Přeskočit na hlavní obsah

Únorové knižní novinky aneb co si možná pořídím k narozeninám?

Jestliže vám můj článek o lednových novinkách, které mě zaujaly, chyběl, tak se upřímně omlouvám. Nejdřív jsem ho i sepsat plánovala, ale kvůli nemoci jsem nebyla schopna se k němu dokopat a pak jsem si řekla i to, že ty přehledy, které jsem ke konci roku sepsala, vám asi mohly stačit. Plus v lednu zas tolik zajímavých knih nevyšlo. Proto tu pro vás mám článek až o únorových novinkách, kterých je ale poměrně dost a vybrat je pár mi dalo zabrat!

Ocelové srdce - Brandon Sanderson / Talpress / vychází ?.2.2015
Info o knize: GoodReads / Talpress

Vím, že slovenský Metalurg vypadá líp, s tím s vámi souhlasím. A jasně, že bych uvítala, kdyby ta obálka nepůsobila tak zvláštně, ovšem na druhou stranu, třeba to v reálu bude fajn, plus mám pocit, že tu je jistá snaha se přiblížit originálu a to se cení. U téhle knížky mi ale fakt jde hlavně o obsah a už se neuvěřitelně těším, až si ji budu moci pořídit a přečíst. Domnívám se, že knihu překládala Milena Poláčková, stejně jako ostatní Sandersonovy knihy, takže české vydání chci už jen kvůli překladu, na paní Poláčkovou jsem totiž zvyklá. Plus je dost možné, že u nás vyjde druhý díl dřív než na Slovensku vzhledem k tomu, že už je v plánu.

Svět bez princů - Soman Chainani / CooBoo / vychází 4.2.2015
Info o knize: GoodReads / CooBoo

Určitě jste zaregistrovali, že první díl Školy dobra a zla se mi vážně, vážně moc líbil. Vlastně jsem tu knížku zařadila mezi to nejlepší, co jsem za rok 2014 přečetla. Svět bez princů je pro mě za letošní rok stoprocentně jedno z nejočekávanějších pokračování, na tu knížku se už hrozně, hrozně moc těším. Tohle bude pravděpodobně jedna z těch výjimek, kdy si knížku přečtu co nejdříve po jejím pořízení. A jestli tohle nebude boží, tak budu fakt dost naštvaná... Mimochodem, už jste viděli obálka k závěru téhle trilogie? Pokud ne, rychle to napravte, protože tak úžasnou obálku jsem fakt dlouho neviděla!

Marťan - Andy Weir / Knižní klub / vychází 2.2.2015 
Info o knize: GoodReads / Bux.cz

Na Buxu se píše, že to vyšlo už v lednu. Já to mám zafixované na začátek února, tak budeme předpokládat, že to na Buxu jen trochu dřív naskladnili, ehm. Jinak ale musím zaplakat nad tou českou obálkou. Jako próč? Proč museli vybrat tuhle s obličejem, která prostě nijak nezaujme? Nebo mi snad chcete tvrdit, že ta slovenská není osobitější a stokrát lepší? Na samotný obsah se těším vážně moc, protože jsem proti téhle knize zatím neslyšela nic špatného. Všichni to chválí. Nejsem si sice moc schopná představit, o čem přesně to kvůli námětu bude, ale o to víc se o to zajímám! Plus podle toho bude film.

Zrození hrdinů - Brandon Mull / Fragment / vychází 9.2.2015
Info o knize: GoodReads / Fragment

Brandon Mull je v rámci žánru middle-grade poměrně známý a populární autor. V češtiny vyšly tuším tři díly z jeho série Fablehaven - Příběhy z kouzelné obory, na tuhle sérii se mimochodem také chystám, přestože její dovydání u nás už nehrozí. Nakladatelství Fragment přichází s překladem série Spirit Animals, u které jednotlivé díly, jak jsem si právě teď všimla, píše vždycky jiný autor. Takže Brandon Mull napsal jen tenhle první díl. Druhý díl napsala Maggie Stiefvater, na tom třetím zas spolupracoval Garth Nix a třeba ten nejnovější připravuje Marie Lu. Jsem upřímně zvědavá, jaké tohle bude a jestli se u nás vydají všechny díly.

