Přeskočit na hlavní obsah

Recenze: Hůl prokletí [RV]

Autor: Åsa Larsson a Ingela Korsell
Ilustroval: Henrik Jonsson
Originální název: Nidstågen
Přeložila: Marie Voslářová
Série: Pax
Díl: 1.
Počet stran, vazba: 136 stran, hardback
Nakladatelství: Host, 2015
Hodnocení na GoodReads: 3.85/5 (47 hodnotících)
Hodnocení obálky: 4/5 (moc pěkná!)

Něco málo k ději
Bratři Alrik a Viggo to v životě neměli lehké, ovšem teď se blýská na trochu lepší časy – jejich noví pěstouni Lajla a Anders jsou hodní lidé. Městečko Mariefred, jejich nové bydliště, vypadá docela obyčejně, avšak brzy se ukáže, že k obyčejnosti má hodně daleko. Nachází se zde tajná knihovna, která skrývá magické předměty a vědění o bytostech, které jsou skutečné, přestože je většina lidí bere jen za pouhé mýty. Jenže ochrana knihovny slábne, ozývá se tep času a přichází temnota. Jedinou nadějí pro strážce knihovny by mohli být právě bratři Alrik a Viggo.

Autoři a styl psaní
Åsa Larsson je populární švédská autorka detektivních románů, prosadila se díky své sérii o Rebecce Martinssonové. Ingela Korsell původně učila na základní škole, v současné době se věnuje psaní a také výzkumu a pořádání kurzů dětské gramotnosti na univerzitě v Örebro.
Henrik Jonsson je ilustrátor a komiksový kreslíř – na svém kontě má spolupráci s komiksovým vydavatelstvím DC Comics, kde se podílel kupříkladu na tvorbě sérií Batman či Suicide Squad.

Ta knížka je výborně napsaná. V zásadě stručně, bez zbytečně dlouhých popisů, takže to neuvěřitelně dobře odsýpá a výborně se to čte. Navíc autorky umí naprosto bravurně navodit atmosféru – přestože je to kniha pro děti, při některých scénách naskakovala husí kůže i mně.

A celé to dokonale podtrhují ilustrace, které jsou zkrátka úžasné. Výborně doplňují celý příběh, často umocňují tu napínavou atmosféru, k čemuž napomáhá i fakt, že jsou černobílé.

Příběh, průběh děje
Přestože je to vlastně první díl z plánované několikadílné série, autorky na nic nečekají a vrhají se do toho hezky po hlavě. Nudit se nebudete – celá kniha je nabitá akcí, tajemstvími a spoustou napětí. A jen co se vyřeší jedna věc, hned se hrdinové pouští do něčeho dalšího! Samotný konec je jeden z nejotevřenějších konců, které jsem vůbec četla, takže zaručeně budete chtít mít po ruce druhý díl, abyste mohli číst dál!

Dle mého názoru se mladším čtenářům budu dosti zamlouvat, že je to celé v takovém strašidelnějším duchu. A ta spousta akce, i to je pro mladší čtenáře naprosto výborné, protože se u čtení nestihnou ani chvilku nudit.

Prostředí
Za prostředí dávám velký palec nahoru. No řekněte mi, kolik jste četli knih, které by se zaměřovaly na severské mýty? Já asi žádnou. I proto jsem byla z Paxe tak nadšená. Navíc se to celé odehrává ve Švédsku, to také není úplně běžné prostředí pro podobný typ knihy. Nutno podotknout, že autorky nás se severskými příběhy seznamují jen lehce, já pevně věřím, že v dalších dílech se toho dozvíme ještě víc!

Postavy
U postav se možná dočkáte mírně stereotypního schématu – jsou zde nějací starší mentoři, hlavní hrdinové, kteří jsou vyvolení a z afunkční rodiny – ale zas je to kniha pro děti, tudíž se za to na autorky tolik nezlobím. Navíc i přesto je v jednotlivých postavách dostatek originality, proto jsem jim to schopná odpustit.

Bratři Alrik a Viggo mají oba úplně jiné přednosti, ale oba je snadné si oblíbit. V průběhu knihy projeví statečnost a důvtip, rozhodně ale nejsou nijak dokonalí a neumí všechno hned ze své přirozenosti.
Důležití jsou i Estrid a Magnar, strážci knihovny, z nichž jistě budou mentoři chlapců. Tuhle dvojici jsem si oblíbila okamžitě a moc se těším, až se s nimi v pokračování seznámím blíže.

Pocity, dojmy, hodnocení
První díl z nové série Pax se rozhodně povedl. Moc mě bavilo knihu číst, po příběhové stránce to úžasně odsýpalo a neustále se něco dělo. Z prostředí jsem nadšená, protože se vážně ráda dozvím něco nového o severských mýtech. K tomu všemu knihu doplňují naprosto božské ilustrace, které perfektně podtrhují celou atmosféru knihy.
Pokud máte mladšího sourozence, stoprocentně mu strčte tuhle knížku do ruky, obzvlášť jestli hledá napínavé, strašidelné a dobrodružné čtení. V tom případě, že nemáte problém číst knihy pro děti, podívejte se po ní též. A hlavně nezapomeňte mít po ruce druhý díl!

