Přeskočit na hlavní obsah

Recenze: Proroctví

Autor: Rick Riordan
Originální název: The Lost Hero
Přeložila: Dana Chodilová
Série: Bohové Olympu
Díl: 1.
Počet stran, vazba: 512 stran, hardback
Nakladatelství: Fragment, 2012

Něco málo k ději
Jason se probírá ve školním autobuse se svojí údajnou přítelkyní a nejlepším kamarádem. Avšak Jason si vůbec nic nepamatuje, snad jen letmé útržky. Neví kdo je a proč se tam ocitl.
Piper je dcera známého filmového herce s indiánskými předky. Aby na sebe upozornila, tak neustále dělá nějaké problémy. Často krade věci. Tedy... Né přímo krade. Ona si o ně řekne a lidé jí je prostě dají, i když jim to vždycky nakonec dojde.
Leo je naopak sirotek, který neustále prchá od svých pěstounů. Ale jinak je to chytrý kluk, který se vyzná ve strojích, dokáže je opravit, ale i sestrojit. Jeho nejlepšími kamarády jsou Piper a Jason. Nebo to si aspoň myslí.
Ani jeden z nich není obyčejný. Což se potvrdí během útoku větrných duchů, při kterém jim na pomoc přispěchají zvláštní osoby. Ty je pak odvezou do tábora Polokrevných a tvrdí jim, že jsou děti bohů, což se i záhy potvrdí. Avšak v táboře nezůstanou příliš dlouho. Musejí se vydat na záchranu bohyně Héry, která je známá svým nepřátelstvím vůči hrdinům, takže nikdo netuší, co vlastně můžou čekat...

Autor a styl psaní
Rick Riordan za sebou již má světově úspěšnou sérii Percy Jackson, která vypráví osudy mladého poloboha - syna Poseidona a jeho přátel. Rick není zaměřen pouze na Řecké bohy. V trilogii Kronika Cartera Kanea se naopak zaměřil na Egyptské bohy a související mytologii. Pak ještě kromě tohoto ve své nové sérii Bohové Olympu využívá i Římské božstvo.

Autorův styl psaní je v této knize jiný než v knihách o Percym. Knihy ze série Percy Jackson se vyznačují tim, že jsou psaný tak nějak snadněji, prostě více pro děti. Což jim samozřejmě neubírá na kvalitě.
Ale Proroctví je takové "vyspělejší", co se týká vyprávění. Rick kouká již na to, že jeho knihy čtou i starší čtenáři a i děvčata. Percy je přece jenom psán spíše v takovém tom "chlapeckém" duchu. V téhle knize je vyprávění dá se říci kvalitnější a mě se velmi líbí.
Taktéž je kniha vyprávěna z pohledu všech tří hlavních hrdinů, což neskutečně oceňuji! A hrozně mě to potěšilo. Každý dvě kapitoly vypráví buď Jason nebo Leo či Piper. Takhle má čtenář nový, pestřejší pohled na příběh. Já mám radši, když knihu vypráví více postav, jelikož mám pak možnost je i lépe poznat. A tohle mi u Percyho docela chyběla. Kolikrát mě vážně zajímalo jak co cítí či vnímá Annabeth, ale měla jsem smůlu, jelikož vypravěčem byl Percy. Navíc se vždycky snadno poznáte, kdo příběh právě vypráví, jelikož každá kapitola je označena jménem vypravěče.

Příběh, průběh děje
Příběh je opět krásně promyšlen a prostě... Je úžasný! Já jsem z toho opravdu nadšená! Rick umí všechno tak dobře zkombinovat a prostě mě nutí nad tím neustále přemýšlet. Líbilo se mi, že bylo zapojeno více postav ať už z řecké či římské mytologie. Sice mi bylo skoro vždy hned jasné o koho se jedná (řeckou mytologii znám dobře a mám ji moc ráda), ale vůbec mi to nevadilo.
Ta hlavní zápletka není příliš složitá, tedy pokud znáte tu mytologii a dochází vám souvislosti tak jako mě. Určitě budou osoby, které do konce nebudou vědět, o koho se tam vlastně jedná. Někdo jiný to bude vědět od začátku či mu to v průběhu dojde. Ale to je tak nějak úplně jedno, jelikož Riordan ten příběh vymyslel vážně dobře a mě se ten základní a hlavní nápad opravdu líbí. A prostě se moc těším na další díl.

