Přeskočit na hlavní obsah

Ohlédnutí za Humbook Festem 2019

Ahoj!
Tož asi víte, co se odehrálo 5. října v Praze, ne? No ano, nešlo o nic jiného než o Humbook Fest, literární akci oslavující knihy pro mládež. Letos se jednalo už o čtvrtý ročník, pro mě pak šlo o druhý ročník, kterého jsem se účastnila. Poprvé jsem byla na Humbooku, když se odehrával v Meet Factory, takže festival v prostorách Kongresového centra pro mě byla premiéra. Na festival jsem byla pozvaná společností Albatros Media, získala jsem od nich volný vstup, to vám chci sdělit hned teď, aby někoho nenapadlo mě osočovat, že podobnou informaci zamlčuji. Za vstup na festival ještě jednou moc děkuji! Každopádně teď bych vám chtěla sdělit, co se mi na festivalu líbilo, a co naopak tolik ne.

Tak předně musím říct, že ten den utekl neskutečně rychle. Ani jsem nemrkla a byl pryč. S tím souvisí i fakt, že ten program byl tak pestrý, že absolutně nebylo možné stíhat všechno. Člověk si musel dopředu vytvořit priority, ujasnit si, co vidět chce, a podle toho se řídit. Stejně tak bylo důležité si říct - chci se účastnit toho programu, nebo chci den strávit ve společnosti účastníků? Tohle píšu z vlastní zkušenosti - jakmile jsem s někým chtěla vést delší rozhovor, musela jsem oželet část programu. Což mě sice lehce mrzelo, ovšem když budu upřímná, ten Humbook Fest je o těch lidech. Jakmile se vám podaří najít si na festivalu společnost, věřte mi, užijete si ho mnohem, mnohem víc.

No ale co konkrétně jsem z programu viděla a jak se mi to líbilo? Tož na začátku jsem omrkla workshopy, kde se lidé učili krasopsaní, vybarvovali záložky od Sharys či si vyráběli knihonáramky s Marťou. Tady bylo vážně plno a jelikož mi bylo jasné, že asi nemám šanci se k nějakému stolu skutečně dostat, alespoň jsem si odnesla pár záložek od Sharys domů.

Následoval přesun do Jižního sálu, kde končila přednáška s autory knih ze soutěže Hvězda inkoustu a kde měl poté začít Loyd talk s Mary E. Pearson a následně s Jayem Kristoffem. Jednalo se o rozhovory, které vedla Kateřina Stupková, redaktorka z nakladatelství CooBoo. Celé to bylo v angličtině bez tlumočení, na což bylo dopředu upozorněno, tak mi nepřijde úplně fér, že jsem na to poté viděla stížnosti. Nicméně z této části programu se nakonec vyklubalo asi to nejlepší. Díky tomu, že se netlumočilo, vše probíhalo krásně plynule, mělo to úplně jinou atmosféru. Slečna Stupková hlavně věděla, na co se má autorů ptát, proto jsme získali zábavné rozhovory plné zajímavých informací. Třeba jaký vztah ke kočkám Jay Kristoff má. Nebo jak moc se Mary Pearson zapojuje do procesu tvorby obálky.


Bohužel podobnou chválu nemůžu mířit na přednášku Můj svět, moje pravidla, která teoreticky měla být zlatý bod celého programu, pokud se nepletu. Aneb šlo o hlavní přednášku s autory ve Forum Hall. Absolutně mi nesedl letošní moderátor. Jeho otázky ve mně vyvolávaly dojem, že se ani nenamáhal se na knihy autorů podívat. Každá otázka byla položená tak polopatě, nepřirozeně, divně. Upřímně jsem litovala Karla Janů, který musel jeho otázky tlumočit a dodávat jim nějaký smysl. Jinak pana tlumočníka opět musím pochválit, myslím si, že si se vším poradil skvěle.
Autoři se i přesto snažili podávat zajímavé a obsáhlé odpovědi. Třeba ten Jay byl vyloženě ukecaný, takže tlumočit jeho odpovědi byla jistě docela fuška, ještě když se pak začali s Mary mezi sebou různě doplňovat. 
Nicméně nebýt autorů, tak se pro mě tato část programu stane zklamáním, protože ta práce moderátora byla vážně dost na nic. Zlatá Tereza Tobiášová, která moderovala Humbook Fest v Meet Factory.

V plánu bylo jít i na Little Box of Yes, ale ono se mi povedlo co? Zakecat se s dalšími účastníky. Ale ani v nejmenším nelituji, že jsem dala přednost společnosti holek před samotným programem.
No a jako třešnička na dortu pro mě byla na závěr účast v Humbook Battle, kde si mě i milá Adél vzala do svého týmu Houžviček. Tady jsem se pobavila za celý den asi nejvíc, takže ještě jednou moc děkuji všem zúčastněným! No a chválím i Humbook team za prima vymyšlené otázky, docela jsme se u nich zapotily.

