Přeskočit na hlavní obsah

Bloger TAG

Milá Eskandriel mě nominovala do tohoto Bloger TAGu, který se posledních pár dnů objevuje mezi blogy. Jelikož jsem za nominaci ráda, rozhodla jsem se tedy zapojit. :) Za nominaci samozřejmě moc děkuji, vážím si jí.
Nevím, kolik z vás si vzpomíná na Liebster award TAG z loňského roku, který byl populární někdy kolem října, nicméně je to prakticky ten samý TAG jako tento, jen se jinak jmenuje. Tudíž pokud si chcete přečíst ještě něco dalšího o mé osobě, není nic snazšího než zavítat do tohoto článku.
Pravidla zde uvádět nebudu, protože sama nikoho dalšího tagovat nebudu - ti, které bych tagovat chtěla už tagováni byli nebo nesplňují podmínky. Ovšem pokud je tu někdo, kdo tagován nebyl a zapojit do TAGu by se chtěl, berte to tak, že jsem vás tagovala já a převezměte si mé otázky z mého příspěvku do Liebster award TAG.

10 věcí o mně:
1. Příští rok maturuji. Mám v plánu maturovat z češtiny, angličtiny, dějepisu a ze základů společenských věd. Už teď toho začínám litovat.
2. Jestliže to vyjde, na vysokou bych chtěla do Olomouce, na univerzitu Palackého. Konkrétní obor jest česká filologie se zaměřením na editorskou práci ve sdělovacích prostředcích. Když to nevyjde tam, tak chci českou nebo anglickou filologii studovat jinde.
3. Nemám ráda, když mě někdo objímá. Přijde mi to strašně divné, obzvlášť, když to není nikdo z rodiny.
4. Chtěla bych mít červené vlasy, ale pořád se bojím si je takto obarvit.
5. Špatně snáším odběry krve. Takže ze mě nikdy nebude dárce, i když kdybych chtěla.
6. Nesnáším hmyz. Jakmile okolo mě něco bzučí, začnu se ohánět a zdrhám pryč.
7. V hlavě mám spoustu nápadů na příběhy, jen jsem líná to začít psát.
8. Mám problém s dodržováním termínů. Vždycky všechno dělám na tu úplně poslední možnou chvíli. Termín musím mít pevně daný, jinak jsem ztracená.
9. Chtěla bych mít svou vlastní TARDIS. Nebo aspoň Doktora.
10. Všichni okolo mě si dělají řidičák a já ho přitom vůbec nechci. Z části se bojím řídit, z části mi to přijde zbytečný.

Otázky od Eskandriel:

1. Jak by vypadala tvoje vysněná knihovna?
Takový můj reálnější sen je knihovna, která bude zabírat jednu celou místnost. Všechny čtyři stěny budou pokryté jen a jen knížkami. Možná by se nějaké regály vešly i do středu místnosti. Určitě by v knihovně muselo být nějaké místo vhodné ke čtení - pohovka či chytře upravený výklenek u okna. Jinak jsem vždycky záviděla knihovnu Bell v pohádce Kráska a zvíře.

2. Antikvariát nebo knihkupectví?
Abych se přiznala, já osobně jsem příliš antikvariátů nenavštívila, v mém okolí se pořádný antikvariát nenachází. Očumovat knížky chodím spíše do knihkupectví. Nicméně to neznamená, že bych neměla ráda staré knihy. Já je naopak miluji! Baví mě se u knih dívat na jejich rok vydání a vždycky mě ohromí, jak stará některá z knih je. A ty zažloutlé stránky a ta vůně... Staré knihy jsou bezva. :)

3. Do jakého historického období by ses ráda podívala a proč?
Pf... Možná přelom 18. a 19. století? A nejradši do Anglie, hrozně ráda bych se chtěla podívat do doby z románů od Jane Austenové a nejlepší by bylo se s ní i potkat. Hrozně mi chybí ta doba gentlemanů a slušně vychovaných dam.

