Přeskočit na hlavní obsah

Já a zahraniční booktubeři vol. 2

V říjnu minulého roku jsem sepsala článek zaměřený na můj vztah k zahraničním bootuberům, ve kterém jsem popsala, co mě u videí zajímá, abych je začala sledovat, a také jsem sepsala pár svých oblíbených booktuberů. Od uveřejnění článku už nějaká doba utekla, já jsem si za to období našla hned několik dalších zajímavých booktuberů a jelikož na minulý článek byla poměrně dobrá odezva, a také jsem zjistila, že někteří z vás zahraniční videa sledují též, rozhodla jsem se sepsat další článek zaměřený na booktubery, které sleduji. Doufám, že vás booktubeři zaujmou a také je začnete sledovat, někteří si to opravdu moc zaslouží.

Rovnou začnu se Samanthou z kanálu Thoughts on Tomes, kterou jsem objevila v prosinci díky tomu, že vytvořila skvělý The Grinch Book Tag. Pokud se nepletu, tak je Samantha Američanka. Samanthu baví různé žánry, většinou ale jde o fantasy knihy - ať už o ty young adult fantasy, epickou fantasy či o urban fantasy. Občas přečte i nějaké to contemporary. Já ji mám ráda hlavně kvůli tomu, že opravdu skvěle a s neuvěřitelným nadšením o všech knihách mluví, také se nebojí být kritičtější. 

- Na ukázku jsem vybrala video, ve kterém Sam mluví o knihách, okolo kterých se před vydáním hodně mluví a jak to nadšení pro ně může způsobit zklamání.

Dále tu mám Jen Campbell ze stejnojmenného kanálu. Pokud si říkáte, že je vám toto jméno povědomé, je to z dost prostého důvody - Jen je autorka knihy Weird Things Costumers Say in Bookshops a jejího pokračování. Takže Jen nejen, že píše knihy a pracuje v knihkupectví, ale je i členkou booktube komunity! A její videa jsou skvělá, nejen díky úžasnému britskému přízvuku. Jen také čte spoustu zajímavých knih z různých žánrů a natáčí samá výborná videa. Rozhodně doporučuji její kanál omrknout!

- Rozhodla jsem se vybrat video, které sice není úplně knižně zaměřené, ale je podle mě vážně zajímavé a dozvíte se v něm o Jen něco, co jste patrně dosud nevěděli, pokud ji znáte jako autorku.

Nyní přejdu k bootuberům, které jsem objevila díky Sam. První je Sanaa z kanálu InkBonesBooks. Přiznám se, že na první pohled jsem k Sanae (uf, bůh ví, jak se tohle jméno skloňuje) přistupovala lehce skepticky, ovšem jakmile jsem projela její videa a zjistila jsem, že je to milovnice fantasy, že má strašně moc ráda Sandersona a Kate Daniels, tak jako já, bylo mi jasné, že se zařadí mezi mé oblíbence. Opravdu se tak stalo, Sanaa je vážně výborná. Čte fakt dobré knihy a dokáže na své oblíbence výborně nalákat.

- Dávám sem video, ve kterém Sanaa mluví o tom, jak hodnotí knihy, protože se mnou YouTube přes blogger nekomunikuje a zkrátka mi nechce najít videa, která jsem vám chtěla od Sanay ukázat. Původně jsem vám chtěla doporučit její video, ve kterém doporučuje, se kterými fantasy knihami byste mohli začít či její video, ve kterém mluví o Gail Carriger.

Druhým je Brock z kanálu Let's Read. Ano, objevila jsem výborného booktubera! Je vážně osvěžující znát názor na knihy z mužského pohledu. Brock je Kanaďan a čte hlavně fantasy a sci-fi knihy, většinou ty pro dospělé, takže i v tomhle směru je velká výjimka. Videa má vždy skvěle zpracovaná a navíc působí i poměrně dost profesionálně. Jen je škoda, že nepřidává videa trochu častěji.

- Dávám sem Brockovu recenzi na Marťana proto, že se mnou YouTube zkrátka nespolupracuje. Původně jsem plánovala vám představit video, ve kterém Brock mluví o svých oblíbených knihách za rok 2014, které se mi moc líbilo.

Ke Caiti z kanálu TheBookWanderer jsem se také myslím dostala díky Sam. Caiti je Američanka a žánrově se zaměřuje úplně jinak než předchozí - ponejvíce čte nějakou beletrii pro dospělé, non-fikci, memoáry či jiná autobiografická díla. Její videa se mi moc líbí, protože působí hrozně sympaticky a mluví tak krásně klidně, oproti některým lehce uječeným booktuberům to je hrozný rozdíl. Jen je škoda, že opět nepřidává videa tak často.

- Dávám sem její Wrap-up za leden, protože to je poslední video, které nahrála a mluví o několika poměrně dost zajímavých knihách.

