Přeskočit na hlavní obsah

Knižní maraton - A zase ty obálky


Než se dostanu k dnešnímu článku, chtěla bych se moc omluvit, že článková výzva za včerejšek se na blogu neobjevila. Mám k tomu celkem snadné vysvětlení - pustila jsem se včera do Scarlet od Marissy Meyer, která mě úplně pohltila, takže jsem jen četla a četla a nemohla jsem se od toho odtrhnout. Když jsem ji pak dočetla, byla jsem poněkud vyčerpaná a prostě jsem neměla už sílu na sepsání článku. Místo toho jsem se šla odreagovat ke čtvrté epizodě Outlander (sice jsem na to koukala podruhé, ale poprvé jsem to viděla bez titulků a já jsem si fakt nebyla jistá, jestli jsem pochytila všechno podstatné :D). 

Nicméně dnes pro vás článek mám! Podstatou dnešního článku je vám ukázat knihy, které mám doma a jejichž obálky se mi velice líbí. Mám doma spoustu knih s pěknými obálkami, ale snažila jsem se vybrat ty, které jsou pro mě nejzajímavější. Také se nějak pokusím vysvětlit, proč se mi líbí právě tyto obálky. :)


Pokud bych měla ze svých knih zvolit nějakou s obálku české tvorby, která se mi moc líbí, tak to určitě bude Hledání Aljašky od Johna Greena. Mně osobně se ta obálka totiž líbí hrozně moc - tedy pokud nepočítám tu zlatou placku a ten pruh navrchu, to jediné ji trochu kazí. Avšak jinak se mi hrozně líbí ta kombinace modré a žluté, ta chytře znázorněná postava a také ta květina. A i ten font písma ke knize pěkně sedí. Bohužel netuším, jak obálka ladí k příběhu, protože jsem to ještě nečetla.
Určitě jsem už říkala, jak moc se mi obálka První stříbrné knihy snů od Kertin Gier líbí. I když mně se moc líbí i obálky Drahokamů, jen jsem si říkala, že je trochu zbytečné je ukazovat taky, když jsou v podobném duchu jako První stříbrná. Ta kombinace černé, červené, šedé a stříbrné je úžasná. Ta obálka je taková hravá a zkrátka perfektně sedí k samotné knize.
A na obálce Fangirl od Rainbow Rowell se mi opravdu líbí její jednoduchost, i když je pravda, že obálka hardbacku je ještě o kousek hezčí. Hrozně se mi líbí i barvy na obálce - nevím, kdo si toho všiml / spojil si to, ale současné barevné ladění blogu je právě ve stylu Fangirl. Jo, až tak moc se mi ty barvy líbí. :D


Kdo tvrdí, že obálka knihy Loď mezi hvězdami od Beth Revis není boží, je divný. :D Ta obálka je totiž dokonalost sama. Vesmírné mlhoviny, to já můžu. A k tomu ty barvy! Mám hrozně ráda fialovou, snad ve všech odstínech. Ona celá tato série má moc pěkné obálky, dokonce i ta třetí obálka se nakladatelství CooBoo fakt povedla.
Já osobně mám ráda všechny obálky od Dana dos Santose, které vytvořil pro knihy od Patricie Briggs. Z knížek, které mám doma, jsem nakonec vybrala obálku knihy Dvojí spravedlnost, ovšem jinak se mi asi nejvíc líbí obálka osmého dílu Mercy Thompson - Nocí zlomená. Ona celkově tvorba Dana dos Santose je naprosto nádherná.
A móc se mi líbí i obálka knihy Škola dobra a zla od Somana Chainani - naživo ta obálka vypadá mnohem lépe než na počítači. Na fotce to asi není příliš vidět, ale ty labutě a ten název, to je takové vystouplé. Plus ta obálka zkrátka skvěle sedí k samotnému příběhu.


