Přeskočit na hlavní obsah

Jak potrestáte boha? Uděláte z něho obyčejného smrtelníka.


Apollo je mocný bůh lukostřelby, léčitelství či proroctví... Nebo vlastně byl. Stihl ho totiž (nespravedlivý!) hněv Diův a jeho pád z nebe skončil přistáním v popelnici (jak jinak, že). Bez svých schopností, s novou tváří, s novým jménem (Lester Papadopoulos k vaším službám!) a co je ze všeho nejhorší - s akné!, se musí co nejdřív dostat někam do bezpečí, než se o jeho stavu dozví všichni nepřátelé, kteří by se mu s radostí pomstili za své křivdy. Apollo doufám, že Zeus přijde k rozumu a změní své rozhodnutí, avšak brzy to vypadá, že k tomu jen tak nedojde.

K Ricku Riodanovi dnes jen ve zkratce - je to americký autor, který se nejvíce proslavil svou sérii Percy Jackson a Olympané, jejíž první dva díly se dočkaly i (nikterak dobré) filmové adaptace. Aktuálně pracuje na dvou sériích - Magnus Chase a bohové Ásgardu a The Trials of Apollo, na jejíž první díl právě čtete recenzi.

Stylem vyprávění je to na jednu stranu typický Rick Riordan, na stranu druhou je ta kniha naprosto výjimečná a to díky tomu, jak úžasně egocentrickou postavou Apollo je, a jelikož je to vyprávěné z jeho pohledu, je ta kniha plná jeho poznámek. Třeba jak úžasný je, samozřejmě. Nebo jak moc by ho ostatní měli litovat. Či jak moc lituje on naše ubohé životy. A to mi přišlo dokonalé, protože jsem se musela pořád v kuse přiblble usmívat. No a ty haiku, kterými každá kapitola začíná? Boží. Jen tedy nezávidím tomu, kdo tohle bude jednou překládat, pokud to někdy přeloženo bude.



Mám pocit, že cílem téhle knihy je čtenáře hlavně pobavit. Dopřát jim aspoň malý oddech po všem tom dramatu v předchozí sérii Bohové Olympu (The Trials of Apollo se odehrává až po této sérii). A to se Riordanovi daří, ovšem nebyl by to on, kdyby přece jenom čtenáři nepřipravil pár překvapení. V poslední třetině knihy totiž přichází nějaký opravdový děj a Riordan si začíná budovat základní příběh pro celou sérii. A musím říct, že to vypadá hodně zajímavě. Riordanovi se dokonce povedlo mě tentokrát převézt, ten jeho zvrat jsem totiž vůbec nečekala. Samotný konec je strašně úsměvný, zároveň však dává tušit, že v pokračování se máme na co těšit!

S Apollem jste se mohli setkat už i v úplně původní sérii Percy Jackson, i když pravda, tam byl ještě bůh. Nicméně fakt, že je člověkem, nic nemění na jeho charakteru. Avšak vybrat si ze všech bohů právě Apolla byl od Riordana chytrý tah, protože zrovna s ním se člověk nenudí. V knize jinak vystupují postavy nové, ale i staří známí, ti ovšem zastupují spíše vedlejší role. Společně s Apollem hraje prim polobohyně Meg, která je dokonale panovačná a drsná, tedy jak jen to na dvanáctiletou holku jde. S postupem času se ukázalo, že je Meg mnohem propracovanější postava, než jak se ze začátku zdá, a za to má Riordan moji chválu.

The Hidden Oracle je kniha, u které se rozhodně nudit nebudete a to hlavně díky nejlepšímu (a nejnabubřelejšímu) Apollovi, ten jí totiž dodává tu správnou jiskru. Po příběhové stránce chválím hlavně poslední třetinu knihy, ta se Riordanovi povedla nejlépe. Fanoušci série Bohové Olympu jistě ocení náhled na to, co bylo s hrdiny dál, který v této knize je. Patrně by tato kniha šla číst samostatně, ovšem mnohem více ji oceníte se znalostmi sérií Percy Jackson a Olympané a Bohové Olympu. Tudíž pokud jste předchozí série četli, vřele vám doporučuji pokračovat i s touto.

Číselně The Hidden Oracle hodnotím 85%, protože přece jenom měla své mouchy, jinak ale šlo o zábavné čtení, které jsem si užila - však jsem tu knihu přečetla za jediný den a to o ní už něco vypovídá! Budu doufat, že ji nakladatelství Fragment vydá i v překladu, byla by škoda, kdyby o ni čeští čtenáři přišli.

