Přeskočit na hlavní obsah

Co si dát muffin a čaj?


Daniel a Cristian, řečený Kit, jsou studenti stejné elitní internátní školy, ale nijak zvlášť dobře se neznají. Však jsou také oba úplně jiní - Daniel je samotářský, odtažitý a nejchytřejší student na škole. Kit je spíše uměleckého založení a nemá nejmenší problém být ve společnosti lidí. Jenže pak se jejich cesty překříží a tahle nesourodá dvojice zjišťuje, že spolu mají společného mnohem víc, než by čekali. Podaří se jim jejich křehké přátelství udržet?

Theo Addair je začínající český autor, který u nakladatelství YOLI debutoval právě knihou Muffin a čaj. Pochází z Prahy a pracuje v advokátní kanceláři. Úspěchu se dočkala i jeho povídková tvorba - např. povídka Dítě, které neumělo psát se umístila na druhém místě v Ceně Karla Čapka.

Když se o knize Muffin a čaj vynořila informace, že se jedná o český LGBTQ román pro mládež (a asi jde i o jeden z prvních), získala si kniha mou pozornost. I když fakt, že jde o debut mladého českého autora, ve mně vzbuzoval jistou zdrženlivost a velkou opatrnost. Vím, předsudky, jenže mě mladí čeští autoři zatím spíše zklamali. Ovšem pak se začaly na knihu vynořovat pozitivní názory, které mě nakonec přemluvily k tomu, abych ji zkusila.

No a jak jsem ráda, že jsem jí tu šanci dala! Nejdříve jsem do ní chtěla jen nahlédnout, abych měla představu, co čekat, no ale ani jsem se nenadála a najednou jsem byla v polovině. Ono je to totiž neskutečně čtivé. Všechno to krásně odsýpá a stránky doslova mizí pod rukama. Dialogy sice občas sklouzávají k lehkému kýči, jenže ono je to tak neskutečně roztomilé, že se nad tím stejně spíše přihlouple uculujete, než abyste obraceli oči v sloup. 



Moc se mi líbilo, že se ve vyprávění dostanou ke slovu oba hlavní hrdinové. Také bylo skvělé, že oba jsou dostatečně odlišní, i ve svém vyprávění, že je čtenář bez problémů schopný rozeznat, z čího pohledu zrovna příběh čte. Byla jsem ráda, že některé dialogy byly popsané z pohledu obou chlapců, každý to totiž vnímal trochu jinak a bylo zajímavé ten rozdíl vidět. 

Věřím, že si zamilujete jak Kita, tak i Daniela. Oba jsou sví, ale teprve dohromady jsou fakt perfektní. Skvěle se doplňují. Nicméně o něco silnější postavou je Daniel - je očividné, že má psychické problémy (trpí úzkostí, záchvaty paniky) vyvolané špatnými zkušenostmi z minulosti. Daniel se s tím snaží vyrovnat, i když to často není zrovna snadné.

Právě ta Danielova minulost vytváří v příběhu napětí. Čtenáři je jasné, že se mu stalo něco vážně nepříjemného, co ho výrazně poznamenalo. A autor jen po kouscích odhaluje další informace o této události. No ale ve finále nikdy jasně neřekne, k čemu přesně došlo. Sice se to dá odhadnout, ale je jen na vás, co si domyslíte. Někoho to asi bude rozčilovat, mně se to tak líbilo.
Jinak se po stránce děje jedná o klasické contemporary. Mě si více získala ta první polovina, kde se Daniel a Kit postupně seznamovali a budovali si ten svůj vztah, to bylo totiž podané naprosto skvěle. Samozřejmě, jak se dá předvídat, v druhé polovině nechybí dramatický zvrat, ten je sice trochu klišé, ale stále v mezích logiky. Konečné rozuzlení je uspokojivé. Jen ten epilog bych si odpustila.

Abych to shrnula - od knihy jsem absolutně nic nečekala, tudíž jsem i překvapená, jak milého čtení se mi dostalo. Troufám si tvrdit, že Muffin a čaj, přestože to je český contemporary román pro mládež, se kvalitativně staví po boku svých zahraničních kolegů. Vážně si myslím, že pokud máte rádi tvorbu od Stephanie Perkins, Rainbow Rowell či Adama Silvery, mohl by Muffin a čaj být to pravé pro vás.

Muffin a čaj tedy bez debat doporučuji. A to ať už máte rádi čistě romantické knížky, nebo vás zajímají romány s LGBTQ tematikou. Muffin a čaj je zkrátka strašně prima oddechovka, která vyloženě pohladí na duši.

Číselně hodnotím 80% a moc se těším, s čím dalším autor přijde!