Na závěr tu mám ještě dvě knihy, které jsem se kvůli jejich obálkám rozhodla do tohoto článku vybrat. První jest obálka ke knize Sto tisíc království od N. K. Jemisin. Pokud si to pamatuji dobře, tak tato obálka je tvorba Jana Patrika Krásného, takže vlastně jde také o českou tvorbu. Nejvíc se mi na ní libí asi ta barevná kombinace té modré s tou fialovo-růžovou. Obálka působí i zajímavě tajemným dojmem. Jednoduše jde o obálku, která na první pohled upoutala mé oko.
Všechny nové obálky Percyho Jacksona od Ricka Riordana se mi ohromně líbí, ale jestliže mám vybrat jen jednu, tak si mé srdce získala hlavně ta ke čtvrtému dílu The Battle of the Labyrinth. Autorem obálky je úžasný John Rocco. Myslím, že vám asi nemusím vysvětlovat, proč se mi obálka tolik líbí - ta ilustrace prostě nemá chybu! :)

Jak jste asi mohli z výše uvedených obálek pochopit, nejvíce si mě získají obálky ilustrované. Ty mám nejradši. Na blogu jsem se dokonce věnovala v pár článcích autorům obálek, v čemž plánuji pokračovat, už teď mám zase pěkný seznam umělců, jen se musím dostat k sepsání článku. Čím je obálka originálnějších, tím lepší. Hodně se zaměřuji i na fonty písma, ty by podle mě k obálce také měly ladit. Poslední dobou si mě získávají i obálky, na kterých převládá typografie - u těch si aspoň nemůže člověk stěžovat, že jsou kýčovité, neoriginální nebo něco podobného, jop. Také mám mnohem radši jednoduché obálky než nějaké přeplácané.

Co říkáte na můj výběr knižních obálek vy? A jaký typ obálek se líbí vám? :)

Komentáře

  1. No doháje, já jsem asi fakt slepá, ale postavy na Aljašce jsem si nikdy nevšimla! To je pecka! :D
    Škola dobra a zla se mi taky líbí. Dneska jsem si ji málem koupila, ale pak jsem ji tam nechala a připsala si ji na seznam k narozkám :D
    Tyhle nové obálky Percyho jsem si ještě neprohlížela, ale vypadají moc hezky :)
    Pěkný výběr :) Vybrat jen několik bylo těžké!! :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vážně ne? No vidíš, tak teď už víš, že tam je! :D A hned ta obálka vypadá líp, což? :D
      Tak aspoň, že tak. Hlavně si ji přečti, fakt je to skvělá knížka! :D
      Tyhle nový obálky Percyho jsou hrozně nádherný! A já je prostě žeru! :D
      Děkuji. Jo, to máš pravdu. :)

      Vymazat
  2. Obálky se mi moc líbí. První stříbrná kniha snů je vážně úžasná a Fangirl svým jednoduchým vzhledem snad ještě hezčí. Musím říct, že mě vážně nenapadlo, že máš vzhled blogu dělaný podle této knihy, ale hned jak jsem si to přečetla, jsem porovnávala barvy a jsou fakt stejné. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Souhlas! No tak teď už to víš. :D Barvy na Fangirl jsou vážně hezké a já jsem i někdy našla jejich přesné kódy či jak se tomu říká, takže jsem to hned musela využít, jop. :D :)

      Vymazat
  3. Moc pěknej výběr obálek. =) Zvažuju, že bych obálkovej článek v rámci maratonu taky sepsala, ale ještě uvidím, jak se k tomu mezi čtením vůbec dostanu... =D

    OdpovědětVymazat
  4. některé kousky ti vážně tiše závidím :DD

    jinak jsem taky takovej úchy na obálky, ale přijde mi, že se hodně často nedaří vybírat správné fonty :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. S těmi fonty je to dost ošemetné, no. Občas jsou ty fonty naprosto příšerné, jindy je to to jediné, co se mi na obálce líbí, jop. :D :)

      Vymazat
  5. Vybrala si krásne obálky.:) Tú farebnú kombináciu Fangril som si tiež zamilovala!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem ráda, že se líbí! :) Že je ta barevná kombinace skvělá, viď? :D :)

      Vymazat

Okomentovat

Za každý nový komentář jsem moc vděčná, vždycky mě potěší a budu jedině ráda, když komentář zanecháte. :)
Pokud použijete profil "Anonymní" prosím, abyste se na konci příspěvku podepsali. Předem děkuji.

