Přeskočit na hlavní obsah

Reading Without Walls

Zdravím vás!
Dva dny zpátky jsem na Facebookových stránkách blogu upozornila na projekt, který právě v měsíci dubnu probíhá. Jde o Reading Without Walls, který má být oslavou čtení a diverzity. Technicky vzato jde o akci, která probíhá v USA, ale já osobně nevidím nic špatného na tom se zapojit též.
Vím tedy že duben už je dávno tu, avšak stále vám zůstávají celé tři týdny, navíc budou Velikonoce, tak snad jednu knihu zvládnete.

V rámci této akce jsou tři výzvy. Můžete si vybrat jednu z nich či dokonce splnit všechny, pokud se na to cítíte.
1. Přečtěte si knihu o postavě, která nevypadá nebo nežije jako vy.
2. Přečtěte si knihu na téma, o kterém toho moc nevíte.
3. Přečtěte si knihu ve formátu, který normálně nečtete (např. grafický román, poezii, audioknihu, ale určitě by sem mohla patřit i kniha v cizím jazyce, v jakém běžně nečtete).

Já sama se do projektu plánuji rozhodně zapojit a aspoň jednu knihu přečíst. Diverzita je podle mě v knihách moc důležitá, sama se teď snažím podobné knihy vyhledávat více. A myslím, že vy byste měli taky (pokud tak už nečiníte). Ono to strašně pomáhá s pochopením druhých a přidává vám to na vzdělanosti.

Chtěli byste se do projektu zapojit, ale nevíte, co číst? V tom případě tu mám pro vás pár tipů z knih, které jsem sama přečetla.

   
Vím, že o Amerikáně od Chimamandy Ngozi Adichie teď mluvím docela často, ale to jen proto, že bych byla fakt moc ráda, kdyby si ji přečetlo co nejvíce lidí. Nicméně proč vám Amerikánu teď doporučuji? Protože vám sedí na první a druhou výzvu. Hlavními postavami zde totiž jsou Afričané a mezi témata této knihy patří současná situace v Africe a také situace Afričanů, kteří emigrují do USA (a dalších zemí Evropy) v dnešní době. Nevím jak vy, ale já osobně jsem o tomhle moc nevěděla, proto jsem byla ráda, že jsem si knihu přečetla.
Brown Girl Dreaming od Jacqueline Woodson vám vlastně může splnit všechny tři výzvy. Tahle knížka totiž jsou memoáry afroamerické autorky, je to zaměřené na její dětství a navíc je to psané ve verších. Časově a tématicky to pak zpracovává zhruba 60. léta v USA, tudíž období boje za rovná práva a proces desegregace z pohledu dítěte. Takže pokud o tomhle moc nevíte, určitě získáte nové informace. Plus teda je kniha v angličtině, avšak podle mě není ta angličtina tak těžká, tak se jí nebojte.
Mým třetím doporučením je kniha Co nám oheň vzal od Mariany Enriquez, teoreticky by vám i tato kniha mohla sedět na všechny tři výzvy. Za prvé, je to sbírka povídek, tudíž pokud nic takového moc často nečtete, bude to nová zkušenost. Za druhé, ta kniha se odehrává v Argentině, kde lidi žijí a smýšlejí úplně jinak než my. Také to přibližuje současnou situaci v Argentině, což pro mě byly naprosto nové informace.
Já jsem Malála je autobiografická kniha Malály Júsufzajové. Malála je pákistánská dívka, která bojovala (a stále bojuje) za dívčí vzdělání a kvůli svým výstupům se stala terčem Tálibánu. V této knize popisuje pákistánskou historii, její kulturu, její dětství a i to, co k útoku vedlo a co po něm následovalo. Pro mě osobně (jakožto laika) byla tahle kniha menší studnice informací. Kniha by vám seděla na první i druhou výzvu. Kniha vyšla i u nakladatelství Albatros v úpravě pro mladší čtenáře.

