Přeskočit na hlavní obsah

Recenze: Loď mezi hvězdami


Autor: Beth Revis
Originální název: Across the Universe
Přeložil: Petr Eliáš
Série: Vesmír
Díl: 1.
Počet stran, vazba: 360 stran, hardback
Nakladatelství: CooBoo, 2012
Hodnocení na GoodReads: 3,81/5 (25 734 hodnotících)
Hodnocení obálky: 5/5 (aneb já ji zbožňuju!)

Něco málo k ději
Amy se společně s rodiči účastní Projektu Archa. Cílem projektu je osídlení planety Centauri, která byla shledána jako obyvatelná. Amy je proto společně s rodiči zmražena a vydává se na třista let dlouhou plavbu vesmírem.
Jenže pak se něco stane. A Amy je náhle rozmražena, přičemž to málem nepřežije. Naštěstí ji zachrání Doktor a Syn. Amy si myslí, že už uplynulo těch třista let, jenže záhy se dozvídá, že byla probuzena o celých padesát let dříve! A její rodiče samozřejmě probrat nemůžou, protože oni nejsou postradatelní tak jako ona. K tomu všemu někdo dál rozmražuje pasažéry ze Staré Země, ale ti nemají takové štěstí jako Amy a skončí mrtví. Amy se musí spojit se Synem, aby společně mohli vypátrat vraha. Při pátrání odhalují spoustu nepříjemných informací o samotné lodi Universum a Amy postupem času zjišťuje, že nikomu nemůže pořádně věřit.

Autorka a styl psaní
Beth Revis žije v Severní Karolíně společně se svým manželem a psem. V roce 2011 debutovala se svou knihu Loď mezi hvězdami, která získala ocenění NY Times Bestselling a která byla vydána v 17 zemích. Původně se mělo jednat o samostatnou knihu, ale nakonec se rozhodla vytvořit trilogii, proto má kniha pokračování A Million Suns (vyjde u CooBoo, patrně ještě letos) a v roce 2013 vyjde třetí díl - Shades of Earth.
Beth by ráda procestovala svět za 80 dní, dále by ráda navštívila Měsíc a nalezla Narnii.

Kniha je psaná v ich-formě a přítomném čase, čímž je poněkud netypická. Ale rozhodně se to nečte špatně - právě naopak. A mně už to ani nepřišlo nijak zvláštní, i když dřív jsem se s takovým stylem tak často nesetkávala. :) Dále je kniha vyprávěná ze dvou pohledů - z pohledu Amy a Syna. Abych byla upřímná, vyprávění Syna mě bavilo o dost více než vyprávění Amy. Díky Synovi toho člověk právě hodně zjistil o lodi. Jak to tam všechno funguje, atd. Prostě to bylo zajímavější. Více mi jako vypravěč sedl, nu.
Ale celkově je kniha napsaná velmi dobře. A řekla bych, že je určitě dobře přeložená, i když jsem neměla tu čest s originálem. Nicméně překladatel v knize použil nová nebo taková netypická slova a k tomu musel mít podklad z angličtiny, že. Takže se nedivte, pokud v knize budete číst xakru (tohle slovo mi nejdřív docela vadilo, ale nakonec jsem si zvykla...), úža, naprášit či chucpe.

Příběh, průběh děje
Kniha začíná tak hezky polehoučku seznámením se samotným příběhem, prostředím a postavami. Tohle seznamování naštěstí netrvá nijak dlouho, takže se určitě nestihnete nudit. Pak vlastně dojde k prvnímu zvratu, což je probuzení Amy. Následně logicky dochází k rozruchu právě díky Amy. Poté se toho děje strašně moc - každou chvíli něco zajímavého. Já osobně jsem se u téhle knihy rozhodně nenudila a četla jsem dál a dál. Jenže pak je náhle konec! A to hodně šokující konec! Možná toho je ke konci na čtenáře vychrleno až moc najednou a může se to pak zdát uspěchané, což i trochu je, ale mně se to líbilo. Pro mě to byl ten správný konec. Opravdu nečekaný, že jsem z toho měla málem infarkt, vážně! Což se mi už dlouho nestalo. :D

Samotná zápletka se mi také velmi líbí. Dle mého názoru měla autorka všechno skvěle promyšlené a já jsem dlouhou dobu nevěděla kdo skutečně stojí za těmi vraždami. Skutečného vraha jsem patrně objevila až společně s hlavními hrdinami - možná jen chviličku před nimi. Což beru za velké plus! I když ta věc se Synem zas tak šokující nebyla a já osobně jsem ji tak nějak čekala. Ale protože nechci spoilerovat, více vám neřeknu. ^^ :)