Kluk, co se koupal s piraňami - David Almond / Albatros / vychází 4.2.2015
Info o knize: GoodReads / Albatros

Nejdřív si mě tahle knížka získala samotným názvem, poté i tou obálkou, která se mi moc líbí. Určitě jste si zvládli odvodit, že tohle bude knížka pro děti. Pokud jste můj blog v posledních měsících sledovali, patrně jste si všimli, že jsem se začala více orientovat i právě na ty dětské knížky. Ty dětské knihy mě totiž opravdu baví a mám pocit, že starší čtenáři si některé z nich dokonce užijí více než děti. Navíc nakladatelství Albatros má na podobné knihy vážně dobrý čuch, takže věřím, že ani tato knížka mě nezklame a bude se mi líbit. A překládá to Petr Eliáš, od kterého se mi překlady líbí.

K českým titulům to je vše. Teď pár knih v angličtině:


City of Savages - Lee Kelly / Saga Press / vychází 3.2.2015
Info o knize: GoodReads
Tomuhle jsem věnovala svou pozornost jako první díky obálce, která mě zaujala, ovšem podle které jsem si myslela, že je tohle nějaká detektivka nebo thriller. Po prozkoumání anotace se ukázalo, že je to spíše sci-fi/dystopie/apokalyptické cosi. Na dystopie už moc nejsem, ale tohle působí tak nějak mrazivěji a surověji. Na GR to má zatím dost vysoká hodnocení, takže uvidím, jestli to té knize vydrží a pokud ano, tak ji určitě omrknu!

Monstrous - MarcyKate Connolly / HarperCollins / vychází 10.2.2015
Info o knize: GoodReads
Tak nějak předpokládám, že tohle bude dětská knížka a jak už jsem se zmiňovala, dětské knihy já ráda. Podle anotace to zní zajímavě, takže jsem opravdu jen zvědavá i na samotný obsah. Nesmím zapomenout zmínit i to, že obálka je podle mě vážně skvělá!

My Heart and Other Black Holes - Jasmine Wanga / HarperCollins / vychází 10.2.2015
Info o knize: GoodReads
Je dost možné, že tohle bude jeden z těch knižních hitů, o kterém se bude v průběhu roku mluvit. Knížka se má zabývat tématem sebevraždy, se kterým jsem se já osobně v knihách snad ještě nesetkala. Tak jsem zvědavá, jak to autorka zpracuje. Asi je to dobré vzhledem k tomu, kolik zemí už zakoupilo práva. Počkat... V tom seznamu zahraniční publikace je i české nakladatelství Argo. Aha, tak ono to vyjde v češtině. :D Normálně sem takové knížky nedávám, ale když už to mám napsané, tak to tu nechám, no.

A Wicked Thing - Rhiannon Thomas / HarperTeen / vychází 24.2.2015
Info o knize: GoodReads
Od téhle knížky si neslibuji nic zvláštního, ale je to retelling pohádky o Šípkové Růžence a jestli to ještě nevíte, mě pohádky baví a ty retellingy ještě víc. Poměrně se mi líbí ten nápad s tím, že příběh bude zaměřen až na ty události, které následují po Růženčině probuzení. Jsem zvědavá. Třeba to bude dobré.

A teď mi prozraďte, na které únorové tituly se těšíte vy?

