Přeskočit na hlavní obsah

Temný pohádkový příběh s podmanivým stylem psaní


Liesl nemiluje nic víc než svou hudbu a svou rodinu. Liesl svou inspiraci ke skládání hudby nalézala v dětství v příbězích o Králi duchů, jinak také Der Erlkönig. Jenže už vyrostla a stejně jako mnozí další přestává na tyhle příběhy věřit. Alespoň do té doby, než na trhu potkají skřetí muže, její sestra Käthe se nechá zlákat a propadne do moci Krále duchů. Je jen na Liesl, aby ji osvobodila. Podaří se jí to? A opravdu je za to ochotná nechat svět upadnout do věčné zimy?

S. Jae-Jones je americká autorka, původně z Los Angeles, za školou se přestěhovala do New Yorku a nyní žije v jednom z jižních států USA. Má ráda adrenalinové sporty, kterým se věnuje, když nepíše. Původně pracovala jako knižní editor ve velkém newyorském nakladatelství. Píseň zimy je její debut. Na tu příští rok naváže pokračování jménem Shadowsong.

Věděli jste, že tahle kniha vyšla v originále teprve letos v únoru a nakladatelství CooBoo ji už teď vydává česky? Páni, tomu říkám rychlost! Já sama jsem knihu měla vyhlédnutou už od toho února, velice mě zaujala anotace, i když jsem si nebyla úplně jistá, jestli to vážně číst. Na Goodreads má totiž Píseň zimy relativně nízké hodnocení, proto jsem se bála, jaké to bude. A musím říct, že nakonec to bylo mnohonásobně lepší, než jsem čekala.

Kniha je inspirovaná německým příběhem o Der Erlkönigovi, Králi duchů, Králi skřetů. Jistou inspiraci můžete nalézt i ve filmu Labyrint (David Bowie v hlavní roli), co jsem tak vypozorovala. Nicméně sama tyto příběhy příliš neznám, proto vám nemohu říct, nakolik je autorčino dílo převyprávění a nakolik tam vkládá své vlastní prvky. 

A jelikož ty inspirační zdroje neznám, byl pro mě příběh naprosto nový a působil na mě vskutku originálně. Dá se sice logicky odvodit, co dalšího bude následovat, ale i tak se místy autorce podařilo mě překvapit, když už ne nečekaným zvratem, tak minimálně zpracováním. Příběh není přímo akční, ale nechybí mu napínavé a dramatické scény. Přestože je kniha poměrně dlouhá, ani chvilku jsem se nenudila.



Autorka mě totiž naprosto uchvátila svým stylem psaní. Tím, jakým způsobem do příběhu zakomponovává hudbu. Píseň zimy mě kompletně okouzlila svou atmosférou, která je místy dost temná. Byla jsem tou knížkou úplně fascinovaná a jen nerada jsem ji odkládala. Autorka mě do příběhu bez debat vtáhla a s přibývajícími stránkami se z toho stala až menší droga a já nikdy neměla dost. Když jsem příběh dočetla, byla jsem zanechána s pocitem prázdna a neskutečnou touhou mít po ruce další díl.

Kromě stylu psaní je kniha silná i v postavách. Liesl je hrdinka, které jsem držela palce s radostí. V průběhu děje prochází velkou změnou, ocitá se v nelehkých situacích a ke konci je Liesl jiná než na začátku. Hodně své pocity vyjadřuje skrze hudbu. Jelikož hudebník nejsem, příliš mi to neříkalo, ale vlastně to ani nebylo na obtíž, i tak jsem si dovedla představit, co asi prožívá.
Ovšem nejlepší postava v knize je Král duchů. Tahle postava má několik podob, které se sváří dohromady. Jednou je to elegantní muž, podruhé milý chlapec, a pak prohnaný král. Je to trochu schizofrenní, ale zpracované dobře, tudíž to nepůsobilo zmatečně. Král duchů umí být krutý, lstivý, avšak i přesto s ním soucítíte. Líbilo se mi, že ohledně jeho postavy autorka poodhaluje jen střípky, čtenář si musí spoustu věcí domýšlet, a ani tak neví, jestli je to pravda.

Co se týče prostředí, příběh je zasazen v Německu, časově někdy na začátku 19. století. Dostává se zde do kontrastu křesťanská víra a ty pohanské tradice a zvyky, které věří na skřety a Krále duchů. No a samozřejmě tu má velký prostor podzemí, země skřetů, což je dost nevábné, shnilé a plné neřesti. 

Aby tedy bylo jasno, Píseň zimy jsem si zamilovala. V nakladatelství CooBoo měli při výběru zase jednou šťastnou ruku a našli dokonalou knihu. Už po dvoustránkovém prologu mi bylo jasné, že tohle bude perfektní čtení pro mě. Knize nechybí podmanivý styl psaní, okouzlující atmosféra, propracované postavy a z mého pohledu ani originální příběh. (Samozřejmě pokud je vám Der Erlkönig známý, asi to budete mít s originalitou jinak.) Jediným mínusem je občasná zdlouhavost, která mi sice nevadila, ale někomu by mohla. Neskutečně se těším na druhý díl a rozhodně si pohlídám další autorčinu tvorbu.