Prostředí
Než jsem knihu začala číst, trochu jsem se bála, že mi bude dělat problém představit si, jak se to všechno odehrává na té lodi. A pořád mám trochu problém si některé věci představit. Ale autorka všechno popisuje tak dobře, tak živě, že s dobrou fantazií si to představíte snadno. K tomu všemu vám určitě napomůže plánek lodi, který se nachází hned na začátku knihy. Já do něj koukala docela často, jelikož jsem chtěla mít přehled a je opravdu šikovný. :)
Lidé z lodě samozřejmě mají trochu jiné myšlení, než jaké je typické pro nás. Což je logické, vzhledem k tomu, že jsou vlastně v izolaci. Sami se musí rozvíjet, jinak by asi dlouho nevydrželi. Líbilo se mi, že ta odlišnost byla docela zřetelná a celkově to prostředí bylo opravdu uvěřitelné. Opět od autorky pěkně promyšlené.

Postavy
Jako první hlavní postavou tu je Amy. K té by čtenář patrně mohl mít nejblíže, jelikož ta je přece jenom z té naší staré dobré Země, takže uvažuje stejně jako my. A líbilo se mi, že se chovala úměrně jednotlivým situacím. Takže, když byla probuzená a zjistila, že dříve než rodiče, začala vyvádět. Také přemýšlela o probrání rodičů, i když by správně neměla, ale kdo by o tom nepřemýšlel? Já ji jen obdivuji, že nakonec měla dost pevnou vůli a nerozmrazila je. Amy mi bylo místy dost líto, to je pravda. A byla mi vlastně i sympatická.

Ale radši jsem měla Syna. Ten mi sedl poněkud více než Amy - ani nevím proč. Asi to bylo tím jeho chováním, jeho činy, tím, že se dokáže postavit Otci, atd. Prostě se mi skutečně líbil. Navíc sem tam přemýšlel jako puberťák - hlavně co se týká Amy. Líbilo se mi, že autorka se nebála napsat jeho myšlenky, které jsou zcela přirozené, ale né každý autor by se o nich v dnešní době odvážil psát. Za to má paní Revis plus!
Také jsem si nejdříve myslela, že mi bude označení Syn vadit, že prostě budu chtít nějako jméno nebo ták. Kupodivu mi to vůbec nevadilo a při čtení jsem to brala jako přirozenost. Nakonec mi to skvěle sedlo, obzvlášť když byl vysvětlen původ označení Otec a Syn.
A ještě ke vztahu Syna a Amy. Rozhodně nečekejte žádnou romantiku! Nebo aspoň nijak velkou. Z toho jsem já měla ohromnou radost! Úžasné osvěžení ve všech těch milostných trojúhelnících a do sebe šíleně zamilovaných puberťáků. Navíc by mi přehnaná romantika k téhle knize neseděla. S ní by to nebylo ono. Možná to v dalším díle přivítám, ale chybět mi to nebude!

Z dalších postav je rozhodně důležitý Otec. Ten je už od začátku koncipovaný jako ten hlavní záporák. Už od začátku je protivný na Syna, nechce ho učit, povědět mu tajemství lodi a k tomu všemu se chce zbavit Amy! Jeho role je už od začátku jasná. A i když vypadá i jako hlavní podezřelý, tak já osobně ho nepodezřívala. Teda, občas i jo, ale většiny knihy ne. Amy přirovnala Otce k Hitlerovi a já bych řekla, že to bylo přirovnání dosti trefné. Otec je prostě takový diktátor, který nemá rád odlišnosti.

Pak bych zmínila třeba ještě Doktora. Pořád jsem nevěděla co si o něm myslet a stále to nevím. Já bych ho označila za postavu neutrální. Někdy mě rozčiloval, jindy jsem za jeho činy byla dost ráda. Dále se v příběhu vyskytoval Harley, kterého jsem naopak měla ráda moc. Takový sympatický mladík. Ale musím říct, že mě nakonec hodně šokoval a to co provedl bylo docela nečekané a mě to hodně mrzelo. A asi bych měla ještě zmínit Kronikáře Oriona, který se tam vyskytoval trochu častěji. Ten na mě působil trochu jako lehce pomatený, ale hodný člověk. :)
Samozřejmě se v knize vyskytuje ještě pár dalších postav, ale zase jich není moc, takže se v nich budete lehce orientovat a snadno si zapamatujete většinu jmen a kdo je kdo.

