Přeskočit na hlavní obsah

Kdo přežije - siréna nebo pirát?


Lira je siréna a jediná dcera Královny moří. Lira je postrachem mezi sirénami, a stejně tak mezi lidmi. Lidé ji přezdívají Zhouba princů a to proto, že sebrala srdce už sedmnácti z nich. Elian, princ, pirát a zabiják sirén v jedné osobě, netouží po ničem jiném, než svět těchto nestvůr zbavit. A Zhoubu princů chce zabít ze všech nejvíc. Jenže shoda náhod vede k tomu, že Lira zachrání Elianův život. Za to ji čeká nejvyšší možný trest - je přeměněna v člověka. Jedinou spásou pro Liru je získání srdce prince Eliana pro její matku. Podaří se jí její úkol splnit? A najde Elian způsob, jak konečně nastolit mír a bezpečí na moři?

Alexandra Christo je mladá britská autorka, která vystudovala kreativní psaní a živí se jako copywriterka. Ráda peče a sleduje korejské drama. Kniha To Kill a Kingdom je její debut. Už na příští rok má v plánu něco dalšího, co popisuje slovy "gangsterská fantasy".

To Kill a Kingdom jsem zaregistrovala hlavně díky tomu, že se údajně mělo jednat o retelling Malé mořské víly. A přesně převyprávění této pohádky mi fakt chybělo. Mé rozhodnutí přečíst si to podpořily i výrazně nadšené recenze, které se u zahraničních čtenářů začaly objevovat. Takže nebylo nad čím váhat a já prostě musela zjistit, jak si tahle novinka stojí.

Hned na začátku musí říct, že ten retelling je to jen částečně. Za prvé je zde hlavní postavou siréna, přestože se v úvodu dozvídáme, že mořské panny v tom světě také existují, jen jsou brány za nižší bytosti, které jsou ošklivé a lidi vůbec nepřipomínají, i když jsou jimi posedlé a sbírají poklady, které z lidských lodí spadnou. Pár shodných bodů s tou pohádkou zde je, hlavně v první polovině knihy, nicméně bych spíše řekla, že se autorka pouze inspirovala. A neinspirovala se jen tou pohádkou, ale i řeckými mýty. No a druhá polovina je více méně příběh, který toho s retellingem už nemá moc společného.

Když už autorka bere něco z té pohádky, tak to ale překroutí neskutečně nápaditým způsobem, což bylo hrozně super. Jenže to má i tu nevýhodu, že je dost snadné předvídat, co bude dál. Alexandra Christo sice v druhé polovině představí svůj vlastní příběh, nicméně ani ten není úplně nový a jedinečný. Zkrátka tomu chybí nějaký element překvapení. Ovšem všechno má poctivě vystavěné, jako celek má příběh hlavu a patu a drží jí to pohromadě. Konec je dost napínavý, i když trochu uspěchaný. Ale i přes ty výtky jsem se u toho fakt bavila a vůbec se mi to nechtělo odkládat.



Za tu nechuť knihu odkládat můžou hlavně skvělí protagonisté a výborný styl psaní. Ty dialogy zkrátka nemají chybu. Lira a Elian nejsou úplně typičtí hrdinové z románu pro mládež. Oba jsou mnohem temnější, než je běžné (však jsou oba vlastně vrazi). Především Lira vystupuje jako nelidská, chladnokrevná a krvežíznivá bytost a nejlepší na téhle knize bylo, že jsem jí to skutečně věřila. Vždyť hned v prvních kapitolách Lira vezme další život a ani z toho nemá výčitky, protože to je něco, k čemu je celý život vedena. Samozřejmě u Liry dojde k určitému vývoji, nicméně ta základní esence její osobnosti je stále zachována, takže se nebojte, že by se stala naivní a změkčilou.
Elian je ten typ mužské postavy, pro které mám slabost - takový ten přehnaně sebevědomý, krásně sarkastický princ-pirát, který se nebojí si zašpinit ruce, nicméně v případě potřeby udělá vznešené rozhodnutí jako správný hrdina. A vedlejší postavy z Elianovy posádky jsou na tom dost podobně.

Sledovat to pošťuchování mezi Lirou a Elianem je neskutečně zábavné. Vztah mezi Lirou a Elianem je typ "od nenávisti k lásce", i když musím říct, že úplně nějakou chemii jsem mezi nimi necítila, nepřišlo mi, že by mezi nimi došlo k nějakému výraznému milostnému vzplanutí. Prostě... Se najednou tvářili zamilovaně. Což mi ne zcela sedlo. Mnohem uvěřitelnější by mi přišlo, kdyby se z nich stali jen přátelé, přátelství jsem tam totiž viděla, a nebylo by to tak originálnější?

Dost se mi zamlouval i svět, ve kterém je příběh zasazen. Pravda, autorka nezabíhá moc do detailů, na to vlastně ani nemá příliš prostoru, ale z toho, co představila, je vidět, že má dobré nápady a já jsem jen zvědavá, co předvede ve své další tvorbě. Snad se k tomuhle světu vrátí a trochu ho rozšíří.

No ale víte, co je na téhle knize úplně nejlepší? Je to samostatný román! No fakt, žádný první díl ze série. V dnešní době se tohle jeví už jako zázrak, opravdu to vypadá, že žádný autor není schopný všechno vmáčknout do jedné knihy. Přitom takové knížky jsou také potřeba. Takže už jen kvůli tomu si To Kill a Kingdom vážím.