4. Tvoje nejoblíbenější knižní nebo filmová hláška?
Přiznám se, že já si zas tolik hlášek nepamatuji, těch filmových určitě ne. Ale co se týče knižních hlášek, tak ty byly skvělé třeba ve Fangirl.
Například tohle se mi moc líbilo:
You've read the books?“
„I've seen the movies.“
Cath rolled her eyes so hard, it hurt. (Actually.) (Maybe because she was still on the edge of tears. On the edge, period.) „So you haven't read the books.“
I'm not really a book person.“
That might be the most idiotic thing you've ever said to me.“


Ale že bych měla nějakou vyloženě nejoblíbenější, tak to ne. :)

5. Co bys dělala, kdybys vyhrávala 10 milionů?
Asi bych část věnovala na charitu, protože jsem dobrý člověk. Určitě bych někde investovala, aby mi to dál peníze vynášelo. Patrně bych se vydala na cestu kolem světa, vždycky jsem chtěla poznat nová místa. A rozhodně bych si koupila spoustu knih. :D :) Jinak ve chvíli výhry bych určitě skákala nadšením pěkně vysoko. :D :)

6. Literární postava nebo spisovatel, kterého bys chtěla potkat a proč?
Rozhodně Brandon Sanderson! Bože, setkat se s tímto spisovatelem by bylo naprosto úžasné! A proč? Protože ho úplně zbožňuji! :D Miluji jeho styl psaní, jeho fantazii, jeho postavy. Opravdu moc bych s ním chtěla některé věci prodiskutovat, zjistit, kde k čertu na tak skvělé nápady chodí. Sanderson je pro mě totiž pan autor, jop. :)

7. Jak by podle tebe vypadal svět bez knih?
Smutně. Vážně, svět bez knížek je smutný svět. On i člověk, který v životě nikdy nepřečetl žádnou knihu, musí být takový neúplný a smutný. Knihy úžasným způsobem rozvíjí kreativitu a svět bez kreativních lidí by byl nudný. Knihy lidi také vzdělávají, díky knihám jsou lidé více empatičtí a prostě celkově lepší. Svět bez knih si nedovedu představit, to je pro mě ošklivá noční můra.

8. Brečela jsi někdy u knížky? Pokud ano, u jaké?
Ano, brečela jsem u knihy. Vlastně už u dvou nebo tří. Rozhodně jsem brečela u knihy Ten, kdo stojí v koutě, také u knihy Volání netvora a na krajíčku jsem měla i u Zlodějky knih.

9. Klasická nebo novodobá literatura?
Obojí. Mezi klasikou i mezi novodobou literaturou se dají objevit skvosty a člověk by neměl odsuzovat ani jedno, ani druhé. Myslím, že některá klasická literatura by se opravdu měla číst, aby člověk měl představu, jaké to v té době třeba bylo, ale i v novodobé literatuře se najdou díla, která toho člověku hodně dají. :)

10. Co ti v poslední době udělalo největší radost?
Nó... Velkou radost jsem měla, když jsem si z knihovny donesla Hádův chrám a mohla jsem se do toho pustit, protože zakončení Znamení Athény bylo za trest. :D

Ták, to je z mé strany vše. Za nominaci ještě jednou moc děkuji Eskandriel. :) 

Edit k 3.7.2014 - Byla jsem do Bloger TAGu nominovaná i u Filipskha z blogu Magician's Book. Tady jsou otázky a mé odpovědi na ně:

1. Posloucháš při čtení hudbu? Pokud ano, jakoupak?
Ano, poslouchám. Dokonce jsem o tom před časem napsala na blogu článek. Ovšem běžně tedy poslouchám tvorbu Two Steps From Hell, Audiomachine, Lindsey Stirling či The Piano Guys. Když nemám chuť na tyto konkrétní tvůrce, zavítám na kanály EpicMusicVn nebo Epic Music World I.

2. Měla jsi někdy nutkání změnit nějaký z konců knih, kterou jsi přečetla?
No, je možné, že ano. I když možná ne přímo konec, ale třeba některou jinou část v knize. U konců se s nimi většinou nějak smířím a občas i uznám, že tenhle konec byl správný, přestože se mi jinak třeba moc nelíbil. :)

3. Vyjmenuj jednu knižní, seriálovou či filmovou postavu, kterou z celého srdce nenávidíš a napiš důvod proč.
Uf, kterou postavu nenávidím? Nevím, jestli přímo nenávidím, ale opravdu nesnáším Dolores Umbridgeovou. Vím, nejsem tím originální. Ale víte, jak mi tahle ženská vždycky pila krev? Hlavně teda ta růžová...


