Přeskočit na hlavní obsah

Chocolate Book Tag / Čokoládově Knižní Tag

V poslední době jsem si hodně oblíbila sledování videí zahraničních booktuberů, když jsou ta videa v angličtině, nějak mě více baví. Při jednom z mých brouzdání po youtube jsem narazila na tento Chocolate Book Tag neboli Čokoládově Knižní Tag, jak jsem si ho dovolila pojmenovat. Cílem tohoto tagu je najít knihy, které odpovídají popisu jednotlivých druhů čokolády. Jestli jste to do teď nevěděli, tak já čokoládu zbožňuji! Proto mi bylo hned jasné, že do tohoto tagu se musím zapojit, i když jsem do něj nebyla nijak nominována. 
Autorkou tohoto tagu je booktuberka z kanálu A Daydreamer's Ramblings, u které se můžete podívat i na originální video a na jednotlivé popisy druhů čokolád a knih k nim určených. Já jsem se pokusila popisy přeložit do češtiny tak, abych zachovala jejich význam, překlad tudíž není doslovný. Pokud máte někdo k překladu nějaké výhrady, dejte vědět.
Tag převádím do psané podoby, video bohužel natáčet nebudu. Nebudu v tagu nikoho ani dál nominovat, ale pokud se chcete zapojit a někoho sami dál nominovat, bránit vám v tom nebudu. :)

(Pro focení jsem využila úžasnou velkou Nutellu, kterou jsem dostala ke dni dětí, protože jsem zrovna neměla žádnou čokoládu po ruce. Nutella byla fakt skvělá, bohužel už je po ní. :D)

Hořká čokoláda
Kniha, která obsahuje temné / vážné téma (zneužívání, domácí násilí, znásilnění, šikana, smrt, atd.)

Myslím, že není zrovna těžké odhadnout, proč jsem ze svých knih vybrala k hořké čokoládě právě tuto knihu. Muži, kteří nenávidí ženy od Stiega Larssona vůbec není veselé čtení. Řeší se tu záhadné zmizení, série nepěkných vražd, znásilnění, domácí násilí a několik dalších trestných činů, které mi právě teď nepřijdou na mysl. 
Vzít si čokoládu k této knize je stoprocentně dobrý nápad. Čokoláda bude dobrá na zklidnění nervů a zlepšení nálady po přečtení některých pasáží.
Ovšem i tak knihu doporučuji k přečtení, opravdu za to stojí.

Bílá čokoláda
Vaše oblíbené veselé / humorné čtení

Mám doma hned několik knih, které by do této kategorie seděly, ovšem nakonec jsem se rozhodla vybrat Velikost L od Meg Cabot. Většina knih od Meg Cabot by se vlastně dala označit za veselé či humorné čtení, řekla bych. U Velikost L jsem se ale opravdu zasmála a upřímně pobavila, Heather je vážně skvělá hrdinka a já se už teď moc těším, až si přečtu ty dva nejnovější díly. 
Mimochodem obálka je bílá, takže i tím se kniha hodí k bílé čokoládě, což? V případě této knihy si k ní můžete dát čokoládu jen tak pro potěšení. :)

Mléčná čokoláda
Kniha, okolo které je hodně humbuku a ty umíráš z touhy si ji přečíst

Throne of Glass od Sarah J. Maas je má jasná volba číslo jedna. O celé této sérii se hodně mluví - ať už mezi zahraničními booktubery nebo mezi čtenáři na GoodReads. Slováci se jí dokonce dočkají v překladu, což jim neuvěřitelně závidím. Já sama jsem si knihu pořídila v angličtině a opravdu moc bych si ji chtěla přečíst. Jen se bojím, že moje úroveň angličtině ještě není úplně dostačující na tuto knihu. Ale já se s tím zkusím poprat! :)
Jestli bude při čtení této knihy potřeba čokoláda na nervy, to netuším, ale rozhodně mám už teď si při pohledu na ni nějakou tu čokoládu dát - z lítosti, že u nás její vydání v plánu není.

