Přeskočit na hlavní obsah

Knižní novinky (11.3.-17.3. 2019)

Nazdárek!
Tož máme za sebou další týden, což znamená nové knižní novinky! Pokud vám ty z minulého týdne utekly, najdete je zde. Opět jsem se pokusila dát dohromady nové informace z knižního světa, které se mi podařilo zaregistrovat. Tentokrát se toho spousta týká knižních adaptací, tak mi pak určitě dejte vědět, na kterou se vy těšíte! Přeji hezké čtení.

Hned na úvod pro vás mám menší report z blogerské merendy společnosti Albatros Media, kam jsem byla pozvána a která se uskutečnila v sobotu 16.3.2019. Rozhodně to sem patří, protože jsme se mimo jiné dozvěděli, které nové tituly teď na jaře vyjdou. Nicméně v úvodu merendy jsme se nejdříve bavili o faktu, že nakladatelství Albatros slaví 15. dubna své 70. narozeniny. K oslavě těchto kulatin vydají retro kolekci knih, které se v minulých letech nějak zapsaly do dějin české dětské literatury. V čem budou ty knihy výjimečné? Vyjdou ve stejném zpracování jako při jejich prvním vydání, takže věřím, že pro spoustu lidí to bude velká nostalgie.

A teď už k dalším knižním novinkám, co jsem na merendě zjistila.
Určitě spoustu z vás potěší, že pokračování knihy Renegáti od Marissy Meyer jménem Protivníci vyjde v červnu! (Což možná už víte, ale všimla jsem si, že se na to spousta lidí stále ptá.)
Pokud vás zaujala kniha Tatér z Osvětimi od Heather Morris, nenechte si ujít knihu Osvětimská ukolébavka od Maria Escobara, vyjde v dubnu u nakladatelství CPress.
V květnu u nakladatelství Motto vyjde nová kniha od Barbory Šťastné jménem Láska pro samouky.
V dubnu u nakladatelství Egmont vyjde knížka Vlak do zázračných světů od P.G. Bella s ilustracemi od Flavie Sorrentino. A prý je tahle knížka skvělá, trochu v podobném duchu jako Nikdyuš.
V květnu u nakladatelství Albatros vyjde Pan Podpostel od Chrise Riddella, toho můžete znát jako ilustrátora knih od Neila Gaimana (Spáčka a vřeto) či jako ilustrátora knihy Bajky Barda Beedleyho.
No a pokud máte rádi detektivky a thrillery, nenechte si ujít knížku Kaštánek od Sorena Sveistrupeho, který se proslavil jako scénárista dánského seriálu Zločin.

Dále o vydání v češtině
Nová knížka od Aleny Mornštajnové, autorky populární Hany, má svou obálku! Tiché roky vyjdou u nakladatelství Host 25.4. 2019.
Z tohoto facebookového příspěvku od nakladatelství Argo vyplývá, že kniha The Testaments od Margaret Atwood vyjde v českém překladě. The Testaments má být pokračováním Příběhu služebnice.

O vydání v angličtině
No ano, vidíte správně! Konečně byla zveřejněná obálka ilustrovaného vydání čtvrtého dílu Harryho Pottera. Ohnivý pohár vyjde v angličtině 8. října 2019, české vydání by také mělo být na podzim. Pokud chcete vidět pár ukázek ilustrací, mrkněte třeba sem.

Dále má nově obálku kniha Wayward Son od Rainbow Rowell, jedná se o pokračování knihy Carry On. V angličtině to má vyjít 24. září 2019 a mělo by to být vlastně o tom, jak pokračuje život hrdiny, který naplnil své poselství.
Obálku má i kniha Dead Voices od Katherine Arden, což je druhý díl v hororové middle-grade sérii Small Spaces. Katherine budete asi znát jako autorku knížku Medvěd a slavík.

