Přeskočit na hlavní obsah

Román pro mládež z prostředí Afriky


Tina se po smrti matky ocitla na ulici a aby přežila, stala se zlodějkou místního gangu Goondů. Policie smrt Tininy matky označila za nepovedené vloupání, Tina ale věří, že ji zavraždil pan Greyhill, muž, pro kterého pracovala a který má dostatek peněz, aby mohl podplatit všechny důležité lidi, aby vina nepadla na něj. Tina je rozhodnutá se panu Greyhillovi pomstít - připravit ho o všechno a pak ho zabít. Podaří se jí její plán naplnit? A co když je pravda někde jinde?

Natalie C. Anderson je americká autorka, která aktuálně žije v Bostonu. Poslední desetiletí byla pracovníkem OSN, pomáhala uprchlíkům převážně v Africe. Její debut Město světců a zlodějů částečně vychází z příběhů uprchlíků, se kterými spolupracovala.

Nakladatelství Fragment vždy jednou za čas nečekaně vydá knihu, na jejíž anglický originál jsem si brousila zuby. Přesně tak tomu je i v případě Města světců a zlodějů - zaregistrovala jsem ji především proto, že mělo jít o román pro mládež, který se odehrává v Africe a žánrově spadá do mystery / thriller - mezi young adult knihami takovou kombinaci běžně nevidíte.

A rozhodně už jen tím zasazením do Afriky je tato knížka originální. Kolik z toho, co jste četli, se odehrávalo v zemích jako je Kongo či Keňa, hm? A kolik z toho nepatřilo mezi literaturu pro dospělé? Hádám, že takových knih zas tolik nenajdete. Tudíž jestli hledáte něco, co se tuctově neodehrává ve Spojených státech či někde v Evropě, tak jste to právě našli.

Přímo to město Sangui je fiktivní, i když inspirací založené na městech jako je Nairobi či Mombasa. Nicméně autorka popisuje i skutečná místa, jak dovysvětluje na konci knihy v autorské poznámce. Že nejsme v Evropě je dost jasné za všech těch popisů špinavých ulic, dělení města na bohatou a chudinskou část a také z popisu rozdílů mezi životem ve městě a na venkově. Ta kniha doslova dýchá horkem a dusnem Afriky.



Co se týče příběhu, má mnohem větší hloubku a přesah, než jsem čekala. Základní premisou je to, že se Tina snaží zjistit pravdu o smrti její matky a případně se pomstít. Jenže z počátku jasné pátrání se postupně komplikuje, jak Tina poodhaluje matčinu minulost. Autorka skrze příběh Tininy matky ukazuje situaci v Afrických zemích, seznamuje čtenáře s politickými problémy, s nebezpečím, které představují zdejší milice a jaký dopad tohle všechno má na běžné obyvatelstvo, co všechno si musí protrpět. Jedná se o tvrdou realitu, určitě je důležité tyhle informace mít, avšak kvůli tomu není tato kniha vhodná pro mladší čtenáře.

Hned na začátku nás autorka hodí do akce a důležité informace dodává za pochodu, to se mi líbilo. Pak trochu ubere plyn, nicméně stále se jí daří udržet čtenářovu pozornost. No a opravdu zdařilá je ta cca poslední čtvrtina, v té je napětí plno a nechybí ani překvapivá odhalení. S rozuzlením pátrání jsem byla spokojená a i celkové zakončení se mi zdálo dost dobré.

Kniha je vyprávěna z pohledu Tiny, a proto se kromě dějové linie ze současnosti dočkáme i častých flashbackových scén, které ale nejsou nijak chronologicky řazené. Tyhle návraty do minulosti většinou spustí nějaká událost v současnosti, ty vzpomínky nám třeba dovysvětlují, proč se Tina zachovala zrovna tímto způsobem. Právě skrze tyto scény nás autorka vlastně s Tinou seznamuje a ukazuje, jak komplikovaná postava to je. Tina je statečná, vynalézavá a chytrá a jako protagonistka se vám určitě bude zamlouvat.

I zbylé postavy zvládla autorka dobře, ovšem nikdo z nich nemá tolik prostoru jako Tina, ta je tu prostě hlavní hvězda, což mi ale vůbec nevadilo. Romantická linka je tu spíše jen v náznacích, to ale knize jen prospívá. Pro tenhle příběh by mi ta romantika přišla asi i taková... nepatřičná. Je dobře, že se ji tam autorka za každou cenu nesnažila nacpat.

Abych to tedy shrnula - Město světců a zlodějů doporučuji, především pokud v literatuře pro mládež hledáte něco nového. Prostředí Afriky je podle mě dost neokoukané, stejně tak ta vysoká míra realističnosti. Kniha je nejen na debut vážně povedená. Jedinou výtku bych měla k tomu, že to občas neodsýpá tak, jak by mělo, avšak věřím, že i tohle autorka časem vychytá.

Číselně hodnotím 85% a těším se, s čím dalším autorka přijde!

