Přeskočit na hlavní obsah

Když jsou vzpomínky to jediné, co nám zůstalo


Griffin a Theo byli nejlepší přátelé, dokud to nepřerostlo v něco víc a oni si nepřiznali, že jsou do sebe navzájem zamilovaní. Prožijí spolu vážně krásné období, dokud není Theo přijat na univerzitu s ročním předstihem a neodstěhuje se z New Yorku až do Kalifornie. Zde si najde novou lásku, což Griffina hrozně šokuje, protože věřil, že skončí znovu spolu. Jenže Griffin ani nedostane šanci na takový scénář, Theo totiž umírá. Před Griffinem stojí výzva vyrovnat se Theovou smrtí, v čemž by mu mohl opravdu pomoci jen jeden člověk - Theův nový přítel.

Adam Silvera je mladý americký autor, který se narodil a vyrostl v Bronxu. V knižním průmyslu se pohyboval už před tím, než v roce 2015 debutoval se svou knihou More Happy Than Not. History Is All You Left Me je jeho druhá kniha. V létě vyjde sbírka povídek Because You Love to Hate Me: 13 Tales of Villainy, na které se jako jeden z autorů podílel (v překladu vydá nakladatelství CooBoo). Letos na podzim mu vyjde ještě jedna kniha - They Both Die at the End. No a vypadá to, že v současné době autor pracuje na fantasy novince.

Páni, tak to vypadá, že se Adam Silvera pěkně rozjíždí a teď o něm opravdu hodně uslyšíme! Což vůbec není špatná věc, protože je to podle mě jeden z nejslibnějších autorů současnosti a já se jen těším, s čím dalším přijde. Už jeho debut se mi velmi líbil. A jak na tom byla jeho druhá kniha? Nuž, pojďme se na ni podívat!

Stejně jako u jeho debutu je opět nejsilnější stránkou knihy autorův styl psaní. Mně osobně sedl už u More Happy Than Not, nicméně musím říct, že tentokrát je to napsané zase trochu jinak. Je to takové víc lyrické, přemýšlivé. Silvera to zkrátka se slovy umí. I díky tomu se kniha tak úžasně čte.

K plynulému a rychlému čtení napomáhá i ta atmosféra napětí, kterou Silvera brilantně buduje. Informace dávkuje jen střídmě, ale zase dostatečně, aby čtenář měl touhu zjistit, jak to tedy bylo, a tudíž je nucen číst dál a dál. Tohle mu perfektně funguje hlavně v první polovině knihy. Bohužel s druhou polovinou některé části docela zbytečně natahuje a tváří se, jak všechna ta nová odhalení musí být šokující, přitom čtenáři, který nad knihou aspoň trochu přemýšlí, musela už dávno dojít. Hlavně ke konci ztrácí dech a já osobně jsem byla postupně až netrpělivá, že konec ještě nepřišel.



Ještě tedy co se týče konstrukce příběhu - máme tu jakoby dvě dějové linie. Jedna z linií je minulost, kde nám Griffin vypráví jeho příběhy a zážitky s Theem. Druhá část je v přítomnosti, ve které vidíme, jak se Griffin se svou ztrátou vyrovnává. Tu druhou část Griffin vypráví Theovi, často se na něj obrací, až má čtenář občas pocit, jakoby mluvil k němu. Obě linie se postupně přibližují, až se nakonec doženou a splynou v jednu.

Kniha se zabývá několika vážnými tématy. Prvním z nich je homosexualita, tentokrát zpracována výrazně pozitivněji než u More Happy Than Not. Nicméně autor zvládá LGBTQ komunitu ve svých knihách reprezentovat naprosto výborně, hodně těžko bych v tomhle směru hledala k jeho knihám konkurenci. Je upřímný, realistický a povzbuzující. Jestliže chcete knihu, kde by toto téma bylo zpracováno opravdu dobře, rozhodně sáhněte po Silverově tvorbě.
Druhým tématickým pilířem této knihy je truchlení, hledání odpuštění a dilema, jestli je správné se posunout dál. Když jsem se do knihy pouštěla, nějak mě nenapadlo, že to bude až takhle intenzivní. Sama jsem moc knih s tímto tématem nečetla (účelově je nevyhledávám), ale mám pocit, že Silvera objevil tu správnou střední cestu - je to citlivě pojaté, je to emotivní a od patetičnosti se to drží hodně daleko. Za zpracování tohoto tématu před autorem smekám.
No a autorovi se podařilo do knihy vmáčknout ještě mentální problémy. A tím nemyslím jen to, že si hlavní hrdina povídá se zemřelým člověkem. Griffin má jistou formu OCD, která mu život nijak neulehčuje. Musím říct, že když se na knížku dívám zpětně, jsem vlastně až překvapená, jak přirozeně se podařilo autorovi tohle do příběhu zakomponovat, aniž by to působilo už přeplácaně. Také na mě jeho pojetí působilo věrohodně, ale nejsem odborník, abych vám mohla říct, jak moc věrohodné to opravdu bylo.

Celkově musím říct, že jsem velice ráda, že jsem si knihu přečetla. Dala mi spoustu nových podnětů k zamyšlení. Vyvolala ve mně emoce - byla jsem z ní smutná, ale místy i frustrovaná. Ovšem také mě přesvědčila, že Adam Silvera je autor, kterého stojí za to sledovat. Rozhodně ho řadím mezi své oblíbence a těším se na jeho další tvorbu.