Pak tu mám i Grace z kanálu gracewithabookinherface, která je taková... strašně roztomilá. Žánrově ji baví fantasy, i když spíše to young adult, ale celkově čte tak různě, co se hodí pro dospívající. Hodně se mi líbí, že se Grace nebojí říct, když se jí nějaká kniha nelíbí, také točí poměrně dost zábavná videa, která toho hodně řeknou každému knihomolovi.

- Vybírám jedno z jejích zábavných videí. Pokud se vám zalíbí, určitě se podívejte i na toto.

Další booktuber! Tím je David z kanálu LitJournal. Pokud se nepletu, je původem Kanaďan. Sice ho nesleduji až tak dlouho, ale videa, která jsem s ní zatím viděla, mě opravdu moc bavila. Povahově je zase úplně jiný než ostatní booktubeři, což je hrozně fajn. Dle mého názor také čte takový mix. Celkově jsou jeho výstupy poměrně dost zábavné.

- YouTube se mnou dneska zkrátka nespolupracuje, ale myslím, že i tohle video je poměrně zajímavé, tak sem dám tohle, i když patří mezi ty starší.

A na závěr tu pro vás mám Sanne z kanálu booksandquills, kterou jsem objevila na CUKROVATĚ a jelikož jsem si ji sama oblíbila, ráda ji doporučím dál. Pokud si vzpomínám dobře, je původem z Nizozemska, i když v současné době žije v Londýně, kde pracuje pro nakladatelství Hot Key Books. Sanne má strašně roztomilý přízvuk a celkově působí velice sympaticky. Čte knihy z poměrně rozličných žánrů.

- Jde o video natočené s Caitlin Moran, autorkou knih Jak být ženou či Morantologie. Sanne natočila i rozhovory s lidmi z filmu The Maze Runner. Najdete je zde a zde (ovšem nevím, jak moc spoilerové jsou).

To myslím bude pro dnešek k booktuberům vše. Pokud začnu sledovat pravidelněji nějaké další a budu si myslet, že stojí za pozornost, patrně sepíšu článek další.

Dejte mi vědět, jestli někoho z výše zmíněných sledujete též či jestli vás nějak zaujali! Pokud máte své tipy na booktubery, budu za ně jen a jen ráda!

Komentáře

  1. Páni, tento článok je úplne super, pretože som už na pár bootuberov narazila, ale ani jeden ma nezaujal, tak sa určite pozriem aspoň na pár z tvojich obľúbených :) Skvelý nápad na článok!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jé, tak to jsem moc ráda, že se ti článek líbí! :) Já jsem na booktubery docela vybíravá a sama jsem si k nim hledala cestu docela dlouho, ale pak jsem zjistila, že dokáží být fakt super a už to jelo. :D Pokud se ti bude chtít, dej mi pak vědět, jestli tě někdo z mých oblíbenců zaujal. ;) :)

      Vymazat
  2. Celkově moc knižní youtubery nesleduju, ale občas mrknu na nějaké to video od Katytastic

    OdpovědětVymazat
  3. Já booktubery vůbec nesleduji. Už jsem o tom ale párkrát uvažovala a když jsem si přečetla, jak si je chválíš, tak s tím asi začnu :)
    Moc povedený článek :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pokud nemáš problém s angličtinou, tak jim zkus dát šanci. :) Já jsem díky nim objevila spoustu skvělých knih, které bych jinak nenašla, či jsem se dozvěděla věci, které bych jinak nevěděla. A na procvičení angličtiny je to taky super. :D :)
      Děkuji! :)

      Vymazat
  4. Zaujímavý článok, ak rada pozeráš takéto videá, doporučujem ti The Readables :) Je skvelá, síce nepridáva videá tak často, ale o to sú lepšie :D

    http://zoniaworld.blogspot.sk/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tu znám! Jen ji sleduji jen krátce, proto jsem ji v článku neuvedla. :) Ale pořád objevuji nové a nové booktubery, takže je pravděpodobné, že časem sepíšu článek další a The Readables tam uvedu. :)

      Vymazat
  5. Nejvíc mě zaujala The book wanderer, díky za tip :-)

    www.happinessofourlife.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nemáš zač! Já mám radost, že tě aspoň někdo z nich zaujal! :)

      Vymazat
  6. Já zbožňuju Sanne! Sleduju jí už pěkných pár měsíců a je to pravděpodobně jediná booktuberka, u které se dívám na každé video. Jinak díky moc, místo učení se teď jdu dívat na videa! :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Souhlas, je skvělá! :D Hrozně se mi líbí i to, že pracuje v nakladatelství, člověk se pak dozví pár zajímavých informací. :) Pardón. :D Ale tak můžeš tím to učení prokládat, ne? :D A dej mi pak vědět, jestli tě někdo z mých oblíbenců zaujal! :)

