Přeskočit na hlavní obsah

Autobiografický příběh vyprávěný obrázky


Raina Telgemeier je nadaná výtvarnice, která se rozhodla do komiksové podoby zpracovat život obyčejného smrtelníka - svůj život. Nebo alespoň vybrané epizody. První kniha jménem Úsměv se točí kolem jejích ortodontických problémů - nejdřív měla pouze dostat rovnátka, ale pak se stala hrůza největší - Raina si vyrazila zuby! A tak vypráví svou cestu za ziskem dokonalého úsměvu.
Ve druhé knize s titulem Ségry představuje svůj vztah se sestrou, který je všechno jen ne vřelý a klidný.

Raina Telgemeier pochází ze San Francisca, kde i stále žije. Své komiksy si sama píše i kreslí, i když na pár se podílela jen jako ilustrátorka. Kromě autobiografických komiksů napsala komiks Drama (vydalo CooBoo, 2015) a letos na podzim vyjde její nejnovější komiks Ghosts, který by měl být určený pro děti a měl by obsahovat paranormální prvky.

Když vycházel Úsměv a později i pokračování Ségry, nakladatelství Paseka se postaralo o to, aby o tom všichni věděli. A pokud se propagace udělá dobře, strašně snadno se nechám zlákat. Jelikož jsem si sama prošla trápením s rovnátky a rozpory se sestrou znám také velice dobře, bylo mi úplně jasné, že tohle bude něco pro mě. A nespletla jsem se. Telgemeier podává svůj příběh se spoustou humoru a s velkou dávkou osobitosti. Takže i když čtete o tak obyčejných věcech, jako jsou problémy s rovnátky či hádky se sestrou, stejně vás to baví a jste zvědaví, jak se to vyvine dál. Bude mít Raina ten dokonalý úsměv? Usmíří se někdy se svou sestrou? Právě odpovědi na tyto otázky jsem chtěla znát.



Mně osobně se strašně moc líbila ta samotná ilustrace. Je to zase něco jiného, než jsem kdy předtím viděla, ale je to úžasné a neuvěřitelně moc to sedí k samotnému vyprávění. Věřím, že styl Telgemeier rozpoznám, kdykoliv ho znovu uvidím.

Komiks Úsměv pokrývá širší časový interval, čtenář má díky tomu šanci Rainu blíže poznat, může sledovat její vývoj, část jejího dospívání. V Ségrách Telgemeier naopak pracuje s tím, že čtenář již je s postavami seznámen. Na jednu stranu Ségry zaujímají pouze kratší časový úsek, jen jeden týden, na stranu druhou příběh provází různé flashbacky, které mě osobně z počátku dosti překvapily, protože v Úsměvu nic takového není, ovšem nakonec jsem za ně byla ráda, protože příběhu dodávaly šťávu. Komiksy toho mají hodně společného, ale mají i několik rozdílů - Úsměv je zaměřen primárně na Rainu a její problémy, Ségry víc řeší to rodinné zázemí a trable v rodině, i když opět z pohledu Rainy. 

Raině Telgemeier se povedlo něco nepravděpodobného - vzala v podstatě obyčejnou část svého života a převedla ji v naprosto neobyčejný komiks. No považte, koho z vás by napadlo, že se dá tak zajímavě vyprávět o ortodontických problémech či o trablech se sestrou? 
Oba komiksy považuji za zdařilé a s nadšením je doporučuji dál a to ať už komiksy normálně čtete či ne. Také je podle mě jedno, kolik vám je, tyhle komiksy rozhodně zapůsobí na dospívající, ale i na dospělé - každý si tam najde něco. Dospívající se snadno ztotožní s Rainou a pocity, které právě prožívá, dospělý zase určitě rád zavzpomíná, jaké to v takovém věku bylo. Takže hurá do čtení!

Číselně bych Úsměv i Ségry ohodnotila krásnými 85%. Teď mi nezbývá nic než doufat, že Telgemeier napíše nějaký další autobiografický komiks, věřím totiž, že ještě stále má co vyprávět. Pro ukrácení čekání na tohle hypotetické dílo by bylo fajn, kdyby nakladatelství Paseka vydalo její chystaný komiks Ghosts, na který se moc těším.

