Přeskočit na hlavní obsah

Kdo ví, co je nejlepší pro všechny?


Desetiletý Viktor je neskutečný průšvihář. Jeho matka Hana, divadelní herečka, si s ním už vážně neví rady. Hanina matka Eva se stále vyrovnává se smrtí svého muže a s faktem, že teď už je na všechno sama. Ale pak přijde spásný nápad - nastěhovat Viktora z Prahy k Evě na venkov! Viktor změní prostředí a možná se uklidní. Eva už nebude tak sama a bude mít nějaké rozptýlení. No a Hana bude mít možnost se připravit na svou životní roli, kterou se jí právě podařilo získat. Jenže co když všechno nepůjde podle plánu? 

Petra Soukupová se narodila v roce 1982 a v současné době je jedna z nejúspěšnějších českých autorek. Kromě psaní knih se věnuje i scenáristice, spolupracovala na seriálu Comeback či Kosmo, napsala scénář k filmu Na krátko, který vychází ze stejnojmenné povídky z knihy Zmizet. Pro dospělé dále napsala: K moři, Marta v roce vetřelce, Pod sněhem a nejnověji právě Nejlepší pro všechny. Píše i pro děti - to jsou knížky Bertík a čmuchadlo a Kdo zabil Snížka?. Autorka je držitelkou Ceny Jiřího Ortena a ceny Magnesia Litera v kategorii Kniha roku.

Na Nejlepší pro všechny jsem se z části těšila proto, že mám zkrátka Petru Soukupovou ráda, a z části proto, že jsem četla i Kdo zabil Snížka? a byla jsem nadmíru zvědavá, jaké tam je tedy to propojení. Pokud jste to ještě nezaregistrovali (přestože obálky to dost jasně indikují), Nejlepší pro všechny a Kdo zabil Snížka? jsou díla, která patří k sobě. Příběh, který se odehrává v dětské knížce o Snížkovi, tvoří jednu z důležitých epizod v Nejlepší pro všechny. Není přímo nutné číst oboje pro pochopení děje, avšak já to můžu jedině doporučit, ty knihy se skvěle doplňují. Ve Snížkovi jsou hlavní postavy ty, které v Nejlepší pro všechny figurují jako postavy vedlejší a naopak. Jestli chcete mít obraz kompletní, přečtěte si oboje a nelámejte si hlavu s tím, že Snížek je určený dětem.

Když jsme si spojení se Snížkem vyjasnili, přejděme k Nejlepší pro všechny. Kniha je vyprávěná převážně z pohledu Viktora, Hany a Evy. To rozdělení nikdy není zřetelně stanovené, avšak určitě není problém poznat, kdo zrovna vypráví. Hlavně Viktorův pohled se liší, přece jenom je dítě a Soukupová jako vždy výborně zachycuje ten svět viděný dětskýma očima. Musím říct, že její dětští hrdinové mě baví asi nejvíce.



Soukupová ve svém vyprávění v podstatě zachycuje tři různé generace - babičku, dceru a vnuka. A nádherně představuje ty mezigenerační rozdíly, stejně tak rozdíly mezi lidmi z vesnice a z velkého města jako je Praha. Nejjasněji to můžeme pozorovat v momentě, kdy se Viktor z Prahy přestěhuje k babičce. Viktor je typický příklad dítěte dnešní doby, je pro něj strašně důležitý telefon, počítač a hlavně internet. Jak to, že babička nechápe, že prostě ten internet potřebuje? A co jako má na té vesnici dělat, když mu zakazuje sedět u počítače? A babičce Evě zase nejde do hlavy, že s tím internetem tak nadělá a proč nejde radši ven. Tohle je jen zlomek menších sporů, které vznikají.

Přesně jak je pro Soukupovou typické, řeší ve své knize vztahy v rodině. Vztahy mezi matkou a dcerou, mezi babičkou a vnukem či mezi sourozenci. Nezapomíná se ani na jiné problémy a dramata, která jsou lidem vlastní - ať už jde o komplikace v práci, o otázku nevěry či o připuštění si, že člověk už stárne a slábne. Petra Soukupová zkrátka píše o událostech, které jsou čtenářům aspoň trochu důvěrně známé a i v tom tkví její síla.

A i když Soukupová píše o tak běžných věcech, dokáže ve čtenáři udržet zájem a chtíč pokračovat ve čtení. Umí stupňovat napětí a vložit dramatický zvrat v tu správnou chvíli. Přestože není snadné si její postavy vyloženě oblíbit, jsou tak neuvěřitelně lidské, až máte pocit, že čtete příběh, který by se mohl týkat kohokoliv kolem vás. A já právě tu její obyčejnost a realističnost naprosto zbožňuji. 