Knihu vám samozřejmě doporučuji. Jestliže hledáte něco, co by zpracovávalo LGBTQ komunitu, je Silvera jedna z nejlepších možností, kterou v tomhle směru můžete najít. V tomhle díle navíc krásně s citem zpracovává i truchlení nad smrtí blízkého člověka, proto jestli hledáte něco podobného, mohli byste to najít v tomhle. 

Číselně knihu hodnotím 85%, protože v té druhé polovině byla kniha přece jenom trochu slabší. No a zase jdu doufat, že Silveru konečně objeví nějaký český nakladatel.

Údaje o knize
Název: History Is All You Left Me
Autor: Adam Silvera
Nakladatelství: Simon & Schuster, 2017
Počet stran, vazba: 294 stran, paperback
Hodnocení na GoodReads: 4,24/5 (3 547 hodnotících)

Komentáře

  1. Výborná recenze :) Od autora jsem zaregistrovala, že vyšla More Happy Than Not, ale o této knize nevím :) Vypadá však zajímavě už jenom podle toho náhledu začátku kapitoly :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc ti děkuji! :) Ona tahle knížka vyšla teď na začátku roku, možná proto jsi o ní ještě neslyšela. :) Nicméně obě jeho knížky - tohle i More Happy Than Not - vážně stojí za to! :) Jop, mě osobně ta první věta naprosto dostala, což se mi zas tak často nestává, aby mě kniha zaujala hned první větou, takže i v tomhle je kniha výjimkou. :)

      Vymazat

Okomentovat

Za každý nový komentář jsem moc vděčná, vždycky mě potěší a budu jedině ráda, když komentář zanecháte. :)
Pokud použijete profil "Anonymní" prosím, abyste se na konci příspěvku podepsali. Předem děkuji.

Populární příspěvky z tohoto blogu

Přidejte se k Alžbětě a rozluštěte záhadu hotelu Winterhouse / Hotel Winterhouse

Alžběta Somersová je jedenáctiletá dívka, které před pár lety tragicky zemřeli rodiče, od té doby žije se svou tetou a strýcem, přičemž se všichni navzájem nesnáší. Jedinou útěchou a radostí jsou pro Alžbětu knihy a všemožné hádanky, které miluje. Pak se stane něco nečekaného a patrně ta nejvíc vzrušující věc v Alžbětině životě - někdo její tetě a strýci zaplatí dovolenou a jí přes vánoční prázdniny pobyt v tajemném hotelu Winterhouse. Teta a strýc nic nezpochybňují, na dovolenou bez otázek vyrazí a Alžbětu i přes její protesty do hotelu pošlou. Přestože je to v hotelu krásné, Alžběta se musí pořád sama sebe ptát, kdo jí do hotelu poslal a proč? Podaří se jí rozluštit tato záhada? A co všechny ty záhady spojené se samotným hotelem - rozluští Alžběta i je?

Zákaz pořizování knih aneb jak se v nakupování aspoň trochu omezit

Dneska Kath na svém blogu Kath's World of Books uveřejnila článek s pravidly ohledně nakupování knih. Jejich cílem má být omezení nakupování, nenakupování zbytečných knih a podobně. Já jsem se rozhodla zapojit, protože si mnohdy pořídím naprosto zbytečné knížky, které se pak marně snažím prodat. I když je pravda, že poslední dobou na sebe dávám více pozor, pořád bych byla radši, kdybych si některé knihy nekoupila, ale knihomol jako já si holt nemůže pomoct. :D Také musím myslet na neustále se ztenčující volné místo v mé knihovničce a pečlivěji tak vybírat knihy, které stojí za to mít doma. :) A jaká pravidla, že jsem si to stanovila? 1. Nebudu si pořizovat žádné nové série od neosvědčených autorů - myslím tím autorů, se kterými nemám zkušenosti a nevím, jak mi sednou. 2. Nebudu si pořizovat knihy jen kvůli pěkné obálce. 3. Nebudu  si pořizovat další díly sérií, ze kterých mám doma jen první díl, dokud ten první díl nepřečtu. 4. Omezím pořizování knih z young adult žánru.

Recenze: Královská hraničářka [RV]

Autor: John Flanagan Originální název: The Royal Ranger Přeložila: Zdena Tenklová Série: Hraničářův učeň Díl: 12. Počet stran, vazba: 456 stran, hardback Nakladatelství: Egmont, 2014 Hodnocení na GoodReads: 4,43/5 (2 370 hodnotících) Hodnocení obálky: 4/5 (libí se mi :)) Něco málo k ději Už je to mnoho let, co byl Will Dohoda hraničářským učněm a také je to již nějaká doba, co byl sám sebou. Po tragédii, která zasáhla jeho život, je Will jako vyměněný a netouží po ničem jiném než po pomstě. Pokud se jeho přátelům nepodaří vymyslet, jak Willovi pomoci, patrně to s ním skončí špatně. Naštěstí Halt přichází s nápadem, který nejen že pomůže Willovi, ale mohl by vyřešit i zapeklitou situaci, ve které se nachází Horác s princeznou Kasandrou. A tak Will dostává svého prvního učně.