Přeskočit na hlavní obsah

Od autorky románu Ostrov lhářů


Kdo je Jule? Kdo je Imogen? Jedna bohatá dědička, druhá chudý sirotek. Jedna obklopená přáteli, druhá naprosto osamělá. Jediné setkání, které změní vše. Rozhodnutí, které nelze vzít zpět. Ale stále tu zůstává nejdůležitější otázka - kdo je kdo?

E. Lockhart je americká autorka, která za sebou má už řadu knih. Má doktorát z anglické literatury se zaměřením na britský román 19. století. V současné době učí kreativní psaní. Asi největší pozornosti se jí dostalo s románem Ostrov lhářů (We Were Liars), který vyhrál i v GoodReads Choice Awards. Nesvá je její nejnovější počin.

S knihami od E. Lockhart je to složité. Ony jsou totiž fakt divné a hodně jiné, proto opravdu nesednou každému. Stačí se podívat na hodnocení Ostrova lhářů - jedni tu knihu zbožňují, druzí naopak silně kritizují. S románem Nesvá je to docela podobné, přestože jsou obě tyto knihy výrazně odlišné.

Já osobně se řadím mezi ty, kterým se Ostrov lhářů neuvěřitelně moc líbil. Autorka mě tou knihou prostě dostala. Na Nesvá jsem proto byla nadmíru zvědavá, i když jsem se snažila své natěšení krotit, abych pak nebyla zklamaná. Nakonec ale můžu s radostí říct, že mi E. Lockhart a její výstřednost očividně sedí.

Podobně jako u Ostrova lhářů doporučuji číst Nesvou s minimem informací o knize a nulovým očekáváním. Jsou tu dobré důvody pro to, proč je samotná anotace Nesvé tak vágní. Kdyby se o ději prozradilo o něco víc, přijdete o element překvapení.



Nesvá je odlišná už jen ve způsobu vyprávění. Za prvé - nemá zrovna důvěryhodného vypravěče, takže kolikrát ani nevíte, co je pravda a co je lež. Za druhé - v podstatě jdete zpátky v čase. Ze začátku je to matoucí, i když máte u každé kapitoly napsané, o jaké období se jedná, stejně chvilku trvá, než se v tom čtenář zorientuje. Nicméně jakmile si na to zvyknete, musíte ocenit, jak originální to je. Pro představu - vy jako první čtete o tom, jaký dopad na současnost nějaká událost z minulosti má, pak jdete o krok zpátky a zjistíte, o jakou událost se to jednalo, následně se udělá ještě jeden krok zpět, abyste věděli, co k dané události vedlo. 

Možná si říkáte, kde je nějaké překvapení, když už vím, co se stalo? Jenže i přesto, že vy tuhle informaci už máte, se autorce vážně skvěle daří budovat napětí a vzbuzovat čtenářovu zvědavost - nutí vás přemýšlet nad tím, co teda bylo předtím, proč se to stalo a jak to teda s těmi postavami je. Musím říct, že při čtení Nesvé mi mozek pořád šrotoval. Problém je (a pro mě jde o asi největší výtku k této knize), že to budované napětí tak nějak vyšumí do ztracena. Autorka vyprávění náhle utne a vám zbude jen hromada otázek. Je to škoda, protože to z mého pohledu jinak skvělou knihu shodilo o úroveň níž.

Co se týče postav, jako hlavní hrdinky zde vystupují Jule a Imogen. Brzy se ukáže, že obě mají spousty much a vlastně nejsou úplně v pořádku. Těžko se mi o postavách píše, aniž bych vyzradila něco zásadního, ale vězte, že napsané jsou dost dobře - není tedy úplně snadné si je oblíbit, ale v tom tkví jejich kouzlo.

Jinak mě Nesvá opravdu nadchla. Jakmile jsem se do ní pustila, bylo prakticky nemožné ji odložit - skvěle to odsýpá, také to je dost krátké. Autorka čtenáře nutí nad příběhem přemýšlet, spekulovat a zpochybňovat každou nově získanou informaci. To zpětné vyprávění tu funguje na výbornou. Jen škoda, že chybí nějaké výraznější vyvrcholení příběhu.

Uznávám, že E. Lockhart a její tvorba není pro každého. Avšak pokud jste četli Ostrov lhářů a aspoň trochu se vám tento román líbil, tak si Nesvou zkrátka nesmíte nechat ujít. Jestliže se vám Ostrov lhářů nelíbil, zkuste i tak dát Nesvé šanci - ta kniha je dostatečně odlišná, aby vás mohla zaujmout. No a jestliže s autorkou nemáte vůbec žádné zkušenosti, koukejte se s ní seznámit! Je jedno, co zkusíte jako první, i když počítejte s tím, že to bude divné.

Číselně hodnotím 80% a doufám, že časem vyjde od autorky v překladu něco dalšího.

Za poskytnutí recenzního výtisku velice děkuji nakladatelství Host.


Knihu si můžete objednat na stránkách nakladatelství.

