Přeskočit na hlavní obsah

Série Hidden Legacy a můj názor na ni

Občas se mi stane, že mě knižní série vážně chytí a já v rozmezí několika dní / týdnů přečtu všechny díly. Málokdy pak píšu na samotné díly recenze, většinou se mi pak překrývají názory na jednotlivé části. On ten ucelený názor na celou sérii občas bývá jiný, než když máte hodnotit díly samostatně. Máte celkový pohled a vidíte všechny souvislosti. Jenže někdy je škoda, že kvůli tomu nedám světu vědět, jak skvělá série to byla. Tak si říkám, proč nezkusit sepsat nějaký souhrnný názor?

Co mě k tomuto rozhodnutí nakoplo? Série Hidden Legacy od Ilony Andrews. Pokud čtete urban fantasy, rozhodně vám tento pseudonym, pod kterým vystupuje manželská dvojice Ilona a Gordon, není neznámý. Z jejich pera pochází oblíbená Kate Daniels, kterou v češtině vydává nakladatelství Fantom Print

Kate Daniels prostě zbožňuji. A Ilonu Andrews řadím ke svým oblíbeným autorům. Avšak na to, že ji za oblíbenou autorku považuji, jsem od ní pořádně četla jen tu Kate. Tak jsem se rozhodla, že je nejvyšší čas to napravit. Vybrala jsem si dosti chválenou sérii Hidden Legacy, do které krátce za sebou letos přibyly hned dva díly.

O čem Hidden Legacy je? Nejdůležitější je na úvod zmínit, že se příběh odehrává ve světě, který je podobný tomu našemu, nicméně někteří lidé zde mají rozličné magické schopnosti. Máte tu všelijaké druhy magie - od elementárních typů po psychické druhy, ta škála je fakt různorodá, a také máte různé úrovně moci - někdo je jen průměrný, někdo je Prime, což je co se týče magie nejsilnější osoba. Ti Prime jedinci tvoří elitu, která se skládá z jednotlivých Rodů. V tomhle světě žije soukromá vyšetřovatelka Nevada Baylor, která má pro svou práci jednu velkou výhodu - dokáže pomocí své magie rozeznat, kdy jí někdo říká pravdu a kdy lež. Ovšem moc lidí to o ní neví. Každopádně díky tomu dělá svou práci dobře. Jenže pak se zaplete do něčeho většího, co je nad její možnosti, a už to jde rychle z kopce a začíná se nám to pořádně zamotávat.

Řeknu vám, ten svět, který autoři pro tuhle sérii vytvořili, je zkrátka boží. V tolika směrech dokonale promyšlený. Nesmírně bohatý na nápady. To, co je popsané výše, je jen ubohý pokus o nějaké shrnutí. S každým dílem totiž dojde k prohloubení a dalšímu rozšíření. Pokud milujete, když má (urban) fantasy kniha do detailů propracované prostředí, budete z Hidden Legacy nadšení. Absolutně nechápu, kam ti dva na ty nápady chodí. Jistě, pár věcí jste asi už mohli vidět i jinde, ale ne v tom podání, které vám předkládá Ilona Andrews, věřte mi.

A fakt super je i ten příběh. Série Hidden Legacy je zatím složena ze tří dílů - Burn for Me, White Hot a Wildfire. Každý díl má v sobě jiné detektivní pátrání, ale zároveň je to navzájem propletené. V prvním díle se se společnou linií seznamujeme, v pokračování nabírá na významu. Přestože se může zdát, že v třetím díle se vyřeší i toto, myslím si, že ve skutečnosti je to jen začátek a vůbec bych se nedivila (a bože, prosím za to), kdybychom se dočkali dalších knih. Pokud jste četli Kate Daniels, je to vlastně podobný princip jako v Kate - jednotlivé díly se zabývají různými případy, ale nechybí tam ani další linka, která všechny díly spojuje. Jen v Hidden Legacy je ta návaznost výraznější.

Obrovským plusem jsou i postavy, ale to v případě Ilony Andrews není žádné překvapení. Tahle autorská dvojice zkrátka umí napsat silné ženské hrdinky a nešetří ani na vedlejších postavách. Nevada je stejně badass jako Kate, i když úplně jiným způsobem. Za prvé - její zbraní je pistole. Za druhé - s každým dílem se rozvíjí její magie, která je na úplně jiném principu. A za třetí - Nevada není samotář, naopak má velkou rodinu - žije pospolu více generací. Řeknu vám - všechny budete milovat. Její sestry, její bratrance, její matku a babičku. Tvoří neskutečně rozmanitou směsku a člověk se s nimi nenudí.

A to nemluvím o hlavní mužské postavě - Connorovi "Mad" Roganovi. Jistě, opět se dá najít menší podoba s Curranem - oba patří v okolí mezi nejsilnější jedince, oba jsou dost majetničtí a starají se o své lidi. Avšak Connor místy má fakt blízko k tomu šílenci a všechny chyby, které mu Nevada vyčítá, na něj opravdu platí. Ale to jejich vzájemné pošťuchování je vskutku božsky zábavné. Jestli vás bavil vztah Kate s Curranem, podlehnete i Nevadě a Connorovi. Rozhodně se nemusíte bát, že by tam najednou byl skok a ups, teď tě budu milovat. Nope. Hezky se to mezi nimi vyvíjí, ale pořád je to urbanka, tak nad něčím holt musíte přimhouřit oči.

