Přeskočit na hlavní obsah

Kam zmizela Sára Lindertová?

Sára Lindertová vede ukázkový život. Žije s přítelem a kočkou, pracuje a o víkendu studuje. Je to hrozně milá slečna, která by se pro druhé rozkrájela. Proto je to o to větší šok, když Sára při cestě metrem beze stopy zmizí. Že by utekla, nepřipadá v úvahu. Policie tak rozjíždí pátrání s majorem Richardem Ehlerem v čele. Ehlerovi brzo Sářin případ začne připomínat jeden nevyřešený z předchozích let, který ho stále straší. Po Sáře kromě policie pátrá i její sestra Klaudie a Sářin přítel Oliver. Podaří se jim zjistit, co se se Sárou stalo dřív, než bude pozdě?

Kateřina Šardická se narodila v roce 1991, aktuálně žije a tvoří v Brně. Vystudovala teorii a dějiny filmu na Masarykově univerzitě. Aktuálně pracuje jako televizní dramaturg, zastávala ale i post příležitostné editorky či scénáristky. Psaní se věnuje již od patnácti let, nicméně román Zmizení Sára Lindertové je její první publikovaný. Zmizení Sáry Lindertové je vítězný rukopis z literární soutěže nakladatelství Fragment jménem Hvězda inkoustu.

Zmizení Sáry Lindertové oficiálně vychází až 25.4. 2019, já jsem se ke knize dostala s předstihem díky tomu, že jsem získala recenzní reading copy od společnosti Albatros Media. To bylo hrozně milé překvapení a vážně mi to hrálo do karet, jelikož mě kniha zaujala už v edičním plánu nakladatelství Fragment. Upoutala mě především ta obálka, která se vážně povedla, k tomu připočítejte zajímavou anotaci, a máte tu kombinaci, která na mě funguje! Navíc se snažím v poslední době číst víc českých autorů a to i v té fantastice, takže další důvod, proč to zkusit.

Přestože kniha vychází až za měsíc, tudíž jsem na čtení měla času dost, zvědavost mi nedala a já se do ní pustila hned. Musím se přiznat, že jsem ke knize přistupovala s určitou mírou skepse. I když dávám českým autorům víc šancí, ta nedůvěra v českou tvorbu (a u fantasy obzvlášť) je ve mně prostě silně zakořeněná. Nicméně díky tomu jsem byla vážně překvapená, jak dobré to bylo!

Ačkoliv se mi to zdá lehce neuvěřitelné (to ta zmíněná skepse), autorce se podařilo mě do příběhu naprosto vtáhnout už od první stránky! Co stránky, hned od první věty. A musím říct, že až do samotného konce mě ta kniha nepustila. Hltala jsem stránku za stránkou poháněná touhou zjistit, co se tedy Sáře stalo, a touhou odhalit všechna ta tajemství, která nám autorka postupně představila. 

Naprosto jsem si na knize užívala tu mrazivou atmosféru, kterou se autorce dařilo navodit. Jsem sice hrozný strašpytel, takže jsem měla místy pěkně nahnáno, ale tentokrát mě i tenhle stav vážně bavil! Jen teda být z Prahy, tak při čtení tohohle fakt nejezdím metrem. Autorka zvládá být dost sugestivní, takže bych v metru asi v každém stínu viděla strašáky z této knihy.

Nechci vám úplně prozrazovat, o co v téhle knize jde, protože právě díky té nevědomosti se mi to tolik líbilo. Mohla jsem proto naplno zapojit svou představivost, mozek mi při čtení jel na plné obrátky, jak jsem se snažila vytvářet teorie o tom, co to nakonec bude, jak se to vysvětlí. Nicméně ano, nadpřirozeno tu hraje svou roli. Není to realistická fikce, kde by za vším byl nějaký psychopat. Ovšem vymyšlené je to hrozně dobře, sama jsem se s ničím takovým v knize ještě nesetkala, autorce se podařilo mě překvapit.

Překvapená jsem u téhle knihy byla vlastně hned několikrát, protože jsem ani jednou neodhalila ty zvraty, které si autorka pro čtenáře připravila. Za ty zvraty a nečekaná odhalení dávám palec nahoru, stejně tak za celkový vývoj příběhu. Možná je tu lehce pomalejší tempo a asi by to někomu mohlo připadat málo akční, pro mě osobně to ale skvěle odsýpalo a já se ani chviličku nenudila. Ono je to tak skvěle atmosférické, navíc pořád cítíte takové lehké napětí, že mi vážně nevadilo, že výraznější akce je až ke konci. Samotné zakončení se mi též hodně líbilo! Ne úplně happy end, ale ani přílišná tragédie, a uzavřené to také bylo tak akorát.

Co se týče postav, hlavní jsou Klaudie, Oliver a major Ehler, ti se také ve vyprávění dostanou přímo ke slovu. Jejich pohledy se střídají i v průběhu kapitol, což je sice vždy jasně oddělené, ale není přímo označené, že je u slova zrovna někdo jiný. Mně to problém nedělalo žádný, zorientovat se, kdo zrovna vypráví, je snadné, vím ale, že někteří s tím problém mají, tak na to jen upozorňuji. 
Postavy jsou jinak pro tenhle příběh vykreslené dostatečně dobře. Možná by mi nevadilo o nich vědět kousek víc, ovšem chápu, že by to na tak malém prostoru nefungovalo. Mají ale vlastní osobnost a to je to hlavní.

Ještě jsem se chtěla vyjádřit k tomu, na koho je kniha cílena. Určitě to má být pro mládež, v některých aspektech je to přece jenom trochu jednodušší, hlavní hrdinové jsou ale převážně dospělí lidé, takže já věřím, že to zaujme i starší čtenáře. Jestli vás baví urban fantasy/detektivka s pořádnou dávkou nadpřirozena, určitě tohle zkuste!