Komentáře

  1. Já se nejvíc těším na Jablečný koláč naděje :-)) A Kluk, co se koupal s piraněmi... Nad tím pořád přemýšlím, ale možná si ji jen půjčím v knihovně :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kdyby CooBoo v únoru nevydávalo i ten druhý díl Školy dobra a zla, tak Jablečný koláč naděje v seznamu určitě mám! Takhle jsem si musela vybrat. :D :) Ono je možné, že já si tu knížku také nejdříve půjčím z knihovny a pokud se mi bude líbit, tak si ji i pořídím. :)

      Vymazat
  2. Přiznávám, že mě zaujal asi jen Kluk, co se koupal s piraňami. Ta obálka!!! Navíc to vypadá, že uvnitř budou velká písmenka, takže jí navrhnu mladšímu bráchovi a pak si jí ukradnu do svojí knihovny. Hahá, ďábelský plán! :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Že je ta obálka skvělá? :D A jo, písmenka asi budou trochu větší a budou tam tuším i ilustrace! Výborný plán, budu držet palce s jeho provedením. :D :)

      Vymazat
  3. Hezký výběr. Já jsem ještě nečetla ani Školu dobra a zla, ale konečně si ji musím pořídit. Tyhle příběhy na motivy pohádek jsou něco pro mě.
    Ocelové srdce překládal nový pan překladatel, takže to určitě bude změna. Navíc je to psané jako ya literatura, takže kdo očekává klasický Sandersonův styl, mohl by být trochu překvapen:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Na tu Školu dobra a zla se opravdu podívej, podle mě je to vážně skvělá knížka. :)
      Pokud je ten překlad dobrý, tak mi jiný překladatel určitě vadit nebude. :) A jo, že je Ocelové srdce YA vím, takže počítám s tím, že jiné to bude. A vzhledem k tomu, že já s YA problém nemám, myslím si, že se mi bude i tohle líbit. Ale je fakt, že pro lidi, kteří normálně čtou hlavně to klasické fantasy a třeba neví, že Ocelové srdce YA je, by to opravdu mohlo být překvapení. :)

      Vymazat
  4. Ještě že jsi zmínila toho Marťana! Narazila jsem na něho už před časem, ale pak mi nějak vypadl z hlavy. A jelikož mám v poslední době nějakou scifi mánii, tak se na něj těším o to víc :) Plus jsem četla, že mu nesedí jen malá hrstka faktů a jinak to je z vědeckýho/technickýho pohledu přesný. A to se jen tak nevidí.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jé, tak to jsem ráda, že jsem ti ho připomněla! :D Já si nad těmi technickými věcmi většinou moc hlavu nelámu, protože tomu zas tolik nerozumím, ale vždycky ocením, když ty věci v knihách dávají smysl a zní logicky. :)

      Vymazat
  5. Nového Sandersona a Marťana chci taky. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já se těším hlavně na toho Sandersona! Už aby vyšel! :D :)

      Vymazat
  6. 25% na knížky od cooboo na albatros media :) tak už mám Školu dobra a zla objednanou :) už se těšit jen na ten třetí díl ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jó, té slevy jsem si všimla. :) Možná toho využiju, uvidím, jak mi ke konci měsíce zbudou koruny. :D :)

      Vymazat
  7. Na nového Sandersona a na Marťana se opravdu těším :) Mám velké očekávání :) A zaujalo mě i Zrození hrdinů :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem na obě ty knížky slyšela snad jen chválu, takže jsem opravdu zvědavá, jaké budou. :) Jo, to Zrození hrdinů by mohlo být také moc dobré. :)