Údaje o knize
Originální název: The Hidden Oracle
Autor: Rick Riordan
Série: The Trials of Apollo
Díl: 1.
Nakladatelství: Disney Hyperion, 2016
Počet stran, vazba: 376 stran, hardback
Hodnocení na GoodReads: 4,39/5 (23 496 hodnotících)

Komentáře

  1. Na Trials of Apollo jsem zpočátku pohlížela s mírnou nervozitou, měla jsem totiž za to, že přece není možné, aby Rick po dvou sériích dokázal z řeckořímské mytologie vyždímat nějakou použitelnou zápletku. Ale světe div se - ono se mu to zase povedlo! A tím, jak do role hlavní postavy strčil snad toho nejnafoukanějšího boha pod sluncem, si mě znova plně získal. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem o té sérii moc nevěděla, snad jen to, že hlavním hrdinou je Apollo a že je z něho člověk, jop. :D Jenže to jsem ještě neměla dočtené Bohy Olympu, ty jsem dočítala až teď a jak jsem ten poslední díl četla, začínala jsem mít mírnou představu, o co by v Apollovi mohlo jít. Ale i tak mě Riordan překvapil, obzvlášť když to vypadá tak, že tuhle sérii plánoval už od Percyho Jacksona. :) I když je fakt, že jsem zvědavá, jak to roztáhne do pětidílné série. :)

      Vymazat
  2. Och to vyzerá úžasne :3! Knihy Ricka Riordana mám strašne rada a tak aj túto mám na pozícii "Must read". Zatiaľ som to nejak nesledovala, no veľmi dúfam a pevne verím, že bude preložená aj do Slovenčiny a samozrejme aj do Češtiny :). Super recenzia :)!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A úžasné to je! :D S Riordanem to mám úplně stejně - přečtu si od něho naprosto cokoliv. :D Byla jsem informována, že to prý v češtině vyjde, údajně by mohlo už teď v listopadu, ale to se asi teprve uvidí. :) Děkuji! :)

      Vymazat
    2. V listopadu? ... super! už aby to bylo! :-)

      Vymazat
    3. Slyšela jsem, že možná ano. Ale oficiálně přímo od nakladatelství jsem nic neviděla, takže se necháme překvapit. :)

      Vymazat
  3. Moc povedená recenze. Navnadila si mě :-)

    Nika

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To jsem moc ráda! Nalákat lidi na knihy, které se mi líbí, to je mým cílem! :D :)

      Vymazat

Okomentovat

Za každý nový komentář jsem moc vděčná, vždycky mě potěší a budu jedině ráda, když komentář zanecháte. :)
Pokud použijete profil "Anonymní" prosím, abyste se na konci příspěvku podepsali. Předem děkuji.

Populární příspěvky z tohoto blogu

Přidejte se k Alžbětě a rozluštěte záhadu hotelu Winterhouse / Hotel Winterhouse

Alžběta Somersová je jedenáctiletá dívka, které před pár lety tragicky zemřeli rodiče, od té doby žije se svou tetou a strýcem, přičemž se všichni navzájem nesnáší. Jedinou útěchou a radostí jsou pro Alžbětu knihy a všemožné hádanky, které miluje. Pak se stane něco nečekaného a patrně ta nejvíc vzrušující věc v Alžbětině životě - někdo její tetě a strýci zaplatí dovolenou a jí přes vánoční prázdniny pobyt v tajemném hotelu Winterhouse. Teta a strýc nic nezpochybňují, na dovolenou bez otázek vyrazí a Alžbětu i přes její protesty do hotelu pošlou. Přestože je to v hotelu krásné, Alžběta se musí pořád sama sebe ptát, kdo jí do hotelu poslal a proč? Podaří se jí rozluštit tato záhada? A co všechny ty záhady spojené se samotným hotelem - rozluští Alžběta i je?

Zákaz pořizování knih aneb jak se v nakupování aspoň trochu omezit

Dneska Kath na svém blogu Kath's World of Books uveřejnila článek s pravidly ohledně nakupování knih. Jejich cílem má být omezení nakupování, nenakupování zbytečných knih a podobně. Já jsem se rozhodla zapojit, protože si mnohdy pořídím naprosto zbytečné knížky, které se pak marně snažím prodat. I když je pravda, že poslední dobou na sebe dávám více pozor, pořád bych byla radši, kdybych si některé knihy nekoupila, ale knihomol jako já si holt nemůže pomoct. :D Také musím myslet na neustále se ztenčující volné místo v mé knihovničce a pečlivěji tak vybírat knihy, které stojí za to mít doma. :) A jaká pravidla, že jsem si to stanovila? 1. Nebudu si pořizovat žádné nové série od neosvědčených autorů - myslím tím autorů, se kterými nemám zkušenosti a nevím, jak mi sednou. 2. Nebudu si pořizovat knihy jen kvůli pěkné obálce. 3. Nebudu  si pořizovat další díly sérií, ze kterých mám doma jen první díl, dokud ten první díl nepřečtu. 4. Omezím pořizování knih z young adult žánru.

Recenze: Královská hraničářka [RV]

Autor: John Flanagan Originální název: The Royal Ranger Přeložila: Zdena Tenklová Série: Hraničářův učeň Díl: 12. Počet stran, vazba: 456 stran, hardback Nakladatelství: Egmont, 2014 Hodnocení na GoodReads: 4,43/5 (2 370 hodnotících) Hodnocení obálky: 4/5 (libí se mi :)) Něco málo k ději Už je to mnoho let, co byl Will Dohoda hraničářským učněm a také je to již nějaká doba, co byl sám sebou. Po tragédii, která zasáhla jeho život, je Will jako vyměněný a netouží po ničem jiném než po pomstě. Pokud se jeho přátelům nepodaří vymyslet, jak Willovi pomoci, patrně to s ním skončí špatně. Naštěstí Halt přichází s nápadem, který nejen že pomůže Willovi, ale mohl by vyřešit i zapeklitou situaci, ve které se nachází Horác s princeznou Kasandrou. A tak Will dostává svého prvního učně.