Jestliže to není jasné z mých předchozích slov, tak Zmizení Sáry Lindertové opravdu doporučuji. Bylo to pro mě jedno z největších překvapení poslední doby, naprosto jsem si čtení užila, odkládat se mi ji ani trochu nechtělo. Určitě se mi to tolik líbilo proto, že jsem od knihy absolutně nic nečekala, tak když to uděláte též, třeba vás to také bude tolik bavit.

Číselně hodnotím 85% a moc se těším, co dalšího autorka napíše!

Za poskytnutí reading copy moc děkuji společnosti Albatros Media.
Na knihu se můžete podívat na stránkách e-shopu. K objednávce ale zatím dostupná není.

Údaje o knize
Název: Zmizení Sáry Lindertové
Autor: Kateřina Šardická
Nakladatelství: Fragment, 2019 (vychází 25.4.)
Počet stran, vazba: 412 stran, hardback 

Komentáře

  1. Díky za recenzi! Na knížku se moc těším, ale trochu se bojím s ní jezdit metrem, tak si asi počkám na prázdniny, až se mu budu moct vyhnout. Jsem hrozný strašpytel :D
    Marky (Books are my life...)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jako já se ti nedivím, já bych se u téhle knížky toho metra pak asi fakt bála. :D Stačilo, že když jsem to měla rozečtené, jsem pak šla do města, kde na mě naletěl tuším holub (takže ani ne ta vrána jako je v knize), a já se ho tak lekla, že jsem málem vykřikla. :D Každopádně budu zvědavá, co na ni povíš! A ostatní taky. :)

      Vymazat
  2. Skvělá recenze! :D
    Nevěděla jsem, jestli si knihu budu pořizovat, ale díky tvé recenzi mám jasno. I já jsem šílený strašpytel. Naštěstí ale po nocích nečtu a ani Pražák nejsem, takže žádné metro. :D
    Ale stejně jako ty, i já přistupuji k českým autorům trochu na pochybách, ale měli bychom je podporovat, takže já do knihy určitě půjdu, a rovnou si ji nechám na SK podepsat!

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Za každý nový komentář jsem moc vděčná, vždycky mě potěší a budu jedině ráda, když komentář zanecháte. :)
Pokud použijete profil "Anonymní" prosím, abyste se na konci příspěvku podepsali. Předem děkuji.

Populární příspěvky z tohoto blogu

Přidejte se k Alžbětě a rozluštěte záhadu hotelu Winterhouse / Hotel Winterhouse

Alžběta Somersová je jedenáctiletá dívka, které před pár lety tragicky zemřeli rodiče, od té doby žije se svou tetou a strýcem, přičemž se všichni navzájem nesnáší. Jedinou útěchou a radostí jsou pro Alžbětu knihy a všemožné hádanky, které miluje. Pak se stane něco nečekaného a patrně ta nejvíc vzrušující věc v Alžbětině životě - někdo její tetě a strýci zaplatí dovolenou a jí přes vánoční prázdniny pobyt v tajemném hotelu Winterhouse. Teta a strýc nic nezpochybňují, na dovolenou bez otázek vyrazí a Alžbětu i přes její protesty do hotelu pošlou. Přestože je to v hotelu krásné, Alžběta se musí pořád sama sebe ptát, kdo jí do hotelu poslal a proč? Podaří se jí rozluštit tato záhada? A co všechny ty záhady spojené se samotným hotelem - rozluští Alžběta i je?

Zákaz pořizování knih aneb jak se v nakupování aspoň trochu omezit

Dneska Kath na svém blogu Kath's World of Books uveřejnila článek s pravidly ohledně nakupování knih. Jejich cílem má být omezení nakupování, nenakupování zbytečných knih a podobně. Já jsem se rozhodla zapojit, protože si mnohdy pořídím naprosto zbytečné knížky, které se pak marně snažím prodat. I když je pravda, že poslední dobou na sebe dávám více pozor, pořád bych byla radši, kdybych si některé knihy nekoupila, ale knihomol jako já si holt nemůže pomoct. :D Také musím myslet na neustále se ztenčující volné místo v mé knihovničce a pečlivěji tak vybírat knihy, které stojí za to mít doma. :) A jaká pravidla, že jsem si to stanovila? 1. Nebudu si pořizovat žádné nové série od neosvědčených autorů - myslím tím autorů, se kterými nemám zkušenosti a nevím, jak mi sednou. 2. Nebudu si pořizovat knihy jen kvůli pěkné obálce. 3. Nebudu  si pořizovat další díly sérií, ze kterých mám doma jen první díl, dokud ten první díl nepřečtu. 4. Omezím pořizování knih z young adult žánru.

Recenze: Královská hraničářka [RV]

Autor: John Flanagan Originální název: The Royal Ranger Přeložila: Zdena Tenklová Série: Hraničářův učeň Díl: 12. Počet stran, vazba: 456 stran, hardback Nakladatelství: Egmont, 2014 Hodnocení na GoodReads: 4,43/5 (2 370 hodnotících) Hodnocení obálky: 4/5 (libí se mi :)) Něco málo k ději Už je to mnoho let, co byl Will Dohoda hraničářským učněm a také je to již nějaká doba, co byl sám sebou. Po tragédii, která zasáhla jeho život, je Will jako vyměněný a netouží po ničem jiném než po pomstě. Pokud se jeho přátelům nepodaří vymyslet, jak Willovi pomoci, patrně to s ním skončí špatně. Naštěstí Halt přichází s nápadem, který nejen že pomůže Willovi, ale mohl by vyřešit i zapeklitou situaci, ve které se nachází Horác s princeznou Kasandrou. A tak Will dostává svého prvního učně.