A ještě byla zveřejněná obálka chystané novinky jménem War Girls od autora Tochi Onyebuchi, tomu u nakladatelství CooBoo vyšel jeho debut jménem Zvíře zrozené z noci. Má to být sci-fi inspirované filmem/komiksem Black Panther. Pokud chcete, tady si můžete přečíst ukázku.

Při mém brouzdání na GoodReads se mi podařilo objevit, že Meagan Spooner chystá novou knihu! Po retellignu Na lovu, kde zpracovala pohádku Kráska a zvíře, a Sherwood, kde se zabývá legendou o Robinovi Hoodovi, vydá v roce 2020 knihu Neverland, která bude vycházet z Petra Pana.
Novou knihu chystá i Paula Hawkins, autorka knih Dívka ve vlaku a Do vody. Název zatím nemá, ale už se ví, že v angličtině vyjde 3. října 2019.
Jessie Burton, autorka knih Miniaturista a Múza, také plánuje vydat novou knihu. Medusa bude young adult román, který převypráví mýtus o Medúze. Očekávané vydání je na podzim 2020.
The City We Became je chystaná kniha od N.K. Jemisin, která napsala oceňované Páté roční období. Mělo by se jednat o první autorčino fantasy zasazené do naší reality, odehrávat se to má v New Yorku. Našla jsem k ní dvě data vydání - letos v září nebo příští rok v březnu. Tak uvidíme, kdy to bude.
Další důkaz, že upíři pomalu získávají opět na popularitě je i chystaná antalogie jménem Vampires Never Get Old, bude to YA a vyjde na podzim 2020. Přispět do ní má Victoria Schwab, Tessa Gratton či Dhonielle Clayton.
Retellingy se už nedrží jen pohádek a mýtů, pomalu autoři přechází i na staré klasiky. Proto nás v roce 2020 čeká kniha Scavenge the Stars od Tary Sim, která vychází z knihy Hrabě Monte Christo.

Co dalšího se stalo...
Zaregistrovali jste mobilní hru Hogwarts Mystery ze světa Harryho Pottera? Ať už ano či ne, společnost, která za tou první hrou stojí, chystá hru novou! Jmenuje se Wizards Unite a mělo by se jednat o hru ve stejném stylu jako je Pokémon GO!, tudíž na určitých místech uvidíte na svém mobilu třeba fantastická zvířata či některé budovy z HP. Ukázky a mnohem víc informací máte v tomto článku.

Co zajímavého stihlo vyjít?
U nakladatelství Albatros vyšel původní scénář k filmu Fantastická zvířata: Grindelwaldovy zločiny od J.K. Rowling. Myslím, že není nutné vám tuhle knihu více představovat.
Určitě jste zaregistrovali, že byl další Velký knižní čtvrtek. V rámci něho vyšla u nakladatelství Argo Kniha prachu: La Belle Sauvage od Philipa Pullmana. Jak jsem už zmiňovala minulý týden, tato série se odehrává ve stejném světě jako Jeho temné esence (Zlatý kompas), jen tento díl se odehrává před událostmi z té série, asi cca deset let dopředu.
A u nakladatelství Argo vyšla ještě dětská kniha Čarodějčin syn od Kelly Barnhill, autorky knihy Dívka, která upíjela měsíc.

Z anglických knížek chci upozornit na novinku nakladatelství Viking Books - Shout od Laurie Halse Anderson. Shout je poetický memoár a reakce na to, že přestože autorčina oceňovaná a tematicky velice silná kniha Mluv (česky YOLI) vyšla před dvaceti lety, je pořád velice aktuální, protože se toho od jejího vydání moc nezměnilo.
U nakladatelství Grove Press vyšla kniha The Bird King od G. Willow Wilson, jedná se o historické fantasy. Od autorky můžete znát knihu Alif, neviditelný či novou komiksovou Ms. Marvel (obojí česky u Paseky).
U nakladatelství HMH Books vyšla kniha Bloodleaf od Crystal Smith. Jedná se o další YA fantasy, upozorňuji na ni hlavně proto, že by měla vyjít česky u nakladatelství Fragment.