Populární příspěvky z tohoto blogu

Přidejte se k Alžbětě a rozluštěte záhadu hotelu Winterhouse / Hotel Winterhouse

Alžběta Somersová je jedenáctiletá dívka, které před pár lety tragicky zemřeli rodiče, od té doby žije se svou tetou a strýcem, přičemž se všichni navzájem nesnáší. Jedinou útěchou a radostí jsou pro Alžbětu knihy a všemožné hádanky, které miluje. Pak se stane něco nečekaného a patrně ta nejvíc vzrušující věc v Alžbětině životě - někdo její tetě a strýci zaplatí dovolenou a jí přes vánoční prázdniny pobyt v tajemném hotelu Winterhouse. Teta a strýc nic nezpochybňují, na dovolenou bez otázek vyrazí a Alžbětu i přes její protesty do hotelu pošlou. Přestože je to v hotelu krásné, Alžběta se musí pořád sama sebe ptát, kdo jí do hotelu poslal a proč? Podaří se jí rozluštit tato záhada? A co všechny ty záhady spojené se samotným hotelem - rozluští Alžběta i je?

Zákaz pořizování knih aneb jak se v nakupování aspoň trochu omezit

Dneska Kath na svém blogu Kath's World of Books uveřejnila článek s pravidly ohledně nakupování knih. Jejich cílem má být omezení nakupování, nenakupování zbytečných knih a podobně. Já jsem se rozhodla zapojit, protože si mnohdy pořídím naprosto zbytečné knížky, které se pak marně snažím prodat. I když je pravda, že poslední dobou na sebe dávám více pozor, pořád bych byla radši, kdybych si některé knihy nekoupila, ale knihomol jako já si holt nemůže pomoct. :D Také musím myslet na neustále se ztenčující volné místo v mé knihovničce a pečlivěji tak vybírat knihy, které stojí za to mít doma. :) A jaká pravidla, že jsem si to stanovila? 1. Nebudu si pořizovat žádné nové série od neosvědčených autorů - myslím tím autorů, se kterými nemám zkušenosti a nevím, jak mi sednou. 2. Nebudu si pořizovat knihy jen kvůli pěkné obálce. 3. Nebudu  si pořizovat další díly sérií, ze kterých mám doma jen první díl, dokud ten první díl nepřečtu. 4. Omezím pořizování knih z young adult žánru.

Recenze: Královská hraničářka [RV]

Autor: John Flanagan Originální název: The Royal Ranger Přeložila: Zdena Tenklová Série: Hraničářův učeň Díl: 12. Počet stran, vazba: 456 stran, hardback Nakladatelství: Egmont, 2014 Hodnocení na GoodReads: 4,43/5 (2 370 hodnotících) Hodnocení obálky: 4/5 (libí se mi :)) Něco málo k ději Už je to mnoho let, co byl Will Dohoda hraničářským učněm a také je to již nějaká doba, co byl sám sebou. Po tragédii, která zasáhla jeho život, je Will jako vyměněný a netouží po ničem jiném než po pomstě. Pokud se jeho přátelům nepodaří vymyslet, jak Willovi pomoci, patrně to s ním skončí špatně. Naštěstí Halt přichází s nápadem, který nejen že pomůže Willovi, ale mohl by vyřešit i zapeklitou situaci, ve které se nachází Horác s princeznou Kasandrou. A tak Will dostává svého prvního učně.