Kniha se mi jinak četla vážně snadno a já ji za dva dny přečetla. Nemohla jsem se od ní odtrhnout a prostě jsem musela vědět, jak přesně to dopadne. Tohle je jedna z těch knih, u kterých budete netrpělivě vyčkávat pokračování, protože prostě budete chtít vědět, jak jen to ten Rick vymyslel a jak to celé dopadne!

A hlavně vám nic nebrání v tom, aby jste si přečetli tento díl, aniž by jste znali předchozí sérii. Ty důležité věci jsou tam většinou vysvětleny. Ale pokud budete znát předchozí sérii, tak je to určité plus. Aspoň totiž víte, o čem někteří z hrdinů mluví, znáte některé z postav a můžou vám rychleji docházet některé souvislosti.

Prostředí
Příběh se samozřejmě prozatím odehrává hlavně v Americe, přičemž hrdinové během cesty navštíví různá místa, která mají opět podklad v řecké či římské mytologii. Kniha je zasazena do dnešní doby, vlastně se odehrává jen pár měsíců po skončení posledního dílu ze série Percy Jackson.

Postavy
Nejdříve stručně k těm, které už můžete znát z předchozí série. Za prvé - Percy Jackson. V knize je párkrát zmíněn, ale je o něm mluveno jako o ztraceném hrdinovi. Percy totiž zmizel a nikdo netuší, kde je.
Annabeth se stihne seznámit s novými hrdiny a trochu se s nimi baví. Ale jinak pátrá po Percym. Po Percy pátrá spousta dalších lidí.
Dále jsou v táboře některé postavy, které znáte z dřívějška. Avšak jsou tam i osoby nové, se kterými se krátce seznámíte. Vlastně v této knize poznáte dost nových táborníků, kteří se většinou jeví sympaticky.

Teď k hlavním hrdinům. Asi tím úplným tahounem je Jason, který si prostě nic nepamatuje, i když v průběhu knihy si trochu vzpomíná. Takže těžko říct, jaký on ve skutečnosti je, když to ani on sám neví. Ale podle mě to bude dobrák a velký hrdina. Rozhodně se v mnohdy ohledech vyrovná Percymu.
Mě osobně Jason nevadil, ale mé srdce a sympatie si úplně nezískal. Percyho mám hold radši.

Oproti tomu Piper mám asi raději než Annabeth. Ukázala totiž, že být sama sebou je to nejlepší, co může člověk udělat. Je veselá a hlavně statečná, i když se tak moc nezdá. Já ji mám ráda a těším se na ni v dalších dílech.

Jako poslední je Leo. Já zbožňuju ten jeho humor! A kolikrát má vážně dobré hlášky! Leo se s ničím moc nepáře a rovnou jde k věci. To se mi líbí. Je takový rázný, ale milý zároveň. Sice si někdy málo věří, což mu škodí, ale co se dá dělat.
Leo je pro příběh velké a příjemné zpestření. V předchozí sérii mě bavil hlavně Percy, tady mě baví Leo a vážně mu to jde!

Hodnocení
Má recenze je asi lehce zmatená, což nasvědčuje tomu, že se mi kniha opravdu líbila! A moc! Prostě Rick ukázal, že píše skvěle a své příběhy promýšlí ještě líp. Mě se to prostě zdá geniální! Bohové Olympu rozhodně bude jedna z mých nejoblíbenějších sérií.
Knihu prostě chválí, chválím a chválím. Doporučuji hlavně fanouškům Percyho Jacksona, protože tenhle díl se nemůžou nechat ujít! Navíc konec slibuje, že Percyho se jen tak nezbavíme! A z dalších osob bych knihu doporučila těm, kteří mají rádi řeckou, římskou mytologii, dobrodružné knížky a rádi se pobaví.

