Přeskočit na hlavní obsah

Květen v několika odstavcích, červen v pár řádcích

Tenhle článek mám v procesu přípravy už asi týden, avšak až dnes jsem se k němu rozhodla dokopat. Chvíli jsem i přemýšlela o tom, že ho vůbec nenapíšu, nakonec jsem se ale rozhodla, že se s vámi přece jenom chci podělit o své zážitky z května. A pak přidat pár informací o červnu. Proto teď cvakám do klávesnice následující slova.

Jako spousta dalších knižních blogerů a zapálených čtenářů jsem se v květnu účastnila veletrhu Svět knihy v Praze. Mým původním plánem bylo o tom sepsat samostatný článek, ale ono se jich po veletrhu objevilo tolik, že jsem nějak ztratila motivaci se do článku pustit. Proto se aspoň tady o veletrhu zmíním a doufám, že tím třeba někoho nalákám na návštěvu příští rok!
Původně bylo v plánu, že na veletrh vyrazím sama a případně se na veletrhu pokusím přidat k nějakým blogerkám, no nakonec naprosto spontánně přijela na veletrh má milá Moira. Dorazila po besedě s Kateřinou Petrusovou - beseda byla mimochodem moc bezva, já jsem si odnesla dva odznáčky a od autorky podepsanou kartičku, také nám Katka předčítala z její nové chystané knihy Pekáč buchet a vypadá to opravdu na zábavné čtení, na knihu se těším. Společně s M. jsme si samozřejmě veletrh prošly, až jsme skončily na přednášce o českých audio knihách, která byla naprosto skvělá hlavně díky přítomným autorům - byl tu Miroslav Žamboch, Jiří W. Procházka, Petra Neomillnerová, M. T. Majar, Vladimír Šlechta, Juraj Čevenák, Štěpán Kopřiva a to jsou tuším všichni. Beseda to byla vážně zajímavá a já mám teď mnohem větší chuť se pustit do české a slovenské tvorby. :)
Navštívily jsme i besedu o knížce Střípky hvězd, to bylo taktéž celkem fajn. Pak nás čekal ještě nějaký ten společný pokec, než jsem musela Moiru kvůli autobusu opustit. Celý den jsem si jinak opravdu moc užila a za všech veletrhů, na kterých jsem byla, se pro mě nejlépe vydařil tento. :)

Květen byl takový roztodivný měsíc, celkem dost hektický a pro mě unavující. Ale i tak jsem si našla nějaký ten čas na pár článků. Třeba na nový článek o obálkách, tentokrát jsem se zaměřila na českou a slovenskou tvorbu. Sepisovat tyhle články mě vážně baví, takže v nich budu určitě pokračovat. :) Jen asi až o prázdninách. Na prázdniny mám celkově hned několik plánů a doufám, že se mi podaří je realizovat. Tak mi držte palce.

Teď bych potřebovala vaši radu / slyšet váš názor. Přemýšlela jsem o tom, jestli někdo z vás kouká na to, jak jsou řazené recenze - jestli vám vyhovuje, když jsou recenze seřazené podle abecedy, podle série a dílů v nich, podle autora, žánru či nakladatelství? Já recenze řadím podle názvu abecedně a do štítků u recenzí přidávám jméno autora a rubriku recenze. A mě by zajímalo, jestli by vám vyhovovalo, kdybych přidala i štítek žánr, nakladatelství, série? Sice by mě to stálo dost práce, ale jsem to ochotná udělat, pokud by vám to vyhovovalo. :)

Nevím, kolik z vás to zaregistrovalo, ale v průběhu května jsem změnila i vzhled blogu. Předchozí se mi moc líbil a vám podle všeho taky, nicméně já už měla pocit, že je na blogu příliš dlouho a prostě to potřebuje změnu. Barevnou kombinaci jsem zanechala, protože se mi moc líbí a také mi už tak trochu k blogu sedí. Jelikož nejsem žádný grafik, udělala jsem vzhled naprosto jednoduchý, jak sami můžete vidět. A jsem z něj upřímně nadšená. :D A doufám, že i vám se aspoň trochu líbí. :)