4. Octneš se v neznámé zemi, o které zhola nic nevíš. Jisté ale je, že je neobydlená a ty jsi jediná, kdo s tím může něco udělat. Jak by sis svůj svět zařídila? Nechala by ses inspirovat nějakou knihou, nebo by vše byly ryze tvé nápady?
To je moc zajímavá otázka. Já jsem člověk s celkem velkou fantazií, která ale jistě byla ovlivněna všemi těmi knihami, které jsem už přečetla, takže je dost možné, že by nakonec šlo o kombinaci mých nápadů a toho nejlepšího z knižních světů. Určitě bych tam chtěla mít magii, nějaké ty kouzelné tvory a dobré bytosti. Stála bych o takový malý ráj, kde je všeho dostatek a kde se mají všichni rádi. Kde je klid a mír. :)

5. Jak dlouho jsi schopná číst knihu ve škole?
Ve škole čtu jen o volných hodinách, při vyučování vůbec, protože bych za prvé dostala vynadáno od učitelů a za druhé by asi i mně osobně vadilo, kdybych nedávala pozor. I když záleželo by na předmětu, pravda. No, při těch volných hodinách buď čtu celých těch 45 minut nebo čtu v tom stylu, že chvíli kecám se spolužáky a pak se zase věnuji knize.

6. Co bys udělala člověku, který nenávidí knihy, posmívá se ti a odsuzuje vše, co je s knihami spojeno?
Ignorovala bych ho. Bavit se s takovým člověkem nemám zapotřebí. :)

7. Vybrala by sis svět ze série Píseň ledu a ohně nebo The Walking Dead?
Budu trapná a přiznám se, že ani jeden svět příliš neznám. Ze seriálu Hra o trůny jsem viděla dvě epizody, z první knihy jsem četla jen asi 150 stránek, proto mám o tomto světu jen mlhavou představu. Z The Walking Dead jsem viděla pilotní díl a možná pár útržků, když se na to dívala sestra. :D Takže fakt nevím, co má jaké výhody a nevýhody. Ale tak vyberu The Walking Dead, třeba tím budu originální. :D

8. Naskytla se jedinečná příležitost. Jsi jednou z osob, která může rozhodnout o tom, že by byl natočen film podle jakékoliv knihy dle tvého výběru. Jaká kniha by to byla a proč?
Mistborn! :D Ano, vím, že s tím možná začínám být otravná, že tuhle sérii protěžuju všude, ale víte jak úžasné by tohle mohlo být ve filmové podobě? Tedy pokud by se toho zhostil nějaký upřímný fanoušek této série a ne nějaký člověk, co o tom v životě neslyšel.
Ovšem vůbec by mi nevadilo, kdyby bylo možné znovu natočit film podle knih Percy Jackson a zloděj blesku či podle Eragona. Podle mě jde o velmi zabitá filmová zpracování, což je hrozná škoda.

9. Jaký je tvůj názor na českou fantasy?
Můj názor je takový, že ji chci začít číst. :D Moc knih z české fantasy jsem nečetla a chci to v blízké době napravit. Takže se chystám na knihy od Šlechty, Žambocha či od Neomillnerová. A jsem zvědavá, co na jejich tvorbu řeknu. :)

10. Co budeš dělat o prázdninách?
Číst. :D A relaxovat. A psychicky se připravovat na příští rok, na maturitu a přijímačky. A možná koukat na nějaké filmy či seriály. Žádné jiné konkrétní plány nemám. :)

Filipovi také moc děkuji za nominaci. :)

Zdroj obrázků: zdezde, zde, zde, zde, zde, zde, zde  

Komentáře

  1. Příští rok chci maturovat s toho samého co ty, ale v poslední době se mi ZSv začíná hnusit čím dál víc. U odběrů omdlívám, zvláštní, že tetování mi nevadí. Jinak to mám stejně i s desátým faktem, akorát mě už unavuje, jak všichni neustále dokola opakují svoje zážitky z autoškoly. Jinak díky za tip na vysokou, jdu to omrknout, protože absolutně netuším, kam bych chtěla/měla jít.
    Díky za článek, ráda jsem se o tobě dozvěděla něco nového :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to si budeme navzájem držet palce! :D Mě ZSV zrovna teď taky moc nebere, no, ale co se dá dělat. :) Jako já jinak s doktory a tak nemám problém a dřív mi nevadily ani odběry, jenže pak mě jednou odebírali, nějak to nešlo správně a prostě mi sestřička způsobila trauma. :D Takže teď to nesnáším. Přesně! Fakt už mě nebaví, jak každý o autoškole mluví, pf. Nemáš zač. :)
      Není zač. :)