Co nového u adaptacích?
Tož sotva začala druhá série seriálu American Gods, což je založené na knize Američtí bohové od Neila Gaimana, už bylo oznámeno, že se dočkáme i třetí série.
Znáte Stephanie Perkins? Český čtenář ji má asi zafixovanou hlavně jako autorku romantických knih jako je její debut Polibek pro Annu, nicméně Stephanie napsala i takový YA krvák/horor jménem There's Someone Inside Your House. No a tahle knížka se u společnosti Netflix dočká filmové adaptace. Více si o tom můžete přečíst zde.
Seriálovou adaptaci obdrží i kniha An Anonymous Girl od autorek Greer Hendricks a Sarah Pekkanen. Česky vyšel jejich debut Manželka mezi námi. Původní informační článek máte zde.
Netflix a Shawn Levy's 21 Laps (díky téhle kombinaci vznikl i seriál Stranger Things) vyvíjí limitovanou sérii podle knihy Jsou světla, která nevidíme od Anthonyho Doerra. Informuje se o tom tady.
Zaregistrovali jste, že stanice NBC chystá seriál Lincoln? Že vám to nic neříká? A co když vám řeknu, že to bude adaptovat knižní sérii Lincoln Rhyme od Jefferyho Deavera? Pravděpodobně se bude nejdřív jednat především o případ z knihy Sběratel kostí, pokud se ale seriál uchytí, možná toho bude víc. Informace, které k tomu zatím jsou, můžete najít zde.
Pačinko od Min Jin Lee vyšlo teď v březnu česky u nakladatelství Jota a asi si to budu muset vážně přečíst, protože bylo oznámeno, že společnost Apple bude knihu adaptovat do seriálové podoby. Trochu víc informací máte tu.
A co se týče adaptací, mám ještě jednu, pro mě dost překvapivou, zprávu! Znáte sérii Cotton Malone od Steva Berryho? Česky to vychází u nakladatelství Domino, jsou to takové historické thrillery. Každopádně byla na tuto sérii odkoupená práva a pravděpodobně se dočkáme seriálu. Podrobnosti máte zde.

Závěrem...
Tak jo, to je pro dnešek asi všechno! Moc děkuji každému, kdo se dostal až sem a rozhodně mi napište, která novinka vám udělala největší radost? Jak se vám líbí ty nové obálky? Na kterou adaptaci se obzvlášť těšíte? No jen pište, co vás k tématu napadne!

Komentáře

  1. Super, konečně se chystá nový ilustrovaný Harry Potter, nemůžu se dočkat :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Také se na Harryho moc těším! Upřímně si myslím, že díky té roční pauze (takže více času na práci) to bude stát opravdu za to! :)

      Vymazat
  2. Moc pěkný článek, novinky čtu moc ráda :) Těším se na vydání Testaments , protože jsem si hrozně oblíbila Příběh služebnice :) A i War Girl vypadá skvěle:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky! Já teda Služebnici pořád nečetla, i když ji mám doma, takže se na ni chystám. Seriál jsem ale viděla. :D War Girls vypadá zajímavě, jsem zvědavá, jaké to bude. :)

      Vymazat
  3. Na pokracovani Renegatu se docela tesim. Nejde o nijak super dilo, ale cteni me bavilo, tak snad to nezklame.
    Ty War Girls mi uplne uniklo a vypada to skvele! Hned jsem si to pridala do seznamu :D
    Ta antalogie me zaujala, ale jak se znam, tak me to bavit nebude. Povidky nejsou moc pro me, kdyz se nemuzu poradne zacist :-/
    Cetlas Hrabe Monte Christo? Ja ne, ale ta obalka je tak krasna, ze si ji predobjednam hned, jak to bude mozne :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No jako teď už vím, co od té série čekat, takže už nemám tak vysoká očekávání, tak snad se mi to bude líbit víc než ten první díl. :D
      Jo, též mě to zaujalo! :)
      To chápu, také si s povídkami extra nerozumím. A v téhle mě navíc zaujaly jen ty tři autorka, které jsem jmenovala, no. :D
      Taky jsem to nečetla, ale ten příběh znám. Tuším, že jsem viděla film? No ale obálka je super a já jsem na to zvědavá! :)

      Vymazat

Okomentovat

Za každý nový komentář jsem moc vděčná, vždycky mě potěší a budu jedině ráda, když komentář zanecháte. :)
Pokud použijete profil "Anonymní" prosím, abyste se na konci příspěvku podepsali. Předem děkuji.

