Přeskočit na hlavní obsah

Co jsem v září přečetla

Páni, už další měsíc je pryč, to je hrozný. To se ani nenadějeme a budeme tu mít konec roku, uf. Ale to trochu předbíhám! Dneska vám chci aspoň krátce povědět o knihách, které jsem za září stihla přečíst. S výsledným číslem jsem dosti spokojená, také se mi podařilo vyhnout vyloženě špatné četbě. A co jsem tedy konkrétně četla? Pojďme se na to podívat!

Měsíc jsem začala s Americkými zápisky od Barbory Jiříčkové, které vydalo CooBoo. Na knihu jsem byla zvědavá, anotace slibovala relativně zajímavé čtení. Bohužel mě kniha nijak zvlášť neohromila, přišla mi průměrná, jak se můžete dočíst i v recenzi. Proto ode mě získala hodnocení 3/5 hvězdiček.

Pak jsem si chtěla přečíst něco odlehčeného, zábavného, čtivého, u čeho nebudu muset vůbec přemýšlet. Wallbanger aka Nabíječ od Alice Clayton mi v to-read ležel už zatraceně dlouho a podle názorů měl mé požadavky splňovat. A taky že ano! Fakt jsem se u toho bavila. Jen velká škoda, že autorka ke konci sklouzla tolik k tomu sexu a tomu hledání ztraceného O. Nebýt toho, hodnotila bych i výš. Takhle to vyšlo na 3/5 hvězdiček.

 

V průběhu září jsem přečetla i (prozatím) celou sérii Hidden Legacy od Ilony Andrews. Ach, bylo fajn po delší době přečíst něco od mé oblíbené autorky a z mého oblíbeného žánru. Fakt moc se mi to líbilo, jak jsem se pokusila vyjádřit i v recenzi na celou sérii. Pro milovníky Kate Daniels je tohle rozhodně ideální čtení. Hodnoceno 4/5, 5/5 a 5/5 hvězdiček.


Pax, můj liščí přítel od Sary Pennypacker je kniha pro děti, ale na dětskou knihu je to vážně dost smutné. Zabývá se několika závažnými tématy jako je válka či ztráta blízkého člověka. Ovšem zakončení mě dost zklamalo, nesedlo mi. Více máte v recenzi. Hodnoceno ale 4/5 hvězdiček.


Kdežto Píseň zimy od S. Jae Jones, která vyšla u CooBoo, pro mě bylo velké překvapení a ta kniha mě absolutně nadchla. Hrozně se mi líbil autorčin styl psaní, tím mě naprosto okouzlila. Bavil mě i příběh a postava Krále duchů mi přišla skvělá. I když u této knihy hodně závisí na tom, jak si co vyložíte a jak moc nad ní budete přemýšlet. Ve mně vzbudila spoustu emocí a zkrátka mi fakt sedla. Podrobnější názor v recenzi. Hodnoceno 4/5 hvězdiček.

Kaziměsti od Martina Bečana také překvapili! Jde o debut, který již brzy vyjde u nakladatelství Fragment. Je to urban fantasy (a něco k tomu) a to město tam je inspirované Olomoucí. Je to hodně podivné, ale plné úžasné představivosti. Dost mě to bavilo a doporučuji to, jak můžete najít i v recenzi. Hodnoceno 4/5 hvězdiček.


Warcross od Marie Lu jsem doslova vdechla. Prostě jsem si k tomu sedla, začala jsem číst a prakticky jsem nepřestala, dokud jsem to nedočetla. Fakt mě překvapilo, jak dobré to bylo. Skvěle se to četlo, bavila mě hlavní hrdinka, nechyběla tomu akce a ani dobrý nápad. Za sebe dávám palce nahoru a více máte v recenzi. Hodnoceno 4/5 hvězdiček. 


Dále jsem se pustila do Air Awakens od Elise Kova. Pokud se nepletu, je to autorčina prvotina. Je to takové na pomezí YA a Adult fantasy. Nemá to špatné nápady, místy je to i dobré, ale místy je to hrozně nudné a hlavní hrdinka je na ránu. Je vidět, že autorka není moc vypsaná. Místy mi chybělo nějaké lepší vysvětlení. Byl to fakt těžký průměr, i když je tu jistá naděje, že další díly budou lepší, jen zrovna teď nemám nejmenší motivaci číst dál a nemyslím si, že se to brzy změní. Hodnoceno 3/5 hvězdiček.

