Přeskočit na hlavní obsah

Recenze: Demonata


Autor: Darren Shan
Originální název: Lord Loss
Přeložil: Richard Podaný
Série: Demonata
Díl: 1.
Počet stran, vazba: 216 stran, hardback
Nakladatelství: CooBoo, 2010
Hodnocení na GoodReads: 4,20/5 (6 761 hodnotících)
Hodnocení obálky: 3/5 (jde to, jde to...)

Něco málo k ději
Grubbs Grady byl docela normální teenager, až do té osudné noci. Noci, kdy mu zavraždili rodiče a sestru. Grubbs se po této události doslova zhroutil - a jak by ne, když to byl takový masakr a vrahy byli démoni, které vedl Lord Lítost. Grubbs dlouhou dobu tráví v léčebně, uzavřený sám do sebe, dokud se neobjeví jeho tajemný strýček Dervish. Ten jediný mu uvěří, že v noc vraždy svých rodičů viděl démony. Po tomto setkání se začne dávat Grubbs do kupy, až nakonec odjede se strýčkem do jeho domu. Grubbs si myslí, že už nikdy nezažije tak hroznou noc jako tenkrát, ale to se šeredně plete.

Autor a styl psaní
Darren Shan je populární irský autor, který se narodil roku 1972 v Londýně, kde i nějakou dobu žil. Nicméně pak se s rodinou přestěhoval do Irska a tam žije do dnes. Darren chtěl být vždycky spisovatelem. Se svým snem začal celkem brzo - už v dospívání psal první povídky. V roce 2000 vydal svou první knihu ze ságy o Darrenu Shanovi, která se později stala velice oblíbenou. Darrenovi se psaní pro děti zalíbilo natolik, že následovala spousta dalších knih. Knihy Darrena Shana jsou většinou hororového rázu.

Už celkem dlouho jsem si chtěla přečíst něco od pana Shana. O jeho sáze od Darrenovi vím, ale nikdy jsem se k ní nějak nedostala. Až jsem se nakonec odhodlala k přečtení Demonaty. A musím říct - páni! Darren Shan má dosti svérázný styl psaní, s ničím se nepáře a nic zbytečně neprotahuje. Občas je to takové dost surové, nechutné a lehce morbidní - pan Shan nemá nejmenší problém popisovat rozházené vnitřnosti či potoky krve. Na mě to při čtení působilo spíše nechutně (takže nedoporučuji u knihy jíst), ale děsivě ani tolik ne. Já sice s horory nebo podobně laděnými knihami moc zkušeností nemám, ale u téhle jsem se nijak nebála. Nicméně ty popisy jsou často dosti barvité.
Ale jinak se čte kniha dost dobře - autor opravdu nechodí okolo horké kaše, takže zdlouhavé popisy, přemýšlení nebo tak, vás rozhodně nečeká.

Příběh, průběh děje
Když jsem knihu brala do rukou, říkala jsem si, že je docela krátká na nějaký pořádný příběh. Ale to jsem se spletla! Vzhledem k tomu, že autor nic zbytečně neprotahuje, je v ní děje celkem dost. Samozřejmě mezi klíčové události patří to napadení Grubbsovi rodiny a pak ta druhá dějová zápletka, kterou tady nechci moc popisovat, abych nespoilerovala. Podle mě to měl autor promyšlené dobře, já jsem se u čtení bavila. Tady se asi ani nedá mluvit o nějaké předvídatelnosti - já osobně jsem moc nepřemýšlela nad tím, co by se mohlo dít dál, prostě jsem četla a četla. Takže ta zápletka se mi líbila, určitě byla zajímavá.

Kniha i pěkně odsýpá. Začátek je dost dobrý - čtenář po něm má pak chuť číst dál. Potom to pokračuje tou tragédií a následně Grubbsovým pobytem v léčebně. To byla trochu slabší část. Sice se to nečetlo špatně, ale mě to zas tolik nebavilo. Nicméně pak přijel strýček Dervish a už to jelo! Následně se něco dělo skoro pořád a poslední kapitoly vážně neměly chybu!

Prostředí
S démony jsem se už v nějakých knihách setkala. Ale né vždy jsou démoni nějak zvlášť popisováni. Nicméně tady jde o klíčovou věc, takže démonům je to věnováno více prostoru. A rozhodně je zajímavé, že démoni jsou zde zase trochu jiní než v dalších knihách. Jsem docela zvědavá co dalšího se o Demonatě v příštích dílech dozvíme. Zatím to vypadá slibně a nápaditě!
Líbilo se mi i pojetí těch dalších bytostí, o kterých se v knize mluví. Třeba tu jsou zmínění mágové, kteří tedy nejsou nijak častí. Nebo vlkodlaci tu jsou zase trochu jiní. Docela dost by mě zajímalo kolik verzí už ti vlkodlaci mají!

Postavy
První co chci podotknout jest to, že jsem už dlouho neviděla tak pitomá jména. Upřímně - fakt jsou dost pitomá. Opravdu by mě zajímalo, kde na ně autor přišel. Protože Grubbs je zkratka pro... no, pro jméno, na které si už vůbec nepamatuji.
Ale postavy jsou jinak velice zajímavé a dosti rozdílné. Líbila se mi propracovanost jednotlivých charakterů. Každý je trochu jiný, něčím zajímavý. A na tak krátkou knížku se jich v příběhu objeví relativně dost. A většinou jsou všichni fajn.