Píseň zimy hodnotím 90% a doporučuji všem, kdo máte rádi temné pohádkové příběhy.

Za poskytnutí recenzního výtisku moc děkuji nakladatelství CooBoo.
Knihu si můžete objednat na stránkách e-shopu.

Údaje o knize
Český název: Píseň zimy
Originální název: Wintersong
Autor: S. Jae-Jones
Přeložila: Tereza Frantová
Série: Píseň zimy
Díl: 1.
Nakladatelství: CooBoo, 2017
Počet stran, vazba: 392 stran, hardback
Hodnocení na GoodReads: 3,61/5 (9 841 hodnotících)

Komentáře

  1. Výborná recenze :) Kniha mě zaujala už dříve, ale teď jsem se na ni začala opravdu těšit :)

    OdpovědětVymazat
  2. Knihu som si všimla a vyhodnotila ako tuctovú YA paranormálku, bez ktorej sa zaobídem, ale možno som sa unáhlila - inšpiračné zdroje tiež nepoznám a tvoja recenzia ma na príbeh nalákala, tak ktovie, trebárs si to prečítam.:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hej, já se dost lekla toho nízkého hodnocení na GoodReads, no ale po dočtení si nejsem úplně jistá, proč to tak nízké hodnocení má. :D Když to s rovnám s jinými YA, které kolikrát to vysoké hodnocení na GR mají, tak mi to přijde k této knize docela nefér. Každopádně doporučuji tomu dát šanci, však to může jedině překvapit. :)

      Vymazat

Okomentovat

Za každý nový komentář jsem moc vděčná, vždycky mě potěší a budu jedině ráda, když komentář zanecháte. :)
Pokud použijete profil "Anonymní" prosím, abyste se na konci příspěvku podepsali. Předem děkuji.

Populární příspěvky z tohoto blogu

Přidejte se k Alžbětě a rozluštěte záhadu hotelu Winterhouse / Hotel Winterhouse

Alžběta Somersová je jedenáctiletá dívka, které před pár lety tragicky zemřeli rodiče, od té doby žije se svou tetou a strýcem, přičemž se všichni navzájem nesnáší. Jedinou útěchou a radostí jsou pro Alžbětu knihy a všemožné hádanky, které miluje. Pak se stane něco nečekaného a patrně ta nejvíc vzrušující věc v Alžbětině životě - někdo její tetě a strýci zaplatí dovolenou a jí přes vánoční prázdniny pobyt v tajemném hotelu Winterhouse. Teta a strýc nic nezpochybňují, na dovolenou bez otázek vyrazí a Alžbětu i přes její protesty do hotelu pošlou. Přestože je to v hotelu krásné, Alžběta se musí pořád sama sebe ptát, kdo jí do hotelu poslal a proč? Podaří se jí rozluštit tato záhada? A co všechny ty záhady spojené se samotným hotelem - rozluští Alžběta i je?

Zákaz pořizování knih aneb jak se v nakupování aspoň trochu omezit

Dneska Kath na svém blogu Kath's World of Books uveřejnila článek s pravidly ohledně nakupování knih. Jejich cílem má být omezení nakupování, nenakupování zbytečných knih a podobně. Já jsem se rozhodla zapojit, protože si mnohdy pořídím naprosto zbytečné knížky, které se pak marně snažím prodat. I když je pravda, že poslední dobou na sebe dávám více pozor, pořád bych byla radši, kdybych si některé knihy nekoupila, ale knihomol jako já si holt nemůže pomoct. :D Také musím myslet na neustále se ztenčující volné místo v mé knihovničce a pečlivěji tak vybírat knihy, které stojí za to mít doma. :) A jaká pravidla, že jsem si to stanovila? 1. Nebudu si pořizovat žádné nové série od neosvědčených autorů - myslím tím autorů, se kterými nemám zkušenosti a nevím, jak mi sednou. 2. Nebudu si pořizovat knihy jen kvůli pěkné obálce. 3. Nebudu  si pořizovat další díly sérií, ze kterých mám doma jen první díl, dokud ten první díl nepřečtu. 4. Omezím pořizování knih z young adult žánru.

Tipy na knihy v angličtině

V posledních měsících jsem přečetla pár anglických knížek, o kterých jsem se zde na blogu vůbec nezmínila, vzhledem k mé neaktivitě. Nicméně teď zpětně mě to mrzí, proto jsem se rozhodla, že vám sepíšu tipy na anglické knížky z poslední doby, většinou se jedná o loňské novinky či o novinky ze začátku tohoto roku. Snad někdo z vás shledá tato doporučení nápomocná!