  

A ještě pár doporučení. Aristotle and Dante Discover the Secrets of the Universe od Benjamina Alire Sáenze. Tahle kniha vyšla i v češtině pod názvem Aristoteles a Dante odhalují záhady vesmíru u CooBoo, ale já ji četla v angličtině, proto ta anglická verze. Ale k samotné knize - kdo jste ji ještě nečetli, tak máte nejvyšší čas to napravit! Opět to teoreticky sedí na dvě výzvy - jsou zde dvě postavy mexického původu (a mexická kultura se tam též odráží) a zabývá se to vztahem mezi dvěma chlapci. A je to prostě krásně napsané. A já mám teď chuť si dát re-reading!
Teď tu mám něco spešl pro ty z vás, které baví spíše sci-fi. Binti je sci-fi novelka od Nnedi Okorafor, kde hlavní hrdinka pochází z národu Himba z autorčiny verze Afriky. Autorka v novele popisuje kmenové tradice, ale i pocity člověka, který je úplně jiný než ostatní. Rozhodně tuhle novelu doporučuji omrknout, angličtinu sice nemá úplně nejlehčí, ale s trochou trpělivosti se tím určitě prokoušete. Autorka vydala i dětskou knihu jménem Akata Witch, ve které také čerpá ze svého afrického dědictví, tu jsem sice ještě nečetla, ale rozhodně se na ni chystám.
Dovolím si sem vmáčknout i Nimonu od Noelle Stevenson, kterou můžete zařadit minimálně k té třetí kategorii, pokud normálně nečtete grafické romány. Protože tohle je grafický román, který za přečtení určitě stojí! Je to fantasy, které si dělá srandu z všemožných klišé, ale také naráží na o něco vážnější témata. 
A když už jsme u těch komiksů, mám tu pro vás ještě jeden a to Persepolis od Marjane Satrapi, který by vám opět seděl na všechny tři výzvy. Persepolis je autobiografický román, ve kterém nám autorka ukazuje jaké to bylo prožívat dětství a dospívání v období islámské revoluce v Íránu a i v době války s Irákem. Pro mě osobně tohle byla opět spousta nových informací nejen po historické, ale i po kulturní stránce. 

Tož doporučení bych vám dala. No a teď vám představím knihy, na které bych se v rámci tohoto projektu já sama ráda podívala.

   
Určitě nepřečtu všechny tyto knihy, ale rozhodně bych se alespoň na jednu z nich chtěla podívat. 
První tu mám Návrat domů od Yaa Gyasi, což je loňský debut autorky původem z Ghany. Podle anotace to vypadá na dosti hutný román, i když podle počtu stránek bych to netipovala. Kniha zaměřená na Afričany i Afroameričany, na jejich historii i současnou situaci. Působí to na mě trochu podobně jako právě Amerikána, která se mi moc líbila, tudíž jsem zvědavá, co se z tohohle vyklube.
The Absolutely True Diary of a Part-Time Indian od Shermana Alexie je kniha zaměřená na Native Americans, jinak také Indiány, jak už napovídá samotný název. Kvůli škole mě začaly osudy Native Americans zajímat podstatně víc, i když žádnou fikci jsem na tohle téma ještě nečetla, nicméně ono zas tolik podobných knížek ani není (nebo neumím hledat). V téhle knize autor vychází ze svých vlastních zkušeností, na knihu jsem nezaregistrovala snad žádné vyloženě negativní reakce, tak by se mi to snad mohlo líbit. 
Wing Jones od Katherine Webber je relativně novinka. Kniha je speciální hlavně v tom, že hlavní postava má africko-asijské předky. No není to super? Jinak je to contemporary, ve kterém bude velký důraz i na rodinu a dost možná i na běhání. Zkrátka to vypadá mile oddechově. U tohohle je vysoká pravděpodobnost, že si to opravdu přečtu, protože jsem si to dva dny zpátky objednala na BookDepository, ehm.
Američana čínského původu napsal Gene Luen Yang, který patří k lidem, kteří stojí právě za projektem Reading Without Walls. Tenhle komiks má čtenáři ukázat, jaké to je žít v USA, když se kvůli svému původu odlišujete od ostatních. Nemám pocit, že bych četla moc knih, kde by měl hlavní hrdina asijský původ, tudíž i proto bych si chtěla tenhle komiks přečíst.

Mám spoustu dalších knih, na které se chystám a které tématicky odpovídají výzvě, ale zas musím zůstat aspoň trochu při zemi a nepřehánět to. Tudíž tahle čtveřice jsou mí reální kandidáti na čtení. Ještě uvidím, jestli přečtu jen jednu z nich nebo snad i všechny.