      Vymazat
  2. Maturovala jsem ze stejnejch předmětů a dala jsem to. Ale byl to docela záhul a málem mě to stálo nervy, abych se přiznala. =D
    P.S. TARDIS bych taky brala. I s tím Doctorem, pokud možno. =D
    P.P.S. A moje vysněná knihovna by vypadala podobně, teď už jen prachy na to, abych ji dokázala naplnit... =D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já doufám, že to taky dám, tak uvidíme, no. :D
      P.S. - Tvoje P.S. se mi líbí. :D Jo, jo, chtělo by to vyhrát v té loterii. :D

      Vymazat
  3. Děkuji! :) Tak ono každé historické období má nějaké zápory. :) A naprosto souhlasím, často mě vážně mrzí, že lidi se v dnešní době prostě už vůbec neumějí chovat. :)

    OdpovědětVymazat
  4. Ještě jednou moc děkuji, že jsi na mé otázky odpověděla! Tvé odpovědi jsou docela zajímavé a s některými sám souhlasím...! A je to všechno pěkně napsáno, takže jsem se u toho někdy i zasmál :D :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Není zač, já ještě jednou děkuji za nominaci. :) Vážně? Tak to jsem ráda, že jsem tě pobavila. :D :)

      Vymazat

Okomentovat

Za každý nový komentář jsem moc vděčná, vždycky mě potěší a budu jedině ráda, když komentář zanecháte. :)
Pokud použijete profil "Anonymní" prosím, abyste se na konci příspěvku podepsali. Předem děkuji.

Populární příspěvky z tohoto blogu

Přidejte se k Alžbětě a rozluštěte záhadu hotelu Winterhouse / Hotel Winterhouse

Alžběta Somersová je jedenáctiletá dívka, které před pár lety tragicky zemřeli rodiče, od té doby žije se svou tetou a strýcem, přičemž se všichni navzájem nesnáší. Jedinou útěchou a radostí jsou pro Alžbětu knihy a všemožné hádanky, které miluje. Pak se stane něco nečekaného a patrně ta nejvíc vzrušující věc v Alžbětině životě - někdo její tetě a strýci zaplatí dovolenou a jí přes vánoční prázdniny pobyt v tajemném hotelu Winterhouse. Teta a strýc nic nezpochybňují, na dovolenou bez otázek vyrazí a Alžbětu i přes její protesty do hotelu pošlou. Přestože je to v hotelu krásné, Alžběta se musí pořád sama sebe ptát, kdo jí do hotelu poslal a proč? Podaří se jí rozluštit tato záhada? A co všechny ty záhady spojené se samotným hotelem - rozluští Alžběta i je?

Zákaz pořizování knih aneb jak se v nakupování aspoň trochu omezit

Dneska Kath na svém blogu Kath's World of Books uveřejnila článek s pravidly ohledně nakupování knih. Jejich cílem má být omezení nakupování, nenakupování zbytečných knih a podobně. Já jsem se rozhodla zapojit, protože si mnohdy pořídím naprosto zbytečné knížky, které se pak marně snažím prodat. I když je pravda, že poslední dobou na sebe dávám více pozor, pořád bych byla radši, kdybych si některé knihy nekoupila, ale knihomol jako já si holt nemůže pomoct. :D Také musím myslet na neustále se ztenčující volné místo v mé knihovničce a pečlivěji tak vybírat knihy, které stojí za to mít doma. :) A jaká pravidla, že jsem si to stanovila? 1. Nebudu si pořizovat žádné nové série od neosvědčených autorů - myslím tím autorů, se kterými nemám zkušenosti a nevím, jak mi sednou. 2. Nebudu si pořizovat knihy jen kvůli pěkné obálce. 3. Nebudu  si pořizovat další díly sérií, ze kterých mám doma jen první díl, dokud ten první díl nepřečtu. 4. Omezím pořizování knih z young adult žánru.

Tipy na knihy v angličtině

V posledních měsících jsem přečetla pár anglických knížek, o kterých jsem se zde na blogu vůbec nezmínila, vzhledem k mé neaktivitě. Nicméně teď zpětně mě to mrzí, proto jsem se rozhodla, že vám sepíšu tipy na anglické knížky z poslední doby, většinou se jedná o loňské novinky či o novinky ze začátku tohoto roku. Snad někdo z vás shledá tato doporučení nápomocná!