Pocity, dojmy, hodnocení
Řeknu vám, že pocity, které ve mně tahle knížka vyvolala jsem kvůli žádné knize dlouho necítila. Mým hlavním pocitem byla bezmoc a pak rozčilení. Pokud si myslíte, že je to špatně, tak rozhodně ne - aspoň v mém případě. Tentokrát jsem knihu opravdu prožívala a vzteky jsem si kousala nehty, protože to co se tam místy dělo, to bylo hrozné! V tom dobrém slova smyslu, samozřejmě. :) Tahle knížka mě úplně emočně vyšťavila a to se mi tak často nestává. Musela jsem ji číst dokud jsem ji nedočetla, takže jsem byla vzhůru až brzo do rána. Prostě jsem se od ní nemohla odtrhnout. A i když je tlustá, úžasně to ubíhá a čte se fakt rychle. Tohle je zase jedna z knih, kterou jsem přečetla za jeden den, až tak skvělá byla. A... Já vám ji prostě můžu jen doporučit. Ona je totiž skvěle napsaná, má promyšlené prostředí, promyšlenou zápletku, snesitelné postavy a žádný milostný trojúhelník! Pokud nad přečtením pořád váháte, tak přestaňte a knížku si někde sežeňte! Vážně za to stojí! :)

Konečné hodnocení:
10/10


Zdroj obálky: www.cooboo.cz
Zdroj obrázků: www.deviantart.com

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Přidejte se k Alžbětě a rozluštěte záhadu hotelu Winterhouse / Hotel Winterhouse

Alžběta Somersová je jedenáctiletá dívka, které před pár lety tragicky zemřeli rodiče, od té doby žije se svou tetou a strýcem, přičemž se všichni navzájem nesnáší. Jedinou útěchou a radostí jsou pro Alžbětu knihy a všemožné hádanky, které miluje. Pak se stane něco nečekaného a patrně ta nejvíc vzrušující věc v Alžbětině životě - někdo její tetě a strýci zaplatí dovolenou a jí přes vánoční prázdniny pobyt v tajemném hotelu Winterhouse. Teta a strýc nic nezpochybňují, na dovolenou bez otázek vyrazí a Alžbětu i přes její protesty do hotelu pošlou. Přestože je to v hotelu krásné, Alžběta se musí pořád sama sebe ptát, kdo jí do hotelu poslal a proč? Podaří se jí rozluštit tato záhada? A co všechny ty záhady spojené se samotným hotelem - rozluští Alžběta i je?

Zákaz pořizování knih aneb jak se v nakupování aspoň trochu omezit

Dneska Kath na svém blogu Kath's World of Books uveřejnila článek s pravidly ohledně nakupování knih. Jejich cílem má být omezení nakupování, nenakupování zbytečných knih a podobně. Já jsem se rozhodla zapojit, protože si mnohdy pořídím naprosto zbytečné knížky, které se pak marně snažím prodat. I když je pravda, že poslední dobou na sebe dávám více pozor, pořád bych byla radši, kdybych si některé knihy nekoupila, ale knihomol jako já si holt nemůže pomoct. :D Také musím myslet na neustále se ztenčující volné místo v mé knihovničce a pečlivěji tak vybírat knihy, které stojí za to mít doma. :) A jaká pravidla, že jsem si to stanovila? 1. Nebudu si pořizovat žádné nové série od neosvědčených autorů - myslím tím autorů, se kterými nemám zkušenosti a nevím, jak mi sednou. 2. Nebudu si pořizovat knihy jen kvůli pěkné obálce. 3. Nebudu  si pořizovat další díly sérií, ze kterých mám doma jen první díl, dokud ten první díl nepřečtu. 4. Omezím pořizování knih z young adult žánru.

Tipy na knihy v angličtině

V posledních měsících jsem přečetla pár anglických knížek, o kterých jsem se zde na blogu vůbec nezmínila, vzhledem k mé neaktivitě. Nicméně teď zpětně mě to mrzí, proto jsem se rozhodla, že vám sepíšu tipy na anglické knížky z poslední doby, většinou se jedná o loňské novinky či o novinky ze začátku tohoto roku. Snad někdo z vás shledá tato doporučení nápomocná!