední povídku, která se nachází v knize Hvězdy nad hlavou. Nicméně sama jsem to jinak považovala za regulérní pokračování, jelikož jde o dosti rozsáhlý a pěkně promyšlený příběh, který toho dává dost tušit do budoucna. Sama jsem zvědavá, s čím autorka přijde a jak to vše dopadne. Upřímně doufám, že se dočkáme více než jen jednoho dalšího dílu.

V knize samozřejmě nechybí spousta humoru a akce. Napínavých částí je tam vskutku hodně! Čímž mířím i k samotné kresbě. Celý komiks je vedený v odstínech modré. Jednotlivé postavy jsou dle mého názoru ztvárněny dobře, každopádně poznáte, kdo má být kdo. Avšak asi nejvíce musím ocenit zakreslení akčních scén, to se Dougovi Holgateovi povedlo na výbornou. V těch chvílích jsem jen s napětím otáčela dál a dál!

Komiks je určen hlavně fanouškům Měsíčních kronik. Vzhledem k tomu, že se prakticky jedná o pokračování, tak nějak se počítá s tím, že jste se světem už seznámeni. Jistě, na začátku je menší shrnutí, které vás má uvést do děje, avšak stejně si komiks více užije ten, kdo Měsíční kroniky už četl než ten, kdo ne. Plus jak jsem už upozorňovala výše, jsou tam na Měsíční kroniky spoilery.

Já osobně jsem byla z komiksu jednoduše nadšená. Naprosto splnil má očekávání. Krásně si zachovává atmosféru a humor, který nám autorka představila už v Měsíčních kronikách. Navíc rozhodně nejde o bezduché natahování příběhu, aby se z toho vyždímaly ještě další peníze. To vůbec ne! Originalita tomu nechybí a je cítit, že tohle je příběh, který stojí za to vypovědět. No a rozhodnout se pro grafické zpracování byl podle mě výborný tah, protože už jen ten odlišný formát knize dodává přidanou hodnotu.

Zkrátka a dobře, jestliže jste fanoušci Měsíčních kronik, je tohle pro vás povinné čtení! Zaručuji vám, že se vám to bude líbit. Tak teď jen doufat, že se nakladatelství Egmont rozhodne vydat tento komiks též.

Kdyby to náhodou nebylo jasné, číselně je to bez debat 100%.

Údaje o knize
Název: Wires and Nerve 
Autor: Marissa Meyer
Ilustroval: Doug Holgate
Série: Wires and Nerve
Díl: 1.
Nakladatelství: Feiwel and Friends, 2017
Počet stran, vazba: 240 stran, hardback
Hodnocení na GoodReads: 4,28/5 (3 888 hodnotících)

Komentáře

  1. Až dočtu Měsíční kroniky, tak si tuto knihu musím určitě přečíst! Jsem ráda, že se ti líbila a skvělá recenze! :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Rozhodně doporučuji tak učinit! Pro čtenáře Měsíčních kronik je tohle prostě povinné čtení! :D :)

      Vymazat
  2. Výborná recenze :) Vypadá to hodně zajímavě :) Kniha mě zaujala už když vyšla, ale trochu jsem se lekla toho komiksového zpracování :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji! :) Tak zrovna toho komiksového zpracování se fakt bát nemusíš, to se totiž vážně moc povedlo! A i díky tomu se mi to tolik líbilo. :)

      Vymazat
  3. Tiež som z tejto knižky bola úplne nadšená. Len škoda, že sa tam nevošlo viac príbehu a že na ďalší (a veľmi drahý) diel musíme čakať tak dlho. Tiež som bola neskutočne šťastná, ale aj prekvapená, z toho, koľko priestoru Cress a Thorne dostali, keďže sú taktiež moji obľúbenci. Predpokladám že v pokračovaní sa príbeh zasa viac zameria na Wolfa a Scarlet, ktorých mám síce rada, ale nie až tak. Tak či tak sa neskutočne teším.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo, když jsem sepisovala recenzi, také jsem si říkala, že je to trochu škoda, že toho příběhu nebylo víc. Ale ono kdyby to bylo ještě delší, tak to pak bude ještě dražší, no. :D Jo, já se přiznám, že jsem vůbec nečekala, že by ty ostatní postavy mohly dostat tolik prostoru. Hej, to je asi dost možné. Ale mně se v tom komiksu líbili krapet víc než v knihách, tak se i na ně těším. :D Každopádně už abych ten další díl měla! :)
      Moc ti děkuji za tak krásný komentář! :)