Údaje o knize
Název: Muffin a čaj
Autor: Theo Addair
Nakladatelství: YOLI, 2018
Počet stran, vazba: 272 stran, paperback
Hodnocení na GoodReads: 4,48/5 (23 hodnotících)

Komentáře

  1. Moc pěkná recenze :) Knihu už mám doma, dostala jsem ji na yoli narozeninách i když jsem ji původně chtěla vynechat. Ale když už ji mám, určitě si ji plánuji i přečíst. Už jen proto že to vypadá, že se z ní nakonec vyklube taková sladká oddechovka :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky jsem původně myslela, že ji vynechám. :) Nicméně když ji máš doma, určitě jí šanci dej, přesně ta sladká oddechovka to je. :)

      Vymazat
  2. Já nevím jestli si knihu přečíst, protože jsem zatím knihu jakoby o klucích(vyprávění) nečetla, ale hezká recenze a upřímně začínám i dost váhat zda si knihu koupit či ne

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Za každý nový komentář jsem moc vděčná, vždycky mě potěší a budu jedině ráda, když komentář zanecháte. :)
Pokud použijete profil "Anonymní" prosím, abyste se na konci příspěvku podepsali. Předem děkuji.

Populární příspěvky z tohoto blogu

Přidejte se k Alžbětě a rozluštěte záhadu hotelu Winterhouse / Hotel Winterhouse

Alžběta Somersová je jedenáctiletá dívka, které před pár lety tragicky zemřeli rodiče, od té doby žije se svou tetou a strýcem, přičemž se všichni navzájem nesnáší. Jedinou útěchou a radostí jsou pro Alžbětu knihy a všemožné hádanky, které miluje. Pak se stane něco nečekaného a patrně ta nejvíc vzrušující věc v Alžbětině životě - někdo její tetě a strýci zaplatí dovolenou a jí přes vánoční prázdniny pobyt v tajemném hotelu Winterhouse. Teta a strýc nic nezpochybňují, na dovolenou bez otázek vyrazí a Alžbětu i přes její protesty do hotelu pošlou. Přestože je to v hotelu krásné, Alžběta se musí pořád sama sebe ptát, kdo jí do hotelu poslal a proč? Podaří se jí rozluštit tato záhada? A co všechny ty záhady spojené se samotným hotelem - rozluští Alžběta i je?

Zákaz pořizování knih aneb jak se v nakupování aspoň trochu omezit

Dneska Kath na svém blogu Kath's World of Books uveřejnila článek s pravidly ohledně nakupování knih. Jejich cílem má být omezení nakupování, nenakupování zbytečných knih a podobně. Já jsem se rozhodla zapojit, protože si mnohdy pořídím naprosto zbytečné knížky, které se pak marně snažím prodat. I když je pravda, že poslední dobou na sebe dávám více pozor, pořád bych byla radši, kdybych si některé knihy nekoupila, ale knihomol jako já si holt nemůže pomoct. :D Také musím myslet na neustále se ztenčující volné místo v mé knihovničce a pečlivěji tak vybírat knihy, které stojí za to mít doma. :) A jaká pravidla, že jsem si to stanovila? 1. Nebudu si pořizovat žádné nové série od neosvědčených autorů - myslím tím autorů, se kterými nemám zkušenosti a nevím, jak mi sednou. 2. Nebudu si pořizovat knihy jen kvůli pěkné obálce. 3. Nebudu  si pořizovat další díly sérií, ze kterých mám doma jen první díl, dokud ten první díl nepřečtu. 4. Omezím pořizování knih z young adult žánru.

Recenze: Královská hraničářka [RV]

Autor: John Flanagan Originální název: The Royal Ranger Přeložila: Zdena Tenklová Série: Hraničářův učeň Díl: 12. Počet stran, vazba: 456 stran, hardback Nakladatelství: Egmont, 2014 Hodnocení na GoodReads: 4,43/5 (2 370 hodnotících) Hodnocení obálky: 4/5 (libí se mi :)) Něco málo k ději Už je to mnoho let, co byl Will Dohoda hraničářským učněm a také je to již nějaká doba, co byl sám sebou. Po tragédii, která zasáhla jeho život, je Will jako vyměněný a netouží po ničem jiném než po pomstě. Pokud se jeho přátelům nepodaří vymyslet, jak Willovi pomoci, patrně to s ním skončí špatně. Naštěstí Halt přichází s nápadem, který nejen že pomůže Willovi, ale mohl by vyřešit i zapeklitou situaci, ve které se nachází Horác s princeznou Kasandrou. A tak Will dostává svého prvního učně.