Přeskočit na hlavní obsah

Tak co bylo s tou Britt-Marií?


Britt-Marie se po čtyřiceti letech manželství rozhodla opustit svého muže, když zjistila, že ji podvádí. Jenže tím se jí tak nějak rozpadl celý svět, protože Britt-Marie celý život nedělala nic jiného, než že se nejdříve stala o svou matku, poté o svého manžela a jeho děti. Je to dosti zásadová žena, avšak lidem se často jeví jako otravná babizna. Její touha po nalezení zaměstnání ji přivede do zapadlého městečka Borg, kde jsou všichni velcí milovníci fotbalu. Ačkoliv je to nečekané, přítomnost Britt-Marie celé město obrátí vzhůru nohama. 

Kdo by u nás neznal Fredrika Backmana? Alespoň o jeho knize Muž jménem Ove o bručounovi, kterého si každý naprosto zamiloval, jste slyšet museli. Tato jeho nejznámější kniha se dočkala i filmového zpracování, které bylo dokonce nominováno na Oscara. Jeho v češtině druhou knihou se stala Babička pozdravuje a omlouvá se, na kterou právě Tady byla Britt-Marie lehce navazuje. Nakladatelství Host na letošní rok chystá od autora vydat další dvě knížky, jednou z nich je i jeho nejnovější počin Medvědín.

Fredrik Backman stoprocentně patří mezi mé nejoblíbenější autory knih pro dospělé. Zbožňuji jeho styl a tu schopnost vzít tak netypické hrdiny jako jsou starší lidé či děti a napsat o nich příběh v podstatě z běžného života, který je ale zároveň i naprosto neobyčejný. Jeho knihy mě vždycky kompletně pohltí, dokáží mě rozesmát, ovšem často i rozplakat. Backman je ve svém vyprávění vždy perfektně citlivý. 

Britt-Marie je rozhodně stejně povedená jako její předchůdci, nicméně na mě osobně zapůsobila přece jenom o trochu méně. Dost možná to bylo tím, že ten dramatický zvrat jsem tak nějak předpokládala, a asi proto mě tolik nezasáhl. Avšak po humorné stránce nezaostává ani trochu.

Britt-Marii budete už znát, pokud jste četli knihu Babička pozdravuje a omlouvá se. Tam vystupuje jako jedna z vedlejších postav, ovšem troufám si tvrdit, že už v této knize si ji oblíbila spousta čtenářů. Když jsem Babičku dočítala, pokládala jsem si otázku, co asi s tou Britt-Marií bylo dál? A měla jsem opravdu velkou radost, když jsem zjistila, že i sám autor považoval její osudy za natolik zajímavé, že se jim rozhodl věnovat celou knihu. Nicméně pokud jste Babičku nečetli, není to žádný problém a Britt-Marii můžete číst i tak. On je to spíše příjemný bonus pro lidi, kteří knihu znají.



Po příběhové stránce je to vlastně kniha dost o hledání sebe sama a o hledání svého místa ve světě. Také to poukazuje na to, že je důležité mít naději a nevzdat se hned po prvním nezdaru. Je to o vztazích v rodině a v komunitě. Jo a taky je to o fotbale. A o tom, že příbor máte mít poskládaný v pořadí vidličky, nože a lžičky (ale jestli to tak nemáte, tak je to vaše věc, Britt-Marie přece nemá předsudky a nikoho jen tak nesoudí!). Zkrátka a dobře je to strašně příjemné čtení, které vás zahřeje u srdce.

Pro tuhle knihu je hodně důležitý i ten vývoj postav, který je zpracován strašně dobře. I když se budete vážně snažit, stejně je možné, že vám bude Britt-Marie ze začátku připadat nesympatická. Avšak to se s přibývajícími stránkami změní, protože ji začnete více chápat, navíc se sama začne pomalu měnit, až jí nakonec budete držet všechny palce, které máte. 
Co se týče dalších aktérů, je úžasné, že je v knize zastoupeno celé věkové spektrum postav - od dětí, přes dospělé až ke starcům. Každá tahle skupina působí tak trochu jako samostatná entita a jsou dost odlišní, nicméně když si to situace žádá, dokážou se jako komunita semknout a táhnout za jeden provaz. To bylo prostě krásné.

Tady byla Britt-Marie je kniha s příběhem z běžného života, ale s neobvyklými hrdiny, což jí dodává na osobitosti. Je to ten typ knihy, se kterým se můžete poměrně snadno ztotožnit a to obzvlášť, pokud pocházíte z malého města. Určitě tam najdete postavy či situace, se kterými máte vlastní zkušenosti. Avšak i pokud je pro vás tohle prostředí či téma naprosto neznámé, nemění to nic na tom, že je to kniha velice povedená a za vaši pozornost stojí.