Četli jste některou knihu z mého výběru? Jestli ano, co jste na ni říkali? A nalákala jsem vás třeba se do tohohle projektu též zapojit? Jestliže ano, co se chystáte číst?

Komentáře

  1. To je parádní projekt, normálně bych zauvžovala na příští rok a něco podobného sesmolit :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já když na to nezapomenu, tak tenhle projekt příští rok určitě připomenu znovu. :) A hezky s předstihem, ať mají lidi opravdu čas se zapojit. :D :)

      Vymazat

Okomentovat

Za každý nový komentář jsem moc vděčná, vždycky mě potěší a budu jedině ráda, když komentář zanecháte. :)
Pokud použijete profil "Anonymní" prosím, abyste se na konci příspěvku podepsali. Předem děkuji.

Populární příspěvky z tohoto blogu

Přidejte se k Alžbětě a rozluštěte záhadu hotelu Winterhouse / Hotel Winterhouse

Alžběta Somersová je jedenáctiletá dívka, které před pár lety tragicky zemřeli rodiče, od té doby žije se svou tetou a strýcem, přičemž se všichni navzájem nesnáší. Jedinou útěchou a radostí jsou pro Alžbětu knihy a všemožné hádanky, které miluje. Pak se stane něco nečekaného a patrně ta nejvíc vzrušující věc v Alžbětině životě - někdo její tetě a strýci zaplatí dovolenou a jí přes vánoční prázdniny pobyt v tajemném hotelu Winterhouse. Teta a strýc nic nezpochybňují, na dovolenou bez otázek vyrazí a Alžbětu i přes její protesty do hotelu pošlou. Přestože je to v hotelu krásné, Alžběta se musí pořád sama sebe ptát, kdo jí do hotelu poslal a proč? Podaří se jí rozluštit tato záhada? A co všechny ty záhady spojené se samotným hotelem - rozluští Alžběta i je?

Zákaz pořizování knih aneb jak se v nakupování aspoň trochu omezit

Dneska Kath na svém blogu Kath's World of Books uveřejnila článek s pravidly ohledně nakupování knih. Jejich cílem má být omezení nakupování, nenakupování zbytečných knih a podobně. Já jsem se rozhodla zapojit, protože si mnohdy pořídím naprosto zbytečné knížky, které se pak marně snažím prodat. I když je pravda, že poslední dobou na sebe dávám více pozor, pořád bych byla radši, kdybych si některé knihy nekoupila, ale knihomol jako já si holt nemůže pomoct. :D Také musím myslet na neustále se ztenčující volné místo v mé knihovničce a pečlivěji tak vybírat knihy, které stojí za to mít doma. :) A jaká pravidla, že jsem si to stanovila? 1. Nebudu si pořizovat žádné nové série od neosvědčených autorů - myslím tím autorů, se kterými nemám zkušenosti a nevím, jak mi sednou. 2. Nebudu si pořizovat knihy jen kvůli pěkné obálce. 3. Nebudu  si pořizovat další díly sérií, ze kterých mám doma jen první díl, dokud ten první díl nepřečtu. 4. Omezím pořizování knih z young adult žánru.

Recenze: Královská hraničářka [RV]

Autor: John Flanagan Originální název: The Royal Ranger Přeložila: Zdena Tenklová Série: Hraničářův učeň Díl: 12. Počet stran, vazba: 456 stran, hardback Nakladatelství: Egmont, 2014 Hodnocení na GoodReads: 4,43/5 (2 370 hodnotících) Hodnocení obálky: 4/5 (libí se mi :)) Něco málo k ději Už je to mnoho let, co byl Will Dohoda hraničářským učněm a také je to již nějaká doba, co byl sám sebou. Po tragédii, která zasáhla jeho život, je Will jako vyměněný a netouží po ničem jiném než po pomstě. Pokud se jeho přátelům nepodaří vymyslet, jak Willovi pomoci, patrně to s ním skončí špatně. Naštěstí Halt přichází s nápadem, který nejen že pomůže Willovi, ale mohl by vyřešit i zapeklitou situaci, ve které se nachází Horác s princeznou Kasandrou. A tak Will dostává svého prvního učně.