Čokoláda s karamelem uvnitř
Jmenujte knihu, při které jste se během čtení cítili přeslazeně (doslova lepkavý/mazlavý ve středu)

Při čtení Fangirl od Rainbow Rowell jsem se roztékala blahem. Doslova. Dalo by se říct, že jsem se cítila i přeslazeně, obzvlášť u některých scén, a rozhodně to není myšleno v negativním smyslu. Já jsem si to totiž užívala. Cath s Levim byli úžasní, hrozně miloučká dvojice. A prostě jsem se do nich zamilovala. Do té knihy taky. A i do Rainbow Rowell.
Myslím, že čokoláda k této knize ani není moc potřeba. Ona vám sama o sobě dostatečně osladí život. :)

Wafer-free Kit-Kat
Jmenujte knihu, která vás v poslední době překvapila

Kdybych se nerozhodla, že do tohoto tagu zapojím pouze své vlastní knihy, možná by tu teď bylo něco jiného. Ovšem v tomto případě vybírám Ve stínu černých ptáků od Cat Winters, protože tato kniha mě překvapila velmi - vůbec jsem nečekala, že se mi bude až tak moc líbit. Z knihy jsem stále velmi nadšená a vám všem ji rozhodně doporučuji.
Avšak k této knize se čokoláda rozhodně skvěle hodí. Na zklidnění nervů určitě.

Snickers
Jmenujte knihu, která z vás dělá blázna

O celé sérii Mistborn od Brandona Sandersona mluvím hodně. Možná až moc. Když na ni přijde řeč, chovám se trochu bláznivě. No... Možná trochu víc. A vůbec mi to nevadí. :D Při mluvení o Mistbornovi se za mě stává takový ten typický čtecí nerd, mohla bych o něm mluvit dokola a dokola. I když si myslím, že většina kniha od Brandona Sandersona dělá z lidí blázny.
Doporučuji mít při čtení Mistborna nějakou tu čokoládu po ruce. Určitě budete rádi, když po ní budete moci sáhnout a uklidnit své nervy.

Horká čokoláda se smetanou a marshmallows
Kterou knihu byste si vybrali jako pohodové čtení

Myslím, že knihu Rudá jako rubín od Kerstin Gier vám určitě nemusím dlouze představovat. Spousta z vás ji jistě četla a jestliže ne, rozhodně doporučuji to napravit, pokud máte chuť na nějaké to pohodové a oddechové čtení. Ona celá série Drahokamy odpovídá tomuto popisu. :) Rudou si moc ráda přečtu znovu, už budu mít chuť na něco podobného.
Čtení této série vás krásně zahřeje, stejně jako ta horká čokoláda. :)

Bonboniéra
Jmenujte sérii, kterou jste četli, která nabízí širokou škálu prvků a pro každého něco

Dlouho jsem přemýšlela, která série by mohla být pro tuto kategorii ta pravá, nakonec jsem se rozhodla pro Kate Daniels od Ilony Andrews. V Kate totiž máte detektivní zápletku, vyšetřování, máte tu romantickou linku příběhu, nechybí tu akce, napětí a ani nadpřirozené bytosti. Je tu i dost humorných scén. Myslím, že v této sérii si téměř každý najde něco, co ho na ní bude bavit. 
A i čokoláda bych se vám k ní mohla hodit! Některé scény jsou totiž vážně o nervy. 

To je z mé strany k tomuto tagu vše. Budu ráda, když mi dáte vědět, jak se vám tag líbil a jestli se mám pokusit najít další tag, ona jich je velká spousta. :) Také budu ráda, když mi napíšete, které knihy byste k daným kategoriím vybrali vy. :)

Komentáře

  1. Skvělý nápad zrealizovat to, co natáčejí zahraniční booktubeři. Taky už mě na nejden nápad přivedli, teď jen to zrealizovat. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji! Jsem ráda, že se ti to líbí. :) Jo, oni jsou dost inspirativní. :D Zrovna dneska jsem objevila další skvělý tag, do kterého mám v plánu se brzo zapojit, tak snad mi to vyjde. :)

      Vymazat
  2. To je skvelý TAG, ten niekedy spravím :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem ráda, že se tag líbí a budu jedině ráda, když ho někdy také uděláš. :)

      Vymazat
  3. Výborný tag! :) O šílenství mi nemluv.. Posledně jsme byli s bráchou v Anglii na útesech a byla příšerná mlha, taková ta fakt hustá a neproniknutelná. A my se začali válet po zemi a řvát: "Mistbooorn!!" :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji! :) Jé, to je skvělé! :D Tak to je vážně milé šílenství, toho bych chtěla být svědkem. :D Já jsem se v Anglii chovala spíše jako správný Doctor Who a Harry Potter maniak. :D

      Vymazat
  4. ... Až jsem z toho dostala chuť na čokoládu (a ze všeho nejvíc na tu s tím karamelem vevnitř. Mňáááám!!!)

