Přeskočit na hlavní obsah

Student knihomol - únor 2015

Tento projekt vytvořila Cathy z blogu Mezi nebem a peklem.


• Nesnesitelná lehkost bytí - Milan Kundera / 344 stran
Měsíc únor byl v duchu povinné četby. Navíc jsem zjistila, že by bylo dobré si i k přijímačkám načíst nějakou tu českou prózu, tak jsem se do toho tedy pustila. Jako první mi za oběť padla právě Nesnesitelná lehkost bytí od Kundery. Tohle byla dobrá knížka. Některé myšlenky v ní obsažené se mi líbily moc a moc. Na druhou stranu mi některé Kunderovy názory moc nesedly, ale přežila jsem to. Nejvíce se mi líbila část o Sabině a Franzovi - Nepochopená slova. Ta byla fakt výborná. 
Na GoodReads hodnoceno 4/5 hvězdiček.

• Ostře sledované vlaky - Bohumil Hrabal / 60 stran
Tohle jsem si musela přečíst, protože z toho musím udělat portfolio. Do toho se mi fakt nechce, ale snad to nějak splácám, no. Pro mě osobně tohle byla hrůza. Ta knížka má takové malé množství stran a já to přitom četla tak hrozně dlouho. Vůbec mě to nebavilo. Nic jsem si z toho neodnesla. Jestli v tomhle vidí někdo nějaký větší smysl, opravdu ráda si ho poslechnu.
Na GoodReads hodnoceno 2/5 hvězdiček.

• Všechno, co opravdu potřebuju znát, jsem se naučil v mateřské školce
Tuto knihu jsem sice také musela přečíst povinně kvůli portfoliu, avšak tohle mě naopak ohromně bavilo. Strašně moc se mi líbí autorův pohled na svět a některé ty povídky opravdu nutí k zamyšlení. Výborně jsem se u toho i zasmála, ten humor mi sedl na jedničku. Rozhodně mám v plánu si od autora přečíst i něco dalšího, jakmile k tomu budu mít příležitost.
Na GoodReads hodnoceno 4/5 hvězdiček.

 

• Blues pro bláznivou holku - Václav Hrabě / 264 stran
Další česká tvorba, tentokrát ale poezie. Na poezii já osobně moc nejsem, ale tohle se mi docela dost líbilo. Některé ty básničky byly naprosto úžasné. Jiné sice trochu slabší, ale pořád se to z poezie řadí k tomu nejlepšímu, co jsem četla.
Na GoodReads hodnoceno 4/5 hvězdiček.

• Den co den - David Levithan / Den co den / 1. díl / 344 stran
Jediná kniha za únor, kterou jsem si přečetla jen tak. I když jsem se do ní pustila hlavně proto, že jsem ji musela vrátit do knihovny, to je pravda. Nicméně jsem opravdu moc ráda, že jsem se do ní pustila, protože se mi vážně moc líbila. Knížka obsahuje spoustu podmětů k zamyšlení a spoustu pravd, které by se mělo uvědomit více lidí. Za sebe vám tuhle knihu moc a moc doporučuji, k jejímu přečtení se vás pokusím ještě přesvědčit v připravované recenzi.
Na GoodReads hodnoceno 4/5 hvězdiček.


Já jsem se svým čtením poměrně dost spokojená. Pět knížek, to beru za super číslo, obzvlášť když si vezmu, že z toho čtyři knížky jsem si přečetla spíše z povinnosti. Zatím to ale vypadá tak, že i v následujících měsících budu číst spíše ty knížky z povinnosti, ale co se dá dělat, že jo.

Únor jinak byl poměrně dobrý měsíc. První týden jsem měla volno, takže to jsem si aspoň odpočinula po tom náročném období na konci ledna, když se uzavíraly známky. 
V únor  blog také oslavil své třetí narozeniny. Ještě pořád jsem z toho paf. Když jsem s blogováním začínala, opravdu se mi ani nezdálo, že mi to vydrží tak dlouho. Na blogu jsem samozřejmě publikovala článek ke třetím narozeninám a dokonce stále probíhá i soutěž o samé skvělé ceny, do které se můžete zapojit, pokud jste tak už neučinili. Všem se soutěží držím palce!
Také jsem v únoru zažila něco naprosto neuvěřitelného. Účastnila jsem se srazu s nakladatelstvím Host, z čehož jsem pořád dost na větvi a poměrně hodně mimo. Na blogu je i článek, ve kterém jsem se o srazu rozepsala víc.
No a taky jsem včera změnila vzhled blogu. Ten předchozí styl vzhledu blogu se mi sice moc líbil a vám evidentně taky, jelikož jste mi ho pochválili, z čehož jsem vždycky měla moc velkou radost. Ale měla jsem pocit, že to potřebuji změnit, že mi už úplně nevyhovuje. Také jsem možná chtěla něco jednoduššího? Nejsem si úplně jistá, ale tenhle nový se mi vážně moc líbí a docela dost odpovídá mým představám. Upřímně doufám, že se líbí i vám!

Na seriály jsem v únoru prakticky nekoukala a z filmů můžu zmínit jen Qu'est-ce qu'on a fait au Bon Dieu?, což v češtině najdete jako Co jsme komu udělali? a jak už název napovídá, jde o francouzský film. Konkrétně o komedii. Sama jsem se na to chtěla podívat už nějakou dobu, takže když nám tenhle film pustila francouzštinářka, byla jsem dost ráda. A tímhle filmem se mi potvrdilo to, co jsem si myslela - francouzské komedie mě zkrátka baví. Ten jejich humor je fakt výborný, úplně jiný než ten náš. Ale mně prostě sedí. Pokud jste tenhle film neviděli, tak vřele doporučuji!