Populární příspěvky z tohoto blogu

Přidejte se k Alžbětě a rozluštěte záhadu hotelu Winterhouse / Hotel Winterhouse

Alžběta Somersová je jedenáctiletá dívka, které před pár lety tragicky zemřeli rodiče, od té doby žije se svou tetou a strýcem, přičemž se všichni navzájem nesnáší. Jedinou útěchou a radostí jsou pro Alžbětu knihy a všemožné hádanky, které miluje. Pak se stane něco nečekaného a patrně ta nejvíc vzrušující věc v Alžbětině životě - někdo její tetě a strýci zaplatí dovolenou a jí přes vánoční prázdniny pobyt v tajemném hotelu Winterhouse. Teta a strýc nic nezpochybňují, na dovolenou bez otázek vyrazí a Alžbětu i přes její protesty do hotelu pošlou. Přestože je to v hotelu krásné, Alžběta se musí pořád sama sebe ptát, kdo jí do hotelu poslal a proč? Podaří se jí rozluštit tato záhada? A co všechny ty záhady spojené se samotným hotelem - rozluští Alžběta i je?

Zákaz pořizování knih aneb jak se v nakupování aspoň trochu omezit

Dneska Kath na svém blogu Kath's World of Books uveřejnila článek s pravidly ohledně nakupování knih. Jejich cílem má být omezení nakupování, nenakupování zbytečných knih a podobně. Já jsem se rozhodla zapojit, protože si mnohdy pořídím naprosto zbytečné knížky, které se pak marně snažím prodat. I když je pravda, že poslední dobou na sebe dávám více pozor, pořád bych byla radši, kdybych si některé knihy nekoupila, ale knihomol jako já si holt nemůže pomoct. :D Také musím myslet na neustále se ztenčující volné místo v mé knihovničce a pečlivěji tak vybírat knihy, které stojí za to mít doma. :) A jaká pravidla, že jsem si to stanovila? 1. Nebudu si pořizovat žádné nové série od neosvědčených autorů - myslím tím autorů, se kterými nemám zkušenosti a nevím, jak mi sednou. 2. Nebudu si pořizovat knihy jen kvůli pěkné obálce. 3. Nebudu  si pořizovat další díly sérií, ze kterých mám doma jen první díl, dokud ten první díl nepřečtu. 4. Omezím pořizování knih z young adult žánru.

Recenze: Královská hraničářka [RV]

Autor: John Flanagan Originální název: The Royal Ranger Přeložila: Zdena Tenklová Série: Hraničářův učeň Díl: 12. Počet stran, vazba: 456 stran, hardback Nakladatelství: Egmont, 2014 Hodnocení na GoodReads: 4,43/5 (2 370 hodnotících) Hodnocení obálky: 4/5 (libí se mi :)) Něco málo k ději Už je to mnoho let, co byl Will Dohoda hraničářským učněm a také je to již nějaká doba, co byl sám sebou. Po tragédii, která zasáhla jeho život, je Will jako vyměněný a netouží po ničem jiném než po pomstě. Pokud se jeho přátelům nepodaří vymyslet, jak Willovi pomoci, patrně to s ním skončí špatně. Naštěstí Halt přichází s nápadem, který nejen že pomůže Willovi, ale mohl by vyřešit i zapeklitou situaci, ve které se nachází Horác s princeznou Kasandrou. A tak Will dostává svého prvního učně.