Přeskočit na hlavní obsah

Alternativní historie plná humoru


Lady Jane Grey je skutečná historická postava. Je známá hlavně tím, že se stala na celých devět dní anglickou královnou, dokud ji nesesadila královna Mary a nenechala ji popravit. Jenže to je pro mladičkou dívku poněkud nešťastný osud. Tak co když si to historie přebrala naprosto špatně? Co když to celé vlastně bylo úplně jinak? Co když v tom měla prsty špetka magie? Jak by to s Lady Jane (a nejen s ní) pak dopadlo?

Tahle kniha je dosti netradiční už jen tím, že je napsaná ani jednou, ani dvěma, ale rovnou třemi autorkami! Cynthia Hand, jejíž andělskou sérii a knihu Kdybychom se neviděli vydalo v češtině nakladatelství CooBoo. Brodi Ashton, která stojí za sérií Everneath. A Jodi Meadows, která napsala sérii Newsoul či The Orphan Queen. My Lady Jane je první kniha ze série My Lady Janies, která se bude skládat z přepsané historie různých Jane - druhá kniha je My Plain Jane zaměřená na Jane Eyre a Charlotte Brontë a třetí My Calamity Jane zaměřená na hrdinku divokého západu. 

Divíte se, jak tahle kniha asi může být napsaná? Na to je docela snadná odpověď - příběh vypráví tři různé postavy, tudíž každá autorka píše jeden ten pohled. Dle mého názoru to bylo znát, každé vyprávění bylo trochu jiné a od sebe navzájem odlišné. Nicméně je zachována i jistá kontinuita, jednotlivá vyprávění se drží v podobně odlehčeném a veselém duchu. Už jenom skrze to vyprávění je kniha plná humoru. Autorky také místy zasahují přímo do příběhu svými komentáři, které vkládají do závorek. Tenhle prvek se mi i líbil, jen ke konci se jeho výskyt poněkud razantněji zvýšil, což mi úplně nesedlo, protože se tím všechno jen zdržovalo.

Ptáte se, jak moc alternativní historie to je? Nu, docela dost. Takže tu máme Anglii v 16. století, kdy jsou u vlády Tudorovci, teď konkrétně mladý král Edward, který nahradil svého otce Henryho VIII. Podle skutečné historie v té době probíhal spor mezi anglikánskou a katolickou církví. V této knize je ten spor trochu jiný. Stojí proti sobě takzvaní Eðians, kteří na sebe dokážou vzít svou zvířecí podobu, a Verities, což je skupina, která je pro tuhle schopnost nesnáší a nejradši by je všechny upálila. Král Henry takový Eðian byl, dokázal se proměnit ve lva. Kromě této větší změny se autorky zhruba do poloviny knihy relativně drží toho, jak to opravdu bylo. Avšak postupně si začínají s historií hrát po svém, ale jak konkrétně, to vám neřeknu, protože by vám to zkazilo překvapení. Nicméně mně se jejich změny dost líbily. Jediný problém jsem měla s tím, že z většiny zapeklitých situací se postavy dostaly tím samým způsobem.



Co se týče hlavních aktérů, je tu Lady Jane Grey, která je první z vypravěčů. Jane je chytrá, statečná a hlavně dosti sečtělá. Jane jsem si hned oblíbila, až mi přišlo i líto, že jako o skutečné osobě o ní slyším prvně s touhle knihou.
Druhým vypravěčem je Gifford, i když ten preferuje oslovení G. Gifford a Jane jsou donuceni k sňatku. Ze začátku se moc nemusí, avšak postupně si k sobě vytváří náklonost, což autorky zvládly na jedničku. Jo a taky se G. mění v koně. Ano, myslím to vážně. A ano, i tuhle část jeho osobnosti autorky podaly neskutečným způsobem.
Posledním vypravěčem je samotný král Edward, na kterého se mi zvykalo asi nejhůře, ale s druhou polovinou knihy mě začala i jeho linie bavit, Edward se víc pochlapil, díky čemuž mi byl sympatičtější.
Samozřejmě zde vystupují postavy další. Některé mají reálný předobraz - například Elizabeth (budoucí královna Elizabeth I.) či jiná šlechta, některé postavy jsou vymyšlené - například mazaná Gracie.