      Vymazat
  8. Proč Sandersonovi dávaj tak ošklivé obálky? Že by si říkali: "Je to Sanderson, ten se bude prodávat i s ošklivou obálkou"?
    První Školu dobra a zla jsem ještě nedočetla, ale líbí se mi to, takže to jde automaticky na seznam "Koupit!". Marťan mě láká jen na čtení, asi to není nic, co bych si koupila. Zrození hrdinů mě vůbec nelákalo, ale když jsi o tom teď psala, asi to zkusím. Piraně mě lákají, taky se mi líbí dětské knížky - dokonce jsem se v knihovně naučila si udělat zastávku v dětské knihovně. :D
    A nemělo ještě vyjít Šepotání u Cooboo? V Připravujeme to nemají, tak nevím, nevím. Ale na to se těším také - pokud to bude mít originální obálku, tak si ji také pořídím. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky by mě zajímalo, v čem to vězí. Přitom některé ty zahraniční obálky Sandersonových knih jsou zkrátka nádherné. U nás je fakt pěkná jen ta k Cestě králů, což je ovšem tím, že je převzata originální.
      Jé, tak mám radost, že se ti to líbí! :)
      Marťana si asi taky nejdřív přečtu a pak se rozhodnu o koupi. Jako to Zrození hrdinů možná nakonec nebude nic moc, ale přijde mi zajímavé, že každý ten díl píše někdo jiný. :) A nekoukají na tebe v knihovně blbě? Já vždycky když jdu na dětské oddělení, tak si přijdu jako nějaký exot. :D
      Ohledně toho Šepotání právě že vůbec nic nevím. Podle mě to v tom únoru nevyjde, to by to asi už měli v seznamu. A kdyby to mělo vyjít, patrně by o tom už mluvili a snažili se lidem dát na vědomí, že to tedy vyjde. Takže hádám, že to posunuli. Jen těžko říct na kdy, no. :D :)

      Vymazat
  9. No já tam byla teďka dvakrát naposledy s Medrošem. Na dětském jsme byli jen my dva a paní knihovnice, která slyšela: "Tohle si chci přečíst. Jéééé, to si asi musím půjčit. Tuhle sérii bych chtěl. Uaaaa, tohle chci." Ani nevím, co si o nás myslela. :D
    No já právě vím, že v edičáku měli, že to bude v únoru, ale v Připravujeme to zatím nemají. Takže třeba to bude až koncem měsíce. No, uvidíme, necháme se překvapit. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To musela být docela sranda. :D Já tedy většinou když jdu na dětský tak s tím, že jdu něco vrátit nebo si vyzvednout rezervaci nebo si půjčit nějakou konkrétní knížku. :D
      On ten edičák byl podle mě fakt jen orientační, třeba Já nejsem neviditelná mělo vyjít v březnu a teď to mají hozené už v únoru, Svůdné zúčtování mělo zas vyjít už v lednu a vyšlo až teď někdy. Takže podle mě to Šepotání dost možná vyjde až v březnu. Ale jo, kdo ví, třeba nás překvapí. :D :)

      Vymazat
    2. Mně přijde, že na tom dětském oddělení se skrývá mnoho knižních pokladů, které musím najít. Tak! :o)
      No snad ano, já se na to těším. Teda pokud to bude mít původní obálku, jestli ne, tak si počkám, až to bude v knihovně. :D

      Vymazat
    3. Hm... Možná bych si mohla jednou jen tak zkusit to dětské oddělení propátrat, třeba bych taky mohla objevit něco úžasného. :D :)
      Ta originální obálka je rozhodně boží a také jsem na to dost zvědavá. :) I když se z toho dost možná nakonec vyklube naprosto typická a nezajímavá YA. :D

      Vymazat
  10. Metalurg aj Marťan sa mi veľmi páčili, tak len dúfam, že budú aj tebe.:) Na nejaké detské knižky sa stále len chystám... Ehem... tak hádam už vážne čoskoro.
    O tých anglických tituloch som doteraz nepočula, ale znejú fajn a majú dobré obálky, tak uvidím, možno sa časom k nejakej náhodou dostanem.:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já myslím, že budou. Hlavně u toho Metalurga je to podle mě na sto procent jisté. :D Na ty dětské knížky se zkus mrknout. Jsou vážně bezva a navíc se fakt rychle čtou. :)
      Ono z těch, které by se mohly považovat za známější, jde většinou o pokračování nějaké série, co nečtu, takžé. :D Nebo to má třeba vyjít v češtině. A tak. :) Jako já jestli se k některé z těch anglických knížek dostanu, tak to rozhodně nebude v nejbližší době. :D :)

      Vymazat
  11. Ja sa strašne teším na Zrození Hrdinú :333

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Za každý nový komentář jsem moc vděčná, vždycky mě potěší a budu jedině ráda, když komentář zanecháte. :)
Pokud použijete profil "Anonymní" prosím, abyste se na konci příspěvku podepsali. Předem děkuji.