Čtenář samozřejmě nejvíce pozná Grubbse, když je to ten vypravěč. Mně osobně se líbil už hned po pár stránkách, které jsem z knihy přečetla. Přestože se později Grubbs zhroutí, je to docela takový rázný, drzý kluk, který se nebojí říct svoje. Prostě docela velký rozdíl oproti té spoustě ufňukaných hrdinek, které dnešní YA knihy nabízejí. A číst jednou knihu z pohledu takového kluka byla vážně příjemná změna.
Zamlouvá se mi i strýček Dervish, dokonce i ten Lord Lítost je zajímavý charakter. Hlavně při těch konečných kapitolách se pěkně vybarvil. Jsem vážně zvědavá, jak to s ním bude v dalších dílech, přičemž on se tam určitě ještě objeví. Tak uvidíme.

Pocity, dojmy, hodnocení
Kniha mě nakonec mile překvapila - vůbec jsem nevěděla jak mi kniha podobného žánru sedne a jak mě bude bavit. Nakonec mě bavila hodně. A rozhodně se podívám po pokračování. Možná se mrknu i na další knihy Darrena Shana.
Téhle knize prostě nechybí originalita, skvělý styl psaní, zajímavé postavy a dobrý příběh. Za přečtení určitě stojí. Takže pokud vám nevadí něco trochu více krvavého, stoprocentně vám knihu doporučuji k přečtení. Klukům ji doporučuji především - určitě se vám bude líbit! Protože tohle prostě jen ten typ "klučičí" knihy. Však uvidíte, pokud se do čtení pustíte.
Konečné hodnocení:
8/10


Zdroj obálky: www.goodreads.com
Zdroj obrázků: www.deviantart.com

Komentáře

  1. Skvělá recenze, naprosto s tebou souhlasím. Dnes jsem dočetla šestou knihu a velmi mne to mrzí, protože jsem skončila se čtením něčeho naprosto dokonalého. Jo a k té nechutnosti- já u toho jedla a docela v pohodě. xD

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji. :) Jó, na mě teď doma čekají další dva díly, tak snad se k tomu brzo dostanu. :) Já prostě na něco takového nejsem úplně zvyklá, no. :D

      Vymazat

Okomentovat

Za každý nový komentář jsem moc vděčná, vždycky mě potěší a budu jedině ráda, když komentář zanecháte. :)
Pokud použijete profil "Anonymní" prosím, abyste se na konci příspěvku podepsali. Předem děkuji.

Populární příspěvky z tohoto blogu

Přidejte se k Alžbětě a rozluštěte záhadu hotelu Winterhouse / Hotel Winterhouse

Alžběta Somersová je jedenáctiletá dívka, které před pár lety tragicky zemřeli rodiče, od té doby žije se svou tetou a strýcem, přičemž se všichni navzájem nesnáší. Jedinou útěchou a radostí jsou pro Alžbětu knihy a všemožné hádanky, které miluje. Pak se stane něco nečekaného a patrně ta nejvíc vzrušující věc v Alžbětině životě - někdo její tetě a strýci zaplatí dovolenou a jí přes vánoční prázdniny pobyt v tajemném hotelu Winterhouse. Teta a strýc nic nezpochybňují, na dovolenou bez otázek vyrazí a Alžbětu i přes její protesty do hotelu pošlou. Přestože je to v hotelu krásné, Alžběta se musí pořád sama sebe ptát, kdo jí do hotelu poslal a proč? Podaří se jí rozluštit tato záhada? A co všechny ty záhady spojené se samotným hotelem - rozluští Alžběta i je?

Zákaz pořizování knih aneb jak se v nakupování aspoň trochu omezit

Dneska Kath na svém blogu Kath's World of Books uveřejnila článek s pravidly ohledně nakupování knih. Jejich cílem má být omezení nakupování, nenakupování zbytečných knih a podobně. Já jsem se rozhodla zapojit, protože si mnohdy pořídím naprosto zbytečné knížky, které se pak marně snažím prodat. I když je pravda, že poslední dobou na sebe dávám více pozor, pořád bych byla radši, kdybych si některé knihy nekoupila, ale knihomol jako já si holt nemůže pomoct. :D Také musím myslet na neustále se ztenčující volné místo v mé knihovničce a pečlivěji tak vybírat knihy, které stojí za to mít doma. :) A jaká pravidla, že jsem si to stanovila? 1. Nebudu si pořizovat žádné nové série od neosvědčených autorů - myslím tím autorů, se kterými nemám zkušenosti a nevím, jak mi sednou. 2. Nebudu si pořizovat knihy jen kvůli pěkné obálce. 3. Nebudu  si pořizovat další díly sérií, ze kterých mám doma jen první díl, dokud ten první díl nepřečtu. 4. Omezím pořizování knih z young adult žánru.

Tipy na knihy v angličtině

V posledních měsících jsem přečetla pár anglických knížek, o kterých jsem se zde na blogu vůbec nezmínila, vzhledem k mé neaktivitě. Nicméně teď zpětně mě to mrzí, proto jsem se rozhodla, že vám sepíšu tipy na anglické knížky z poslední doby, většinou se jedná o loňské novinky či o novinky ze začátku tohoto roku. Snad někdo z vás shledá tato doporučení nápomocná!