Chtěla bych také moc poděkovat za těch úžasných 226 pravidelných čtenářů. Že překonám dvoustovku, o tom se mi ani nesnilo a opravdu moc si toho vážím. Celkově vám moc děkuji, že můj blog vůbec čtete a ještě k tomu komentujete. To je pro blogera ta největší odměna. :)

Ke květnu mě již nic nenapadá, takže teď k červnu. Mám tu pro vás hlavně oznámení, že od 15. června do 22. června budu pryč, mimo připojení k internetu. V tom datu budu totiž na školním zájezdu v United Kingdom, kam se už neuvěřitelně moc těším. Bohužel se v té době patrně neobjeví na blogu žádný článek. Sice se pokusím něco přednastavit, ale vážně nevěřím, že mi to vyjde. Od pondělí do pátku mě totiž čekají písemky, aby mi učitelé mohli uzavřít klasifikaci, v sobotu budu balit a v neděli odjíždím. Nicméně až přijedu, pojede blog na plné obrátky, protože známky už budu mít uzavřené, a budu mít tudíž dostatek volného času.

Ráda bych vám také připomněla, že chystám rozhovor s Cat Winters, autorkou knihy Ve stínu černých ptáků. Pokud tedy máte na autorku nějaký dotaz, jen pište do komentářů, ráda se jí zeptám. :)


Také bych vás chtěla upozornit na tento readathon, který pořádají dohromady Kath a Vendea. Číst se bude kniha To All The Boys I've Loved Before od Jenny Han. U nás této autorce u nakladatelství Jota vyšla její contemporary trilogie Léto, na kterou se sama chystám. A proč se o readathonu zmiňuji? Protože sama přemýšlím, že bych se zapojila - anotace knihy vypadá zajímavě, recenze na knihu jsou celkem kladné a co jsem se mrkla na první stránku, tak i ta angličtina je docela snadná. Sice na tom budu s časem asi dost na štíru, ale zatím se začínám přiklánět spíše k tomu, že se do knihy pustím. Tak uvidíme. :) 

Minule jsem článek končila hudebním videem, dnes ho ukončím videem knižním. Říká vám něco zkratka BEA? Pokud ne, nevadí. Pod touto zkratkou se skrývá Book Expo America neboli jedna z největších knižních událostí roku. Je to taková mnohem větší americká verze našeho Světa knihy. Řekla bych, že spousta knihomolů by se této události v New Yorku chtěla jednou  účastnit, já tedy rozhodně. A pevně doufám, že jednou se mi tenhle sen splní. :)
Proč o tom píši? Nu, BEA bylo před několika dny a někteří z populárních zahraničních booktuberů se ho účastnili. Například Ariel Bissett, která o svém úžasném zážitku stihla natočit video.


Video je v angličtině, ale není to nijak těžká angličtina, řekla bych. Nicméně pokud tu jsou nějací neangličtináři, Ariel vykládá o autogramiádách a stáních fronty na ně, také mluví o různých párty, na které byla s přáteli pozvána, hodnou chvíli věnuje i historce, jak se setkala se zakladatelem GoodReads a také popisuje úžasný zážitek, kdy se setkala se svými odběrateli, kteří se s ní všichni fotili a někteří žádali i podpis. :D Plus samozřejmě ukazuje kopu knih, kterou si přivezla domů. Prostě doporučuji se na video mrknou, i pokud anglicky moc nerozumíte, to nadšení Ariel je jednoduše úžasné. :D :)

No, myslím, že jsem se pro dnešek rozkecala dost. Budu ráda, když mi dáte vědět váš názor na to, jak mám tedy řadit / štítkovat recenze či pokud mi dáte vědět, jak se vám líbí nový vzhled. :) To je ode mě vše, prozatím se mějte famfárově!