Tenhle semestr mám ve škole předmět současná česká literatura, proto u mě teď uvidíte trochu víc českých autorů. Na Do tmy od Anny Bolavé jsem neslyšela nic špatného, proto jsem se rozhodla do knihy pustit. A páni, moc se mi to líbilo! Depresivní, melancholické a krásně poetické. Hodně to na mě zapůsobilo, což mě dost překvapilo, když je to na jednu stranu kniha o sběru bylinek. Ale samozřejmě je to dost zaměřené na psychiku hlavní postavy. Každému tato kniha asi nesedne, avšak sama ji mohu jedině doporučit. Hodnotila jsem 4/5 hvězdiček.

Tuhle knížku jsem si vzala během návštěvy nakladatelství Host, když nám umožnili si rozebrat kousky, které jim tam překáží. Hrozně se mi totiž líbil název a ta jednoduchá obálka. Později mě překvapilo, že se v Koho vypijou lišky od Lidmily Kábrtové schovává poezie. Ta kniha vypráví příběh malé El, která vyrůstala v komunistickém Československu v 70. a 80. letech. Všechny básně čítají padesát slov. A i tak málo slovy toho autorka dokáže vyjádřit tolik! El totiž nemá lehké dětství - její otec je opilec a násilník, její matka ji viní ze svého neštěstí. Jedině díky dědečkovi se jí daří udržovat lepší pohled na svět. Prostě se mi to líbilo a hodnotila jsem 5/5 hvězdiček.

Díky nakladatelství Host jsem dostala možnost si s předstihem přečíst sci-fi novinku Dlouhá cesta na malou, rozzlobenou planetu od Becky Chambers. Kniha měla už oficiálně vyjít, ale bohužel došlo k technickým komplikacím, tak bylo vydání posunuto, avšak kniha bude! A až vyjde, tak se po ní určitě podívejte! Ve mně vyvolala naprosté nadšení, rozhodně patří k tomu nejlepšímu, co jsem v září četla. Podrobnější názor máte v recenzi. Hodnotila jsem 5/5 hvězdiček.

No a nakonec jsem se stihla dostat ještě ke knize Divotvůrce od Sebastiena De Castella. Musím říct, že na tuhle novinku z nakladatelství Egmont jsem se moc těšila. Olga (Nofreeusernames) z ní totiž byla hrozně nadšená a já se tím nadšení nechala tak nějak strhnout. A jak víte, občas když je kolem knihy velký hype, tak člověku pak nesedne. To se mi bohužel stalo s Divotvůrcem. Každopádně delší názor sepíšu v recenzi. Hodnotila jsem 3/5 hvězdiček.

Tož 14 knih za září, to není špatné! Já osobně jsem dost spokojená. Uvidíme, jaké skóre si udržím v následujících měsících.

Jinak jsem v září jednou navštívila kino. Došla jsem si na Kingsman: The Golden Circle. Na to, jak moc se mi líbila jednička, tohle pokračování tak dobré nebylo. Bylo to celé hrozně divné. Občas fakt hodně přehnané. A ani ten humor nebyl tak dobrý. Takže zklamání, které mě fakt mrzelo, protože na ten první díl se vždycky ráda podívám, ale ten druhý asi už znovu vidět nemusím.

Také jsem na začátku měsíce byla pozvána na blogerskou merendu, o té jste se mohli dost dočíst u dalších blogerů. Já se do článku nepustila, protože jsem nijak zvlášť nefotil a ve finále bych tam neměla pořádně co dát. Takže ve zkratce snad jen to, že nám byli představeny nové knihy, které se chystají na podzim a kterým nakladatelství dost věří či jsou něčím speciální. Dále nám Martin Bečan představil své Kaziměsty. Autor je sympaťák, takže jsem dost zvědavá na jeho besedu na Humbooku. Pak jsme dostali nějaké knižní dárečky a byla volná zábava. Řeknu vám, tolik blogerů, booktuberů či bookstagramerů jsem pohromadě asi ještě neviděla. Rozhodně jde o zajímavě pestrou skupinu. Celkově byla merenda zajímavá zkušenost a já ještě jednou moc děkuji za pozvání!

Tož to by ode mě za září bylo asi vše! Co pěkného jste přečetli vy?

