Přeskočit na hlavní obsah

Studium na vysoké v Americe z pohledu Češky


Anna už od malička toužila studovat v Americe. Jenže když všem tvrdila, že jednou tam opravdu studovat bude, nikdo jí nevěřil. Ovšem teď končí gymnázium a absolutně netuší, kam by chtěla svůj život dál směřovat. Teď je tu konečně ta šance - konečně půjde studovat do Ameriky! Podaří se Anně si opravdu splnit svůj sen? A bude všechno podle jejích představ?

Barbora Jiříčková je mladá česká autorka, která pár let zpátky vydala vlastním nákladem svou první knihu - Lantuin - Svítání osudu. Pak se na nějakou dobu odmlčela a teď konečně přichází s novým počinem - Americkými zápisky. Pokud se nepletu, Barbora v této knize hodně vychází ze svých vlastních zážitků - stejně jako hlavní hrdinka má za sebou studium v Americe.

Přiznám se, že Americké zápisky mě předně zaujaly svou krásnou obálkou od talentované Myokard. Poté jsem si všimla autorčina jména a hele - spojila jsem si to s její prvotinou, kterou jsem četla a recenzovala ještě v začátcích svého blogování. Byla jsem proto nadmíru zvědavá, jak se jí podařila její další kniha.

Velkým plusem knihy jsou krátké kapitoly a nekomplikovaný styl psaní, občas až takový zkratkovitý. Díky tomu se kniha dobře čte a vlastně mizí jedna stránka za druhou.

Americké zápisky pokrývají dobu čtyř let. Proto dochází v ději k opakování událostí, ke kterým každý rok dochází. Máte tu vždycky ty samé svátky, většinou s důrazem na Halloween, Díkuvzdání a Vánoce. Jelikož je hlavní postava tenistka, opakují se i jednotlivé tenisové sezóny s turnaji. Přestože se to autorka snaží aspoň trochu ozvláštnit, i tak například u těch svátků v podstatě čtete čtyřikrát to samé. Kdežto alespoň u těch tenisových turnajů dochází k jakémusi vývoji - to cestování je sice stejné, ale samotná hra hlavní hrdinky se s novými zkušenostmi zlepšuje a její poslední tenisová sezóna je i dosti napínavá - podaří se týmu konečně vyhrát? Kupodivu se mi tam zrovna ten tenis opravdu líbil.



Samotný úvod je tak trochu návod a ukázka toho, co všechno musí člověk udělat, aby v té Americe studovat mohl. V prvním roce také hlavní hrdinka hezky přichází do střetu s tou americkou kulturou. Bylo také zajímavé sledovat, že čím déle v Americe je, tím více si zvyká a ty kulturní rozdíly už pro ní nejsou tak velké. Za to dávám palec nahoru. Rozhodně si myslím, že mladí lidé, kteří by v Americe rádi studovali, naleznou v této knize inspiraci a reálnou představu, jak to je.

Knize samozřejmě nechybí ani romantická linka. Musím se přiznat, že zrovna tohle mě na knize absolutně nebavilo. Tak trochu to působilo, jakoby se Anna líbila naprosto každému. A když už začala Anna s někým randit, nechávalo mě to naprosto chladnou.

S tím souvisí i to, s čím jsem na knize měla největší problém a to jsou postavy. Máte tam přehršel různých jmen, postavy se hodně střídají, jak různě ze školy odcházejí, no ale ve výsledku jsou strašně ploché. Většinou je definuje jejich národnost, případně sport. Vlastně i o samotné hlavní hrdince Anně mi v hlavě utkvělo především to, že je tenistka. Měla bych potíže postavy popsat alespoň jedním adjektivem. A to já vidím jako problém, bohužel.

Celkově musím říct, že se mi mnohem víc líbila první polovina knihy. To se totiž hlavní hrdinka potýká s novým prostředím, je poprvé na všechno úplně sama a dokonce dojde i k nějakému drama v týmu. V druhé polovině se věci více opakují, je to zatíženější tou romantikou, která mi nesedla. I když posledních pár kapitol se věnuje přednostně poslední tenisové sezóně a to se mi už zase líbilo, protože jsem byla vskutku zvědavá, jak tentokrát tenistky dopadnou.