Údaje o knize
Český název: Nesvá
Originální název: Genuine Fraud
Autor: E. Lockhart
Přeložila: Barbora Doležalová
Nakladatelství: Host, 2018
Počet stran, vazba: 256 stran, hardback
Hodnocení na GoodReads: 3,38/5 (10 938 hodnotících)

Komentáře

  1. Jo, její styl nesedne každému... taky mi trvalo, než jsem si na podání Ostrova Lhářů zvykla, ale nakonec se mi to líbilo. Nad Nesvou pořád přemýšlím, no, do Světa knihy času dost... :D

    OdpovědětVymazat
  2. Tohle vypadá na hodně zvláštní čtení :) Ostrov lhářů se mi líbil, ale spíše tak jakože průměrně, než abych z něj skákala radostí :) Tak jsem zvědavá, jak na mě zapůsobí Nesvá :)

    OdpovědětVymazat
  3. Ostrov lhářů mám na seznamu celou věčnost, takže není divu, že než jsem se k němu dostala, už je tu další kniha autorky... Obě knihy tedy mám v hledáčku a snad se k nim brzy propracuji :)

    OdpovědětVymazat
  4. Se zpoždením čtu tvou recenzi :D. Ostrov lhářů mi sedl. Bylo to napsané takovým zvláštním, ale působivým stylem. Po tvé recenzi si to přidávám na můj TBR. Nějak mi uniklo, že u nás vyšel další titul od E. Lockhart.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Za každý nový komentář jsem moc vděčná, vždycky mě potěší a budu jedině ráda, když komentář zanecháte. :)
Pokud použijete profil "Anonymní" prosím, abyste se na konci příspěvku podepsali. Předem děkuji.

Populární příspěvky z tohoto blogu

Přidejte se k Alžbětě a rozluštěte záhadu hotelu Winterhouse / Hotel Winterhouse

Alžběta Somersová je jedenáctiletá dívka, které před pár lety tragicky zemřeli rodiče, od té doby žije se svou tetou a strýcem, přičemž se všichni navzájem nesnáší. Jedinou útěchou a radostí jsou pro Alžbětu knihy a všemožné hádanky, které miluje. Pak se stane něco nečekaného a patrně ta nejvíc vzrušující věc v Alžbětině životě - někdo její tetě a strýci zaplatí dovolenou a jí přes vánoční prázdniny pobyt v tajemném hotelu Winterhouse. Teta a strýc nic nezpochybňují, na dovolenou bez otázek vyrazí a Alžbětu i přes její protesty do hotelu pošlou. Přestože je to v hotelu krásné, Alžběta se musí pořád sama sebe ptát, kdo jí do hotelu poslal a proč? Podaří se jí rozluštit tato záhada? A co všechny ty záhady spojené se samotným hotelem - rozluští Alžběta i je?

Zákaz pořizování knih aneb jak se v nakupování aspoň trochu omezit

Dneska Kath na svém blogu Kath's World of Books uveřejnila článek s pravidly ohledně nakupování knih. Jejich cílem má být omezení nakupování, nenakupování zbytečných knih a podobně. Já jsem se rozhodla zapojit, protože si mnohdy pořídím naprosto zbytečné knížky, které se pak marně snažím prodat. I když je pravda, že poslední dobou na sebe dávám více pozor, pořád bych byla radši, kdybych si některé knihy nekoupila, ale knihomol jako já si holt nemůže pomoct. :D Také musím myslet na neustále se ztenčující volné místo v mé knihovničce a pečlivěji tak vybírat knihy, které stojí za to mít doma. :) A jaká pravidla, že jsem si to stanovila? 1. Nebudu si pořizovat žádné nové série od neosvědčených autorů - myslím tím autorů, se kterými nemám zkušenosti a nevím, jak mi sednou. 2. Nebudu si pořizovat knihy jen kvůli pěkné obálce. 3. Nebudu  si pořizovat další díly sérií, ze kterých mám doma jen první díl, dokud ten první díl nepřečtu. 4. Omezím pořizování knih z young adult žánru.

Recenze: Královská hraničářka [RV]

Autor: John Flanagan Originální název: The Royal Ranger Přeložila: Zdena Tenklová Série: Hraničářův učeň Díl: 12. Počet stran, vazba: 456 stran, hardback Nakladatelství: Egmont, 2014 Hodnocení na GoodReads: 4,43/5 (2 370 hodnotících) Hodnocení obálky: 4/5 (libí se mi :)) Něco málo k ději Už je to mnoho let, co byl Will Dohoda hraničářským učněm a také je to již nějaká doba, co byl sám sebou. Po tragédii, která zasáhla jeho život, je Will jako vyměněný a netouží po ničem jiném než po pomstě. Pokud se jeho přátelům nepodaří vymyslet, jak Willovi pomoci, patrně to s ním skončí špatně. Naštěstí Halt přichází s nápadem, který nejen že pomůže Willovi, ale mohl by vyřešit i zapeklitou situaci, ve které se nachází Horác s princeznou Kasandrou. A tak Will dostává svého prvního učně.