Údaje o knihách
České názvy: Úsměv a Ségry
Originální názvy: Smile a Sisters
Autorka: Raina Telgemeier
Přeložila: Michala Marková
Nakladatelství: Paseka, 2015 a 2016
Počet stran, vazba: 224 stran a 208 stran, hardback
Hodnocení na GoodReads: 4,16/5 (84 374 hodnotících) a 4,28/5 (19 514 hodnotících) 

Komentáře

  1. Mám první díl zrovna půjčený z knihovny a brzy se do něj chci pustit, tak snad se mi bude líbit stejně jako tobě. :) Komiksy moc nečtu (vlastně skoro vůbec), ale poslední dobou vychází docela zajímavé tituly.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak snad se ti to líbit bude! :) No právě, komiksy jsou u nás už zase o kousek dostupnější, z čehož mám já osobně velkou radost, protože mě baví čím dál víc. :D :)

      Vymazat
  2. Od autorky jsem četla první díl a moc se mi líbil..:) Teď zrovna na mě v knihovničce čeká i druhý díl, hypnotizuje mě, abych se už do něj konečně pustila, ale ještě předtím, musím dočíst jinou knihu..:) O komiksy jsem do této doby nijak zvlášť zájem neměla, jako malá jsem je měla ráda, ale nadšenost opadla, ale příběh Rainy mě naprosto okouzlil a já si její komiksy velmi oblíbila..:) Moc se na ten druhý díl těším, a i na další autorčiny knihy, které by snad mohly vyjít i u nás..:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pokud se ti líbil první díl, určitě se ti bude líbit i ten druhý. A to budeš mít přečtené za chvilku. :D :) Já doufám, že ty Duchy vydají v češtině. Paseka na svém FB už ten komiks zmiňovala a prý by měli taky radost, kdyby to v češtině vyšlo, takže uvidíme. :D :)

      Vymazat

Okomentovat

Za každý nový komentář jsem moc vděčná, vždycky mě potěší a budu jedině ráda, když komentář zanecháte. :)
Pokud použijete profil "Anonymní" prosím, abyste se na konci příspěvku podepsali. Předem děkuji.

Populární příspěvky z tohoto blogu

Přidejte se k Alžbětě a rozluštěte záhadu hotelu Winterhouse / Hotel Winterhouse

Alžběta Somersová je jedenáctiletá dívka, které před pár lety tragicky zemřeli rodiče, od té doby žije se svou tetou a strýcem, přičemž se všichni navzájem nesnáší. Jedinou útěchou a radostí jsou pro Alžbětu knihy a všemožné hádanky, které miluje. Pak se stane něco nečekaného a patrně ta nejvíc vzrušující věc v Alžbětině životě - někdo její tetě a strýci zaplatí dovolenou a jí přes vánoční prázdniny pobyt v tajemném hotelu Winterhouse. Teta a strýc nic nezpochybňují, na dovolenou bez otázek vyrazí a Alžbětu i přes její protesty do hotelu pošlou. Přestože je to v hotelu krásné, Alžběta se musí pořád sama sebe ptát, kdo jí do hotelu poslal a proč? Podaří se jí rozluštit tato záhada? A co všechny ty záhady spojené se samotným hotelem - rozluští Alžběta i je?

Zákaz pořizování knih aneb jak se v nakupování aspoň trochu omezit

Dneska Kath na svém blogu Kath's World of Books uveřejnila článek s pravidly ohledně nakupování knih. Jejich cílem má být omezení nakupování, nenakupování zbytečných knih a podobně. Já jsem se rozhodla zapojit, protože si mnohdy pořídím naprosto zbytečné knížky, které se pak marně snažím prodat. I když je pravda, že poslední dobou na sebe dávám více pozor, pořád bych byla radši, kdybych si některé knihy nekoupila, ale knihomol jako já si holt nemůže pomoct. :D Také musím myslet na neustále se ztenčující volné místo v mé knihovničce a pečlivěji tak vybírat knihy, které stojí za to mít doma. :) A jaká pravidla, že jsem si to stanovila? 1. Nebudu si pořizovat žádné nové série od neosvědčených autorů - myslím tím autorů, se kterými nemám zkušenosti a nevím, jak mi sednou. 2. Nebudu si pořizovat knihy jen kvůli pěkné obálce. 3. Nebudu  si pořizovat další díly sérií, ze kterých mám doma jen první díl, dokud ten první díl nepřečtu. 4. Omezím pořizování knih z young adult žánru.

Recenze: Královská hraničářka [RV]

Autor: John Flanagan Originální název: The Royal Ranger Přeložila: Zdena Tenklová Série: Hraničářův učeň Díl: 12. Počet stran, vazba: 456 stran, hardback Nakladatelství: Egmont, 2014 Hodnocení na GoodReads: 4,43/5 (2 370 hodnotících) Hodnocení obálky: 4/5 (libí se mi :)) Něco málo k ději Už je to mnoho let, co byl Will Dohoda hraničářským učněm a také je to již nějaká doba, co byl sám sebou. Po tragédii, která zasáhla jeho život, je Will jako vyměněný a netouží po ničem jiném než po pomstě. Pokud se jeho přátelům nepodaří vymyslet, jak Willovi pomoci, patrně to s ním skončí špatně. Naštěstí Halt přichází s nápadem, který nejen že pomůže Willovi, ale mohl by vyřešit i zapeklitou situaci, ve které se nachází Horác s princeznou Kasandrou. A tak Will dostává svého prvního učně.