No ale naprosto stěžejním prvkem této knihy je humor. Ona celá kniha na jednu stranu působí tak trochu jako parodie. Vtipných narážek a humorných poznámek je to plné od začátku do konce. Už jenom to věnování udává tón, v jakém ta kniha bude psána. Opravdu nečekejte nic seriózního, ta knížka se vlastně ani nedá brát vážně, vždyť jedna z hlavních postav je kůň! Nicméně to znamená, že pokud vám ten humor nesedne, dost těžko se vám to bude líbit.

Abych to nějak uzavřela. My Lady Jane je kniha, na kterou jsem neslyšela snad nic vyloženě negativního, než jsem se do ní pustila. Ale i tak mě překvapilo, jak moc se mi nakonec líbila. Bylo to originální, zábavné a krásně oddechové. Jako jediný mínus považuji ty autorské poznámky, kterých se ke konci objevilo až moc, a to krapet odbyté řešení problémů. Avšak to nic nemění na tom, že na další společnou tvorbu těchto autorek se bez debat podívám!

Knihu vám tedy doporučuji, hlavně pokud hledáte něco, u čeho se od začátku do konce pobavíte. Nechybí tomu dobrodružství, napětí a ani romantika. Hlavně tedy od toho vskutku musíte čekat něco naprosto potrhlého a ani trochu vážného.
Číselně to hodnotím 85%, pokud vás to zajímá.

Údaje o knize
Název: My Lady Jane
Autor: Cynthia Hand, Brodi Ashton a Jodi Meadows
Série: My Lady Janies
Díl: 1.
Nakladatelství: HarperTeen, 2016
Počet stran, vazba: 491 stran, e-book
Hodnocení na GoodReads: 4,14/5 (12 121 hodnotících)

Komentáře

  1. Jé, tak to vypadá dobře :) doufám, že to někdo přeloží, protože přiznávám, že v íngliš se mi to louskat nechce. Pokud nepřeloží, asi budu muset...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A dobré to je! Jo, v ten překlad doufám též. Podle mě to bylo moc fajn a své čtenáře by si to určitě našlo. :)

      Vymazat
    2. Přeloženo už to je, takže očekávám, že do pár měsíců vyjde ;)
      (nevím kde. Necháme se překvapit.) :D

      Vymazat
    3. Jé, vážně? Tak to je skvělý! (Sice jsem měla menší podezření, ale nikde jsem to neviděla oficiálně oznámený nebo tak, tak jsem nic neříkala. :D)

      Vymazat
  2. hmmm... jak by mi ta kniha sedla? nejsem si jitá, jestli z toho na mě zavání YA, ale podstata nápada je poutavá a nezní to úplně zle.. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hej, já si myslím, že by se ti to mohlo líbit. :D Jen prostě musíš počítat s tím, že je to fakt praštěné. I když teda tím dobrým způsobem. :D :)

      Vymazat
    2. praštěné je super. praštěné aka idiotské je to, čemu se vyhýbám. :D

      Vymazat
    3. Idiotské to určitě není! :D A jako líbilo se mi to tolik, že se nebráním myšlence se do toho pustit teď hned znova, hele. :D

      Vymazat
  3. Knižka sa mi fakt páčila. Tiež na mňa pôsobila tak trochu ako paródia, no v dobrom slova zmysle. Užila som si to a aj humor si ma získal. Autorky by mohli ešte niekedy napísať nejaké podobné dielo.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo, to jsem možná měla zdůraznit, že tou parodií nemyslím nic špatného. :) Já jsem dost zvědavá, jaké budou ty další dvě knihy, které chystají - jestli to bude svět se stejnou magií nebo jestli to bude něco úplně jiného. Tak uvidíme příští rok. :)

      Vymazat
    2. Čooo? CHystajú ďalšie knihy?! :O Táto informácia ma nejako obišla. Fúha, idem si to pohľadať. :D

      Vymazat
    3. Jo, chystají další dvě! :D O dalších dvou Jane! Tak hledej, hledej. :D

      Vymazat

Okomentovat

Za každý nový komentář jsem moc vděčná, vždycky mě potěší a budu jedině ráda, když komentář zanecháte. :)
Pokud použijete profil "Anonymní" prosím, abyste se na konci příspěvku podepsali. Předem děkuji.