      Vymazat
  7. Musím přiznat, že ani jednoho z uvedených neznám a to booktuberů sleduji docela dost :D
    Oprava: Samanthino video s Grinch book tagem jsem asi viděla, ale sledovat jsem ji nezačala. Možná začnu :D Je mi fakt sympatická. Klikám na odběr!
    Grace vypadá suprově, též klikám na odběr! Jak tam má ty malý děti, co jsou předpokládám bráška a ségra! Boží!
    David se mi taky líbí! :)
    Z posledního videa s mi nejvíc líbí Caitlin Moran :D Miluju tu ženskou a to jsem se s ní před tímhle videem setkala jen prostřednictvím Morantologie :D
    Díky za spoustu tipů na to, koho sledovat :) Já jsem v poslední době začala sledovat Kristinu Horner https://www.youtube.com/channel/UCKyiEG0MgCFvG_9xEqcJlJQ. Ta je úžasná! :)
    Jestli se divíš, proč je ten komentář tak divný, tak jsem vždycky napsala větu ke každému z videí, které jsem si postupně pustila všechny :D


    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Fakt? No vidíš! :D
      Jop, Samanthu jsem začala sledovat právě díky tomu tagu. :D Jinak bych ji asi neobjevila. :)
      Jsou to myslím její bratranec a sestřenice nebo tak něco. :D Možná neteř a synovec. Ovšem jsou to její příbuzní. :D Grace je celkově hrozně milá a vždycky, když má ve videu ty prcky, tak je to fakt super!
      Jo, David je sympaťák. :)
      Jó, já se na tu tvorbu Caitlin Moran musím fakt podívat, ať vím, co na ní vidíte. :D A se přiznám, že tohle video jsem sem dala hlavně proto, že jsem si všimla, jak je Caitlin mezi vámi teď oblíbená, tak abych vám udělala radost. :D :)
      Mrknu na ni! A též moc děkuji za tip! :)
      Tvůj komentář mi vůbec nepřijde divný, já podobným způsobem komentuji normálně. :D

      Vymazat

Okomentovat

Za každý nový komentář jsem moc vděčná, vždycky mě potěší a budu jedině ráda, když komentář zanecháte. :)
Pokud použijete profil "Anonymní" prosím, abyste se na konci příspěvku podepsali. Předem děkuji.

Populární příspěvky z tohoto blogu

Přidejte se k Alžbětě a rozluštěte záhadu hotelu Winterhouse / Hotel Winterhouse

Alžběta Somersová je jedenáctiletá dívka, které před pár lety tragicky zemřeli rodiče, od té doby žije se svou tetou a strýcem, přičemž se všichni navzájem nesnáší. Jedinou útěchou a radostí jsou pro Alžbětu knihy a všemožné hádanky, které miluje. Pak se stane něco nečekaného a patrně ta nejvíc vzrušující věc v Alžbětině životě - někdo její tetě a strýci zaplatí dovolenou a jí přes vánoční prázdniny pobyt v tajemném hotelu Winterhouse. Teta a strýc nic nezpochybňují, na dovolenou bez otázek vyrazí a Alžbětu i přes její protesty do hotelu pošlou. Přestože je to v hotelu krásné, Alžběta se musí pořád sama sebe ptát, kdo jí do hotelu poslal a proč? Podaří se jí rozluštit tato záhada? A co všechny ty záhady spojené se samotným hotelem - rozluští Alžběta i je?

Zákaz pořizování knih aneb jak se v nakupování aspoň trochu omezit

Dneska Kath na svém blogu Kath's World of Books uveřejnila článek s pravidly ohledně nakupování knih. Jejich cílem má být omezení nakupování, nenakupování zbytečných knih a podobně. Já jsem se rozhodla zapojit, protože si mnohdy pořídím naprosto zbytečné knížky, které se pak marně snažím prodat. I když je pravda, že poslední dobou na sebe dávám více pozor, pořád bych byla radši, kdybych si některé knihy nekoupila, ale knihomol jako já si holt nemůže pomoct. :D Také musím myslet na neustále se ztenčující volné místo v mé knihovničce a pečlivěji tak vybírat knihy, které stojí za to mít doma. :) A jaká pravidla, že jsem si to stanovila? 1. Nebudu si pořizovat žádné nové série od neosvědčených autorů - myslím tím autorů, se kterými nemám zkušenosti a nevím, jak mi sednou. 2. Nebudu si pořizovat knihy jen kvůli pěkné obálce. 3. Nebudu  si pořizovat další díly sérií, ze kterých mám doma jen první díl, dokud ten první díl nepřečtu. 4. Omezím pořizování knih z young adult žánru.

Tipy na knihy v angličtině

V posledních měsících jsem přečetla pár anglických knížek, o kterých jsem se zde na blogu vůbec nezmínila, vzhledem k mé neaktivitě. Nicméně teď zpětně mě to mrzí, proto jsem se rozhodla, že vám sepíšu tipy na anglické knížky z poslední doby, většinou se jedná o loňské novinky či o novinky ze začátku tohoto roku. Snad někdo z vás shledá tato doporučení nápomocná!