Dávám tedy toto hodnocení:
9/10
- Aneb ten poslední bodík si schovávám pro další díl, který vyjde někdy na podzim tohoto roku. :)

Zdroj obrázků:
www.percy-jackson.cz

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Přidejte se k Alžbětě a rozluštěte záhadu hotelu Winterhouse / Hotel Winterhouse

Alžběta Somersová je jedenáctiletá dívka, které před pár lety tragicky zemřeli rodiče, od té doby žije se svou tetou a strýcem, přičemž se všichni navzájem nesnáší. Jedinou útěchou a radostí jsou pro Alžbětu knihy a všemožné hádanky, které miluje. Pak se stane něco nečekaného a patrně ta nejvíc vzrušující věc v Alžbětině životě - někdo její tetě a strýci zaplatí dovolenou a jí přes vánoční prázdniny pobyt v tajemném hotelu Winterhouse. Teta a strýc nic nezpochybňují, na dovolenou bez otázek vyrazí a Alžbětu i přes její protesty do hotelu pošlou. Přestože je to v hotelu krásné, Alžběta se musí pořád sama sebe ptát, kdo jí do hotelu poslal a proč? Podaří se jí rozluštit tato záhada? A co všechny ty záhady spojené se samotným hotelem - rozluští Alžběta i je?

Zákaz pořizování knih aneb jak se v nakupování aspoň trochu omezit

Dneska Kath na svém blogu Kath's World of Books uveřejnila článek s pravidly ohledně nakupování knih. Jejich cílem má být omezení nakupování, nenakupování zbytečných knih a podobně. Já jsem se rozhodla zapojit, protože si mnohdy pořídím naprosto zbytečné knížky, které se pak marně snažím prodat. I když je pravda, že poslední dobou na sebe dávám více pozor, pořád bych byla radši, kdybych si některé knihy nekoupila, ale knihomol jako já si holt nemůže pomoct. :D Také musím myslet na neustále se ztenčující volné místo v mé knihovničce a pečlivěji tak vybírat knihy, které stojí za to mít doma. :) A jaká pravidla, že jsem si to stanovila? 1. Nebudu si pořizovat žádné nové série od neosvědčených autorů - myslím tím autorů, se kterými nemám zkušenosti a nevím, jak mi sednou. 2. Nebudu si pořizovat knihy jen kvůli pěkné obálce. 3. Nebudu  si pořizovat další díly sérií, ze kterých mám doma jen první díl, dokud ten první díl nepřečtu. 4. Omezím pořizování knih z young adult žánru.

Recenze: Královská hraničářka [RV]

Autor: John Flanagan Originální název: The Royal Ranger Přeložila: Zdena Tenklová Série: Hraničářův učeň Díl: 12. Počet stran, vazba: 456 stran, hardback Nakladatelství: Egmont, 2014 Hodnocení na GoodReads: 4,43/5 (2 370 hodnotících) Hodnocení obálky: 4/5 (libí se mi :)) Něco málo k ději Už je to mnoho let, co byl Will Dohoda hraničářským učněm a také je to již nějaká doba, co byl sám sebou. Po tragédii, která zasáhla jeho život, je Will jako vyměněný a netouží po ničem jiném než po pomstě. Pokud se jeho přátelům nepodaří vymyslet, jak Willovi pomoci, patrně to s ním skončí špatně. Naštěstí Halt přichází s nápadem, který nejen že pomůže Willovi, ale mohl by vyřešit i zapeklitou situaci, ve které se nachází Horác s princeznou Kasandrou. A tak Will dostává svého prvního učně.