Populární příspěvky z tohoto blogu

Přidejte se k Alžbětě a rozluštěte záhadu hotelu Winterhouse / Hotel Winterhouse

Alžběta Somersová je jedenáctiletá dívka, které před pár lety tragicky zemřeli rodiče, od té doby žije se svou tetou a strýcem, přičemž se všichni navzájem nesnáší. Jedinou útěchou a radostí jsou pro Alžbětu knihy a všemožné hádanky, které miluje. Pak se stane něco nečekaného a patrně ta nejvíc vzrušující věc v Alžbětině životě - někdo její tetě a strýci zaplatí dovolenou a jí přes vánoční prázdniny pobyt v tajemném hotelu Winterhouse. Teta a strýc nic nezpochybňují, na dovolenou bez otázek vyrazí a Alžbětu i přes její protesty do hotelu pošlou. Přestože je to v hotelu krásné, Alžběta se musí pořád sama sebe ptát, kdo jí do hotelu poslal a proč? Podaří se jí rozluštit tato záhada? A co všechny ty záhady spojené se samotným hotelem - rozluští Alžběta i je?

Zákaz pořizování knih aneb jak se v nakupování aspoň trochu omezit

Dneska Kath na svém blogu Kath's World of Books uveřejnila článek s pravidly ohledně nakupování knih. Jejich cílem má být omezení nakupování, nenakupování zbytečných knih a podobně. Já jsem se rozhodla zapojit, protože si mnohdy pořídím naprosto zbytečné knížky, které se pak marně snažím prodat. I když je pravda, že poslední dobou na sebe dávám více pozor, pořád bych byla radši, kdybych si některé knihy nekoupila, ale knihomol jako já si holt nemůže pomoct. :D Také musím myslet na neustále se ztenčující volné místo v mé knihovničce a pečlivěji tak vybírat knihy, které stojí za to mít doma. :) A jaká pravidla, že jsem si to stanovila? 1. Nebudu si pořizovat žádné nové série od neosvědčených autorů - myslím tím autorů, se kterými nemám zkušenosti a nevím, jak mi sednou. 2. Nebudu si pořizovat knihy jen kvůli pěkné obálce. 3. Nebudu  si pořizovat další díly sérií, ze kterých mám doma jen první díl, dokud ten první díl nepřečtu. 4. Omezím pořizování knih z young adult žánru.

Recenze: Královská hraničářka [RV]

Autor: John Flanagan Originální název: The Royal Ranger Přeložila: Zdena Tenklová Série: Hraničářův učeň Díl: 12. Počet stran, vazba: 456 stran, hardback Nakladatelství: Egmont, 2014 Hodnocení na GoodReads: 4,43/5 (2 370 hodnotících) Hodnocení obálky: 4/5 (libí se mi :)) Něco málo k ději Už je to mnoho let, co byl Will Dohoda hraničářským učněm a také je to již nějaká doba, co byl sám sebou. Po tragédii, která zasáhla jeho život, je Will jako vyměněný a netouží po ničem jiném než po pomstě. Pokud se jeho přátelům nepodaří vymyslet, jak Willovi pomoci, patrně to s ním skončí špatně. Naštěstí Halt přichází s nápadem, který nejen že pomůže Willovi, ale mohl by vyřešit i zapeklitou situaci, ve které se nachází Horác s princeznou Kasandrou. A tak Will dostává svého prvního učně.