Přeskočit na hlavní obsah

Překvapivě povedený debut


Wing Jones byla vždycky jiná a po vzhledové stránce by se od ostatních snad ani nemohla lišit více. Jedna její babička totiž pochází z Ghany, ta druhá naopak z Číny, tudíž se ve Wing míchají tyto dvě rasy, což z ní činí Asijsko-afro-američanku. A bohužel (dle jejího názoru) z toho nevyšla tak dobře jako její pohledný bratr Marcus. Wing nikdy v ničem moc nevynikala, jenže pak její rodinu postihne velká tragédie. Wing ze sebe potřebuje nějak dostat potlačené emoce, a tak začne běhat. A najednou v sobě objevuje skrytý talent, o kterém ani netušila. Pomůže jí běhání zachránit rodinu? A dokážou si všichni nakonec odpustit?

Katherine Webber je původem z Kalifornie, ale v současné době žije v Londýně. Čtyři roky žila v Hong Kongu, kde na místní univerzitě studovala čínskou literaturu a jazyk. Žila také na Hawaii či v Atlantě. Kniha Wing Jones je její literární debut.

Na knihu Wing Jones jsem poprvé narazila na instagramovém účtu Rainbow Rowell a musím se přiznat, že nebýt jejího překrásného grafického zpracování, asi bych ji jen tak přešla. Ale to by byla obrovská škoda! Z Wing Jones se vyklubalo neskutečné překvapení, které nelahodí jen oku, ale i duši. 

Takže ano, částečně jsem si tuhle knížku pořídila kvůli tomu, že mi v knihovně bude dělat parádu. Avšak druhým podstatným důvodem byl ten smíšený původ hlavní hrdinky, který je obzvlášť neobvyklý v tom, že je Wing z poloviny Asiatka a z poloviny Afričanka. Musím říct, že s tím jsem se v knize setkala úplně poprvé. Přitom v dnešní době lidí podobného původu jen přibývá, proto jsem měla neskutečnou radost, že se autorka rozhodla podobnou postavu ve své knize ztvárnit. 

S takto zvláštním původem přichází i silný pocit vyděděnosti, který zvládla autorka popsat bravurně. Wing se ani trochu nepodobá lidem ze svého okolí, navíc je na děvče o něco vyšší a zaoblenější, než je "standard". A když všude vidíte jako ideál krásy nějakou hubenou bělošku s blond vlasy, vůbec vám to na sebevědomí nepřidá, ještě k tomu pokud vypadáte tak odlišně jako Wing. 

Za samotný aspekt celé diverzity musím autorku neskutečně pochválit, zvláště když uvážím, že knihu zasadila do roku 1995, což určitě nebyla tak otevřená doba jako dnes, tudíž byla asi trochu výzva podobnou diverzitu zakomponovat přirozeně, avšak jí se to povedlo! Kromě smíšeného původu hlavní postavy v knize vystupuje i smíšený pár, který zastupuje Marcus (bratr Wing) a jeho přítelkyně Monica, což je taková typická Američanka, i když s dosti otevřenou myslí (na rozdíl od jejího otce). Autorka se dotýká i otázky homosexuality, sice jen na malém prostoru, ale dle mého názoru se jí to povedlo zapojit hezky přirozeně, určitě to na mě nekřičelo, že by to tam vmáčkla jen proto, že by to teď bylo "moderní".



Teď pár slov k příběhu. Ze začátku kniha působí dosti pozitivně a jako taková milá contemporary. Avšak pak dojde ke zvratu, kvůli kterému to nabere úplně jiný směr, získá to větší hloubku a na větší emotivnosti. Najednou se to zabývá mnohem závažnějšími otázkami a tématy. Poukazuje to na to, že je důležité některé své činy opravdu promýšlet, protože některé věci opravdu nejde odčinit. Je to o otázce viny a o schopnosti se s vinou vyrovnat. Ale také o důležitosti toho být schopný odpustit a třeba se i posunout dál. Autorka všechno tohle zpracovává s obrovskou empatií. 
Jediná škoda je, že příběh občas ztrácí tempo či je naopak až moc uspěchaný. Avšak věřím, že tohle autorka časem vychytá.

Samozřejmě se nemusíte bát, že by se postavy vyznačovaly jen svou rasou nebo něco podobného. Ani vlastní osobnost jim nechybí, i když je pravda, že čtenář nejvíce pozná Wing, když příběh vypráví. Známe její pocity a myšlenkové pochody. Autorka skrze Wing občas používá dosti barvité metafory, které se mně osobně líbily, i když věřím, že na někoho by mohly působit trochu kýčovitě. Chápala jsem její pocity, proto jsem neměla problém se vžít do její kůže. Musím říct, že když jsem se blížila ke konci, vůbec se mi s ní nechtělo loučit - strašně ráda bych věděla, kam jí život zavál dál.