    Jinak, tohle je vážně suprový tag. Dobrý nápad, a výborné zpracování! :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já když jsem sledovala to první video s tímhle tagem, kde se při něm ta slečna cpala čokoládou, hrozně jsem té holčině záviděla, úplně se mi sbíhaly sliny a já jako na potvoru neměla doma nic sladkého. :D A souhlas, čokoláda s karamelem vevnitř je lahoda. :)
      Já jsem tak ráda, že se vám ten tag líbí! :D Děkuji za pochvalu se zpracováním. :)

      Vymazat
  5. Skvělý TAG! Někdy ho vypracuji :)

    OdpovědětVymazat
  6. Pěkný tag, ale asi by sis měla pořídit ke každému bodu novou čokoládu, aby to stálo za to. :-) Opět propadám lehké depresi když vidím ty knihy v angličtině (včera jsem hodinu louskala 3 strany a hledala slovíčka). Vrrrr. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jó, to by bylo teprv stylový, mít ukázku jednotlivých kategorií! :D Třeba tu horkou čokoládu s marshmallows bych si hned dala. :D :) Tedy, já sama nejsem žádný velký čtenář v angličtině, ale snažím se. :) A i ona ta snaha se cení - brzo z těch tří stran bude třeba deset. :) Držím se čtením v angličtině palce. ;) :)

      Vymazat

Okomentovat

Za každý nový komentář jsem moc vděčná, vždycky mě potěší a budu jedině ráda, když komentář zanecháte. :)
Pokud použijete profil "Anonymní" prosím, abyste se na konci příspěvku podepsali. Předem děkuji.

Populární příspěvky z tohoto blogu

Přidejte se k Alžbětě a rozluštěte záhadu hotelu Winterhouse / Hotel Winterhouse

Alžběta Somersová je jedenáctiletá dívka, které před pár lety tragicky zemřeli rodiče, od té doby žije se svou tetou a strýcem, přičemž se všichni navzájem nesnáší. Jedinou útěchou a radostí jsou pro Alžbětu knihy a všemožné hádanky, které miluje. Pak se stane něco nečekaného a patrně ta nejvíc vzrušující věc v Alžbětině životě - někdo její tetě a strýci zaplatí dovolenou a jí přes vánoční prázdniny pobyt v tajemném hotelu Winterhouse. Teta a strýc nic nezpochybňují, na dovolenou bez otázek vyrazí a Alžbětu i přes její protesty do hotelu pošlou. Přestože je to v hotelu krásné, Alžběta se musí pořád sama sebe ptát, kdo jí do hotelu poslal a proč? Podaří se jí rozluštit tato záhada? A co všechny ty záhady spojené se samotným hotelem - rozluští Alžběta i je?

Zákaz pořizování knih aneb jak se v nakupování aspoň trochu omezit

Dneska Kath na svém blogu Kath's World of Books uveřejnila článek s pravidly ohledně nakupování knih. Jejich cílem má být omezení nakupování, nenakupování zbytečných knih a podobně. Já jsem se rozhodla zapojit, protože si mnohdy pořídím naprosto zbytečné knížky, které se pak marně snažím prodat. I když je pravda, že poslední dobou na sebe dávám více pozor, pořád bych byla radši, kdybych si některé knihy nekoupila, ale knihomol jako já si holt nemůže pomoct. :D Také musím myslet na neustále se ztenčující volné místo v mé knihovničce a pečlivěji tak vybírat knihy, které stojí za to mít doma. :) A jaká pravidla, že jsem si to stanovila? 1. Nebudu si pořizovat žádné nové série od neosvědčených autorů - myslím tím autorů, se kterými nemám zkušenosti a nevím, jak mi sednou. 2. Nebudu si pořizovat knihy jen kvůli pěkné obálce. 3. Nebudu  si pořizovat další díly sérií, ze kterých mám doma jen první díl, dokud ten první díl nepřečtu. 4. Omezím pořizování knih z young adult žánru.

Tipy na knihy v angličtině

V posledních měsících jsem přečetla pár anglických knížek, o kterých jsem se zde na blogu vůbec nezmínila, vzhledem k mé neaktivitě. Nicméně teď zpětně mě to mrzí, proto jsem se rozhodla, že vám sepíšu tipy na anglické knížky z poslední doby, většinou se jedná o loňské novinky či o novinky ze začátku tohoto roku. Snad někdo z vás shledá tato doporučení nápomocná!