Teď by to asi chtělo vypíchnout i nějaké nedostatky. Vím, že se hodně stížností týkalo front. Ano, fronty nebyly ideální, ale oproti festivalu v Meet Factory tohle bylo nic a dobře zorganizované. Navíc častokrát mohli za fronty právě lidi, sami účastníci, kteří si stoupli do té jedné, dlouhé fronty, přestože o pár kroků dál byla fronta další a to mnohem kratší. Tak jsem to vypozorovala třeba u šatny. Nebo u fronty na jídlo. Stačilo si stoupnout i do fronty druhé a hned by to čekání bylo snesitelnější. 
Když už jsem to jídlo nakousla, musím říct, že zařízenost toho občerstvení mi přišla dost mizerná. Nejsem si jistá, jak moc do tohohle mohl zasáhnout Humbook, ale nabídka jídla byla značně omezená, všechno jim hrozně rychle docházelo, takže si nakonec člověk mohl prakticky dát jen párek v rohlíku. 
Obchod s knihami byl určitě lépe řešený než v ten druhý ročník a pokud se nepletu, tak i lépe než loni, myslím si ale, že by neuškodilo nějak rozdělit sekci knih a sekci s tím merchem. Spousta lidí měla zájem si pořídit pouze ten merch, ale museli zbytečně čekat ve frontě s lidmi, kteří si kupovali i knihy. Celé se to tím zdržovalo. Nebo by bylo řešení nechat stánek tak, jak byl letos, avšak zároveň s tím přidat i stánek menší, kde by byl jen merch, aby někdo, kdo chce knihy i merch, nemusel stát dvě fronty, a zároveň ten, co chce jen merch, se nemusel tlačit ve frontě s lidmi, co chtějí i knihy. Snad vám dávám smysl.
No a jak jsem psala už o pár řádků výše, problém jsem měla i s tím moderátorem. Upřímně bych se nezlobila, kdyby se pro příští rok moderování chytil někdo, kdo aspoň ví, o jakých knihách se to mluví - tak třeba redaktor či někdo z Humbook teamu, letos jim to moderování šlo, tak proč jim nedat i ty hlavní přednášky.

Nicméně mám-li to shrnout, tak u mě osobně převažují ty klady nad zápory, však se mé výtky týkají jen toho, co se dá ještě poladit a do příštího roku změnit. Já osobně se totiž na další ročník těším ohromně a pevně věřím, že bude ještě lepší než ten letošní.

Tož jaké pocity a dojmy máte z Humbook Festu vy? I pokud jste se neúčastnili, jak na vás tato akce působí?

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Přidejte se k Alžbětě a rozluštěte záhadu hotelu Winterhouse / Hotel Winterhouse

Alžběta Somersová je jedenáctiletá dívka, které před pár lety tragicky zemřeli rodiče, od té doby žije se svou tetou a strýcem, přičemž se všichni navzájem nesnáší. Jedinou útěchou a radostí jsou pro Alžbětu knihy a všemožné hádanky, které miluje. Pak se stane něco nečekaného a patrně ta nejvíc vzrušující věc v Alžbětině životě - někdo její tetě a strýci zaplatí dovolenou a jí přes vánoční prázdniny pobyt v tajemném hotelu Winterhouse. Teta a strýc nic nezpochybňují, na dovolenou bez otázek vyrazí a Alžbětu i přes její protesty do hotelu pošlou. Přestože je to v hotelu krásné, Alžběta se musí pořád sama sebe ptát, kdo jí do hotelu poslal a proč? Podaří se jí rozluštit tato záhada? A co všechny ty záhady spojené se samotným hotelem - rozluští Alžběta i je?

Zákaz pořizování knih aneb jak se v nakupování aspoň trochu omezit

Dneska Kath na svém blogu Kath's World of Books uveřejnila článek s pravidly ohledně nakupování knih. Jejich cílem má být omezení nakupování, nenakupování zbytečných knih a podobně. Já jsem se rozhodla zapojit, protože si mnohdy pořídím naprosto zbytečné knížky, které se pak marně snažím prodat. I když je pravda, že poslední dobou na sebe dávám více pozor, pořád bych byla radši, kdybych si některé knihy nekoupila, ale knihomol jako já si holt nemůže pomoct. :D Také musím myslet na neustále se ztenčující volné místo v mé knihovničce a pečlivěji tak vybírat knihy, které stojí za to mít doma. :) A jaká pravidla, že jsem si to stanovila? 1. Nebudu si pořizovat žádné nové série od neosvědčených autorů - myslím tím autorů, se kterými nemám zkušenosti a nevím, jak mi sednou. 2. Nebudu si pořizovat knihy jen kvůli pěkné obálce. 3. Nebudu  si pořizovat další díly sérií, ze kterých mám doma jen první díl, dokud ten první díl nepřečtu. 4. Omezím pořizování knih z young adult žánru.

Tipy na knihy v angličtině

V posledních měsících jsem přečetla pár anglických knížek, o kterých jsem se zde na blogu vůbec nezmínila, vzhledem k mé neaktivitě. Nicméně teď zpětně mě to mrzí, proto jsem se rozhodla, že vám sepíšu tipy na anglické knížky z poslední doby, většinou se jedná o loňské novinky či o novinky ze začátku tohoto roku. Snad někdo z vás shledá tato doporučení nápomocná!