Za poskytnutí recenzního výtisku velice děkuji společnosti Albatros Media!
Knihu si můžete objednat na stránkách e-shopu.

Údaje o knize
Český název: Město světců a zlodějů
Originální název: City of Saints & Thieves
Autor: Natalie C. Anderson
Přeložila: Lucie  Schürerová
Nakladatelství: Fragment, 2018
Počet stran, vazba: 420 stran, paperback
Hodnocení na GoodReads: 3,94/5 (3 160 hodnotících)

Komentáře

  1. To vypadá opravdu dobře... Žádnou YA z Afriky jsem nejspíš ještě nečetla, takže Město světců a zlodějů bude nejspíš první. :) Jinak co jsem četla z "dospěláckých" knih a líbilo se mi, tak Koróna a Podzemní chrám od Thomase Thiemeyera (tak nějak od něj doporučuji vše :D). Za zmínku a doporučení stojí ještě třeba Desátý dar a Ztraceno v písku, ale to už jsou příběhy ze zemí jako Alžír nebo Maroko.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A dobré to je! Tak jestli se k ní dostaneš, snad se ti bude líbit. :) Co se týče knih zasazených do Afriky, tak jsem pořádně četla asi jen Amerikánu. :)

      Vymazat

Okomentovat

Za každý nový komentář jsem moc vděčná, vždycky mě potěší a budu jedině ráda, když komentář zanecháte. :)
Pokud použijete profil "Anonymní" prosím, abyste se na konci příspěvku podepsali. Předem děkuji.

Populární příspěvky z tohoto blogu

Přidejte se k Alžbětě a rozluštěte záhadu hotelu Winterhouse / Hotel Winterhouse

Alžběta Somersová je jedenáctiletá dívka, které před pár lety tragicky zemřeli rodiče, od té doby žije se svou tetou a strýcem, přičemž se všichni navzájem nesnáší. Jedinou útěchou a radostí jsou pro Alžbětu knihy a všemožné hádanky, které miluje. Pak se stane něco nečekaného a patrně ta nejvíc vzrušující věc v Alžbětině životě - někdo její tetě a strýci zaplatí dovolenou a jí přes vánoční prázdniny pobyt v tajemném hotelu Winterhouse. Teta a strýc nic nezpochybňují, na dovolenou bez otázek vyrazí a Alžbětu i přes její protesty do hotelu pošlou. Přestože je to v hotelu krásné, Alžběta se musí pořád sama sebe ptát, kdo jí do hotelu poslal a proč? Podaří se jí rozluštit tato záhada? A co všechny ty záhady spojené se samotným hotelem - rozluští Alžběta i je?

Zákaz pořizování knih aneb jak se v nakupování aspoň trochu omezit

Dneska Kath na svém blogu Kath's World of Books uveřejnila článek s pravidly ohledně nakupování knih. Jejich cílem má být omezení nakupování, nenakupování zbytečných knih a podobně. Já jsem se rozhodla zapojit, protože si mnohdy pořídím naprosto zbytečné knížky, které se pak marně snažím prodat. I když je pravda, že poslední dobou na sebe dávám více pozor, pořád bych byla radši, kdybych si některé knihy nekoupila, ale knihomol jako já si holt nemůže pomoct. :D Také musím myslet na neustále se ztenčující volné místo v mé knihovničce a pečlivěji tak vybírat knihy, které stojí za to mít doma. :) A jaká pravidla, že jsem si to stanovila? 1. Nebudu si pořizovat žádné nové série od neosvědčených autorů - myslím tím autorů, se kterými nemám zkušenosti a nevím, jak mi sednou. 2. Nebudu si pořizovat knihy jen kvůli pěkné obálce. 3. Nebudu  si pořizovat další díly sérií, ze kterých mám doma jen první díl, dokud ten první díl nepřečtu. 4. Omezím pořizování knih z young adult žánru.

Recenze: Královská hraničářka [RV]

Autor: John Flanagan Originální název: The Royal Ranger Přeložila: Zdena Tenklová Série: Hraničářův učeň Díl: 12. Počet stran, vazba: 456 stran, hardback Nakladatelství: Egmont, 2014 Hodnocení na GoodReads: 4,43/5 (2 370 hodnotících) Hodnocení obálky: 4/5 (libí se mi :)) Něco málo k ději Už je to mnoho let, co byl Will Dohoda hraničářským učněm a také je to již nějaká doba, co byl sám sebou. Po tragédii, která zasáhla jeho život, je Will jako vyměněný a netouží po ničem jiném než po pomstě. Pokud se jeho přátelům nepodaří vymyslet, jak Willovi pomoci, patrně to s ním skončí špatně. Naštěstí Halt přichází s nápadem, který nejen že pomůže Willovi, ale mohl by vyřešit i zapeklitou situaci, ve které se nachází Horác s princeznou Kasandrou. A tak Will dostává svého prvního učně.