Tahle série je prostě láska. Zbožňuji urban fantasy, strašně mě tenhle žánr baví, a Hidden Legacy je zatraceně dobře napsaná urbanka. Máte tu nový, do detailů promyšlený a převelice originální svět. Máte tu hrdinku, která se umí o sebe postarat. Máte tu nápadité detektivní případy a dějovou linii, která to celé spojuje a postupně se hezky rozvíjí. Nechybí akce, střílečky, magické souboje. Dokonce je tu i příjemná romantická linka. Celou tu skvělou atmosféru dotváří i vedlejší postavy, díky kterým kniha nepostrádá ani humor.

Milovníci Kate Daniels si zkrátka musí zamilovat i Hidden Legacy. Ta série je skvělá, v některých ohledech dokonce i lepší. Upřímně doufám, že se u Hidden Legacy dočkám pokračování. Také by bylo hrozně fajn, kdyby nakladatelství Fantom Print zauvažovalo o překladu Hidden Legacy, minimálně pokud Kate bude skutečně ukončena tím desátým dílem. Hidden Legacy by za ni bylo skvělou náhradou.

Číselně jsem první díl Burn for Me hodnotila 90%, druhý díl White Hot a třetí díl Wildfire oba dostaly 100%. Pokud čtete anglicky a máte rádi urban fantasy, doporučuji tuhle sérii zkusit. Pokud anglicky nečtete, tak nezbývá než doufat, že se někdo pustí do toho překladu.

Údaje o sérii
Autor: Ilona Andrews
Název série: Hidden Legacy
Díly: Burn for Me, White Hot, Wildfire
Počet stran, vazba: 400 stran, 416 stran, 400 stran, ebook
Nakladatelství: Avon, 2014, 2017, 2017
Hodnocení na GoodReads: 4,34/5 (22 972); 4,61/5 (11 247); 4,66/5 (8 101 hodnotících)

Zdroj obálek: www.goodreads.com

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Přidejte se k Alžbětě a rozluštěte záhadu hotelu Winterhouse / Hotel Winterhouse

Alžběta Somersová je jedenáctiletá dívka, které před pár lety tragicky zemřeli rodiče, od té doby žije se svou tetou a strýcem, přičemž se všichni navzájem nesnáší. Jedinou útěchou a radostí jsou pro Alžbětu knihy a všemožné hádanky, které miluje. Pak se stane něco nečekaného a patrně ta nejvíc vzrušující věc v Alžbětině životě - někdo její tetě a strýci zaplatí dovolenou a jí přes vánoční prázdniny pobyt v tajemném hotelu Winterhouse. Teta a strýc nic nezpochybňují, na dovolenou bez otázek vyrazí a Alžbětu i přes její protesty do hotelu pošlou. Přestože je to v hotelu krásné, Alžběta se musí pořád sama sebe ptát, kdo jí do hotelu poslal a proč? Podaří se jí rozluštit tato záhada? A co všechny ty záhady spojené se samotným hotelem - rozluští Alžběta i je?

Zákaz pořizování knih aneb jak se v nakupování aspoň trochu omezit

Dneska Kath na svém blogu Kath's World of Books uveřejnila článek s pravidly ohledně nakupování knih. Jejich cílem má být omezení nakupování, nenakupování zbytečných knih a podobně. Já jsem se rozhodla zapojit, protože si mnohdy pořídím naprosto zbytečné knížky, které se pak marně snažím prodat. I když je pravda, že poslední dobou na sebe dávám více pozor, pořád bych byla radši, kdybych si některé knihy nekoupila, ale knihomol jako já si holt nemůže pomoct. :D Také musím myslet na neustále se ztenčující volné místo v mé knihovničce a pečlivěji tak vybírat knihy, které stojí za to mít doma. :) A jaká pravidla, že jsem si to stanovila? 1. Nebudu si pořizovat žádné nové série od neosvědčených autorů - myslím tím autorů, se kterými nemám zkušenosti a nevím, jak mi sednou. 2. Nebudu si pořizovat knihy jen kvůli pěkné obálce. 3. Nebudu  si pořizovat další díly sérií, ze kterých mám doma jen první díl, dokud ten první díl nepřečtu. 4. Omezím pořizování knih z young adult žánru.

Tipy na knihy v angličtině

V posledních měsících jsem přečetla pár anglických knížek, o kterých jsem se zde na blogu vůbec nezmínila, vzhledem k mé neaktivitě. Nicméně teď zpětně mě to mrzí, proto jsem se rozhodla, že vám sepíšu tipy na anglické knížky z poslední doby, většinou se jedná o loňské novinky či o novinky ze začátku tohoto roku. Snad někdo z vás shledá tato doporučení nápomocná!