Abych to tedy shrnula - určitě vám doporučuji To Kill a Kingdom omrknout. Obzvlášť jestliže vás baví knížky od Leigh Bardugo či od Marissy Meyer, je tu dost vysoká šance, že vás bude bavit i tohle. Pokud se do ní pustíte, získáte prima oddechovou YA fantasy, která je odlišná v tom, že je krapet temnější než její kolegyně, nabízí originální nápady, neskutečně zábavné postavy, jo a prostě se nedá odložit.

Číselně hodnotím 80% a těším se, s čím dalším autorka přijde.

Údaje o knize
Název: To Kill a Kingdom
Autor: Alexandra Christo
Nakladatelství: Hot Key Books, 2018
Počet stran, vazba: 352 stran, e-book
Hodnocení na GoodReads: 4,14/5 (1 741 hodnotících)

Komentáře

  1. Na knížku už jsem kdesi a kdysi narazila, ale přejela jsem kolen ní jen tak z boku a hodně velké dálky, takže jsem dodneška pořádně nevěděla, o čem vlastně je - ale povím ti, že to vypadá skvěle! Re-tellingy mám poslední dobou docela ráda a pro Malou mořskou vílu jsem měla slabost vždycky. Takže jak tak koukám, i když má kniha svoje mouchy, určitě si ji přidám na to-read list :)

    OdpovědětVymazat
  2. Tohle vypadá fakt zajímavě, moc ráda bych si ji někdy přečetla - zvlášť když se líbila tobě ;)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Za každý nový komentář jsem moc vděčná, vždycky mě potěší a budu jedině ráda, když komentář zanecháte. :)
Pokud použijete profil "Anonymní" prosím, abyste se na konci příspěvku podepsali. Předem děkuji.

Populární příspěvky z tohoto blogu

Přidejte se k Alžbětě a rozluštěte záhadu hotelu Winterhouse / Hotel Winterhouse

Alžběta Somersová je jedenáctiletá dívka, které před pár lety tragicky zemřeli rodiče, od té doby žije se svou tetou a strýcem, přičemž se všichni navzájem nesnáší. Jedinou útěchou a radostí jsou pro Alžbětu knihy a všemožné hádanky, které miluje. Pak se stane něco nečekaného a patrně ta nejvíc vzrušující věc v Alžbětině životě - někdo její tetě a strýci zaplatí dovolenou a jí přes vánoční prázdniny pobyt v tajemném hotelu Winterhouse. Teta a strýc nic nezpochybňují, na dovolenou bez otázek vyrazí a Alžbětu i přes její protesty do hotelu pošlou. Přestože je to v hotelu krásné, Alžběta se musí pořád sama sebe ptát, kdo jí do hotelu poslal a proč? Podaří se jí rozluštit tato záhada? A co všechny ty záhady spojené se samotným hotelem - rozluští Alžběta i je?

Zákaz pořizování knih aneb jak se v nakupování aspoň trochu omezit

Dneska Kath na svém blogu Kath's World of Books uveřejnila článek s pravidly ohledně nakupování knih. Jejich cílem má být omezení nakupování, nenakupování zbytečných knih a podobně. Já jsem se rozhodla zapojit, protože si mnohdy pořídím naprosto zbytečné knížky, které se pak marně snažím prodat. I když je pravda, že poslední dobou na sebe dávám více pozor, pořád bych byla radši, kdybych si některé knihy nekoupila, ale knihomol jako já si holt nemůže pomoct. :D Také musím myslet na neustále se ztenčující volné místo v mé knihovničce a pečlivěji tak vybírat knihy, které stojí za to mít doma. :) A jaká pravidla, že jsem si to stanovila? 1. Nebudu si pořizovat žádné nové série od neosvědčených autorů - myslím tím autorů, se kterými nemám zkušenosti a nevím, jak mi sednou. 2. Nebudu si pořizovat knihy jen kvůli pěkné obálce. 3. Nebudu  si pořizovat další díly sérií, ze kterých mám doma jen první díl, dokud ten první díl nepřečtu. 4. Omezím pořizování knih z young adult žánru.

Recenze: Královská hraničářka [RV]

Autor: John Flanagan Originální název: The Royal Ranger Přeložila: Zdena Tenklová Série: Hraničářův učeň Díl: 12. Počet stran, vazba: 456 stran, hardback Nakladatelství: Egmont, 2014 Hodnocení na GoodReads: 4,43/5 (2 370 hodnotících) Hodnocení obálky: 4/5 (libí se mi :)) Něco málo k ději Už je to mnoho let, co byl Will Dohoda hraničářským učněm a také je to již nějaká doba, co byl sám sebou. Po tragédii, která zasáhla jeho život, je Will jako vyměněný a netouží po ničem jiném než po pomstě. Pokud se jeho přátelům nepodaří vymyslet, jak Willovi pomoci, patrně to s ním skončí špatně. Naštěstí Halt přichází s nápadem, který nejen že pomůže Willovi, ale mohl by vyřešit i zapeklitou situaci, ve které se nachází Horác s princeznou Kasandrou. A tak Will dostává svého prvního učně.