Populární příspěvky z tohoto blogu

Přidejte se k Alžbětě a rozluštěte záhadu hotelu Winterhouse / Hotel Winterhouse

Alžběta Somersová je jedenáctiletá dívka, které před pár lety tragicky zemřeli rodiče, od té doby žije se svou tetou a strýcem, přičemž se všichni navzájem nesnáší. Jedinou útěchou a radostí jsou pro Alžbětu knihy a všemožné hádanky, které miluje. Pak se stane něco nečekaného a patrně ta nejvíc vzrušující věc v Alžbětině životě - někdo její tetě a strýci zaplatí dovolenou a jí přes vánoční prázdniny pobyt v tajemném hotelu Winterhouse. Teta a strýc nic nezpochybňují, na dovolenou bez otázek vyrazí a Alžbětu i přes její protesty do hotelu pošlou. Přestože je to v hotelu krásné, Alžběta se musí pořád sama sebe ptát, kdo jí do hotelu poslal a proč? Podaří se jí rozluštit tato záhada? A co všechny ty záhady spojené se samotným hotelem - rozluští Alžběta i je?

Zákaz pořizování knih aneb jak se v nakupování aspoň trochu omezit

Dneska Kath na svém blogu Kath's World of Books uveřejnila článek s pravidly ohledně nakupování knih. Jejich cílem má být omezení nakupování, nenakupování zbytečných knih a podobně. Já jsem se rozhodla zapojit, protože si mnohdy pořídím naprosto zbytečné knížky, které se pak marně snažím prodat. I když je pravda, že poslední dobou na sebe dávám více pozor, pořád bych byla radši, kdybych si některé knihy nekoupila, ale knihomol jako já si holt nemůže pomoct. :D Také musím myslet na neustále se ztenčující volné místo v mé knihovničce a pečlivěji tak vybírat knihy, které stojí za to mít doma. :) A jaká pravidla, že jsem si to stanovila? 1. Nebudu si pořizovat žádné nové série od neosvědčených autorů - myslím tím autorů, se kterými nemám zkušenosti a nevím, jak mi sednou. 2. Nebudu si pořizovat knihy jen kvůli pěkné obálce. 3. Nebudu  si pořizovat další díly sérií, ze kterých mám doma jen první díl, dokud ten první díl nepřečtu. 4. Omezím pořizování knih z young adult žánru.

Recenze: Královská hraničářka [RV]

Autor: John Flanagan Originální název: The Royal Ranger Přeložila: Zdena Tenklová Série: Hraničářův učeň Díl: 12. Počet stran, vazba: 456 stran, hardback Nakladatelství: Egmont, 2014 Hodnocení na GoodReads: 4,43/5 (2 370 hodnotících) Hodnocení obálky: 4/5 (libí se mi :)) Něco málo k ději Už je to mnoho let, co byl Will Dohoda hraničářským učněm a také je to již nějaká doba, co byl sám sebou. Po tragédii, která zasáhla jeho život, je Will jako vyměněný a netouží po ničem jiném než po pomstě. Pokud se jeho přátelům nepodaří vymyslet, jak Willovi pomoci, patrně to s ním skončí špatně. Naštěstí Halt přichází s nápadem, který nejen že pomůže Willovi, ale mohl by vyřešit i zapeklitou situaci, ve které se nachází Horác s princeznou Kasandrou. A tak Will dostává svého prvního učně.