Zdroj obrázku: zde

Komentáře

  1. Na TATBIHLB narážím na netu pořád, trochu mě to láká, ale bojím se, že to bude hloupost a tím pádem ztráta času, proto se do readathonu zapojovat nebudu. Nicméně počkám si na české recenze a podle toho se pak dál rozhodnu :)
    Na řazení recenzí se popravdě nedívám (nikde), takže v tom ti moc nepomůžu. Nicméně se mi zdá zbytečné, abys všude dodávala další štítky. Možná štítek série, to ano, ale určitě ne nakladatelství, to už mi přijde moc.
    Anglii si užij, moc ti to závidím :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já o tom právě slyšela hrozně moc od zahraničních booktuberů, celkem dost si tu knihu chválí, jop. :) Sama se do ní pořádně pustím nejdříve v pátek, ale jsem na ni upřímně zvědavá. :)
      Děkuji za názor! Tak já to ještě promyslím a uvidím. Hlavně jak se mi bude chtít, jop. :D
      Děkuji a doufám, že užiju. Určitě o tom sepíšu nějaký článek, až dorazím domů. :)

      Vymazat
  2. Nový vzhled je moc krásný!! :-)
    Přidávám se - Anglii Ti taky moc závidím :D Já tam nikdy nebyla a v nejbližší době se tam ani nedostanu :(
    Jak třídit recenze? No mně to asi nejvíc vyhovuje podle abecedy (název knížky) :)
    A co se týká toho rozhovoru, tak se na něho strašně strašně moc těším, protože Cat mě svým psaním naprosto okouzlila :-)
    A tady jsou nějaké otázky, na které bych se ráda zeptala (samozřejmě nemusíš všechny použít :D)

    - Jaká je Vaše oblíbená kniha?
    - Jaký je Váš oblíbený film?
    - Jak vypadá Váš všední den?
    - Máte doma nějaké zvířátko?

    Měj se krásně a ahoooj :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem ráda, že se líbí. :)
      Já jsem zvědavá, jak se mi tam bude líbit. Doufám, že nám tam nebude moc pršet. :D :)
      Děkuji za názor! :)
      Tak to jsem opravdu ráda! Na rozhovoru si dám určitě dost záležet. :)
      Za otázky děkuji, určitě se na něco zeptám. :)

      Vymazat
  3. Ten veletrh znie skvele.:)
    Na prázdniny mám tiež plány, už aby boli.:D
    Gratulujem k followerom, zaslúžiš si to.:)
    Nový vzhľad sa mi páči, v jednoduchosti je krása.^^
    Ooo, to UK ti teda závidím, uži si to.:)
    Inak hoci videá nesledujem, to od Arielle som si pustila a normálne pozrela celé, veľmi ma to zaujalo a wau! Ja chcem ísť na BEA!:D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vážně skvělý je! :)
      Jó, bože, já už jen odpočítávám dny do svého odjezdu, to totiž beru jako takový svůj začátek prázdnin. :D :)
      Moc děkuji. :)
      Tak to jsem opravdu ráda! :)
      Děkuji, určitě užiju! :)
      Ona ta Ariel je celkově naprosto skvělá. :D Byla jsem zvyklá u booktuberů koukat hlavně na jejich přírůstky, ale u ní jsem schopná zkouknout i její jiná videa, jop. :D Na BEA chci taky a hrozně moc! I když to bych se asi musela vážně plácnout přes kapsu. :D