Americké zápisky nejsou špatná kniha. Jen přestože je hrdinka ve stejném věku jako já, nepůsobila tak na mě. I proto si myslím, že kniha je vhodnější pro mladší čtenáře (spíše čtenářky), kteří chtějí vidět, jak vypadá život na vysoké škole v Americe z pohledu Češky. Také pokud máte rádi tenis, mohla by vás tato kniha zaujmout. Jestli hledáte nekomplikované čtení, běžte do toho.

Americké zápisky číselně hodnotím 60% a určitě dejte knize šanci. Třeba vám sedne více než mně.

Za poskytnutí recenzního výtisku moc děkuji nakladatelství CooBoo.
Knihu si můžete objednat na stránkách e-shopu.

Údaje o knize
Název: Americké zápisky
Autor: Barbora Jiříčková
Nakladatelství: CooBoo, 2017
Počet stran, vazba: 344 stran, hardback

Komentáře

  1. Já jsem zvědavá hlavně na to zpracování zahraničního pobytu, ttak uvidíme, jak se mi to bude líbit ;)

    OdpovědětVymazat
  2. Já Barču znám už od té doby, co vydala Lantuin. Byla jsem jednou náhodou na křtu a od té doby jsem jí sledovala na sociálních sítích. Ta knížka není špatná, jak říkáš. Jen si myslím, že je tam hodně znát to, jak je to podle skutečných událostí a ztrácí to takovou tu klasickou beletrii a je to prostě jenom popis toho, co se jí v USA všechno stalo.

    (www.yan-ny.blog.cz)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Za každý nový komentář jsem moc vděčná, vždycky mě potěší a budu jedině ráda, když komentář zanecháte. :)
Pokud použijete profil "Anonymní" prosím, abyste se na konci příspěvku podepsali. Předem děkuji.

Populární příspěvky z tohoto blogu

Přidejte se k Alžbětě a rozluštěte záhadu hotelu Winterhouse / Hotel Winterhouse

Alžběta Somersová je jedenáctiletá dívka, které před pár lety tragicky zemřeli rodiče, od té doby žije se svou tetou a strýcem, přičemž se všichni navzájem nesnáší. Jedinou útěchou a radostí jsou pro Alžbětu knihy a všemožné hádanky, které miluje. Pak se stane něco nečekaného a patrně ta nejvíc vzrušující věc v Alžbětině životě - někdo její tetě a strýci zaplatí dovolenou a jí přes vánoční prázdniny pobyt v tajemném hotelu Winterhouse. Teta a strýc nic nezpochybňují, na dovolenou bez otázek vyrazí a Alžbětu i přes její protesty do hotelu pošlou. Přestože je to v hotelu krásné, Alžběta se musí pořád sama sebe ptát, kdo jí do hotelu poslal a proč? Podaří se jí rozluštit tato záhada? A co všechny ty záhady spojené se samotným hotelem - rozluští Alžběta i je?

Zákaz pořizování knih aneb jak se v nakupování aspoň trochu omezit

Dneska Kath na svém blogu Kath's World of Books uveřejnila článek s pravidly ohledně nakupování knih. Jejich cílem má být omezení nakupování, nenakupování zbytečných knih a podobně. Já jsem se rozhodla zapojit, protože si mnohdy pořídím naprosto zbytečné knížky, které se pak marně snažím prodat. I když je pravda, že poslední dobou na sebe dávám více pozor, pořád bych byla radši, kdybych si některé knihy nekoupila, ale knihomol jako já si holt nemůže pomoct. :D Také musím myslet na neustále se ztenčující volné místo v mé knihovničce a pečlivěji tak vybírat knihy, které stojí za to mít doma. :) A jaká pravidla, že jsem si to stanovila? 1. Nebudu si pořizovat žádné nové série od neosvědčených autorů - myslím tím autorů, se kterými nemám zkušenosti a nevím, jak mi sednou. 2. Nebudu si pořizovat knihy jen kvůli pěkné obálce. 3. Nebudu  si pořizovat další díly sérií, ze kterých mám doma jen první díl, dokud ten první díl nepřečtu. 4. Omezím pořizování knih z young adult žánru.

Tipy na knihy v angličtině

V posledních měsících jsem přečetla pár anglických knížek, o kterých jsem se zde na blogu vůbec nezmínila, vzhledem k mé neaktivitě. Nicméně teď zpětně mě to mrzí, proto jsem se rozhodla, že vám sepíšu tipy na anglické knížky z poslední doby, většinou se jedná o loňské novinky či o novinky ze začátku tohoto roku. Snad někdo z vás shledá tato doporučení nápomocná!