To bude patrně vše, co jsem k únoru chtěla říct. Jak se mi bude dařit v březnu, to opravdu netuším, ale snad to nějak dám. Už 7. března totiž mám ples, tak mi držte palce, aby všechno vyšlo tak, jak má. 

Doufám, že vy jste měli únor plný skvělých knih! Prozradíte mi, která z nich vás okouzlila nejvíc?

Komentáře

  1. Den co den jsem před několika měsíci přečetla a přišel mi skvělý! Jsem zvědavá na tvoji recenzi :)
    Jinak design se ti moc povedl <3

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já čím víc nad tou knížkou přemýšlím, tím lepší se mi zdá! Také mám ohromnou chuť si od Levithana přečíst něco dalšího, protože názorově mi výborně sedl. :) Doufám, že ji stihnu napsat, uf. :)
      Moc děkuji! :)

      Vymazat
  2. Ostře sledované vlaky jsem také musela přečíst.. pro mě hnus :D
    A den co den jsem také četla a je to moc krásná kniha :3
    Jinak zbytek knih tak nějak neznám

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo, to bylo utrpení. :D
      S tím naprosto souhlasím! :)

      Vymazat
  3. Názor na Ostře sledované vlaky a Všechno, co opravdu potřebuju znát, jsem se naučil v mateřské školce mám úplně stejný. První jmenovanou knihu jsem přečetla během jednoho dne ve škole a fakt jsem byla ráda, že už to mám za sebou. Napsala jsi to přesně, taky nechápu, co tímhle chtěl autor říci a ani filmové zpracování, které má myslím dokonce i nějaké ocenění, u mě nepochodilo. Zato knížka od Fulghuma - dokonalá, vtipná, k zamyšlení... moc se mi líbila. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zfilmované Ostře sledované vlaky myslím dostaly Oscara, ale sama jsem ten film neviděla, takže moc nemůžu soudit jeho kvality. Ovšem ani mě neláká, jop. :D Školka byla vážně úžasná a já jsem moc a moc ráda, že jsem si ji přečetla. :)

      Vymazat

Okomentovat

Za každý nový komentář jsem moc vděčná, vždycky mě potěší a budu jedině ráda, když komentář zanecháte. :)
Pokud použijete profil "Anonymní" prosím, abyste se na konci příspěvku podepsali. Předem děkuji.

Populární příspěvky z tohoto blogu

Přidejte se k Alžbětě a rozluštěte záhadu hotelu Winterhouse / Hotel Winterhouse

Alžběta Somersová je jedenáctiletá dívka, které před pár lety tragicky zemřeli rodiče, od té doby žije se svou tetou a strýcem, přičemž se všichni navzájem nesnáší. Jedinou útěchou a radostí jsou pro Alžbětu knihy a všemožné hádanky, které miluje. Pak se stane něco nečekaného a patrně ta nejvíc vzrušující věc v Alžbětině životě - někdo její tetě a strýci zaplatí dovolenou a jí přes vánoční prázdniny pobyt v tajemném hotelu Winterhouse. Teta a strýc nic nezpochybňují, na dovolenou bez otázek vyrazí a Alžbětu i přes její protesty do hotelu pošlou. Přestože je to v hotelu krásné, Alžběta se musí pořád sama sebe ptát, kdo jí do hotelu poslal a proč? Podaří se jí rozluštit tato záhada? A co všechny ty záhady spojené se samotným hotelem - rozluští Alžběta i je?

Zákaz pořizování knih aneb jak se v nakupování aspoň trochu omezit

Dneska Kath na svém blogu Kath's World of Books uveřejnila článek s pravidly ohledně nakupování knih. Jejich cílem má být omezení nakupování, nenakupování zbytečných knih a podobně. Já jsem se rozhodla zapojit, protože si mnohdy pořídím naprosto zbytečné knížky, které se pak marně snažím prodat. I když je pravda, že poslední dobou na sebe dávám více pozor, pořád bych byla radši, kdybych si některé knihy nekoupila, ale knihomol jako já si holt nemůže pomoct. :D Také musím myslet na neustále se ztenčující volné místo v mé knihovničce a pečlivěji tak vybírat knihy, které stojí za to mít doma. :) A jaká pravidla, že jsem si to stanovila? 1. Nebudu si pořizovat žádné nové série od neosvědčených autorů - myslím tím autorů, se kterými nemám zkušenosti a nevím, jak mi sednou. 2. Nebudu si pořizovat knihy jen kvůli pěkné obálce. 3. Nebudu  si pořizovat další díly sérií, ze kterých mám doma jen první díl, dokud ten první díl nepřečtu. 4. Omezím pořizování knih z young adult žánru.

Tipy na knihy v angličtině

V posledních měsících jsem přečetla pár anglických knížek, o kterých jsem se zde na blogu vůbec nezmínila, vzhledem k mé neaktivitě. Nicméně teď zpětně mě to mrzí, proto jsem se rozhodla, že vám sepíšu tipy na anglické knížky z poslední doby, většinou se jedná o loňské novinky či o novinky ze začátku tohoto roku. Snad někdo z vás shledá tato doporučení nápomocná!