Knize nechybí ani romantická linka, i když určitě nezískává převahu. Tahle kniha je spíše o rodině a vztazích mezi členy rodiny. A také o síle a důležitosti přátelství.

Z Wing Jones se nakonec vyvrbilo strašně příjemné překvapení. Vezmu-li v potaz, že jde o autorčin debut, tak musím ještě víc ocenit, jak moc se autorce kniha povedla. Také to znamená, že do budoucna si autorčinu tvorbu rozhodně pohlídám a s nadšením si od ní přečtu něco dalšího.

Knihu doporučuji všem milovníkům contemporary, jen to tedy není tak sluníčkové a zabývá se to spíše vážnějšími tématy. Pokud rádi běháte, určitě vás nadchne, jaký vztah k běhání Wing má. A určitě se u knihy nebojte angličtiny - není nijak těžká, vlastně si myslím, že by nebylo vůbec špatné se čtením v angličtině právě touhle knihou začít. 

Číselně bych Wing Jones hodnotila 80%. Snad jsem někoho z vás na ni nalákala. A já jdu vyhlížet autorčinu další tvorbu!

Údaje o knize
Název: Wing Jones
Autor: Katherine Webber
Nakladatelství: Walker Books, 2017
Počet stran, vazba: 384 stran, paperback
Hodnocení na GoodReads: 4,24/5 (591 hodnotících)

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Přidejte se k Alžbětě a rozluštěte záhadu hotelu Winterhouse / Hotel Winterhouse

Alžběta Somersová je jedenáctiletá dívka, které před pár lety tragicky zemřeli rodiče, od té doby žije se svou tetou a strýcem, přičemž se všichni navzájem nesnáší. Jedinou útěchou a radostí jsou pro Alžbětu knihy a všemožné hádanky, které miluje. Pak se stane něco nečekaného a patrně ta nejvíc vzrušující věc v Alžbětině životě - někdo její tetě a strýci zaplatí dovolenou a jí přes vánoční prázdniny pobyt v tajemném hotelu Winterhouse. Teta a strýc nic nezpochybňují, na dovolenou bez otázek vyrazí a Alžbětu i přes její protesty do hotelu pošlou. Přestože je to v hotelu krásné, Alžběta se musí pořád sama sebe ptát, kdo jí do hotelu poslal a proč? Podaří se jí rozluštit tato záhada? A co všechny ty záhady spojené se samotným hotelem - rozluští Alžběta i je?

Zákaz pořizování knih aneb jak se v nakupování aspoň trochu omezit

Dneska Kath na svém blogu Kath's World of Books uveřejnila článek s pravidly ohledně nakupování knih. Jejich cílem má být omezení nakupování, nenakupování zbytečných knih a podobně. Já jsem se rozhodla zapojit, protože si mnohdy pořídím naprosto zbytečné knížky, které se pak marně snažím prodat. I když je pravda, že poslední dobou na sebe dávám více pozor, pořád bych byla radši, kdybych si některé knihy nekoupila, ale knihomol jako já si holt nemůže pomoct. :D Také musím myslet na neustále se ztenčující volné místo v mé knihovničce a pečlivěji tak vybírat knihy, které stojí za to mít doma. :) A jaká pravidla, že jsem si to stanovila? 1. Nebudu si pořizovat žádné nové série od neosvědčených autorů - myslím tím autorů, se kterými nemám zkušenosti a nevím, jak mi sednou. 2. Nebudu si pořizovat knihy jen kvůli pěkné obálce. 3. Nebudu  si pořizovat další díly sérií, ze kterých mám doma jen první díl, dokud ten první díl nepřečtu. 4. Omezím pořizování knih z young adult žánru.

Recenze: Královská hraničářka [RV]

Autor: John Flanagan Originální název: The Royal Ranger Přeložila: Zdena Tenklová Série: Hraničářův učeň Díl: 12. Počet stran, vazba: 456 stran, hardback Nakladatelství: Egmont, 2014 Hodnocení na GoodReads: 4,43/5 (2 370 hodnotících) Hodnocení obálky: 4/5 (libí se mi :)) Něco málo k ději Už je to mnoho let, co byl Will Dohoda hraničářským učněm a také je to již nějaká doba, co byl sám sebou. Po tragédii, která zasáhla jeho život, je Will jako vyměněný a netouží po ničem jiném než po pomstě. Pokud se jeho přátelům nepodaří vymyslet, jak Willovi pomoci, patrně to s ním skončí špatně. Naštěstí Halt přichází s nápadem, který nejen že pomůže Willovi, ale mohl by vyřešit i zapeklitou situaci, ve které se nachází Horác s princeznou Kasandrou. A tak Will dostává svého prvního učně.