Přeskočit na hlavní obsah

Jarní dumání (4)


Autorkou tohoto projektu je Syki z Knižního doupěte. Více informací o projektu naleznete ZDE.
Cílem tohoto projektu je zamyslet se nad jednotlivými tématy. A téma čtvrté je toto:

Filmová a seriálová zpracování

Řekla bych, že v dnešní době je dosti moderní a in právě filmové či seriálové zpracování. Pokud je kniha přepracovaná jako film či seriál, tak si spousta lidí myslí, že musí být opravdu kvalitní, když se studia rozhodla investovat peníze do natáčení. A poslední dobou tomu tak skutečně je - většinou se vybírají úspěšné knihy. Jindy až film zapříčiní úspěšnost knihy.
Nicméně, proč se studia pouští do zpracování knih, místo toho, aby natáčela filmy vytvořené scenáristy? Nu, dle mého názoru je důvod prostý. A to peníze. V dnešní době jde hlavně o to, aby film (či seriál) vydělal. O to jde studiím především. A když máte knihu (či knižní sérii), která je mezi čtenáři populární, má pevnou fanouškovskou základnu, tak proč toho nevyužít? Určitě to slibuje vysoké výdělky, protože knižní fanoušci si prostě zajdou do kina, jelikož jsou zvědaví, jak moc se film podobá jejich představám. Chtějí svojí knihu vidět "naživo". Toto často znamená úspěch.

Příkladem je nově právě film Hunger Games, který vznikl podle knihy Hunger Games. Samotný film vydělal šílený prachy a záhy se stal megahitem. Není pochyb, že bude další díl.
Film sice vydělal, ale znamená to, že je kvalitní? Pro neználka knihy asi moc ne, ale fanoušci to evidentně milují. Já sama se k nim rozhodně řadím. Filmové zpracování knihy se mi líbí, v rámci možností jsem byla spokojená a rozhodně si myslím, že jsem viděla i horší.

Protože né všechna zpracování dopadnou zrovna šťastně. Je spousta filmů podle knih a některé z nich se mi vůbec nelíbí. Za hotovou katastrofu bych například označila film Eragon, protože to bylo na hony vzdálené knižní předloze. Snad pouze dračice Safira se mi líbila.

Eragon rozhodně není jediné knižní zpracování, které se nepovedlo. Určitě jich je více, avšak Eragon mi utkvěl v paměti nejlépe a bylo to pro mě velké zklamání, proto na to asi jen tak nezapomenu.

Pak tu jsou knižní zpracování, které mám moc ráda. Sem nepochybně patří Harry Potter. Ale u Harryho pro mě byl docela zklamáním poslední díl. Zrovna ty pasáže, které na knize miluji, byly ve filmu vynechány nebo nebyly podány tak dobře, jak jsem si je představovala.
Dále mám ráda Pána prstenů, avšak zde nemám možnost srovnávat. Knihy jsem doposud nečetla. Já vím, jsem hrozná.
Pak se mi líbí zpracování samostatných knih jako třeba Město Ember či Hvězdný prach.

Existují i zpracování, která jsou údajně lepší než knihy a často to bývají seriály. Sem rozhodně patří Upíří deníky, podle toho co jsem slyšela. Sama jsem viděla jen první sérii seriálu, ale knihy jsem nečetla. Určitě by se sem dal zařadit i seriál Tajný kruh. Z toho jsem taky pár dílů viděla, avšak knihy opět nečetla.
Sama za sebe sem řadím seriál Hra o trůny. Seriál mě osobně totiž baví o dost více než knižní předloha. Té jsem totiž nemohla nějak přijít na chuť. Přišlo mi, že tam je málo akce a i během sta stránek se nic pořádně nestalo. Taky se mi zdá, že tam je moc politiky. No, seriál mě prostě baví více. Má skvělé obsazení a taky působí opravdu kvalitně.

Mimo zpracování moderních knížek, které právě frčí, máme zpracování i knih starších, které se často nachází v povinné četbě. Těch je velké množství a skoro každé kvalitní dílo své filmové zpracování má. To já beru jako naprosto skvělou věc. Povinná četba k maturitě se mě už týká a proto se rozhoduju co číst a co ne. Často mi v tom pomáhá právě film. Podle toho jestli mě zaujme ten příběh se pak rozhodnu jestli si to přečtu.
Do této kategorie určitě zařadím Pýchu a předsudek. První jsem viděla film, který se mi hrozně moc líbil. Ani kniha mě nezklamala.
Dále jsem se díky filmu rozhodla, že si přečtu Oliwera Twista, Bídníky, Robinsona Crusoa či Hrabě Monte Christo.