Konečné hodnocení:
8,5/10
Za poskytnutí recenzního výtisku velice děkuji nakladatelství Host.

Knihu si můžete objednat na stránkách nakladatelství.
Zdroj obálky: www.goodreads.com
Zdroj obrázků: zde, zde, zde a zde
K sérii Pax můžete shlédnout i knižní trailer:


Komentáře

  1. Tuto sérii jsem nečetla a popravdě jsem ani neměla v plánu to změnit. Však po přečtení tvé recenze vážně uvažuji, že si knihu pořídím. Děkuji za skvělý typ podaný v pěkně napsané recenzi :)
    http://milujemekihy.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pokud ti nevadí číst knihy pro děti, určitě se po tomhle podívej! Bylo to vážně moc dobré! :) Moc děkuji za pochvalu, mám radost, že se ti má recenze líbí. :)

      Vymazat
  2. Odpovědi
    1. A zajímavé to také bylo! :) Doporučuji se po tom mrknout. :)

      Vymazat
  3. Knížka by mi měla brzo přijít, uvidím co na ní řeknu, přestože je pro děti vybrala jsem si ji hlavně na odpočinutí a tak :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak doufám, že se ti bude kniha líbit! Podle mě to bylo opravdu skvělé. :)

      Vymazat

Okomentovat

Za každý nový komentář jsem moc vděčná, vždycky mě potěší a budu jedině ráda, když komentář zanecháte. :)
Pokud použijete profil "Anonymní" prosím, abyste se na konci příspěvku podepsali. Předem děkuji.

Populární příspěvky z tohoto blogu

Přidejte se k Alžbětě a rozluštěte záhadu hotelu Winterhouse / Hotel Winterhouse

Alžběta Somersová je jedenáctiletá dívka, které před pár lety tragicky zemřeli rodiče, od té doby žije se svou tetou a strýcem, přičemž se všichni navzájem nesnáší. Jedinou útěchou a radostí jsou pro Alžbětu knihy a všemožné hádanky, které miluje. Pak se stane něco nečekaného a patrně ta nejvíc vzrušující věc v Alžbětině životě - někdo její tetě a strýci zaplatí dovolenou a jí přes vánoční prázdniny pobyt v tajemném hotelu Winterhouse. Teta a strýc nic nezpochybňují, na dovolenou bez otázek vyrazí a Alžbětu i přes její protesty do hotelu pošlou. Přestože je to v hotelu krásné, Alžběta se musí pořád sama sebe ptát, kdo jí do hotelu poslal a proč? Podaří se jí rozluštit tato záhada? A co všechny ty záhady spojené se samotným hotelem - rozluští Alžběta i je?

Zákaz pořizování knih aneb jak se v nakupování aspoň trochu omezit

Dneska Kath na svém blogu Kath's World of Books uveřejnila článek s pravidly ohledně nakupování knih. Jejich cílem má být omezení nakupování, nenakupování zbytečných knih a podobně. Já jsem se rozhodla zapojit, protože si mnohdy pořídím naprosto zbytečné knížky, které se pak marně snažím prodat. I když je pravda, že poslední dobou na sebe dávám více pozor, pořád bych byla radši, kdybych si některé knihy nekoupila, ale knihomol jako já si holt nemůže pomoct. :D Také musím myslet na neustále se ztenčující volné místo v mé knihovničce a pečlivěji tak vybírat knihy, které stojí za to mít doma. :) A jaká pravidla, že jsem si to stanovila? 1. Nebudu si pořizovat žádné nové série od neosvědčených autorů - myslím tím autorů, se kterými nemám zkušenosti a nevím, jak mi sednou. 2. Nebudu si pořizovat knihy jen kvůli pěkné obálce. 3. Nebudu  si pořizovat další díly sérií, ze kterých mám doma jen první díl, dokud ten první díl nepřečtu. 4. Omezím pořizování knih z young adult žánru.

Recenze: Královská hraničářka [RV]

Autor: John Flanagan Originální název: The Royal Ranger Přeložila: Zdena Tenklová Série: Hraničářův učeň Díl: 12. Počet stran, vazba: 456 stran, hardback Nakladatelství: Egmont, 2014 Hodnocení na GoodReads: 4,43/5 (2 370 hodnotících) Hodnocení obálky: 4/5 (libí se mi :)) Něco málo k ději Už je to mnoho let, co byl Will Dohoda hraničářským učněm a také je to již nějaká doba, co byl sám sebou. Po tragédii, která zasáhla jeho život, je Will jako vyměněný a netouží po ničem jiném než po pomstě. Pokud se jeho přátelům nepodaří vymyslet, jak Willovi pomoci, patrně to s ním skončí špatně. Naštěstí Halt přichází s nápadem, který nejen že pomůže Willovi, ale mohl by vyřešit i zapeklitou situaci, ve které se nachází Horác s princeznou Kasandrou. A tak Will dostává svého prvního učně.