Pokud jste od Fredricka Backmana už něco četli a bavilo vás to, tak si Tady byla Britt-Marie rozhodně přečtěte taky. Britt-Marie má blíže spíše k Ovemu než k Babičce, kdyby vás tohle srovnání zajímalo. Jestliže jste od pana Backmana nic nečetli, tak je určitě nejvyšší čas to napravit! A začít můžete klidně i právě Britt-Marií.

Číselně hodnotím 80%, protože mě to nezasáhlo tolik jako ty dvě předchozí knihy, ale stále jsem si to dost užila a určitě se těším na autorovu další tvorbu!

Údaje o knize
Český název: Tady byla Britt-Marie
Originální název: Britt-Marie var här
Autor: Fredrik Backman
Přeložila: Helena Matochová
Nakladatelství: Host, 2016
Počet stran, vazba: 365 stran, hardback
Hodnocení na GoodReads: 4,06/5 (21 021 hodnotících)

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Přidejte se k Alžbětě a rozluštěte záhadu hotelu Winterhouse / Hotel Winterhouse

Alžběta Somersová je jedenáctiletá dívka, které před pár lety tragicky zemřeli rodiče, od té doby žije se svou tetou a strýcem, přičemž se všichni navzájem nesnáší. Jedinou útěchou a radostí jsou pro Alžbětu knihy a všemožné hádanky, které miluje. Pak se stane něco nečekaného a patrně ta nejvíc vzrušující věc v Alžbětině životě - někdo její tetě a strýci zaplatí dovolenou a jí přes vánoční prázdniny pobyt v tajemném hotelu Winterhouse. Teta a strýc nic nezpochybňují, na dovolenou bez otázek vyrazí a Alžbětu i přes její protesty do hotelu pošlou. Přestože je to v hotelu krásné, Alžběta se musí pořád sama sebe ptát, kdo jí do hotelu poslal a proč? Podaří se jí rozluštit tato záhada? A co všechny ty záhady spojené se samotným hotelem - rozluští Alžběta i je?

Zákaz pořizování knih aneb jak se v nakupování aspoň trochu omezit

Dneska Kath na svém blogu Kath's World of Books uveřejnila článek s pravidly ohledně nakupování knih. Jejich cílem má být omezení nakupování, nenakupování zbytečných knih a podobně. Já jsem se rozhodla zapojit, protože si mnohdy pořídím naprosto zbytečné knížky, které se pak marně snažím prodat. I když je pravda, že poslední dobou na sebe dávám více pozor, pořád bych byla radši, kdybych si některé knihy nekoupila, ale knihomol jako já si holt nemůže pomoct. :D Také musím myslet na neustále se ztenčující volné místo v mé knihovničce a pečlivěji tak vybírat knihy, které stojí za to mít doma. :) A jaká pravidla, že jsem si to stanovila? 1. Nebudu si pořizovat žádné nové série od neosvědčených autorů - myslím tím autorů, se kterými nemám zkušenosti a nevím, jak mi sednou. 2. Nebudu si pořizovat knihy jen kvůli pěkné obálce. 3. Nebudu  si pořizovat další díly sérií, ze kterých mám doma jen první díl, dokud ten první díl nepřečtu. 4. Omezím pořizování knih z young adult žánru.

Recenze: Královská hraničářka [RV]

Autor: John Flanagan Originální název: The Royal Ranger Přeložila: Zdena Tenklová Série: Hraničářův učeň Díl: 12. Počet stran, vazba: 456 stran, hardback Nakladatelství: Egmont, 2014 Hodnocení na GoodReads: 4,43/5 (2 370 hodnotících) Hodnocení obálky: 4/5 (libí se mi :)) Něco málo k ději Už je to mnoho let, co byl Will Dohoda hraničářským učněm a také je to již nějaká doba, co byl sám sebou. Po tragédii, která zasáhla jeho život, je Will jako vyměněný a netouží po ničem jiném než po pomstě. Pokud se jeho přátelům nepodaří vymyslet, jak Willovi pomoci, patrně to s ním skončí špatně. Naštěstí Halt přichází s nápadem, který nejen že pomůže Willovi, ale mohl by vyřešit i zapeklitou situaci, ve které se nachází Horác s princeznou Kasandrou. A tak Will dostává svého prvního učně.