A ještě tu máme knihy, které zpracované jako film či seriál nejsou. Buď se teprve chystají a nebo ne. Mezi ty, jež se chystají patří třeba Nástroje smrti. Abych pravdu řekla, nejsem moc nadšená z toho, že kniha bude filmem. Hlavně se toho dost bojím. Že prostě úplně změní mé představy, všechno pokazí a dopadne to hrozně. Spíše bych byla radši, kdyby z toho film nebyl. A pokud přece, tak s jiným hereckým obsazení, protože to aktuálně plánované mi na to nesedí. Já v té Lily Collins prostě tu Clary nevidím a vidět nebudu.
Přesně tak doufám, že se nezfilmuje Vampýrská akademie. Já vím, jsem asi hrozná, ale já prostě nechci přijít o své krásné představy. Bojím se, že by to mohlo dopadnout zle. Najít vhodné herecké obsazení by v tomto případě mohlo být vážně těžké. A pokud nevyberou dokonalou Rose a Dimitrije, tak to bude v háji. :D
Avšak pokud některé ze zpracování půjde do kin, tak se na to určitě zajdu podívat. ^^

Jistě, jsou knížky, ze kterých bych film či seriál uvítala, ale přece je tu nebudu vyjmenovávat. Nicméně na FB stránkách Knižního nekonečna byla informace, že se řeší možné seriálové zpracování knižní série Mediátor od Meg Cabot a pokud by se tohle stalo skutečností, tak bych byla asi vážně ráda! :D

Nu, pokud to všechno shrnu, tak mi obecně filmové či seriálové zpracování knihy nevadí. Někdy to uvítám, jindy to pak proklínám. Výhodami filmu jsou vyšší finance a pak třeba lepší triky, atd. Naopak výhodou seriálu je to, že je delší, a tudíž se do něj může vecpat více informací a pak to může lépe odpovídat knize. :)

Zdroj obrázků:
www.google.cz

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Přidejte se k Alžbětě a rozluštěte záhadu hotelu Winterhouse / Hotel Winterhouse

Alžběta Somersová je jedenáctiletá dívka, které před pár lety tragicky zemřeli rodiče, od té doby žije se svou tetou a strýcem, přičemž se všichni navzájem nesnáší. Jedinou útěchou a radostí jsou pro Alžbětu knihy a všemožné hádanky, které miluje. Pak se stane něco nečekaného a patrně ta nejvíc vzrušující věc v Alžbětině životě - někdo její tetě a strýci zaplatí dovolenou a jí přes vánoční prázdniny pobyt v tajemném hotelu Winterhouse. Teta a strýc nic nezpochybňují, na dovolenou bez otázek vyrazí a Alžbětu i přes její protesty do hotelu pošlou. Přestože je to v hotelu krásné, Alžběta se musí pořád sama sebe ptát, kdo jí do hotelu poslal a proč? Podaří se jí rozluštit tato záhada? A co všechny ty záhady spojené se samotným hotelem - rozluští Alžběta i je?

Zákaz pořizování knih aneb jak se v nakupování aspoň trochu omezit

Dneska Kath na svém blogu Kath's World of Books uveřejnila článek s pravidly ohledně nakupování knih. Jejich cílem má být omezení nakupování, nenakupování zbytečných knih a podobně. Já jsem se rozhodla zapojit, protože si mnohdy pořídím naprosto zbytečné knížky, které se pak marně snažím prodat. I když je pravda, že poslední dobou na sebe dávám více pozor, pořád bych byla radši, kdybych si některé knihy nekoupila, ale knihomol jako já si holt nemůže pomoct. :D Také musím myslet na neustále se ztenčující volné místo v mé knihovničce a pečlivěji tak vybírat knihy, které stojí za to mít doma. :) A jaká pravidla, že jsem si to stanovila? 1. Nebudu si pořizovat žádné nové série od neosvědčených autorů - myslím tím autorů, se kterými nemám zkušenosti a nevím, jak mi sednou. 2. Nebudu si pořizovat knihy jen kvůli pěkné obálce. 3. Nebudu  si pořizovat další díly sérií, ze kterých mám doma jen první díl, dokud ten první díl nepřečtu. 4. Omezím pořizování knih z young adult žánru.

Recenze: Královská hraničářka [RV]

Autor: John Flanagan Originální název: The Royal Ranger Přeložila: Zdena Tenklová Série: Hraničářův učeň Díl: 12. Počet stran, vazba: 456 stran, hardback Nakladatelství: Egmont, 2014 Hodnocení na GoodReads: 4,43/5 (2 370 hodnotících) Hodnocení obálky: 4/5 (libí se mi :)) Něco málo k ději Už je to mnoho let, co byl Will Dohoda hraničářským učněm a také je to již nějaká doba, co byl sám sebou. Po tragédii, která zasáhla jeho život, je Will jako vyměněný a netouží po ničem jiném než po pomstě. Pokud se jeho přátelům nepodaří vymyslet, jak Willovi pomoci, patrně to s ním skončí špatně. Naštěstí Halt přichází s nápadem, který nejen že pomůže Willovi, ale mohl by vyřešit i zapeklitou situaci, ve které se nachází Horác s princeznou Kasandrou. A tak Will dostává svého prvního učně.