Petra Soukupová je pro mě jedna z nejlepších českých autorek současnosti. Přestože jsou všechny její knihy tematicky relativně podobné a snadno se dá identifikovat, že je napsala zrovna ona, rozhodně nejsou jako přes kopírák a každá je úplně jiná! Doteď byla mou favoritkou kniha Zmizet, nicméně Nejlepší pro všechny se jí hrdě vyrovnává, ba ji dokonce i lehce překonává. Pokud máte tvorbu Petry Soukupové rádi, touto knihou nebudete ani trochu zklamaní! Jestliže se s autorkou ještě neznáte, vřele doporučuji to změnit!

Nejlepší pro všechny hodnotím 100% a nemůžu se dočkat autorčiny další knihy!

Za poskytnutí recenzního výtisku velice děkuji nakladatelství Host.
Knihu si můžete objednat na stránkách nakladatelství.

Údaje o knize
Název: Nejlepší pro všechny
Autor: Petra Soukupová
Nakladatelství: Host, 2017
Počet stran, vazba: 367 stran, hardback
Hodnocení na GoodReads: 4,74/5 (31 hodnotících)

Komentáře

  1. No, toto nie je žáner, ktorý bežne čítam ale ak by som na to natrafila v knižnici, dala by som tomu šancu.
    http://book--hoarders.blogspot.sk/

    OdpovědětVymazat
  2. Objevte eToro, největší sociální investiční síť na světě, kde 1,000,000y klientů vydělávají kopírováním obchodních rozhodnutí našich nejlepších obchodníků.

    Obchodujte kdekoliv Čas jsou peníze. Obchodujte na počítači, mobilu a tabletu

    227,651,647 - Otevřené obchody na eToro

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Za každý nový komentář jsem moc vděčná, vždycky mě potěší a budu jedině ráda, když komentář zanecháte. :)
Pokud použijete profil "Anonymní" prosím, abyste se na konci příspěvku podepsali. Předem děkuji.

Populární příspěvky z tohoto blogu

Přidejte se k Alžbětě a rozluštěte záhadu hotelu Winterhouse / Hotel Winterhouse

Alžběta Somersová je jedenáctiletá dívka, které před pár lety tragicky zemřeli rodiče, od té doby žije se svou tetou a strýcem, přičemž se všichni navzájem nesnáší. Jedinou útěchou a radostí jsou pro Alžbětu knihy a všemožné hádanky, které miluje. Pak se stane něco nečekaného a patrně ta nejvíc vzrušující věc v Alžbětině životě - někdo její tetě a strýci zaplatí dovolenou a jí přes vánoční prázdniny pobyt v tajemném hotelu Winterhouse. Teta a strýc nic nezpochybňují, na dovolenou bez otázek vyrazí a Alžbětu i přes její protesty do hotelu pošlou. Přestože je to v hotelu krásné, Alžběta se musí pořád sama sebe ptát, kdo jí do hotelu poslal a proč? Podaří se jí rozluštit tato záhada? A co všechny ty záhady spojené se samotným hotelem - rozluští Alžběta i je?

Zákaz pořizování knih aneb jak se v nakupování aspoň trochu omezit

Dneska Kath na svém blogu Kath's World of Books uveřejnila článek s pravidly ohledně nakupování knih. Jejich cílem má být omezení nakupování, nenakupování zbytečných knih a podobně. Já jsem se rozhodla zapojit, protože si mnohdy pořídím naprosto zbytečné knížky, které se pak marně snažím prodat. I když je pravda, že poslední dobou na sebe dávám více pozor, pořád bych byla radši, kdybych si některé knihy nekoupila, ale knihomol jako já si holt nemůže pomoct. :D Také musím myslet na neustále se ztenčující volné místo v mé knihovničce a pečlivěji tak vybírat knihy, které stojí za to mít doma. :) A jaká pravidla, že jsem si to stanovila? 1. Nebudu si pořizovat žádné nové série od neosvědčených autorů - myslím tím autorů, se kterými nemám zkušenosti a nevím, jak mi sednou. 2. Nebudu si pořizovat knihy jen kvůli pěkné obálce. 3. Nebudu  si pořizovat další díly sérií, ze kterých mám doma jen první díl, dokud ten první díl nepřečtu. 4. Omezím pořizování knih z young adult žánru.

Recenze: Královská hraničářka [RV]

Autor: John Flanagan Originální název: The Royal Ranger Přeložila: Zdena Tenklová Série: Hraničářův učeň Díl: 12. Počet stran, vazba: 456 stran, hardback Nakladatelství: Egmont, 2014 Hodnocení na GoodReads: 4,43/5 (2 370 hodnotících) Hodnocení obálky: 4/5 (libí se mi :)) Něco málo k ději Už je to mnoho let, co byl Will Dohoda hraničářským učněm a také je to již nějaká doba, co byl sám sebou. Po tragédii, která zasáhla jeho život, je Will jako vyměněný a netouží po ničem jiném než po pomstě. Pokud se jeho přátelům nepodaří vymyslet, jak Willovi pomoci, patrně to s ním skončí špatně. Naštěstí Halt přichází s nápadem, který nejen že pomůže Willovi, ale mohl by vyřešit i zapeklitou situaci, ve které se nachází Horác s princeznou Kasandrou. A tak Will dostává svého prvního učně.