      Vymazat
  4. kamarádko, Ty že máš vzhled blogu dlouho? Já ten svůj nezměnila už dobré tři roky. Tak mě napadá, vadí to? :D :D
    Ohledně recenzí, začala jsem to řadit podle příjmení autora a od té doby to tak mám. Jistě, je to nepřehledné, protože si většina lidí pamatuje právě název knihy, ale na druhu stranu mám knihy od jednoho autorka na stejném místě a to mi vyhovuje. :)
    Přidat žánr, hodnocení apod. je docela dobrý nápad, ale přijde mi to jako hodně docela "zbytečné" práce, takže jsem se do toho nikdy nepustila, i když jsem nad tím taky uvažovala. Nad hodnocením určitě. Ale pokud se Ti chce, směle do toho. :D
    Užij si to v Anglii. :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No, někteří ho mění každou chvíli, takže jsem určitě patřila k těm, kteří ho měli celkem dlouho. I když na tebe tedy nemám. :D
      Ještě to třídění promyslím. Možná to dám dohromady i podle toho autora. :)
      Uvidím, no. :D Občas se mi do toho chce, ale pak zase ne, takže to musím ještě promyslet. :D :)

      Vymazat

Okomentovat

Za každý nový komentář jsem moc vděčná, vždycky mě potěší a budu jedině ráda, když komentář zanecháte. :)
Pokud použijete profil "Anonymní" prosím, abyste se na konci příspěvku podepsali. Předem děkuji.

Populární příspěvky z tohoto blogu

Přidejte se k Alžbětě a rozluštěte záhadu hotelu Winterhouse / Hotel Winterhouse

Alžběta Somersová je jedenáctiletá dívka, které před pár lety tragicky zemřeli rodiče, od té doby žije se svou tetou a strýcem, přičemž se všichni navzájem nesnáší. Jedinou útěchou a radostí jsou pro Alžbětu knihy a všemožné hádanky, které miluje. Pak se stane něco nečekaného a patrně ta nejvíc vzrušující věc v Alžbětině životě - někdo její tetě a strýci zaplatí dovolenou a jí přes vánoční prázdniny pobyt v tajemném hotelu Winterhouse. Teta a strýc nic nezpochybňují, na dovolenou bez otázek vyrazí a Alžbětu i přes její protesty do hotelu pošlou. Přestože je to v hotelu krásné, Alžběta se musí pořád sama sebe ptát, kdo jí do hotelu poslal a proč? Podaří se jí rozluštit tato záhada? A co všechny ty záhady spojené se samotným hotelem - rozluští Alžběta i je?

Zákaz pořizování knih aneb jak se v nakupování aspoň trochu omezit

Dneska Kath na svém blogu Kath's World of Books uveřejnila článek s pravidly ohledně nakupování knih. Jejich cílem má být omezení nakupování, nenakupování zbytečných knih a podobně. Já jsem se rozhodla zapojit, protože si mnohdy pořídím naprosto zbytečné knížky, které se pak marně snažím prodat. I když je pravda, že poslední dobou na sebe dávám více pozor, pořád bych byla radši, kdybych si některé knihy nekoupila, ale knihomol jako já si holt nemůže pomoct. :D Také musím myslet na neustále se ztenčující volné místo v mé knihovničce a pečlivěji tak vybírat knihy, které stojí za to mít doma. :) A jaká pravidla, že jsem si to stanovila? 1. Nebudu si pořizovat žádné nové série od neosvědčených autorů - myslím tím autorů, se kterými nemám zkušenosti a nevím, jak mi sednou. 2. Nebudu si pořizovat knihy jen kvůli pěkné obálce. 3. Nebudu  si pořizovat další díly sérií, ze kterých mám doma jen první díl, dokud ten první díl nepřečtu. 4. Omezím pořizování knih z young adult žánru.

Tipy na knihy v angličtině

V posledních měsících jsem přečetla pár anglických knížek, o kterých jsem se zde na blogu vůbec nezmínila, vzhledem k mé neaktivitě. Nicméně teď zpětně mě to mrzí, proto jsem se rozhodla, že vám sepíšu tipy na anglické knížky z poslední doby, většinou se jedná o loňské novinky či o novinky ze začátku tohoto roku. Snad někdo z vás shledá tato doporučení nápomocná!