Komentáře

  1. Knihy Píseň zimy a Kaziměsti vypadají opravdu zajímavě. Díky za tipy :)
    Knihokopka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Obě knihy jsou moc dobré! Tak snad se budou líbit i tobě. :)

      Vymazat
  2. Já bych si hrozně moc ráda přečetla Kaziměsty - hádám si je seženu už na Humbooku... :) No, a ta Píseň zimy taky vůbec nevypadá špatně. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já myslím, že Kaziměsti budou na Humbooku k sehnání určitě. :) Mně osobně se Píseň zimy fakt líbila, i když vím, že dost lidem naopak nesedla. Prostě každému se líbí něco jiného. :)

      Vymazat
  3. Prý slušný skóre. To dám za tři měsíce! :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ha, s tím množstvím knih, které teď musím přečíst do školy, bych potřebovala číst ještě víc. :D
      Ale jinak je jasné, že každý tolik času nemá a tolik číst nestíhá. Vidím to na své mamce, co pracuje v nemocnici. Nejdůležitější je, že člověk vůbec čte. :)

      Vymazat
  4. Na spoustu z tvých knih se ještě chystám, ale třeba na Kaziměsty mám hodně podobný názor jako ty - tak se naše recenze budou překrývat :D en mě tedy trochu vyděsilo tvé zklamání z Divotvůrce... vážně se na něj těším.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to se pak na tvou recenzi musím podívat! :) Já se taky vážně těšila. :D A jako většině lidí se to fakt líbí, tak buď v klidu. :D To jen já jsem divná. :D Můj hlavní problém byl v tom, že jsem si malovala něco úplně úžasného a k tomu nedošlo, jop.

      Vymazat
  5. Paxe mám v plánu, tak doufám, že mě nezklame...:/ Ale také moc nechápu zařazení do pohádek... Dítěti bych to teda asi nečetla...:D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Snad ne! Ono to není špatné, jen konec mě úplně neuspokojil. :) Jako ono to pro děti je, ale spíše pro ty starší a rozhodně by bylo dobré si s nimi pak o knize popovídat a případně jim něco objasnit. :)

      Vymazat

Okomentovat

Za každý nový komentář jsem moc vděčná, vždycky mě potěší a budu jedině ráda, když komentář zanecháte. :)
Pokud použijete profil "Anonymní" prosím, abyste se na konci příspěvku podepsali. Předem děkuji.

Populární příspěvky z tohoto blogu

Přidejte se k Alžbětě a rozluštěte záhadu hotelu Winterhouse / Hotel Winterhouse

Alžběta Somersová je jedenáctiletá dívka, které před pár lety tragicky zemřeli rodiče, od té doby žije se svou tetou a strýcem, přičemž se všichni navzájem nesnáší. Jedinou útěchou a radostí jsou pro Alžbětu knihy a všemožné hádanky, které miluje. Pak se stane něco nečekaného a patrně ta nejvíc vzrušující věc v Alžbětině životě - někdo její tetě a strýci zaplatí dovolenou a jí přes vánoční prázdniny pobyt v tajemném hotelu Winterhouse. Teta a strýc nic nezpochybňují, na dovolenou bez otázek vyrazí a Alžbětu i přes její protesty do hotelu pošlou. Přestože je to v hotelu krásné, Alžběta se musí pořád sama sebe ptát, kdo jí do hotelu poslal a proč? Podaří se jí rozluštit tato záhada? A co všechny ty záhady spojené se samotným hotelem - rozluští Alžběta i je?

Zákaz pořizování knih aneb jak se v nakupování aspoň trochu omezit

Dneska Kath na svém blogu Kath's World of Books uveřejnila článek s pravidly ohledně nakupování knih. Jejich cílem má být omezení nakupování, nenakupování zbytečných knih a podobně. Já jsem se rozhodla zapojit, protože si mnohdy pořídím naprosto zbytečné knížky, které se pak marně snažím prodat. I když je pravda, že poslední dobou na sebe dávám více pozor, pořád bych byla radši, kdybych si některé knihy nekoupila, ale knihomol jako já si holt nemůže pomoct. :D Také musím myslet na neustále se ztenčující volné místo v mé knihovničce a pečlivěji tak vybírat knihy, které stojí za to mít doma. :) A jaká pravidla, že jsem si to stanovila? 1. Nebudu si pořizovat žádné nové série od neosvědčených autorů - myslím tím autorů, se kterými nemám zkušenosti a nevím, jak mi sednou. 2. Nebudu si pořizovat knihy jen kvůli pěkné obálce. 3. Nebudu  si pořizovat další díly sérií, ze kterých mám doma jen první díl, dokud ten první díl nepřečtu. 4. Omezím pořizování knih z young adult žánru.

Tipy na knihy v angličtině

V posledních měsících jsem přečetla pár anglických knížek, o kterých jsem se zde na blogu vůbec nezmínila, vzhledem k mé neaktivitě. Nicméně teď zpětně mě to mrzí, proto jsem se rozhodla, že vám sepíšu tipy na anglické knížky z poslední doby, většinou se jedná o loňské novinky či o novinky ze začátku tohoto roku. Snad někdo z vás shledá tato doporučení nápomocná!