      Vymazat
  4. Ahoj chtěla bych se zeptat mám doma knihu bez srdce ale slyšela jsem že v ní Marissa spoileruje měsíční kroniky, je to pravda ? A myslíš že je špatný nápad číst nejdřív bez srdce ?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj. Kniha Bez srdce nemá s Měsíčními kronikami vůbec nic společného. :) Je to samostatný román. Tudíž to můžeš číst, jak chceš. :)

      Vymazat

Okomentovat

Za každý nový komentář jsem moc vděčná, vždycky mě potěší a budu jedině ráda, když komentář zanecháte. :)
Pokud použijete profil "Anonymní" prosím, abyste se na konci příspěvku podepsali. Předem děkuji.

Populární příspěvky z tohoto blogu

Přidejte se k Alžbětě a rozluštěte záhadu hotelu Winterhouse / Hotel Winterhouse

Alžběta Somersová je jedenáctiletá dívka, které před pár lety tragicky zemřeli rodiče, od té doby žije se svou tetou a strýcem, přičemž se všichni navzájem nesnáší. Jedinou útěchou a radostí jsou pro Alžbětu knihy a všemožné hádanky, které miluje. Pak se stane něco nečekaného a patrně ta nejvíc vzrušující věc v Alžbětině životě - někdo její tetě a strýci zaplatí dovolenou a jí přes vánoční prázdniny pobyt v tajemném hotelu Winterhouse. Teta a strýc nic nezpochybňují, na dovolenou bez otázek vyrazí a Alžbětu i přes její protesty do hotelu pošlou. Přestože je to v hotelu krásné, Alžběta se musí pořád sama sebe ptát, kdo jí do hotelu poslal a proč? Podaří se jí rozluštit tato záhada? A co všechny ty záhady spojené se samotným hotelem - rozluští Alžběta i je?

Zákaz pořizování knih aneb jak se v nakupování aspoň trochu omezit

Dneska Kath na svém blogu Kath's World of Books uveřejnila článek s pravidly ohledně nakupování knih. Jejich cílem má být omezení nakupování, nenakupování zbytečných knih a podobně. Já jsem se rozhodla zapojit, protože si mnohdy pořídím naprosto zbytečné knížky, které se pak marně snažím prodat. I když je pravda, že poslední dobou na sebe dávám více pozor, pořád bych byla radši, kdybych si některé knihy nekoupila, ale knihomol jako já si holt nemůže pomoct. :D Také musím myslet na neustále se ztenčující volné místo v mé knihovničce a pečlivěji tak vybírat knihy, které stojí za to mít doma. :) A jaká pravidla, že jsem si to stanovila? 1. Nebudu si pořizovat žádné nové série od neosvědčených autorů - myslím tím autorů, se kterými nemám zkušenosti a nevím, jak mi sednou. 2. Nebudu si pořizovat knihy jen kvůli pěkné obálce. 3. Nebudu  si pořizovat další díly sérií, ze kterých mám doma jen první díl, dokud ten první díl nepřečtu. 4. Omezím pořizování knih z young adult žánru.

Recenze: Královská hraničářka [RV]

Autor: John Flanagan Originální název: The Royal Ranger Přeložila: Zdena Tenklová Série: Hraničářův učeň Díl: 12. Počet stran, vazba: 456 stran, hardback Nakladatelství: Egmont, 2014 Hodnocení na GoodReads: 4,43/5 (2 370 hodnotících) Hodnocení obálky: 4/5 (libí se mi :)) Něco málo k ději Už je to mnoho let, co byl Will Dohoda hraničářským učněm a také je to již nějaká doba, co byl sám sebou. Po tragédii, která zasáhla jeho život, je Will jako vyměněný a netouží po ničem jiném než po pomstě. Pokud se jeho přátelům nepodaří vymyslet, jak Willovi pomoci, patrně to s ním skončí špatně. Naštěstí Halt přichází s nápadem, který nejen že pomůže Willovi, ale mohl by vyřešit i zapeklitou situaci, ve které se nachází Horác s princeznou Kasandrou. A tak Will dostává svého prvního učně.